Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Moravskoslezský kraj se stává cyklistickým rájem

Celý MS kraj |

Bohatou a hustou sítí cyklostezek se může pochlubit Moravskoslezský kraj. Hejtmanství průběžně přispívá na vznik nových úseků, finančně také podporuje opravy stávajících tras. Program na podporu cykloturistiky má aktuálně alokaci 20 a půl milionu korun, vyplaceno už bylo 12,2 milionu. O zbylé prostředky si mohou obce a svazky obcí ještě požádat.

Cykloturistiku podporuje Moravskoslezský kraj kontinuálně už od roku 2018.

Šárka Šimoňáková (ANO), náměstkyně hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "Letos už šlo do této oblasti přes 12 milionů korun, spolufinancovali jsme v tomto roce celkem 19 projektů. Jednalo se o výstavby nových cyklotras, opravy těch stávajících, doplnění o mobiliáře, přispíváme i na projektovou přípravu. Cíl je jasný, nabídnout cykloturistům atraktivní a bezpečnou síť tras, aby k nám mířili trávit volný čas nejen o víkendech, ale třeba i na delší dobu. Daří se nám nejrůznějšími projekty z oblasti cestovního ruchu přispívat k růstu návštěvnosti Moravskoslezského kraje, ale taky prodlužovat dobu, kterou u nás hosté stráví."

Nová cyklotrasa vznikne mezi Chlebičovem a Opavou, Moravskoslezský kraj na ni přispěje 2,9 milionu korun.

Šárka Šimoňáková (ANO), náměstkyně hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "Tato trasa na Opavsku je využívaná nejen pro rekreační cykloturistiku. Často ji využívají i lidé, kteří míří na kole do Opavy za prací. Cyklo doprava je ekologickou alternativou cestování, kvalitní a bezpečné stezky ji mohou významně podpořit. Moravskoslezský kraj přispívá i na opravu stávajících cyklostezek, z krajského rozpočtu přispějeme například na opravy trasy podél Frýdlantu nad Ostravicí. Je to poměrně dost frekventovaná stezka mezi Ostravou a Beskydama, cyklisti ji znají pod číslem 59."

Další cyklotrasa, která projde rekonstrukcí, je úsek v Dolním Benešově, který vede k Zábřežským loukám. V rámci dotačního programu je zahrnuta také podpora na vznikající projektovou dokumentaci. V této skupině bude podpořena projektová dokumentace pro spojení obcí Velká Polom a Dolní Lhota, které v posledních letech trápí zvýšený počet aut. Realizací cyklostezky se zvýší bezpečnost hlavně dětí dojíždějících do školy. Moravskoslezský kraj také přispěje na vznik projektu, který bude řešit lávku přes řeku Morávku v obci Vyšní Lhoty.

Šárka Šimoňáková (ANO), náměstkyně hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "Nad rámec dotačního programu přispívá hejtmanství i na další významné projekty. Příkladem může být lávka pro cyklisty i pěší v Šenově, která vede nad rušnou silnicí první třídy spojující Ostravu s Havířovem. Na její výstavbu jsme z krajské kasy vloni přispěli 18 milionů korun, jedná se totiž o nákladnou investici za více než 80 milionů korun, spolufinancována byla z evropských fondů. Lávka nyní umožňuje bezpečný a pohodlný přejezd mezi severní a jižní částí Šenova."

Dalších 12 milionů korun půjde z krajského rozpočtu na dva úseky cyklostezky v Trojanovicich, Pindula a Solárka. Tato trasa je důležitá spojnice Moravskoslezského a Zlínského kraje.

Nahlásit chybu


K tématu

Síť cyklostezek v Moravskoslezském kraji se stále rozrůstá

22. června 2024 21:32 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj podporuje cykloturistiku na svém území dlouhodobě. Přispívá na budování i projektování cyklostezek, jejich opravy i doplňkovou infrastrukturu. Cyklisté tak mají k dispozici kvalitní a bezpečné stezky, ale také odpočívky, informační tabule nebo třeba lavičky a odpadkové koše. V krajském rozpočtu je pro tento a příští rok pro tuto oblast připraveno 20,5 milionu korun.

