Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Moravskoslezský kraj investuje v létě stamiliony do oprav škol

Celý MS kraj |

Letní období je pro opravy a rekonstrukce školských budov nejvhodnější. I v tomto roce se v Moravskoslezském kraji realizují desítky investic. Aktuálně se pracuje na 55 projektech s celkovými náklady 790 milionů korun. Dokončena byla například rozsáhlá rekonstrukce krajské Základní školy na Praskově ulici v Opavě za 221 milionů korun nebo opravy třineckého gymnázia, které kraj vyšly na 42 milionů.

Na školských budovách pracuje napříč regionem. Investuje se v Opavě, Karviné, Frýdku-Místku, Havířově, Ostravě, Frýdlantu nad Ostravicí, Třinci, Hlučíně, Krnově, Frenštátu pod Radhoštěm, Českém Těšíně, Bruntále a Novém Jičíně.

Jaroslav Kania (ANO), náměstek hejtmana MSK pro finance, investice a majetek: "Rekonstruujeme střechy, zateplujeme fasády, měníme okna, instalujeme výtahy, měníme elektroinstalace, řešíme příjezdové komunikace i venkovní plochy školských areálů. Celkem se toto léto realizuje 55 projektů za 790 milionů korun. Mnohé z těchto akcí trvají déle než letní prázdniny, mnohé začaly už v minulém roce nebo minulých měsících, jiné budou dokončeny později, nicméně červenec a srpen je skutečně každý rok co se týče staveb nejrušnější. Snažíme se co nejefektivněji využít období, kdy jsou školy prázdné."

Největší aktuální krajskou školskou investicí je kompletní rekonstrukce budovy základní školy na Praskově ulici v Opavě. Vyšla krajský rozpočet na 224 milionů korun. Práce začaly v listopadu 2021, dokončeny byly v tomto týdnu.

Stanislav Folwarczny (ODS), náměstek hejtmana MSK pro školství a sport: "V této esteticky významné budově na okraji památkové zóny města se vzdělávají děti s vadami zraku a řeči a děti se zdravotním a sociálním postižením. Kromě komplexní rekonstrukce stávajících prostor byla součástí projektu půdní vestavba. V podkroví vznikl nový internát, speciálně pedagogické centrum a další specializované učebny. Proměna se týkala i venkovních prostor a zpevněných ploch kolem budovy školy. Věřím, že zde budou mít děti i jejich pedagogové příjemné a bezpečné zázemí."

Dokončena byla také rekonstrukce Gymnázia Třinec, která začala loni v srpnu. Budova má nové střechy, opravenou a zateplenou hlavní fasádu, částečně vyměněná okna a nové vstupní dveře. Stavba vyšla na 42 milionů korun, veškeré náklady hradil kraj.

Mezi projekty realizovanými během letošních prázdnin jsou pak například budování sportoviště Střední odborné školy v Bruntále, rozsáhlá rekonstrukce Střední školy společného stravování Ostrava-Hrabůvka a jejího domova mládeže, před dokončením je výstavba sportovní haly ve Frenštátě pod Radhoštěm za 166 milionů korun. Také pokračují práce na opavském Školním statku, kde se aktuálně rekonstruuje centrální kotelna a pokračuje se v opravách střech.

Nahlásit chybu


K tématu

Rozpočet Moravskoslezského kraje na rok 2024 má být 39,5 miliardy

21. listopadu 2023 14:49 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj zveřejnil návrh rozpočtu na rok 2024. Kraj chce hospodařit s částkou téměř 39,5 miliardy korun. Výdaje budou vyšší než příjmy. Připomínky k rozpočtu může veřejnost vyjádřit písemně a doručit je do 6. prosince 17 hodin na podatelnu úřadu v Ostravě nebo ústně na zasedání krajského zastupitelstva. To se bude konat 7. prosince, kde se také musí rozpočet schválit.

TIC Frýdek-Místek funguje dočasně kvůli rekonstrukci jen na Zámeckém náměstí

Frýdek-Místek rekonstruuje pobočky turistického informačního centra. Aktuálně se pracuje na náměstí Svobody. Pobočka na Zámeckém náměstí už má po rekonstrukci a plně slouží návštěvníkům. V létě mohou lidé najít mobilní stánek v některé dny také na Olešné.

