Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Třinec přivítá mezinárodní výstavu patentů a inovací

Celý MS kraj |

Třinecká WERK ARENA se 12. a 13. června stane místem setkání největších technologických novinek tuzemských i zahraničních vystavovatelů. Soutěžní výstavu vynálezů, inovací a trendů v průmyslu zaměřenou na udržitelnou výrobu pořádá Česká hutnická společnost.

V Třinci se sejdou vystavovatelé z řady průmyslových oborů, zástupci univerzit, představitelé ochrany průmyslového vlastnictví, investoři, nositelé nových myšlenek a nápadů i široká veřejnost. Vystavovatelé se mohou přihlásit ještě do konce dubna.

Jiří Cupek, předseda předsednictva pořádající České hutnické společnosti (ČHS): "Inovace jsou motorem rozvoje podnikání a ochrana duševního vlastnictví k němu neodmyslitelně patří. Chceme výstavou znovu připomenout tradici vynálezectví, které má v České republice dlouholetou tradici, a tak trochu se na ni v posledních letech zapomnělo. Přitom péče o duševní vlastnictví by měla být nedílnou součástí každodenního fungování každé firmy."

Ochrana duševního vlastnictví je důležitým nástrojem pro nakládání s majetkem firem včetně nehmotného, který tvoří až 85 % z jejich celkové hodnoty. Lídry v oblasti vytváření nových práv duševního vlastnictví jsou Německo, Francie, Itálie či Nizozemsko. V Česku poskytlo v roce 2022 licenci na svůj patent, užitný vzor či design 169 subjektů. Na licenčních poplatcích v daném roce získali celkem 3,9 miliardy korun.

Jana Engelová Pavková z Úřadu průmyslového vlastnictví (ÚPV): "Mezinárodní studie prokazují, že firmy, které se efektivně starají o své duševní vlastnictví, jsou dlouhodobě úspěšnější a přínosné pro hospodářské výsledky své i státu. V České republice vytvářejí více než třetinu pracovních míst a představují přes polovinu celkové hospodářské činnosti. Invent Arena nabízí možnost ukázat výsledky výzkumu a vývoje, inovativních řešení a nejlepších technických vymožeností z několika zemí."
Lukáš Zmeškal, předseda Českého svazu vynálezců a zlepšovatelů: "Mezinárodní výstavy vynálezů, jako je Invent Arena, jsou současným trendem. Každý rok jich celosvětově bývá kolem 20. Na výstavě je možné prezentovat své inovace na skutečně prestižní úrovni."

Halu zaplní vynálezy řady českých i zahraničních průmyslových firem. Budou mezi nimi i Třinecké železárny, které představí svůj patent na technologii tepelného zpracování kolejnic, do provozu ji spouští v letošním roce.

Jiří Adamík, jeden ze spoluautorů vynálezu: "Podstatou vynálezu je soustava difuzorů určených k chlazení kolejnic za relativně nízkých teplot, díky čemuž dosáhneme požadovaných hodnot tvrdosti zejména v hlavě kolejnice (temeni) a ve vybraných bodech příčného řezu."

Se svým vynálezem vláknově optickým senzorovým systémem pro vážení železničních vozidel se přihlásila firma Enviform. Senzorový systém dovoluje počítat nápravy, specifikovat hmotnost kolejového vozidla, monitorovat rychlost jeho pohybu i specifikovat deformace kol železničních vozů. Je založen na jednoduché možnosti instalace na tělo kolejnice, velké citlivosti, odolnosti vůči elektromagnetickému rušení a možnosti integrace do standardní optické sítě.

Další z vynálezů se týká propojení tramvajových kolejišť s přírodními trávníky unikátním systémem Brens s horní částí kolejové dráhy ze syntetického recyklátu STERED. Povrch tvoří umělý trávník a vegetační koberec. Kolejový absorbér obsahuje výhradně recyklované materiály, a to syntetický textil a pryž. Syntetický materiál kromě tlumení hluku a vibrací zadržuje srážkovou vodu, kterou ke svému růstu využívá nasázená vegetace. Je schopen zadržet až 80 litrů srážkové vody na metr čtvereční, povrchovou teplotu snižuje o 15 až 20 °C. Jedná se o slovenský patent, který se vyrábí v Myjavě.

Doprovodný program

Kromě vynálezů čeká na návštěvníky Invent Areny bohatý doprovodný program, panelové diskuse s odborníky a interaktivní zábava.

Jiří Cupek, předseda předsednictva pořádající České hutnické společnosti (ČHS): "Uvidí například novou vodíkovou Tatru, tréninkové auto závodníků Rallye Dakar s možností se v něm projet. Před arénou budou v době konání výstavy probíhat ukázky práce integrovaného záchranného centra a jednotlivých jednotek."

