Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Hrabůvka hostila tradiční soutěž O čokoládovou vařečku

Celý MS kraj |  | Studuj u nás

20 pokrmů z vepřové panenky přistálo na talíři porotě již 25. ročníku soutěže O čokoládovou vařečku. Připravili je žáci 7. - 9. tříd základních škol z Ostravy a organizace se jako každým rokem ujala Střední škola společného stravování.

Panenka na nebi, s batátovým pyré, na hříbkách nebo třeba v parmazánové krustě. Žáci z ostravských základních škol připravili celou řadu pokrmů v rámci soutěže O čokoládovou vařečku. Ve všech se ale muselo objevit hlavní téma letošního ročníku – vepřová panenka.

Šimon Petr Podveský, soutěžící ze ZŠ Mitušova: „Připravil jsem si vepřovou panenku na víně s bramborami. Určitě nějaké problémy byly, hlavně teda s omáčkou, která se mi nevydařila úplně, jak jsem chtěl, ale myslím si, že panenka byla v pohodě a brambory taky.“
Adéla Foldynová, soutěžící ze ZŠ Ostrava-Výškovice: „Dneska jsem si pro porotu připravila panenku se salátem. Celý recept jsem sestavila sama. Vymýšlela jsem ho v 10 večer.“
Simona Zoubková, soutěžící ze ZŠ Ivana Sekaniny: „Já jsem připravila panenku v parmazánové krustě s teplým květákovým salátem. Líbilo se mi to a bavilo mě to vařit. Dneska mi to navíc perfektně všechno vyšlo, takže jsem šťastná.“
Hana Schwarzová, mluvčí Střední školy společného stravování: „Přijelo 11 škol z Ostravy. Vybrali jsme 20 mladých kuchařek a kuchařů ze sedmých až devátých tříd a převažují žáci z devátých. Přišli k nám představit zažité recepty nebo experimenty. Šli do toho boje a vybrali si ze surovinového koše perfektní přílohy. Vidíme tu třeba batátové pyré, květákový salát a samozřejmě tomu tady vládne vepřová panenka.“

Mladí kuchaři představují svůj kulinářský talent v rámci pódiového vystoupení. Na přípravu 4 porcí jednoho pokrmu mají omezený čas. Po uplynutí pět-a-dvaceti minutové časomíry soutěžící odnesou jednu ze čtyř hotových porcí na výstavku na protější straně místnosti.

Michal Adam, porotce soutěže: „Dneska budeme hodnotit samozřejmě nejlépe využitou hlavní surovinu, což je ta panenka, pak nápaditost pokrmů a hlavně jejich chuť. Ta je nejdůležitější a vzhled až v druhé řadě.“ – „A co je na panence složitého, na co si musí dát děti pozor?“ – „Tím, že je to maso, které má nízký obsah tuku, tak se velmi rychle vysuší, takže musí zůstat šťavnatá a vláčná. To je asi nejdůležitější.“

Jedním z dílčích cílů soutěže je i nalákat nové zájemce o studium na hostující škole, která své studenty zapojuje do její organizace.

Hana Schwarzová, mluvčí Střední školy společného stravování: „Vlastně soutěží ukazujeme um naší školy a ukazují se tu všichni žáci naší školy. Ať už obor cukrář, kdy připravují pro soutěžící finále v podobě dortu, služby cestovního ruchu zase zaujaly roli hostesky a obor kuchař, to jsou asistenti soutěžících, takže ti i přihlížející se mohou seznámit s jednotlivými obory naší školy.“

Vítězkou letošního, již pět-a-dvacátého ročníku soutěže se stala Marie Kováčiková ze ZŠ Nádražní v Ostravě. Porotu zaujala svou vepřovou panenkou s dýňovým pyré, vinnou brusinkovou omáčkou a klíčky ze zeleného hrachu.

Nahlásit chybu


Dvoje sportoviště u základních škol v Ostravě-Jihu jsou otevřená veřejnosti i přes zimu

Ani mrazivé zimní dny nemusejí být překážkou pro aktivní volnočasové aktivity. Obyvatelé Jihu si mohou i v těchto chladných dnech užívat pohyb venku díky projektu Otevřená hřiště. Jedná se o sportoviště na zahradě ZŠ Krestova a ZŠ Provaznická.