Dětský domov Radkově na Opavsku má novou střechu za 29 milionů

30. října 2023 20:49 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Radkovský dětský domov sídlí v historické budově zámku Dubová, loni v říjnu začala oprava jeho střechy. Po roce prací je hotovo. Zámek má novou střešní krytinu, musela se opravit i část konstrukce krovu. Zámecká věž je nově obložená dřevem a opět ji zdobí hodiny. Celou akci za 29 milionů korun financoval Moravskoslezský kraj.


Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Dnes 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.

ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

Včera 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Studenti vysazovali nový park v Ostravě-Třebovicích v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i normalizací života ve školách a firmách

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

Ostrava se snaží vyřešit čištění odpadních vod. Ústřední čističku voda značně poničila

Jedním z největších problémů Ostravy po povodních je vodohospodářská infrastruktura a hlavně zničená čistírna odpadních vod, která byla zcela pod vodou. Byla proto svolána mimořádná rada města, kde byly schváleny první finance na opravy.

Děti v MŠ Resslova v Havířově mají vlastního sportovního trenéra

Nedostatek pohybu u dětí nemusí vést jen k obezitě, ale i k dalším problémům. Mateřská škola Resslova v Havířově se proto zaměřuje na sport. Děti mají dokonce i vlastního trenéra, což rodiče vítají.

Ostrava hledá seniora roku 2024. Oceněni budou jednotlivci i klub seniorů

Při příležitosti Mezinárodního dne seniorů, který připadá na 1. října, vyhlašuje Ostrava již tradičně anketu Senior roku. Město ocení aktivní obyvatele starší 65 let. Kromě ocenění jednotlivců město hledá také Klub seniorů roku.

Voda z ulic v Nové Vsi už byla odčerpána. Zatopeny jsou stále některé sklepy a garáže

30. září 2024 11:30 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Voda v Ostravě Nové Vsi už díky vysokokapacitním čerpadlům klesla natolik, že ulice jsou průjezdné a majitelé se mohou dostat ke svým domům. Policie ale stále reguluje vjezd do této oblast, aby mohly plynule projíždět nákladní auta s odpadem. Voda je ale stále odčerpávána ze sklepů, garáží a také lagun u Mariánskohorské ulice.

Muže o berlích srazilo v Ostravě auto. Policie hledá svědky

Včera 10:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Policie zveřejnila výzvu k víkendové nehodě v Ostravě-Výškovicích. Hledají svědky události, kdy před jedoucí auto vstoupil 47letý muž o berlích. Řidič už nedokázal reagovat a muže srazil. Ten skončil v kritickém stavu v nemocnici.

Studénka zahájila cestu k založení technických služeb, nakupuje další stroje

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Od září fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město také pokračuje v nákupu techniky.

Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Dnes 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.

Vietnamská komunita slavila v Ostravě Den dětí

Možná vás překvapí, že následující reportáž bude o Dni dětí. Ten byl ale určen pro vietnamskou menšinu žijící v našem kraji. Hostil ho Dům kultury Akord Ostrava, program byl nabitý a děti i dospělí se výborně bavili.

V Doubravě slavnostně odhalili bustu významného Sokola, legionáře a národního hrdiny Jana Čapka

V Doubravě na Karvinsku slavnostně odhalili bustu Jana Čapka. Významného sokola, legionáře a národního hrdiny. Je považován za zakladatele československé legie v Itálii.

Policisté pokutovali během dopravní akce 90 řidičů, kteří překročili rychlost

30. září 2024 7:32 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezští policisté se zapojili do plánované celorepublikové dopravní akce, při které se zaměřili primárně na kontrolu dodržování rychlosti vozidel. Konkrétně pokutovali 90 řidičů. Řešili ale i jiné přestupky.

