Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Úspěšné MS start upy: VR Vitalis a Spray Vision

Celý MS kraj |  | Transformace kraje

VR Vitalis. Stal se sociálním projektem roku 2021. Míří do oblasti virtuální reality a pomáhá pacientům s rehabilitací tělesnou i duševní. Současně asistuje i lidem s degenerativními nemocemi spojenými se stárnutím.

VR Vitalis. Stal se sociálním projektem roku 2021. Míří do oblasti virtuální reality a pomáhá pacientům s rehabilitací tělesnou i duševní. Současně asistuje i lidem s degenerativními nemocemi spojenými se stárnutím.

Jana Trdá, spoluzakladatelka firmy Real Virtual Life: “My jsme se rozhodli jít jiným směrem než někdejší projekty, není to o tom, že by pacientům někdo předcvičoval, oni v brýlích vidí různé hry, jako skládání puzzle nebo praktičtější, že hrníčky umyté musí položit na poličku nebo posekat dřevo, nachytat motýly nebo si hrají s loutkama. Vždycky mají nějaký úkol, který je odvede od těch jejich problémů a u rehabilitace pak mají mnohem větší výkony, než kdyby to dělali bez virtuální reality.”
Hana Dvořáková, klietka Domova pro seniory Iris: “Určitě je to zábavnější cvičení než kdybych seděla na pokoji a dělala raz, dva, tři. Mně to baví, protože doteď jsem neznala co to je virtuální realita a nechápala jsem, proč to mládež tak baví a teď už to vím.”

Domov pro seniory Iris v Ostravě poskytuje celodenní pobytové služby seniorům a dospělým osobám a cestou virtuální rehabilitace se tam vydali už před rokem. Tuto inovativní metodu používají více jak dvě desítky klientů.

Silvie Švecová, ergoterapeut, Domov pro seniory Iris: “Vidím na nich, že zvednou ruce výš, než, když po nich chci, aby ruce zvedli. Své ruce nevnímají, mají myšlenky zaměřené na něco jiné a dělají velké pokroky. Cvičí záda, břicho, natahují se všemi možnými směry.”

S virtuální realitou už cvičí pacienti ve 40 zařízeních jako jsou nemocnice, rehabilitační zařízení, lázně či domovy pro seniory. V budoucnu by tato metoda mohla vyřešit problém nedostatku zdravotnického personálu. Podstatné ale je, aby pacienti vykonávali univerzálně navržené cviky správně, a s tím si v současnosti neporadí jen samotná aplikace.

Jana Trdá, spoluzakladatelka firmy Real Virtual Life: “Postupně, jak se zlepšuje hardware, tak my můžeme přicházet s novými metodami, abychom pomohli pacientům s více diagnozami. Postupem času a nebude to dlouho trvat, možná rok, dva, už to bude standardní vybavení všech nemocnic a rehabilitačních zařízení a postupně se to bude dostávat na další.”

Firma VR Life spolupracuje s Moravskoslezským inovační centrem dlouhodobě. Vztahy jsou oboustranně výhodné. Firma přivádí nové startupy do MSICu a ten jí naoplátku vyhledává dotační a businessové příležitostech na trhu. Firmě Spray Vision, inovační centrum poskytlo k podnikání prostory, na které má vysoké nároky. Startup vymyslel technologii, která umožňuje snížit množství spotřebovaného laku a zároveň zvýšit kvalitu výsledného povrchu.

Jakub Hendrych, vedoucí SW vývoje, Spray Vision: “Naše produkty slouží k optimalizaci lakovacích procesů. Ten první produkt je kombinace hardwaru a softwaru, kdy naši zákazníci jsou schopni analyzovat a kontrolovat lakovací procesy a ten druhý produkt to celé povýšil o úroveň. Naši zákazníci jsou díky němu simulovat, optimalizovat a vytvářet trajektorie robotu přímo v našem 3D prostředí.”

Technologie dokáže uspořit 10 až 15 procent použité barvy, zlepšit kvalitu nátěru a snížit procento zmetků. A zároveň zkracuje přípravu na lakování nového produktu ze dnů na hodiny.

Jakub Hendrych, vedoucí SW vývoje, Spray Vision: “Naši zákazníci nalakují lakovací obrazce na speciální folii, operátor ji vloží do jednotky a v softwaru se začne snímat, fólie se nalakuje a odešle se na naše cloudové řešení a software to zpracuje.