Policie obvinila ředitele třinecké nemocnice i jeho náměstka, kraj Veverku odvolal

Dnes 13:11, vydáno dnes 10:07 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ředitel Nemocnice Třinec Jiří Veverka, jeho náměstek pro ekonomiku a finance Kamil Mašík a další aktér zůstávají v policejním zadržení a všem bylo sděleno obvinění z hospodářské trestné činnosti, která souvisí přímo s chodem nemocnice.

Hasiči v Bruntále zasahovali u požáru podkroví rodinného domu

Dnes 16:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tři jednotky hasičů zasahovaly ve středu při požáru podkroví řadového rodinného domu v Bruntále, nikdo nebyl zraněn.

Inspirací pro nové logo a vizuál Beskydského divadla byl lustr ze zkumavek

Novojičínské Beskydské divadlo mění svou image a tedy vizuální styl. Představilo nové moderní logo. To ovšem vychází z prvku, který je uvnitř budovy více jak třicet let. Tím jsou lustry složené z obřích zkumavek.

Pohřešovanou starší ženu našli u Chotěbuze bosou, dezorientovanou a podchlazenou

Dnes 8:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Pátrání po 82leté ženě, která se měla ztratit někde v katastru obce Chotěbuz na Karvinsku, skončilo včasným nalezením. Dezorientovaná žena však byla podchlazená a potřebovala zdravotnickou pomoc.

Na Prašivé se vyprávěl příběh dobrodružné plavby na packraftech kaňony v Utahu

Poutavý příběh s promítáním fotografií z dobrodružné cesty hlubokými americkými kaňony se vyprávěl ve Válečkově sále Horské chaty Prašivá. Vypravěčem byl cestovatel a provozovatel chaty Martin Stiller.

Druhá etapa rekonstrukcí na poliklinice v Karviné vylepšuje především interiéry

Poliklinika v Karviné-Mizerově prochází velkou proměnou. Po rekonstrukcích exteriéru se začínají modernizovat také prostory uvnitř.

V KD Radost je k vidění unikátní výstava Havířov očima sběratele

Havířov očima sběratele. To je výstava v galerii Kulturního domu Radost, kterou rozhodně stojí za to navštívit. Lidé si tak mohou zavzpomínat, jak město vznikalo a k vidění jsou stovky předmětů zobrazujících Havířov.

V Karviné mohou v porodnici maminky využít nově zrekonstruované nadstandardní pokoje

Gynekologicko-porodnické oddělení nemocnice v Karviné - Ráji se může pochlubit nově rekonstruovaným vybavením, především pro maminky, které chtějí využít nadstandardní péči. Kromě komplexně vybavených pokojů čekají nově na rodičky také rodinné pokoje, na kterých mohou zůstat i se svou rodinou.

Zdravotnická škola vybírala žáky pro praxi v Německu

SZŠ ve Frýdku-Místku vybírala ze svých žáků ty nejlepší pro zahraniční praxi. Výběr probíhal formou konkurzu na absolvování praxe konkrétně v Německu. Více v reportáži.

Gymnázium Cihelní se prezentovalo na Dni otevřených dveří

Gymnázium Cihelní ve Frýdku-Místku nabízí čtyřleté a osmileté všeobecné vzdělávání. O studenty nouzi nemá, přesto pravidelně pořádá Den otevřených dveří.

Noční požár sklepních kójí v Ostravě si vyžádal evakuaci 110 osob

Včera 14:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Požár sklepních kójí v bytovém domě v ostravské části Poruba zaměstnal v noci na úterý 11. února 2025 tři jednotky hasičů.

Kyberprostor je stále nebezpečnějším místem. Na internetu je potřeba dodržovat některé zásady

Dnešní digitální svět je plný příležitostí, ale také nástrah a stále častěji je využíván i k páchání trestné činnosti. Den bezpečnějšího internetu, který letos připadl na úterý 11. února, je ideálním momentem k tomu, abychom si připomněli základní pravidla online bezpečnosti.