Letecká humanitární pomoc potěšila i děti v zatopeném Zátoru, vrtulník přivezl přímotopy i hračky

29. září 2024 19:48 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Dětem v zatopeném Zátoru přivezl alespoň trochu pohody a zábavy vrtulník s humanitární pomocí z Kunovic. Přestože místní škola ještě nebyla v provozu, školáci i s rodiči se již dopoledne sešli u přistání helikoptéry. S dopravou na místo pomohli i vojáci.

Novým senátorem za Opavu se stal primátor Tomáš Navrátil

28. září 2024 14:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Lidé ve volebním obvodu 68 Opava vybrali i třetího senátora z Moravskoslezského kraje. Stal se jím současný primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO), který prošel do druhého kola hlasování se současným senátorem Herbertem Paverou (TOP 09), ten tak svůj post už neobhájil.

Moravskoslezský kraj investuje v létě stamiliony do oprav škol
Vydáno 4. srpna 2024 21:11, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Letní období je pro opravy a rekonstrukce školských budov nejvhodnější. I v tomto roce se v Moravskoslezském kraji realizují desítky investic. Aktuálně se pracuje na 55 projektech s celkovými náklady 790 milionů korun. Dokončena byla například rozsáhlá rekonstrukce krajské Základní školy na Praskově ulici v Opavě za 221 milionů korun nebo opravy třineckého gymnázia, které kraj vyšly na 42 milionů.

ZŠ Praskova, Opava; zdroj foto: Moravskoslezský kraj

Na školských budovách pracuje napříč regionem. Investuje se v Opavě, Karviné, Frýdku-Místku, Havířově, Ostravě, Frýdlantu nad Ostravicí, Třinci, Hlučíně, Krnově, Frenštátu pod Radhoštěm, Českém Těšíně, Bruntále a Novém Jičíně.

Jaroslav Kania (ANO), náměstek hejtmana MSK pro finance, investice a majetek: "Rekonstruujeme střechy, zateplujeme fasády, měníme okna, instalujeme výtahy, měníme elektroinstalace, řešíme příjezdové komunikace i venkovní plochy školských areálů. Celkem se toto léto realizuje 55 projektů za 790 milionů korun. Mnohé z těchto akcí trvají déle než letní prázdniny, mnohé začaly už v minulém roce nebo minulých měsících, jiné budou dokončeny později, nicméně červenec a srpen je skutečně každý rok co se týče staveb nejrušnější. Snažíme se co nejefektivněji využít období, kdy jsou školy prázdné."

Největší aktuální krajskou školskou investicí je kompletní rekonstrukce budovy základní školy na Praskově ulici v Opavě. Vyšla krajský rozpočet na 224 milionů korun. Práce začaly v listopadu 2021, dokončeny byly v tomto týdnu.

Stanislav Folwarczny (ODS), náměstek hejtmana MSK pro školství a sport: "V této esteticky významné budově na okraji památkové zóny města se vzdělávají děti s vadami zraku a řeči a děti se zdravotním a sociálním postižením. Kromě komplexní rekonstrukce stávajících prostor byla součástí projektu půdní vestavba. V podkroví vznikl nový internát, speciálně pedagogické centrum a další specializované učebny. Proměna se týkala i venkovních prostor a zpevněných ploch kolem budovy školy. Věřím, že zde budou mít děti i jejich pedagogové příjemné a bezpečné zázemí."

Dokončena byla také rekonstrukce Gymnázia Třinec, která začala loni v srpnu. Budova má nové střechy, opravenou a zateplenou hlavní fasádu, částečně vyměněná okna a nové vstupní dveře. Stavba vyšla na 42 milionů korun, veškeré náklady hradil kraj.

Mezi projekty realizovanými během letošních prázdnin jsou pak například budování sportoviště Střední odborné školy v Bruntále, rozsáhlá rekonstrukce Střední školy společného stravování Ostrava-Hrabůvka a jejího domova mládeže, před dokončením je výstavba sportovní haly ve Frenštátě pod Radhoštěm za 166 milionů korun. Také pokračují práce na opavském Školním statku, kde se aktuálně rekonstruuje centrální kotelna a pokračuje se v opravách střech.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000044290/moravskoslezsky-kraj-investuje-v-lete-stamiliony-do-oprav-skol