Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Dny rodin na hradě Sovinci podpořily začleňování dětí do rodin a pěstounskou péči o ně

Celý MS kraj |  | Jesenický expres

Již potřetí se na hradě Sovinci u Rýmařova konala akce Dny rodin. Je zaměřená na podporu začleňování děti, které neměly to štěstí vyrůstat ve vlastní rodině. Cílem je zejména zabránit umísťování dětí do ústavní péče a podpořit všechny formy pěstounské péče o ně.

MS kraj je v této péči o děti první v zemi s trojnásobkem přechodných pěstounů oproti jiným krajům."

Jiří Navrátil (KDU – ČSL), náměstek hejtmana MS kraje: „My chceme ukázat, že každý může se stát pěstounem. Může si tady pohrát, může se dozvědět mnoho informací, ale důležité opravdu pro nás je, udržovat celkovou rodinu. A já jsem šťastný za svůj tým, který v MS kraji mám, který mi pomáhá v kampani Dejme dětem rodinu, že žádné dítě u nás nezůstane v ústavní péči. Máme 160 přechodných pěstounů a to je skvělé.“

Návštěvnost těchto akcí za tři roky násobně stoupla a hrad Sovinec byl plný dětí i rodičů

„Renáta Chytrová, ředitelka Centra psychologické pomoci: „Máme tady doprovázející organizace a další zařízení, která mají pro děti připraveny pestrý tvůrčí program, navlékání korálků, malování na kamínky, malování na obličej, výroba různých památek, fotorámečků. Dostanou u každého stánku nějakou dobrotku, nějaký malý dárek.“
Leopold Ullmann, průvodce: „Den rodin je taková akce, která se zaobírá péčí a o blízké, například o pěstounskou péči. Máme tady různá stanoviště, kde se dozvíte určitě spoustu zajímavých věcí a bude tady program pro malé i velké, bude tady kabaret, bude tady vystupovat kouzelník a také tady bude slosování o vstupenky na nějaké vybrané objekty MS kraje. Děti můžou soutěžit samozřejmě.“

Celá akce na Sovinci probíhala formou her, soutěží, zábavného i tvůrčího programu

„Jsme klauni z Balónkova a děláme tady radost dětem.“
Lenka: „My jsme z dětského centra Pluto v Havířově a máme tady drobnosti. Máme pro ně peněženky, brýle, náramky, průpisky, baterky, fixy, ale něco za něco, takže musí nejdříve obarvi sádrové odlitky a nebo navléct tady korálky.“
Lenka: „My jsme přijeli z Opavy, jsme z dětského centra Čtyřlístek, které patří pod zámek Dolní Životice. Máme tady skládání papírových zvířátek, domečků a můžou si je i vybarvit.“
Alena, Rodinné a senior pasy: „Jsme celorepublikové projekty, senior pasy a rodinné pasy, rodinné pasy pro rodiny s dětmi do 18 let, senior pas pro všechny ostatní nad 55 let. Je to systém slev a výhod na volnočasové aktivity, na spotřební zboží, lékárny, optiky, ubytování, muzea a mnoho dalších.“

Program zpestřili také sokolníci a ochránci přírody.

Alice Šimšová, sokolníci Pateřín: „My jsme tady přijeli s křížencem Orla skalního s Kánětem lesním, kolega tady má Výra velkého, pak tady máme další zástupce dravců z Ameriky, Káně Harrisovo a Káni rudoocasou a pak tady máme ještě Sovu pálenou.“
Josef Plaček, ČSOP Beskydy: „My jsme tady za ČSOP Strážci Beskyd, jinak jsme tady se stráže přírody CHKO Beskydy. Tady na stánku máme poznávací soutěž, týkající se našich velkých šelem. Děti se naučí poznat velké šelmy a i malé, naučí se odlévat jejich stopy, naučí se poznat jejich stopy a mají to samozřejmě za odměnu.“

Dny rodin jsou navíc součástí celé série akcí v našem kraji.

