Střední škola společného stravování v Ostravě – Hrabůvce organizuje během školního roku řadu menších soutěží, zejména s gastronomickým zaměřením.
Ivana Matulová, ředitelka SŠSS Ostrava: „Z těch větších jsou pak v oblibě Čokoládová vařečka a Mladý průvodce. Smyslem té dnešní soutěže je dát příležitost budoucím pracovníkům v oblasti cestovního ruchu, aby ukázali svoji invenci a své zapálení pro svůj obor a naučili se pracovat tak, jak se od nich očekává po nástupu do praxe. Proč je fajn studovat cestovní ruch? Myslím si, že cestování bude lidi vždycky bavit. Bavilo je v minulosti, baví je nyní a je to taková oblast lidské činnosti, která vždy bude mít nějaký potenciál pro to, aby pokračovala. Je to obor, o který je velký zájem, za což jsme velice rádi.“
V porotě soutěže Mladého průvodce sedí odborníci na cestovní ruch.
Markéta Garnol, porotkyně, majitelka cestovní kanceláře: „Zadání pro letošní rok máme mikroregion České a Slovenské republiky. Soutěžící mají 12 až 13 minut na prezentaci, na projev a potom hodnotíme celý jejich projev, ať už to je jejich dress code, tak kalkulace zájezdů a podobně. Je pravda, že soutěžící musí spoustu času strávit na tím, aby to vůbec dali do nějaké formy, ať už do PowerPointu, tak potom do papírové prezentace. Takže opravdu obdivuji hodnotné výkony, ty tady jsou pokaždé.“
Soutěž Mladý průvodce je celorepubliková a je o ni obrovský zájem.
anketa: soutěžící
„Jsme studenti, já třetího tady kolega druhého ročníku oboru cestovní ruch a přijeli jsme sem představit náš projekt Zelená Morava a doufáme, že se umístíme. Naším úkolem bylo připravit pětidenní zájezd, přičemž my jsme si ty podmínky vlastně pročetli, takže jsme si je upravili a napasovali si na to zájezd dle vlastně našeho výběru, dle našich myšlenek, jak my jsme si ho představovali.“
„Co je na tom tak zajímavého, že byste si ho měli vybrat? Zajímavé na tom je, že Zelená Morava, i všechny ty obce, všechny ty zmiňované objekty se nacházejí v Národním parku Podyjí. Takže velmi zajímavá oblast.“