Z Frýdku-Místku do Bašky se vybuduje nová cyklostezka

30. října 2023 15:43 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek se dohodl s obcí Baška na výstavbě nové cyklostezky. Ta povede z Místku do Bašky podél řeky Ostravice. Vybudovat by se měla v příštím roce a z větší části ji zaplatí evropská dotace. Cílem je doplnit chybějící úseky na trase Ostrava – Beskydy.

Nextbike propojil možnost sdílení kol mezi Frýdkem-Místkem a Ostravou

Modrá sdílená kola přidala do své nabídky novou možnost. Lidé si mohou kolo půjčit ve Frýdku-Místku a vrátit ho v Ostravě, stejně tak i v opačném případě. Propojení obou měst bylo možné kvůli ideálnímu cyklistickému spojení.


Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Dnes 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.

ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

Včera 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Studenti vysazovali nový park v Ostravě-Třebovicích v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i normalizací života ve školách a firmách

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

Ostrava se snaží vyřešit čištění odpadních vod. Ústřední čističku voda značně poničila

Jedním z největších problémů Ostravy po povodních je vodohospodářská infrastruktura a hlavně zničená čistírna odpadních vod, která byla zcela pod vodou. Byla proto svolána mimořádná rada města, kde byly schváleny první finance na opravy.

Děti v MŠ Resslova v Havířově mají vlastního sportovního trenéra

Nedostatek pohybu u dětí nemusí vést jen k obezitě, ale i k dalším problémům. Mateřská škola Resslova v Havířově se proto zaměřuje na sport. Děti mají dokonce i vlastního trenéra, což rodiče vítají.

Ostrava hledá seniora roku 2024. Oceněni budou jednotlivci i klub seniorů

Při příležitosti Mezinárodního dne seniorů, který připadá na 1. října, vyhlašuje Ostrava již tradičně anketu Senior roku. Město ocení aktivní obyvatele starší 65 let. Kromě ocenění jednotlivců město hledá také Klub seniorů roku.

Voda z ulic v Nové Vsi už byla odčerpána. Zatopeny jsou stále některé sklepy a garáže

30. září 2024 11:30 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Voda v Ostravě Nové Vsi už díky vysokokapacitním čerpadlům klesla natolik, že ulice jsou průjezdné a majitelé se mohou dostat ke svým domům. Policie ale stále reguluje vjezd do této oblast, aby mohly plynule projíždět nákladní auta s odpadem. Voda je ale stále odčerpávána ze sklepů, garáží a také lagun u Mariánskohorské ulice.

Muže o berlích srazilo v Ostravě auto. Policie hledá svědky

Včera 10:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Policie zveřejnila výzvu k víkendové nehodě v Ostravě-Výškovicích. Hledají svědky události, kdy před jedoucí auto vstoupil 47letý muž o berlích. Řidič už nedokázal reagovat a muže srazil. Ten skončil v kritickém stavu v nemocnici.

Studénka zahájila cestu k založení technických služeb, nakupuje další stroje

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Od září fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město také pokračuje v nákupu techniky.

Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Dnes 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.

Vietnamská komunita slavila v Ostravě Den dětí

Možná vás překvapí, že následující reportáž bude o Dni dětí. Ten byl ale určen pro vietnamskou menšinu žijící v našem kraji. Hostil ho Dům kultury Akord Ostrava, program byl nabitý a děti i dospělí se výborně bavili.

V Doubravě slavnostně odhalili bustu významného Sokola, legionáře a národního hrdiny Jana Čapka

V Doubravě na Karvinsku slavnostně odhalili bustu Jana Čapka. Významného sokola, legionáře a národního hrdiny. Je považován za zakladatele československé legie v Itálii.

Policisté pokutovali během dopravní akce 90 řidičů, kteří překročili rychlost

30. září 2024 7:32 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezští policisté se zapojili do plánované celorepublikové dopravní akce, při které se zaměřili primárně na kontrolu dodržování rychlosti vozidel. Konkrétně pokutovali 90 řidičů. Řešili ale i jiné přestupky.

Letecká humanitární pomoc potěšila i děti v zatopeném Zátoru, vrtulník přivezl přímotopy i hračky

29. září 2024 19:48 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Dětem v zatopeném Zátoru přivezl alespoň trochu pohody a zábavy vrtulník s humanitární pomocí z Kunovic. Přestože místní škola ještě nebyla v provozu, školáci i s rodiči se již dopoledne sešli u přistání helikoptéry. S dopravou na místo pomohli i vojáci.