První prototyp představila firma Spray Vision v roce 2018 na veletrhu průmyslového lakování v Německu. A tam se ukázalo, že je o nápad skutečně velký zájem.

Hana Prauzková, business development manager, Spray Vision: “Naše klientela je z nápadu nadšená. Majorita zákazníků je v automobilovém průmyslu, ale jsou zde i zákazníci, kteří vyrábějí barvy a také zákazníci, kteří vyrábějí technologie pro lakování. V tuto chvíli jsme ve 24 zemích a zákazníků máme více než sto.”

Podobných startupů jako jsme vám představili zná a podporuje Moravskoslezské inovační centrum stovky. Od roku 2017, kdy vzniklo, pomohlo bezmála 12 stům projektů, má přes 500 klientů a spolupracuje s desítkami expertů.

Nahlásit chybu


Investice spojené s dopravním omezením jsou pro centrum Ostravy klíčové

Centrum Ostravy čekají v následujících 5 letech velké investice. Nový koncertní sál, výstavba knihovny Černá kostka, proměna sadu Dr. Milady Horákové, revitalizace Náměstí republiky a Frýdlantských mostů, výstavba parkovacích domů a další stavby. Vše je bohužel spojeno i s řadou dopravních omezení. Ale tyto investice jsou klíčové pro další rozvoj města.

Na zámku Hošťálkovy objevili dosud neznámé fresky

4. července 2024 19:24 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Na zámku Hošťálkovy mezi Krnovem a Bruntálem objevili provozovatelé nové malby, o kterých nevěděli ani restaurátoři. Zámek měl v historii velké štěstí v tom, že nebyl zásadně devastován, pouze výmalby byly kompletně zatřeny. Před válkou patřil rodu Skrbenských a následně rodu Arco.

V Havířově se konalo diskuzní fórum zástupců zdravotnictví v MSK

Ředitelé nemocnic a pověření zástupci zdravotních pojišťoven společně se zástupci vedení Moravskoslezského kraje a Lékařské fakulty OU diskutovali o situaci ve zdravotnictví a problémech, se kterými se v našem kraji potýkají.

Jednotka dobrovolných hasičů ve Městě Albrechticích je nejstarší v okrese, oslavila 150 let

4. července 2024 19:42 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

V MS kraji působí na 260 profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Z toho je téměř 250 jednotek dobrovolných. Nejdéle existující Sbor dobrovolných hasičů v okrese působí ve Městě Albrechticích a velkou akcí právě oslavil svých 150 let.

Na návěsu kamionu ve Zbyslavicích začal hořet koks, škoda milion korun

Včera 12:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V noci na pátek 5. července začal hořet koks na návěsu kamionu ve Zbyslavicích. Po telefonátu na tísňovou linku v jednu hodinu v noci na místo zamířily tři jednotky hasičů. Požár napáchal škodu za zhruba milion korun.

Mariánskohorská radnice dál opravuje silnice. Teď přišla na řadu ulice Karasova, která byla samá boule

Ulice Karasova v Ostravě-Mariánských Horách prochází kompletní rekonstrukcí. Potřebovala ji už dlouhou dobu, byla totiž tak zvlněná, že připomínala spíše přírodní tankodrom, po kterém se téměř nedalo jezdit.

Na rozvoj sociálních služeb přispěje Ostrava 6 mil. korun. Podpoří 29 žádostí

4. července 2024 8:58 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava podpoří celkem 29 projektů, které rozvíjejí sociální služby. Nejčastěji se jedná o podporu zlepšování životních podmínek pro seniory nebo osoby se zdravotním postižením.

Děti ve Frýdku-Místku soutěžily na dopravním hřišti o Putovní pohár

Městská policie pořádala na dopravním hřišti ve Frýdku-Místku soutěž Putovní pohár. Žáci čtvrtých tříd mezi sebou poměřili znalosti z teorie i v praktickém simulovaném provozu. Ti nejlepší si odnesli pohár i věcné ceny.

