Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Komisařka vyhodila žáka od zkoušky v autoškole, když jí neřekl druhý způsob měření dezénu

Celý MS kraj |

Krajský soud v Ostravě se z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu bude muset znovu zabývat případem, ve kterém jde o to, zda komisařka ve Frýdku-Místku měla právo vyhodit žáka od závěrečné zkoušky v autoškole jen proto, že jí po první správné odpovědi neřekl další alternativní způsob ověření hloubky dezénu pneumatiky.

Incident při zkouškách se odehrál 21. července 2022, když žadatel o řidičský průkaz na osobní automobil skládal praktické zkoušky z jízdy. Zkušební komisařka, zaměstnankyně Magistrátu Frýdek-Místek, mu však neumožnila tuto zkoušku v plném rozsahu vykonat, protože hned u prvního úkonu vyvodila, že k řízení automobilu v provozu není dostatečně připraven.

Tomáš Langášek, předseda senátu Nejvyššího správního soudu: “Před samotnou jízdou měl žalobce prokázat znalosti a dovednosti úkonů přípravy vozidla před jízdou. Žalobce začal kontrolou pneumatik. Komisařka se jej zeptala, jak zkontroluje hloubku vzorku pneumatik. Žalobce odpověděl, že hloubkoměrem. Na doplňující otázku, jak by to učinil bez hloubkoměru, již nedokázal dostatečně odpovědět. Komisařka proto ukončila zkoušku z praktické jízdy s hodnocením „neprospěl“, aniž by s žalobcem přistoupila k samotné jízdě.”

Žák se proti takovému postupu bránil a případ skončil žalobou u Krajského soudu v Ostravě. Ten žalobu uznal a postup komisařky vyhodnotil jako nezákonný. Nikoli však proto, že žáka vyhodila od zkoušky protože neznal další možný způsob kontroly dezénu pneumatik, ale protože první část praktické zkoušky netrvala alespoň zákonem stanovených 10 minut.

S tímto rozhodnutím však nesouhlasil senát Nejvyššího správního soudu, podle kterého v praxi mohou nastat situace, kdy je možné zkoušku ukončit i před uplynutím minimální časové lhůty.

Tomáš Langášek, předseda senátu Nejvyššího správního soudu: “Ad absurdum si lze představit situaci, kdy žadatel není schopen automobil ani nastartovat či se rozjet. Nedávalo by žádný smysl, aby daná část zkoušky z praktické jízdy dále pokračovala tím, že komisař bude 20 minut sedět v automobilu jen proto, aby bylo naplněno domnělé veřejné subjektivní právo žadatele na zkoušku v minimálním časovém rozsahu.”

Rozsudek krajského soudu proto byl novým rozhodnutím zrušen, aby se případ projednal znovu. I přesto, že Nejvyšší správní soud přímo nevyhodnocoval, zda bylo správné okamžité ukončení zkoušky poté, co žák neuvedl další možnost kontroly pneumatiky, dal krajskému soudu najevo, že k ukončení zkoušky by mělo dojít pouze při závažnějších nedostatcích.

Tomáš Langášek, předseda senátu Nejvyššího správního soudu: “Stěžovatel (Magistrát města Frýdku-Místku) argumentuje, že žalobce (žák) nebyl schopen zkontrolovat hloubku vzorku pneumatik, tedy poznat, zda je vozidlo technicky způsobilé. Užití technicky způsobilého vozidla je předpokladem bezpečného provozu na pozemních komunikacích. Takto extenzivně však toto ustanovení vykládat nelze. Zjevně totiž míří na opravdu závažné situace, ke kterým může v silničním provozu docházet a které alespoň potenciálně mohou mít závažné následky v podobě ohrožení bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích. Byť se jedná o potenciální nebezpečí, z charakteru ustanovení je zjevné, že musí hrozit bezprostředně. To se v tomto případě jistě nestalo. Zkoušení úkonů podle § 42 odst. 3 písm. a) zákona o získávání odborné způsobilosti totiž zjevně nemůže vést k takovému bezprostřednímu ohrožení bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích. Žalobce v tomto kontextu správně poukazuje na to, že pro aplikaci tohoto ustanovení bude zpravidla nutné, aby žadatel vozidlo skutečně řídil. Jedině tak může být ohrožení (byť jen potenciální) bezprostřední. Lze tedy učinit závěr, že žalobcovo jednání, pro které byla zkouška z praktické jízdy stěžovatelem ukončena, není možné podřadit pod § 43 odst. 3 zákona o získávání odborné způsobilosti.”