Novým senátorem za Opavu se stal primátor Tomáš Navrátil

28. září 2024 14:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Lidé ve volebním obvodu 68 Opava vybrali i třetího senátora z Moravskoslezského kraje. Stal se jím současný primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO), který prošel do druhého kola hlasování se současným senátorem Herbertem Paverou (TOP 09), ten tak svůj post už neobhájil.

Moravskoslezský kraj se stává cyklistickým rájem
Vydáno 5. září 2024 15:43, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Bohatou a hustou sítí cyklostezek se může pochlubit Moravskoslezský kraj. Hejtmanství průběžně přispívá na vznik nových úseků, finančně také podporuje opravy stávajících tras. Program na podporu cykloturistiky má aktuálně alokaci 20 a půl milionu korun, vyplaceno už bylo 12,2 milionu. O zbylé prostředky si mohou obce a svazky obcí ještě požádat.

zdroj foto: Moravskoslezský kraj

Cykloturistiku podporuje Moravskoslezský kraj kontinuálně už od roku 2018.

Šárka Šimoňáková (ANO), náměstkyně hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "Letos už šlo do této oblasti přes 12 milionů korun, spolufinancovali jsme v tomto roce celkem 19 projektů. Jednalo se o výstavby nových cyklotras, opravy těch stávajících, doplnění o mobiliáře, přispíváme i na projektovou přípravu. Cíl je jasný, nabídnout cykloturistům atraktivní a bezpečnou síť tras, aby k nám mířili trávit volný čas nejen o víkendech, ale třeba i na delší dobu. Daří se nám nejrůznějšími projekty z oblasti cestovního ruchu přispívat k růstu návštěvnosti Moravskoslezského kraje, ale taky prodlužovat dobu, kterou u nás hosté stráví."

Nová cyklotrasa vznikne mezi Chlebičovem a Opavou, Moravskoslezský kraj na ni přispěje 2,9 milionu korun.

Šárka Šimoňáková (ANO), náměstkyně hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "Tato trasa na Opavsku je využívaná nejen pro rekreační cykloturistiku. Často ji využívají i lidé, kteří míří na kole do Opavy za prací. Cyklo doprava je ekologickou alternativou cestování, kvalitní a bezpečné stezky ji mohou významně podpořit. Moravskoslezský kraj přispívá i na opravu stávajících cyklostezek, z krajského rozpočtu přispějeme například na opravy trasy podél Frýdlantu nad Ostravicí. Je to poměrně dost frekventovaná stezka mezi Ostravou a Beskydama, cyklisti ji znají pod číslem 59."

Další cyklotrasa, která projde rekonstrukcí, je úsek v Dolním Benešově, který vede k Zábřežským loukám. V rámci dotačního programu je zahrnuta také podpora na vznikající projektovou dokumentaci. V této skupině bude podpořena projektová dokumentace pro spojení obcí Velká Polom a Dolní Lhota, které v posledních letech trápí zvýšený počet aut. Realizací cyklostezky se zvýší bezpečnost hlavně dětí dojíždějících do školy. Moravskoslezský kraj také přispěje na vznik projektu, který bude řešit lávku přes řeku Morávku v obci Vyšní Lhoty.

Šárka Šimoňáková (ANO), náměstkyně hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "Nad rámec dotačního programu přispívá hejtmanství i na další významné projekty. Příkladem může být lávka pro cyklisty i pěší v Šenově, která vede nad rušnou silnicí první třídy spojující Ostravu s Havířovem. Na její výstavbu jsme z krajské kasy vloni přispěli 18 milionů korun, jedná se totiž o nákladnou investici za více než 80 milionů korun, spolufinancována byla z evropských fondů. Lávka nyní umožňuje bezpečný a pohodlný přejezd mezi severní a jižní částí Šenova."

Dalších 12 milionů korun půjde z krajského rozpočtu na dva úseky cyklostezky v Trojanovicich, Pindula a Solárka. Tato trasa je důležitá spojnice Moravskoslezského a Zlínského kraje.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000044743/moravskoslezsky-kraj-se-stava-cyklistickym-rajem