Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Psychologové a odborníci řešili v Ostravě domácí násilí v opatrovnických sporech

Celý MS kraj |

Jak pracovat s rodinami, kde se objeví domácí násilí? Na tuto problematiku se snažila odpovědět velká konference psychologů a odborníků, kteří se sešli v Ostravě. Analyzovali skutečný životní příběh týrané ženy a předávali si zkušenosti.

Zasedací sál zastupitelstva Magistrátu města Ostravy hostil třetí ročník konference Domácí násilí v opatrovnických sporech aneb „(ne)rovný“ boj na rodičovském poli.

Hana Schwarz, ředitelka Centra sociálních služeb Ostrava: "Jsme tady právě proto, abychom si vzájemně předávali možnosti, jak pracovat s rodinou, kde se to domácí násilí objeví. A jak pracovat na tom, aby děti, které v rodinách vyrůstají, aby žily plnohodnotný a šťastný život."
Lenka Honusová Russová, vedoucí oddělení sociálně právní ochrany dětí MMO: "Z našeho pohledu je tato konference nesmírně důležitá, protože domácí násilí jako fenomén řešíme samozřejmě i u dětí, které máme ve své evidenci, ve své péči. A touto problematikou se tedy orgány SPOD zabývají. 
Za rok 2022 jsme řešili 56 dětí, které žily v rodinách postižených právě domácím násilím. Ale to určitě není celkové číslo dětí ohrožených nebo dětí, které jsou v těchto rodinách vychovávány, v těchto rodinách žijí. Bude to jenom vrchol ledovce toho, co orgány SPOD v rámci své činnosti zachytí. A to nejčastěji tak, že spolupracujeme s policí, s orgány činnými v trestním řízení. Anebo s jinými organizacemi. Ať už je to třeba projekt Nechme dětem dětství. Intervenční centrum Bílého kruhu bezpečí a podobně."

O svém příběhu promluvila na konferenci z videa i paní Anna. 3,5 roku žila s partnerem, který ji psychicky, fyzicky i sexuálně týral. Odejít se od něj rozhodla, až když jejich vyděšený malý syn viděl, jak se pohádali.

Anna, oběť domácího násilí: "Ten den jsem měla neuvěřitelný strach, protože jsem se rozhodla, že odejdu z hodiny na hodinu. Bylo to na popud OSPODu, protože policie u nás poslední měsíc u toho domácího násilí zasahovala vícekrát. Šla jsem do toho, že nevím, jestli to zvládnu, ale že proto udělám všechno. Teď už je to rok a je to všechno skvělé. A jsem za to ráda, že jsem odešla."

Centrum sociálních služeb Ostrava představilo také projekt Nechme dětem dětství, které pomáhá řešit opatrovnické a trestní řízení v návaznosti na domácí násilí.

Jitka Podešvová, přednášející z Centra sociálních služeb Ostrava: ""Můj příspěvek je z pohledu sociální služby. Čili z pohledu služby, která s těmi klienty opravdu a napřímo pracuje. Takže s každým členem té rodiny zvlášť. S tím, který páchá násilí, i s tím, na kom je pácháno násilí, včetně dětí. Je to velmi náročné. Je nás tým sedmi pracovníků, kteří jsme pro tuto práci vyškolení a potkáváme se na pravidelných intervizích. Samozřejmě jsou potřeba i supervize."

Konference se zúčastnila na stovka psychologů a odborníků z celé České republiky.

Nahlásit chybu


K tématu

Centrum pro rodinu Lumpíkov působí ve Frýdku-Místku na nové adrese

16. října 2023 14:56 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Centrum pro rodinu Lumpíkov ve Frýdku-Místku se přestěhovalo. Nové prostředí nabízí ještě více možností pro maminky s dětmi, které centrum navštěvují. Je zde velká zahrada, prostor pro školičku i školící a konzultační místnosti.