Aleš Neuwirth, vedoucí Odboru sociálních věcí MS kraje: „Toto dnešní setkání je první z trilogie letošního roku. Příští týden rád všechny přivítám, uvidíme se v Kopřivnici v areálu Muzea Tatry Kopřivnice a za 14 dní vyvrcholení bude v Ostravě v Trojhalí, velká akce s doprovodným bohatým programem pro děti, pro dospělé, pro rodiče, pro všechny. Rád vás všechny uvidím.“

Programy na Sovinci dále pokračují. Již za 14 dnů tady proběhne velká a oblíbená akce s názvem Hradní hodování.

Nahlásit chybu


K tématu

Děti se na Sovinci bavily malováním, dravci a šelmami, vyšlo jim i počasí

6. října 2023 14:30 | Bruntál | Petr Kůdela

Děti si vedle prohlídky interiérů užívaly hlavně malování na kamínky, sádrové odlitky či jejich obličeje. V rámci akce Sovinecké šelmování si vyzkoušely hebkost srstí některých šelem, odlévaly jejich stopy a dokonce si mohly pohladit klidnou sovu pálenou či poslušné káně.

Hrad Sovinec byl po Vánocích otevřen po celý týden. Připomínal středověkou atmosféru a svátky na hradě

7. ledna 2024 11:35 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Mnoho návštěvníků zavítalo hned po Vánocích na hrad Sovince na Rýmařovsku. Akce Vánoce na Sovinci taky trvala po celé vánoční svátky až do konce prosince. I když počasí letos nebylo mrazivé, na zimní středověké atmosféře to neubralo.

Hned po Vánocích mohli návštěvníci navštívit hrad Sovinec a připomenout si dávné zvyky a tradice

19. ledna 2024 10:15 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Mnoho návštěvníků zavítalo hned po Vánocích na hrad Sovinec na Rýmařovsku. Akce Vánoce na Sovinci taky trvala po celé vánoční svátky až do konce prosince. I když počasí letos nebylo mrazivé, na zimní středověké atmosféře to neubralo.


Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Dnes 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Tradiční cyklistické závody pro děti se v Horní Suché těší velké oblibě, spolupracují na nich obě základní školy

V Horní Suché se uskutečnily tradiční cyklistické závody pro děti od mateřských škol až po mladé cyklisty pátých ročníků základních škol. Předstartovní nadšení účastníků bylo velké.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Včera 12:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Novojičínská vila byla domovem lékaře, 30 let je v ní mateřinka

Mateřská škola Beruška v Novém Jičíně otevřela historickou vilu, ve které sídlí 30 let, veřejnosti. Představila její příběh rodinného domu, který kdysi patřil významnému lékaři.

Elektrárna Třebovice obnovila svůj provoz v rekordním čase

Zaměstnancům společnosti Veolia Energie se po 11 dnech po povodni podařilo zprovoznit Elektrárnu Třebovice v Ostravě, která byla odstavena od 15. září. A už také obnovuje dodávky i pro průmysl.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i chodem života ve školách a firmách

1. října 2024 18:09 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

Včera 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Jaké formy pomoci nyní potřebují lidé postižení povodněmi

Dobrovolnická, materiální, finanční a psychosociální - to jsou druhy pomocí, které jsou nyní potřebné v oblastech zasažených povodněmi. Jejich rozdělení obstarávají nevládní organizace, ale mohou se zapojit i lidé, zejména prostřednictvím sbírek.

Dny rodin na hradě Sovinci podpořily začleňování dětí do rodin a pěstounskou péči o ně
Vydáno 9. září 2024 13:53, Celý MS kraj, Karel Soukop
Již potřetí se na hradě Sovinci u Rýmařova konala akce Dny rodin. Je zaměřená na podporu začleňování děti, které neměly to štěstí vyrůstat ve vlastní rodině. Cílem je zejména zabránit umísťování dětí do ústavní péče a podpořit všechny formy pěstounské péče o ně.

MS kraj je v této péči o děti první v zemi s trojnásobkem přechodných pěstounů oproti jiným krajům."

