Oblíbená soutěž Těšínská karafa dospěla do svého 18. ročníku. Sjeli se na ni nejlepší mladí someliéři z celé republiky.
Pavel Cieslar, ředitel Albrechtovy SŠ Č. Těšín: „Máme tady dnes 29 soutěžících z celé České republiky. Myslím si, že nejdále jsou soutěžící z Plzně, kteří už tady jsou podruhé. Líbí se jim tady. Mě to nesmírně těší, že to není jenom taková krajská soutěž, ale je to celorepubliková. A je to čím dál tím lepší.“
Soutěž má mimo jiné propagovat vinařství, kterému se v našem kraji historicky příliš nedaří.
Zdeňka Poštulková, hlavní organizátorka Těšínské karafy: „Soutěž máme ve dvou kategoriích, a to je vždycky kategorie úplně těch začátečníků, kteří mají naši karafu jako první soutěž ve svém životě a druhou kategorii jako pokročilých, vlastně těch už zkušených. A v sudém roce je to jenom jedna kategorie. Chtěli jsme posunout tady ten náš kraj v té gastronomii směrem k tomu vínu, přestože tady vinice a vinohrady nemáme. A chtěli jsme se posunout právě s tím servisem a tou nabídkou a ukázat i těm našim sociálním partnerům, u kterých naši žáci pracují, že umíme něco víc, než se dá učit jenom ve škole.“
A co všechno se při vystoupení mladých someliérů hodnotí?
Libor Nazarčuk, vedoucí poroty: „Hodnotíme tam skutečně každý detail. Je možné tam získat spoustu bodů za přesné provedení. A na závěr se hodnotí celkový dojem, hodnotí se přístup toho soutěžního cílu, hodnotí se také samozřejmě doporučení vín k pokrmu a podobně.“
anketa: soutěžící
„Je to pro mě taková asi má nejoblíbenějších soutěži. Byla to moje první soutěž a teď je to moje poslední už před maturitou. Připravujeme se na to už dopředu.“
„Já jsem přijela ze střední školy ze Zlína a z gastronomie. A přijela jsem, protože mě baví someliérství. Už se tomu věnuji od prváku, teď jsem ve třetím ročníku.“
Na rok 2027 pořadatelé slibují velkolepé pojetí jubilejního 20. ročníku Těšínské karafy.