Mladí lidé z několika zemí řešili digitální technologie, umělou inteligenci nebo fake news

4. července 2024 8:58 | Jablunkov | Libor Běčák

V rámci mezinárodního výměnného programu Erasmus+ se na Jablunkovsku opět setkaly skupiny studentů z několika evropských zemí, které tam řešily problematiku související s jejich studijními obory nebo zájmy.

Zastupitelé Ostravy schválili memorandum k Bazalům. Nový stadion pojme asi 17 tisíc lidí

4. července 2024 13:23 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Zastupitelstvo Ostravy se napříč politickým spektrem shodlo, že Baník potřebuje nový fotbalový stadion na Bazalech. Bylo schváleno memorandum, které deklaruje další konkrétní kroky k přípravě projektu. Stavba by měla být zahájena za 3 roky.

Z rekordní účasti se letos těšil tradiční Bike maraton kolem Slezské Harty

4. července 2024 19:30 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Tradiční Bike maraton kolem Slezské Harty se stal již velmi oblíbeným cyklo závodem. Svědčí o tom stále rostoucí účast závodníků z celé republiky. V Nové Pláni na břehu přehrady odstartoval již 13. ročník a provedl závodníky terény i cestami různých délek a obtížností.

Národní pohár v karate Gojo Ryu proběhl v bruntálské sportovní hale za velké účasti závodníků

3. července 2024 9:50 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Tak trochu ve stínu masových sportovních akcí cyklistů, gymnastů či běžců, proběhly na Bruntálsku velké a významné akce v jiných sportech. Jednou z nich je například 3. kolo Národního poháru v karate Gojo Ryu, které proběhlo v bruntálské sportovní hale.

Na jantarovém schodišti slávy Bolt Toweru přibyly 2 nové hvězdy. Poprvé obě in memoriam

2. července 2024 18:37 | Celý MS kraj | Andrea Holeszová

Dvě nové hvězdy byly odhaleny na Jantarovém schodišti slávy na Bolt Toweru v Dolních Vítkovicích. Nesou jména herce Norberta Lichého a sopranistky Patricii Burdy Janečkové. Úplně poprvé byla obě ocenění udělena in memoriam.

Domov Bílá Opava oslavil 120 let od svého vzniku. Z chudobince je moderní organizace s kvalitní péčí

2. července 2024 9:53 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Domov Bílá Opava slouží lidem už 120 let. Objekt domova na Rybářské ulici byl postaven v roce 1904 jako městský zaopatřovací dům, aktuálně nabízí sociální služby domova pro seniory a domova se zvláštním režimem.

Závody dračích lodí mládeže se konaly na Slezské Hartě úplně poprvé

2. července 2024 7:20 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Závody dračích lodí mládeže na Slezské Hartě měly být původně jen malou pozvánkou na velké závody dospělých v srpnu. Účast celkem 14 posádek základních i středních škol a atmosféra závodů si však za těmi velkými vůbec nezaostávala.

Bezúročné půjčky zaměstnancům Liberty, kraj jim vyplatil už skoro 14 milionů korun

1. července 2024 12:07 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Celkem 606 zaměstnanců Liberty si zažádalo o bezúročnou půjčku kvůli překlenutí období po krachu společnosti. Krajský úřad žádosti postupně zpracovává a dosud odeslal 13,85 milionu korun pro 554 žadatelů. Lidé mohou o půjčku stále žádat, ale nyní jen na podatelně krajského úřadu.

Úspěšné MS start upy: VR Vitalis a Spray Vision
Vydáno 29. května 2024 13:10, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
VR Vitalis. Stal se sociálním projektem roku 2021. Míří do oblasti virtuální reality a pomáhá pacientům s rehabilitací tělesnou i duševní. Současně asistuje i lidem s degenerativními nemocemi spojenými se stárnutím.

VR Vitalis. Stal se sociálním projektem roku 2021. Míří do oblasti virtuální reality a pomáhá pacientům s rehabilitací tělesnou i duševní. Současně asistuje i lidem s degenerativními nemocemi spojenými se stárnutím.