Dá se předpokládat, že dotyčný žák už dnes zná několik odpovědí na dotaz komisařky, a to i pro případ, že by jí nestačila jedna správná odpověď, ani dvě správné odpovědi, či snad dokonce několik dalších. Vedle k tomu určenému hloubkoměru, to může být jakékoli jiné měřidlo nebo dokonce i jiný předmět, při jehož použití můžeme správně odvodit minimální hloubku dezénu, například mince. Většina pneumatik je navíc z výroby opatřena indikátory opotřebení, které umožňují snadnou kontrolu hloubky vzorku.

Zkušební komisaři sice mohou na žácích zkoušet různé fígle, jak ale soudci Nejvyššího správního soudu vyřkli, důvodem verdiktu “Neuspěl” by měly být skutečně jen zásadní nedostatky a pochybení při zkoušce.

Nahlásit chybu


Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Dnes 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Tradiční cyklistické závody pro děti se v Horní Suché těší velké oblibě, spolupracují na nich obě základní školy

V Horní Suché se uskutečnily tradiční cyklistické závody pro děti od mateřských škol až po mladé cyklisty pátých ročníků základních škol. Předstartovní nadšení účastníků bylo velké.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Včera 12:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Novojičínská vila byla domovem lékaře, 30 let je v ní mateřinka

Mateřská škola Beruška v Novém Jičíně otevřela historickou vilu, ve které sídlí 30 let, veřejnosti. Představila její příběh rodinného domu, který kdysi patřil významnému lékaři.

Elektrárna Třebovice obnovila svůj provoz v rekordním čase

Zaměstnancům společnosti Veolia Energie se po 11 dnech po povodni podařilo zprovoznit Elektrárnu Třebovice v Ostravě, která byla odstavena od 15. září. A už také obnovuje dodávky i pro průmysl.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i chodem života ve školách a firmách

1. října 2024 18:09 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

Včera 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Elektrotechnická výstava řešila úspory energií

Třetí ročník elektrotechnické výstavy Volty.cz na Černé louce v Ostravě představil zájemcům novinky a chytrá řešení v elektrotechnice a úsporách energií.

Komisařka vyhodila žáka od zkoušky v autoškole, když jí neřekl druhý způsob měření dezénu
Vydáno 22. dubna 2024 9:03, Celý MS kraj, Libor Běčák
Krajský soud v Ostravě se z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu bude muset znovu zabývat případem, ve kterém jde o to, zda komisařka ve Frýdku-Místku měla právo vyhodit žáka od závěrečné zkoušky v autoškole jen proto, že jí po první správné odpovědi neřekl další alternativní způsob ověření hloubky dezénu pneumatiky.

Ilustrační snímek. Zdroj: Archiv TV Polar

Incident při zkouškách se odehrál 21. července 2022, když žadatel o řidičský průkaz na osobní automobil skládal praktické zkoušky z jízdy. Zkušební komisařka, zaměstnankyně Magistrátu Frýdek-Místek, mu však neumožnila tuto zkoušku v plném rozsahu vykonat, protože hned u prvního úkonu vyvodila, že k řízení automobilu v provozu není dostatečně připraven.

Tomáš Langášek, předseda senátu Nejvyššího správního soudu: “Před samotnou jízdou měl žalobce prokázat znalosti a dovednosti úkonů přípravy vozidla před jízdou. Žalobce začal kontrolou pneumatik. Komisařka se jej zeptala, jak zkontroluje hloubku vzorku pneumatik. Žalobce odpověděl, že hloubkoměrem. Na doplňující otázku, jak by to učinil bez hloubkoměru, již nedokázal dostatečně odpovědět. Komisařka proto ukončila zkoušku z praktické jízdy s hodnocením „neprospěl“, aniž by s žalobcem přistoupila k samotné jízdě.”