Bude tu ale také vědeckopopularizační program VŠB-TU Ostrava, Střední odborné školy Třineckých železáren, expozice Čočkostroj Národního technického muzea a mnoho dalšího.

Nahlásit chybu


K tématu

Unikátní krakovské jesličky zapsané v UNESCO se vystavují v CKV Ostrava

15. prosince 2023 11:20 | Ostrava-Centrum | Jiří Cileček

Do Ostravy zavítala unikátní výstava krakovských betlémů. Takzvané Krakovské szopki, které jsou dokonce zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO, můžeme vidět v Centru kultury a vzdělávání na Sokolské třídě.

Kam po základce? Deváťákům poradí Veletrh středních škol v Ostravě

6. listopadu 2023 14:40 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Téměř pět desítek škol se představí na Veletrhu středních škol, který se bude konat v Ostravě ve středu 8. listopadu. V obchodním centru Futurum budou zástupci i žáci u svých stánků návštěvníkům k dispozici od 9 do 17 hodin. Akce bude volně přístupná pro žáky základních škol a jejich rodiče i ostatní zájemce.

18 učeben na základních školách ve Frýdku-Místku získá technologii 3D reality

Školáci z devíti městských základek ve Frýdku-Místku se budou vzdělávat v nových 3D učebnách. Radnice vybaví technologiemi celkem 18 učeben. Půjde o základní školy, které mají 2. vzdělávací stupeň. Zároveň se na školách sjednotí vybavení a výuku bude možné i sdílet s jinými školami.


Elektrárna Třebovice obnovila svůj provoz v rekordním čase

Zaměstnancům společnosti Veolia Energie se po 11 dnech po povodni podařilo zprovoznit Elektrárnu Třebovice v Ostravě, která byla odstavena od 15. září. A už také obnovuje dodávky i pro průmysl.

Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Dnes 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i chodem života ve školách a firmách

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

Včera 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Ranní nehoda dvou nákladních aut v Ostravě zastavila dopravu, řidiče museli vyprostit hasiči

Dnes 10:25 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ve středu ráno se v Ostravě na ulici Plzeňská srazila dvě nákladní vozidla. Nehoda zcela zastavila provoz. Hasiči museli vyprošťovat jednoho z řidičů pomocí hydraulického zařízení. Po vyproštění byl zraněný řidič předán do péče záchranářů.

Park u Zámku v Zábřeh láká k relaxaci i sportu. Revitalizace mu velmi prospěla

Ostrava patří k nejzelenějším městům v zemi a rozhodně nespí na vavřínech. Novou podobu nyní získal Park u Zámku Zábřeh. Nabízí spoustu místa pro relaxaci, ale i sport nebo pořádání menších akcí. Park ozdobil také nový mobiliář a umělecké plastiky.

Studenti vysazovali nový park v Ostravě-Třebovicích v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Palkovice vybojovaly v soutěži Vesnice roku 2. místo

V letošním národním finále soutěže Vesnice roku měl Moravskoslezský kraj jako svého finalistu obec Palkovice. Ta nakonec v silné konkurenci obsadila 2. místo.

Ostrava se snaží vyřešit čištění odpadních vod. Ústřední čističku voda značně poničila

Jedním z největších problémů Ostravy po povodních je vodohospodářská infrastruktura a hlavně zničená čistírna odpadních vod, která byla zcela pod vodou. Byla proto svolána mimořádná rada města, kde byly schváleny první finance na opravy.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

Dnes 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Elektrotechnická výstava řešila úspory energií

Třetí ročník elektrotechnické výstavy Volty.cz na Černé louce v Ostravě představil zájemcům novinky a chytrá řešení v elektrotechnice a úsporách energií.

Lodní modeláři soutěžili na přehradě v závodě Těrlická plachta

Modeláři z Česka, Polska a Slovenska se sešli na břehu Těrlické přehrady, aby tam po dva dny závodili se svými modely plachetnic. Společně tak ukončili letošní závodní sezonu.

Mladí zahradníci soutěžili v projektu Lipová ratolest

Po třídenním klání skončil v městském obvodě Ostrava-Třebovice patnáctý ročník soutěže mladých zahradníků Lipová ratolest pro studenty a učně středních odborných škol. Do Ostravy se soutěž vrátila po deseti letech a jako každoročně se jí zúčastnilo čtyřicet soutěžících z deseti škol z celé ČR.