Ostrava podporuje dětské terapeuty, pomáhají s prevencí kriminality

5. září 2024 16:28 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Dětí s psychickými problémy přibývá, ale Česko trápí nedostatek klinických psychologů. Rodiče tak těžce hledají odborníka, který přijímá nové klienty, a i tak jsou pak čekací lhůty v měsících. Pokud se k psychickým problémům přidá rizikové chování, situaci je třeba řešit rychle. Město Ostrava podpořilo v roce 2024 projekt zaměřený na individuální a rodinnou terapii orientovanou na děti a mladé lidi ve věku 8-18 let s akutními projevy rizikového nebo kriminálního chování s cílem odbourání nežádoucích projevů mladých klientů.

MP Karviná se ohlédla za uplynulým rokem. Počty zákroků i preventivních opatření stouply

5. března 2024 16:51 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

20 127 zákroků a úkonů. Taková je celková bilance karvinských strážníků městské policie za rok 2023.


Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Dnes 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.

ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

Včera 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Studenti vysazovali nový park v Ostravě-Třebovicích v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i normalizací života ve školách a firmách

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

Ostrava se snaží vyřešit čištění odpadních vod. Ústřední čističku voda značně poničila

Jedním z největších problémů Ostravy po povodních je vodohospodářská infrastruktura a hlavně zničená čistírna odpadních vod, která byla zcela pod vodou. Byla proto svolána mimořádná rada města, kde byly schváleny první finance na opravy.

Děti v MŠ Resslova v Havířově mají vlastního sportovního trenéra

Nedostatek pohybu u dětí nemusí vést jen k obezitě, ale i k dalším problémům. Mateřská škola Resslova v Havířově se proto zaměřuje na sport. Děti mají dokonce i vlastního trenéra, což rodiče vítají.

Ostrava hledá seniora roku 2024. Oceněni budou jednotlivci i klub seniorů

Při příležitosti Mezinárodního dne seniorů, který připadá na 1. října, vyhlašuje Ostrava již tradičně anketu Senior roku. Město ocení aktivní obyvatele starší 65 let. Kromě ocenění jednotlivců město hledá také Klub seniorů roku.

Voda z ulic v Nové Vsi už byla odčerpána. Zatopeny jsou stále některé sklepy a garáže

30. září 2024 11:30 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Voda v Ostravě Nové Vsi už díky vysokokapacitním čerpadlům klesla natolik, že ulice jsou průjezdné a majitelé se mohou dostat ke svým domům. Policie ale stále reguluje vjezd do této oblast, aby mohly plynule projíždět nákladní auta s odpadem. Voda je ale stále odčerpávána ze sklepů, garáží a také lagun u Mariánskohorské ulice.

Muže o berlích srazilo v Ostravě auto. Policie hledá svědky

Včera 10:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Policie zveřejnila výzvu k víkendové nehodě v Ostravě-Výškovicích. Hledají svědky události, kdy před jedoucí auto vstoupil 47letý muž o berlích. Řidič už nedokázal reagovat a muže srazil. Ten skončil v kritickém stavu v nemocnici.

Studénka zahájila cestu k založení technických služeb, nakupuje další stroje

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Od září fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město také pokračuje v nákupu techniky.

Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Dnes 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.

Vietnamská komunita slavila v Ostravě Den dětí

Možná vás překvapí, že následující reportáž bude o Dni dětí. Ten byl ale určen pro vietnamskou menšinu žijící v našem kraji. Hostil ho Dům kultury Akord Ostrava, program byl nabitý a děti i dospělí se výborně bavili.

V Doubravě slavnostně odhalili bustu významného Sokola, legionáře a národního hrdiny Jana Čapka

V Doubravě na Karvinsku slavnostně odhalili bustu Jana Čapka. Významného sokola, legionáře a národního hrdiny. Je považován za zakladatele československé legie v Itálii.

Policisté pokutovali během dopravní akce 90 řidičů, kteří překročili rychlost

30. září 2024 7:32 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezští policisté se zapojili do plánované celorepublikové dopravní akce, při které se zaměřili primárně na kontrolu dodržování rychlosti vozidel. Konkrétně pokutovali 90 řidičů. Řešili ale i jiné přestupky.

Letecká humanitární pomoc potěšila i děti v zatopeném Zátoru, vrtulník přivezl přímotopy i hračky

29. září 2024 19:48 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Dětem v zatopeném Zátoru přivezl alespoň trochu pohody a zábavy vrtulník s humanitární pomocí z Kunovic. Přestože místní škola ještě nebyla v provozu, školáci i s rodiči se již dopoledne sešli u přistání helikoptéry. S dopravou na místo pomohli i vojáci.