Hrabůvka hostila tradiční soutěž O čokoládovou vařečku
Vydáno 12. února 2025 17:01, Celý MS kraj, Tomáš Tikal
20 pokrmů z vepřové panenky přistálo na talíři porotě již 25. ročníku soutěže O čokoládovou vařečku. Připravili je žáci 7. - 9. tříd základních škol z Ostravy a organizace se jako každým rokem ujala Střední škola společného stravování.

Panenka na nebi, s batátovým pyré, na hříbkách nebo třeba v parmazánové krustě. Žáci z ostravských základních škol připravili celou řadu pokrmů v rámci soutěže O čokoládovou vařečku. Ve všech se ale muselo objevit hlavní téma letošního ročníku – vepřová panenka.

Šimon Petr Podveský, soutěžící ze ZŠ Mitušova: „Připravil jsem si vepřovou panenku na víně s bramborami. Určitě nějaké problémy byly, hlavně teda s omáčkou, která se mi nevydařila úplně, jak jsem chtěl, ale myslím si, že panenka byla v pohodě a brambory taky.“
Adéla Foldynová, soutěžící ze ZŠ Ostrava-Výškovice: „Dneska jsem si pro porotu připravila panenku se salátem. Celý recept jsem sestavila sama. Vymýšlela jsem ho v 10 večer.“
Simona Zoubková, soutěžící ze ZŠ Ivana Sekaniny: „Já jsem připravila panenku v parmazánové krustě s teplým květákovým salátem. Líbilo se mi to a bavilo mě to vařit. Dneska mi to navíc perfektně všechno vyšlo, takže jsem šťastná.“
Hana Schwarzová, mluvčí Střední školy společného stravování: „Přijelo 11 škol z Ostravy. Vybrali jsme 20 mladých kuchařek a kuchařů ze sedmých až devátých tříd a převažují žáci z devátých. Přišli k nám představit zažité recepty nebo experimenty. Šli do toho boje a vybrali si ze surovinového koše perfektní přílohy. Vidíme tu třeba batátové pyré, květákový salát a samozřejmě tomu tady vládne vepřová panenka.“

Mladí kuchaři představují svůj kulinářský talent v rámci pódiového vystoupení. Na přípravu 4 porcí jednoho pokrmu mají omezený čas. Po uplynutí pět-a-dvaceti minutové časomíry soutěžící odnesou jednu ze čtyř hotových porcí na výstavku na protější straně místnosti.

Michal Adam, porotce soutěže: „Dneska budeme hodnotit samozřejmě nejlépe využitou hlavní surovinu, což je ta panenka, pak nápaditost pokrmů a hlavně jejich chuť. Ta je nejdůležitější a vzhled až v druhé řadě.“ – „A co je na panence složitého, na co si musí dát děti pozor?“ – „Tím, že je to maso, které má nízký obsah tuku, tak se velmi rychle vysuší, takže musí zůstat šťavnatá a vláčná. To je asi nejdůležitější.“

Jedním z dílčích cílů soutěže je i nalákat nové zájemce o studium na hostující škole, která své studenty zapojuje do její organizace.

Hana Schwarzová, mluvčí Střední školy společného stravování: „Vlastně soutěží ukazujeme um naší školy a ukazují se tu všichni žáci naší školy. Ať už obor cukrář, kdy připravují pro soutěžící finále v podobě dortu, služby cestovního ruchu zase zaujaly roli hostesky a obor kuchař, to jsou asistenti soutěžících, takže ti i přihlížející se mohou seznámit s jednotlivými obory naší školy.“

Vítězkou letošního, již pět-a-dvacátého ročníku soutěže se stala Marie Kováčiková ze ZŠ Nádražní v Ostravě. Porotu zaujala svou vepřovou panenkou s dýňovým pyré, vinnou brusinkovou omáčkou a klíčky ze zeleného hrachu.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000047268/hrabuvka-hostila-tradicni-soutez-o-cokoladovou-varecku