Jana Trdá, spoluzakladatelka firmy Real Virtual Life: “My jsme se rozhodli jít jiným směrem než někdejší projekty, není to o tom, že by pacientům někdo předcvičoval, oni v brýlích vidí různé hry, jako skládání puzzle nebo praktičtější, že hrníčky umyté musí položit na poličku nebo posekat dřevo, nachytat motýly nebo si hrají s loutkama. Vždycky mají nějaký úkol, který je odvede od těch jejich problémů a u rehabilitace pak mají mnohem větší výkony, než kdyby to dělali bez virtuální reality.”
Hana Dvořáková, klietka Domova pro seniory Iris: “Určitě je to zábavnější cvičení než kdybych seděla na pokoji a dělala raz, dva, tři. Mně to baví, protože doteď jsem neznala co to je virtuální realita a nechápala jsem, proč to mládež tak baví a teď už to vím.”

Domov pro seniory Iris v Ostravě poskytuje celodenní pobytové služby seniorům a dospělým osobám a cestou virtuální rehabilitace se tam vydali už před rokem. Tuto inovativní metodu používají více jak dvě desítky klientů.

Silvie Švecová, ergoterapeut, Domov pro seniory Iris: “Vidím na nich, že zvednou ruce výš, než, když po nich chci, aby ruce zvedli. Své ruce nevnímají, mají myšlenky zaměřené na něco jiné a dělají velké pokroky. Cvičí záda, břicho, natahují se všemi možnými směry.”

S virtuální realitou už cvičí pacienti ve 40 zařízeních jako jsou nemocnice, rehabilitační zařízení, lázně či domovy pro seniory. V budoucnu by tato metoda mohla vyřešit problém nedostatku zdravotnického personálu. Podstatné ale je, aby pacienti vykonávali univerzálně navržené cviky správně, a s tím si v současnosti neporadí jen samotná aplikace.

Jana Trdá, spoluzakladatelka firmy Real Virtual Life: “Postupně, jak se zlepšuje hardware, tak my můžeme přicházet s novými metodami, abychom pomohli pacientům s více diagnozami. Postupem času a nebude to dlouho trvat, možná rok, dva, už to bude standardní vybavení všech nemocnic a rehabilitačních zařízení a postupně se to bude dostávat na další.”

Firma VR Life spolupracuje s Moravskoslezským inovační centrem dlouhodobě. Vztahy jsou oboustranně výhodné. Firma přivádí nové startupy do MSICu a ten jí naoplátku vyhledává dotační a businessové příležitostech na trhu. Firmě Spray Vision, inovační centrum poskytlo k podnikání prostory, na které má vysoké nároky. Startup vymyslel technologii, která umožňuje snížit množství spotřebovaného laku a zároveň zvýšit kvalitu výsledného povrchu.

Jakub Hendrych, vedoucí SW vývoje, Spray Vision: “Naše produkty slouží k optimalizaci lakovacích procesů. Ten první produkt je kombinace hardwaru a softwaru, kdy naši zákazníci jsou schopni analyzovat a kontrolovat lakovací procesy a ten druhý produkt to celé povýšil o úroveň. Naši zákazníci jsou díky němu simulovat, optimalizovat a vytvářet trajektorie robotu přímo v našem 3D prostředí.”

Technologie dokáže uspořit 10 až 15 procent použité barvy, zlepšit kvalitu nátěru a snížit procento zmetků. A zároveň zkracuje přípravu na lakování nového produktu ze dnů na hodiny.

Jakub Hendrych, vedoucí SW vývoje, Spray Vision: “Naši zákazníci nalakují lakovací obrazce na speciální folii, operátor ji vloží do jednotky a v softwaru se začne snímat, fólie se nalakuje a odešle se na naše cloudové řešení a software to zpracuje.

První prototyp představila firma Spray Vision v roce 2018 na veletrhu průmyslového lakování v Německu. A tam se ukázalo, že je o nápad skutečně velký zájem.

Hana Prauzková, business development manager, Spray Vision: “Naše klientela je z nápadu nadšená. Majorita zákazníků je v automobilovém průmyslu, ale jsou zde i zákazníci, kteří vyrábějí barvy a také zákazníci, kteří vyrábějí technologie pro lakování. V tuto chvíli jsme ve 24 zemích a zákazníků máme více než sto.”

Podobných startupů jako jsme vám představili zná a podporuje Moravskoslezské inovační centrum stovky. Od roku 2017, kdy vzniklo, pomohlo bezmála 12 stům projektů, má přes 500 klientů a spolupracuje s desítkami expertů.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000043278/uspesne-ms-start-upy-vr-vitalis-a-spray-vision