Novým senátorem za Opavu se stal primátor Tomáš Navrátil

28. září 2024 14:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Lidé ve volebním obvodu 68 Opava vybrali i třetího senátora z Moravskoslezského kraje. Stal se jím současný primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO), který prošel do druhého kola hlasování se současným senátorem Herbertem Paverou (TOP 09), ten tak svůj post už neobhájil.

Psychologové a odborníci řešili v Ostravě domácí násilí v opatrovnických sporech
Vydáno 18. října 2023 15:15, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Jak pracovat s rodinami, kde se objeví domácí násilí? Na tuto problematiku se snažila odpovědět velká konference psychologů a odborníků, kteří se sešli v Ostravě. Analyzovali skutečný životní příběh týrané ženy a předávali si zkušenosti.

Zasedací sál zastupitelstva Magistrátu města Ostravy hostil třetí ročník konference Domácí násilí v opatrovnických sporech aneb „(ne)rovný“ boj na rodičovském poli.

Hana Schwarz, ředitelka Centra sociálních služeb Ostrava: "Jsme tady právě proto, abychom si vzájemně předávali možnosti, jak pracovat s rodinou, kde se to domácí násilí objeví. A jak pracovat na tom, aby děti, které v rodinách vyrůstají, aby žily plnohodnotný a šťastný život."
Lenka Honusová Russová, vedoucí oddělení sociálně právní ochrany dětí MMO: "Z našeho pohledu je tato konference nesmírně důležitá, protože domácí násilí jako fenomén řešíme samozřejmě i u dětí, které máme ve své evidenci, ve své péči. A touto problematikou se tedy orgány SPOD zabývají. 
Za rok 2022 jsme řešili 56 dětí, které žily v rodinách postižených právě domácím násilím. Ale to určitě není celkové číslo dětí ohrožených nebo dětí, které jsou v těchto rodinách vychovávány, v těchto rodinách žijí. Bude to jenom vrchol ledovce toho, co orgány SPOD v rámci své činnosti zachytí. A to nejčastěji tak, že spolupracujeme s policí, s orgány činnými v trestním řízení. Anebo s jinými organizacemi. Ať už je to třeba projekt Nechme dětem dětství. Intervenční centrum Bílého kruhu bezpečí a podobně."

O svém příběhu promluvila na konferenci z videa i paní Anna. 3,5 roku žila s partnerem, který ji psychicky, fyzicky i sexuálně týral. Odejít se od něj rozhodla, až když jejich vyděšený malý syn viděl, jak se pohádali.

Anna, oběť domácího násilí: "Ten den jsem měla neuvěřitelný strach, protože jsem se rozhodla, že odejdu z hodiny na hodinu. Bylo to na popud OSPODu, protože policie u nás poslední měsíc u toho domácího násilí zasahovala vícekrát. Šla jsem do toho, že nevím, jestli to zvládnu, ale že proto udělám všechno. Teď už je to rok a je to všechno skvělé. A jsem za to ráda, že jsem odešla."

Centrum sociálních služeb Ostrava představilo také projekt Nechme dětem dětství, které pomáhá řešit opatrovnické a trestní řízení v návaznosti na domácí násilí.

Jitka Podešvová, přednášející z Centra sociálních služeb Ostrava: ""Můj příspěvek je z pohledu sociální služby. Čili z pohledu služby, která s těmi klienty opravdu a napřímo pracuje. Takže s každým členem té rodiny zvlášť. S tím, který páchá násilí, i s tím, na kom je pácháno násilí, včetně dětí. Je to velmi náročné. Je nás tým sedmi pracovníků, kteří jsme pro tuto práci vyškolení a potkáváme se na pravidelných intervizích. Samozřejmě jsou potřeba i supervize."

Konference se zúčastnila na stovka psychologů a odborníků z celé České republiky.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000039657/psychologove-a-odbornici-resili-v-ostrave-domaci-nasili-v-opatrovnickych-sporech