Jiří Navrátil (KDU – ČSL), náměstek hejtmana MS kraje: „My chceme ukázat, že každý může se stát pěstounem. Může si tady pohrát, může se dozvědět mnoho informací, ale důležité opravdu pro nás je, udržovat celkovou rodinu. A já jsem šťastný za svůj tým, který v MS kraji mám, který mi pomáhá v kampani Dejme dětem rodinu, že žádné dítě u nás nezůstane v ústavní péči. Máme 160 přechodných pěstounů a to je skvělé.“

Návštěvnost těchto akcí za tři roky násobně stoupla a hrad Sovinec byl plný dětí i rodičů

„Renáta Chytrová, ředitelka Centra psychologické pomoci: „Máme tady doprovázející organizace a další zařízení, která mají pro děti připraveny pestrý tvůrčí program, navlékání korálků, malování na kamínky, malování na obličej, výroba různých památek, fotorámečků. Dostanou u každého stánku nějakou dobrotku, nějaký malý dárek.“
Leopold Ullmann, průvodce: „Den rodin je taková akce, která se zaobírá péčí a o blízké, například o pěstounskou péči. Máme tady různá stanoviště, kde se dozvíte určitě spoustu zajímavých věcí a bude tady program pro malé i velké, bude tady kabaret, bude tady vystupovat kouzelník a také tady bude slosování o vstupenky na nějaké vybrané objekty MS kraje. Děti můžou soutěžit samozřejmě.“

Celá akce na Sovinci probíhala formou her, soutěží, zábavného i tvůrčího programu

„Jsme klauni z Balónkova a děláme tady radost dětem.“
Lenka: „My jsme z dětského centra Pluto v Havířově a máme tady drobnosti. Máme pro ně peněženky, brýle, náramky, průpisky, baterky, fixy, ale něco za něco, takže musí nejdříve obarvi sádrové odlitky a nebo navléct tady korálky.“
Lenka: „My jsme přijeli z Opavy, jsme z dětského centra Čtyřlístek, které patří pod zámek Dolní Životice. Máme tady skládání papírových zvířátek, domečků a můžou si je i vybarvit.“
Alena, Rodinné a senior pasy: „Jsme celorepublikové projekty, senior pasy a rodinné pasy, rodinné pasy pro rodiny s dětmi do 18 let, senior pas pro všechny ostatní nad 55 let. Je to systém slev a výhod na volnočasové aktivity, na spotřební zboží, lékárny, optiky, ubytování, muzea a mnoho dalších.“

Program zpestřili také sokolníci a ochránci přírody.

Alice Šimšová, sokolníci Pateřín: „My jsme tady přijeli s křížencem Orla skalního s Kánětem lesním, kolega tady má Výra velkého, pak tady máme další zástupce dravců z Ameriky, Káně Harrisovo a Káni rudoocasou a pak tady máme ještě Sovu pálenou.“
Josef Plaček, ČSOP Beskydy: „My jsme tady za ČSOP Strážci Beskyd, jinak jsme tady se stráže přírody CHKO Beskydy. Tady na stánku máme poznávací soutěž, týkající se našich velkých šelem. Děti se naučí poznat velké šelmy a i malé, naučí se odlévat jejich stopy, naučí se poznat jejich stopy a mají to samozřejmě za odměnu.“

Dny rodin jsou navíc součástí celé série akcí v našem kraji.

Aleš Neuwirth, vedoucí Odboru sociálních věcí MS kraje: „Toto dnešní setkání je první z trilogie letošního roku. Příští týden rád všechny přivítám, uvidíme se v Kopřivnici v areálu Muzea Tatry Kopřivnice a za 14 dní vyvrcholení bude v Ostravě v Trojhalí, velká akce s doprovodným bohatým programem pro děti, pro dospělé, pro rodiče, pro všechny. Rád vás všechny uvidím.“

Programy na Sovinci dále pokračují. Již za 14 dnů tady proběhne velká a oblíbená akce s názvem Hradní hodování.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000044794/dny-rodin-na-hrade-sovinci-podporily-zaclenovani-deti-do-rodin-a-pestounskou-peci-o-ne