Třinec přivítá mezinárodní výstavu patentů a inovací
Vydáno 29. března 2024 17:59, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Třinecká WERK ARENA se 12. a 13. června stane místem setkání největších technologických novinek tuzemských i zahraničních vystavovatelů. Soutěžní výstavu vynálezů, inovací a trendů v průmyslu zaměřenou na udržitelnou výrobu pořádá Česká hutnická společnost.

tisková konference k představení veletrhu; zdroj foto: Třinecké železárny

V Třinci se sejdou vystavovatelé z řady průmyslových oborů, zástupci univerzit, představitelé ochrany průmyslového vlastnictví, investoři, nositelé nových myšlenek a nápadů i široká veřejnost. Vystavovatelé se mohou přihlásit ještě do konce dubna.

Jiří Cupek, předseda předsednictva pořádající České hutnické společnosti (ČHS): "Inovace jsou motorem rozvoje podnikání a ochrana duševního vlastnictví k němu neodmyslitelně patří. Chceme výstavou znovu připomenout tradici vynálezectví, které má v České republice dlouholetou tradici, a tak trochu se na ni v posledních letech zapomnělo. Přitom péče o duševní vlastnictví by měla být nedílnou součástí každodenního fungování každé firmy."

Ochrana duševního vlastnictví je důležitým nástrojem pro nakládání s majetkem firem včetně nehmotného, který tvoří až 85 % z jejich celkové hodnoty. Lídry v oblasti vytváření nových práv duševního vlastnictví jsou Německo, Francie, Itálie či Nizozemsko. V Česku poskytlo v roce 2022 licenci na svůj patent, užitný vzor či design 169 subjektů. Na licenčních poplatcích v daném roce získali celkem 3,9 miliardy korun.

Jana Engelová Pavková z Úřadu průmyslového vlastnictví (ÚPV): "Mezinárodní studie prokazují, že firmy, které se efektivně starají o své duševní vlastnictví, jsou dlouhodobě úspěšnější a přínosné pro hospodářské výsledky své i státu. V České republice vytvářejí více než třetinu pracovních míst a představují přes polovinu celkové hospodářské činnosti. Invent Arena nabízí možnost ukázat výsledky výzkumu a vývoje, inovativních řešení a nejlepších technických vymožeností z několika zemí."
Lukáš Zmeškal, předseda Českého svazu vynálezců a zlepšovatelů: "Mezinárodní výstavy vynálezů, jako je Invent Arena, jsou současným trendem. Každý rok jich celosvětově bývá kolem 20. Na výstavě je možné prezentovat své inovace na skutečně prestižní úrovni."

Halu zaplní vynálezy řady českých i zahraničních průmyslových firem. Budou mezi nimi i Třinecké železárny, které představí svůj patent na technologii tepelného zpracování kolejnic, do provozu ji spouští v letošním roce.

Jiří Adamík, jeden ze spoluautorů vynálezu: "Podstatou vynálezu je soustava difuzorů určených k chlazení kolejnic za relativně nízkých teplot, díky čemuž dosáhneme požadovaných hodnot tvrdosti zejména v hlavě kolejnice (temeni) a ve vybraných bodech příčného řezu."

Se svým vynálezem vláknově optickým senzorovým systémem pro vážení železničních vozidel se přihlásila firma Enviform. Senzorový systém dovoluje počítat nápravy, specifikovat hmotnost kolejového vozidla, monitorovat rychlost jeho pohybu i specifikovat deformace kol železničních vozů. Je založen na jednoduché možnosti instalace na tělo kolejnice, velké citlivosti, odolnosti vůči elektromagnetickému rušení a možnosti integrace do standardní optické sítě.

Další z vynálezů se týká propojení tramvajových kolejišť s přírodními trávníky unikátním systémem Brens s horní částí kolejové dráhy ze syntetického recyklátu STERED. Povrch tvoří umělý trávník a vegetační koberec. Kolejový absorbér obsahuje výhradně recyklované materiály, a to syntetický textil a pryž. Syntetický materiál kromě tlumení hluku a vibrací zadržuje srážkovou vodu, kterou ke svému růstu využívá nasázená vegetace. Je schopen zadržet až 80 litrů srážkové vody na metr čtvereční, povrchovou teplotu snižuje o 15 až 20 °C. Jedná se o slovenský patent, který se vyrábí v Myjavě.

Doprovodný program

Kromě vynálezů čeká na návštěvníky Invent Areny bohatý doprovodný program, panelové diskuse s odborníky a interaktivní zábava.

Jiří Cupek, předseda předsednictva pořádající České hutnické společnosti (ČHS): "Uvidí například novou vodíkovou Tatru, tréninkové auto závodníků Rallye Dakar s možností se v něm projet. Před arénou budou v době konání výstavy probíhat ukázky práce integrovaného záchranného centra a jednotlivých jednotek."

Bude tu ale také vědeckopopularizační program VŠB-TU Ostrava, Střední odborné školy Třineckých železáren, expozice Čočkostroj Národního technického muzea a mnoho dalšího.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000042330/trinec-privita-mezinarodni-vystavu-patentu-a-inovaci