Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Moravskoslezský kraj navýšil dotace na opravy památek, vlastníci si ještě mohou žádat

Celý MS kraj |  | Beskydský expres

Moravskoslezský kraj i v letošním roce finančně podpoří opravy památkově chráněných objektů. Oproti původnímu plánu se dokonce podařilo rozpočet na opravy památek ještě navýšit.

Opravy a rekonstrukce památkově chráněných objektů jsou finančně náročnější, protože jejich majitelé musí dodržovat přísné podmínky památkářů. I proto se kraj snaží vlastníkům pomáhat.

Lukáš Curylo (KDU-ČSL), náměstek hejtmana MSK: “Moravskoslezský kraj každoročně podporuje opravu památek a kulturních památek v rámci našeho regionu. Tento rok zastupitelstvo MSK vyčlenilo 12 milionů korun na podporu tohoto dotačního titulu a zastupitelstvo v březnu schválilo příjemcům dotaci. Ze zhruba 82 žádostí, které byly posuzovány, bylo podpořeno v současnosti 27, ale protože víme, že ty projekty jsou kvalitní a myslím si, že pomáhají rozvoji nejen cestovního ruchu, ale obecně našeho regionu, tak vedení kraje se rozhodlo posílit dotační titul z 12 na 22 milionů. Takže dalších 5 až 10 projektů bude podpořeno a myslím si, že to je dobrý trend do budoucna, takže na tento titul by kraj měl vyčleňovat daleko více finančních prostředků. Vyjma tohoto dotačního titulu, který byl už schválen, tak byl ještě jeden vyhlášen a tam se mohli lidé hlásit a žádat až do 4. dubna. Je to dotační titul na podporu památek nadregionálního významu a tam je momentálně alokována částka 35 milionů korun a žadatelé mohou žádat až o 5 milionů korun na jednotlivé své projekty. V rámci 27 projektů podpoříme například obnovu a rekonstrukci roubenek ve Štramberku, nebo Jurkovičovu sušárnu ve Frenštátě pod Radhoštěm či obnovu zámku v Hnojníku a opravu kostela v Dobré.”

Právě ve Štramberku přijdou dotace vlastníkům roubenek vhod, protože opravy historických stavení jsou finančně velmi nákladné. Peníze mohou získat nejen od kraje, ale také státu a z obecního rozpočtu.

David Plandor (Nezávislí), starosta Štramberka: “Město Štramberk je samozřejmě rádo za to, že ti soukromí vlastníci pečují o ty dřevěnice. My jim poskytujeme jak programu regenerace z ministerstva kultury dotace, tak vlastně z z našeho rozpočtu: Pokud to třeba není vyloženě památka a nachází se v městské památkové rezervaci, tak mohou občané dostat nějakou dotaci i od města na běžné opravy i nějaké větší investice. V dnešní době přibývají vlastníci takoví, kteří se o ty památky řádně starají. To znamená, že dnes už tady nemáme nějaké rozsáhlé množství staveb, které by byly vyloženě jako ruiny, nebo by se musely zdemolovat a postavit repliky. Takže jsme rádi, že ten přístup se změnil, že dneska už se tomu více ti vlastníci věnují a samozřejmě dost často v těch roubenkách i v celoročně bydlí, takže to je taky velká výhoda.”
Lukáš Curylo (KDU-ČSL), náměstek hejtmana MSK: “Žádat o tuto podporu mohli různí vlastníci památek, ať už to byly fyzické osoby, soukromníci, firmy, církve, občanská sdružení či obce. Kraji jde o to, aby tyto památky byly spíš rekonstruovány bez rozdílu, kdo tuto památku vlastní. Podmínkou je, že do toho museli vložit další finanční prostředky, protože naše podpora se pohybuje do 50 procent rozpočtu rekonstrukce. V rámci schváleného rozpočtu pro tento rok byla pro kulturu schválena rekordní částka. Celkově na kulturu jde více jak 1,2 miliardy korun. Jsou v tom i investiční projekty, jako například Černá kostka, oprava muzeí či Těšínského divadla. Ale i na podporu dotačních titulů jde necelých 150 milionů korun, což je rekordní částka v rámci celé historie MSK. Během našeho funkčního období bylo podpořeno více než 500 projektů v oblasti kultury v celkové částce téměř 370 milionů korun, což je mnohem více než v jiných krajích.”



Nahlásit chybu


K tématu

Ostravská Fiducia oslavila 25 let. Pečuje o památky a řeší i témata k budoucnosti města

20. října 2023 15:49 | Ostrava-Centrum | Jiří Cileček

Ostravský spolek Fiducia oslavil 25 let své existence. Za tu dobu pomáhá objevovat historii a zachovávat různé památky. Ale také otevírá různá diskuzní témata týkající se budoucnosti města.

Ve Frýdku-Místku se postupně opravují velké i drobné památky

23. října 2023 14:21 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Boží muka, kapličky, různé sochy svatých. Ve Frýdku-Místku se postupně opravují také drobné památky. Nebo místa s nimi související. Kromě těchto oprav, které kompletně financuje město, provádějí rekonstrukce svých kostelů také jednotlivé církve. Těm město na opravy přispívá.