Žák se proti takovému postupu bránil a případ skončil žalobou u Krajského soudu v Ostravě. Ten žalobu uznal a postup komisařky vyhodnotil jako nezákonný. Nikoli však proto, že žáka vyhodila od zkoušky protože neznal další možný způsob kontroly dezénu pneumatik, ale protože první část praktické zkoušky netrvala alespoň zákonem stanovených 10 minut.

S tímto rozhodnutím však nesouhlasil senát Nejvyššího správního soudu, podle kterého v praxi mohou nastat situace, kdy je možné zkoušku ukončit i před uplynutím minimální časové lhůty.

Tomáš Langášek, předseda senátu Nejvyššího správního soudu: “Ad absurdum si lze představit situaci, kdy žadatel není schopen automobil ani nastartovat či se rozjet. Nedávalo by žádný smysl, aby daná část zkoušky z praktické jízdy dále pokračovala tím, že komisař bude 20 minut sedět v automobilu jen proto, aby bylo naplněno domnělé veřejné subjektivní právo žadatele na zkoušku v minimálním časovém rozsahu.”

Rozsudek krajského soudu proto byl novým rozhodnutím zrušen, aby se případ projednal znovu. I přesto, že Nejvyšší správní soud přímo nevyhodnocoval, zda bylo správné okamžité ukončení zkoušky poté, co žák neuvedl další možnost kontroly pneumatiky, dal krajskému soudu najevo, že k ukončení zkoušky by mělo dojít pouze při závažnějších nedostatcích.

Tomáš Langášek, předseda senátu Nejvyššího správního soudu: “Stěžovatel (Magistrát města Frýdku-Místku) argumentuje, že žalobce (žák) nebyl schopen zkontrolovat hloubku vzorku pneumatik, tedy poznat, zda je vozidlo technicky způsobilé. Užití technicky způsobilého vozidla je předpokladem bezpečného provozu na pozemních komunikacích. Takto extenzivně však toto ustanovení vykládat nelze. Zjevně totiž míří na opravdu závažné situace, ke kterým může v silničním provozu docházet a které alespoň potenciálně mohou mít závažné následky v podobě ohrožení bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích. Byť se jedná o potenciální nebezpečí, z charakteru ustanovení je zjevné, že musí hrozit bezprostředně. To se v tomto případě jistě nestalo. Zkoušení úkonů podle § 42 odst. 3 písm. a) zákona o získávání odborné způsobilosti totiž zjevně nemůže vést k takovému bezprostřednímu ohrožení bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích. Žalobce v tomto kontextu správně poukazuje na to, že pro aplikaci tohoto ustanovení bude zpravidla nutné, aby žadatel vozidlo skutečně řídil. Jedině tak může být ohrožení (byť jen potenciální) bezprostřední. Lze tedy učinit závěr, že žalobcovo jednání, pro které byla zkouška z praktické jízdy stěžovatelem ukončena, není možné podřadit pod § 43 odst. 3 zákona o získávání odborné způsobilosti.”

Dá se předpokládat, že dotyčný žák už dnes zná několik odpovědí na dotaz komisařky, a to i pro případ, že by jí nestačila jedna správná odpověď, ani dvě správné odpovědi, či snad dokonce několik dalších. Vedle k tomu určenému hloubkoměru, to může být jakékoli jiné měřidlo nebo dokonce i jiný předmět, při jehož použití můžeme správně odvodit minimální hloubku dezénu, například mince. Většina pneumatik je navíc z výroby opatřena indikátory opotřebení, které umožňují snadnou kontrolu hloubky vzorku.

Zkušební komisaři sice mohou na žácích zkoušet různé fígle, jak ale soudci Nejvyššího správního soudu vyřkli, důvodem verdiktu “Neuspěl” by měly být skutečně jen zásadní nedostatky a pochybení při zkoušce.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000042687/komisarka-vyhodila-zaka-od-zkousky-v-autoskole-kdyz-ji-nerekl-druhy-zpusob-mereni-dezenu