Město přijímá žádosti o dotace na památky i významné stavby. O peníze se mohou hlásit i sakrální stavby

2. ledna 2024 10:42 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Město Ostrava opět podpoří rekonstrukční a obnovovací stavební práce, sloužící k zachování kulturních památek a významných městských staveb na svém území. Kromě toho přispěje také na opravy sakrálních staveb. Připraveno je přes 5 milionů korun.


Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Včera 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

4. října 2024 10:26 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

4. října 2024 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

4. října 2024 12:12 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD + Trikilora + PRO

4. října 2024 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Moravskoslezský kraj navýšil dotace na opravy památek, vlastníci si ještě mohou žádat
Vydáno 21. března 2024 20:53, Celý MS kraj, Libor Běčák
Moravskoslezský kraj i v letošním roce finančně podpoří opravy památkově chráněných objektů. Oproti původnímu plánu se dokonce podařilo rozpočet na opravy památek ještě navýšit.

Opravy a rekonstrukce památkově chráněných objektů jsou finančně náročnější, protože jejich majitelé musí dodržovat přísné podmínky památkářů. I proto se kraj snaží vlastníkům pomáhat.

Lukáš Curylo (KDU-ČSL), náměstek hejtmana MSK: “Moravskoslezský kraj každoročně podporuje opravu památek a kulturních památek v rámci našeho regionu. Tento rok zastupitelstvo MSK vyčlenilo 12 milionů korun na podporu tohoto dotačního titulu a zastupitelstvo v březnu schválilo příjemcům dotaci. Ze zhruba 82 žádostí, které byly posuzovány, bylo podpořeno v současnosti 27, ale protože víme, že ty projekty jsou kvalitní a myslím si, že pomáhají rozvoji nejen cestovního ruchu, ale obecně našeho regionu, tak vedení kraje se rozhodlo posílit dotační titul z 12 na 22 milionů. Takže dalších 5 až 10 projektů bude podpořeno a myslím si, že to je dobrý trend do budoucna, takže na tento titul by kraj měl vyčleňovat daleko více finančních prostředků. Vyjma tohoto dotačního titulu, který byl už schválen, tak byl ještě jeden vyhlášen a tam se mohli lidé hlásit a žádat až do 4. dubna. Je to dotační titul na podporu památek nadregionálního významu a tam je momentálně alokována částka 35 milionů korun a žadatelé mohou žádat až o 5 milionů korun na jednotlivé své projekty. V rámci 27 projektů podpoříme například obnovu a rekonstrukci roubenek ve Štramberku, nebo Jurkovičovu sušárnu ve Frenštátě pod Radhoštěm či obnovu zámku v Hnojníku a opravu kostela v Dobré.”

Právě ve Štramberku přijdou dotace vlastníkům roubenek vhod, protože opravy historických stavení jsou finančně velmi nákladné. Peníze mohou získat nejen od kraje, ale také státu a z obecního rozpočtu.

David Plandor (Nezávislí), starosta Štramberka: “Město Štramberk je samozřejmě rádo za to, že ti soukromí vlastníci pečují o ty dřevěnice. My jim poskytujeme jak programu regenerace z ministerstva kultury dotace, tak vlastně z z našeho rozpočtu: Pokud to třeba není vyloženě památka a nachází se v městské památkové rezervaci, tak mohou občané dostat nějakou dotaci i od města na běžné opravy i nějaké větší investice. V dnešní době přibývají vlastníci takoví, kteří se o ty památky řádně starají. To znamená, že dnes už tady nemáme nějaké rozsáhlé množství staveb, které by byly vyloženě jako ruiny, nebo by se musely zdemolovat a postavit repliky. Takže jsme rádi, že ten přístup se změnil, že dneska už se tomu více ti vlastníci věnují a samozřejmě dost často v těch roubenkách i v celoročně bydlí, takže to je taky velká výhoda.”
Lukáš Curylo (KDU-ČSL), náměstek hejtmana MSK: “Žádat o tuto podporu mohli různí vlastníci památek, ať už to byly fyzické osoby, soukromníci, firmy, církve, občanská sdružení či obce. Kraji jde o to, aby tyto památky byly spíš rekonstruovány bez rozdílu, kdo tuto památku vlastní. Podmínkou je, že do toho museli vložit další finanční prostředky, protože naše podpora se pohybuje do 50 procent rozpočtu rekonstrukce. V rámci schváleného rozpočtu pro tento rok byla pro kulturu schválena rekordní částka. Celkově na kulturu jde více jak 1,2 miliardy korun. Jsou v tom i investiční projekty, jako například Černá kostka, oprava muzeí či Těšínského divadla. Ale i na podporu dotačních titulů jde necelých 150 milionů korun, což je rekordní částka v rámci celé historie MSK. Během našeho funkčního období bylo podpořeno více než 500 projektů v oblasti kultury v celkové částce téměř 370 milionů korun, což je mnohem více než v jiných krajích.”



Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000042164/moravskoslezsky-kraj-navysil-dotace-na-opravy-pamatek-vlastnici-si-jeste-mohou-zadat