Lenka Lutonská, pacientka s celiakií: "Nevěděla jsem, z čeho ty zdravotní problémy jsou. Měla jsem problémy s průjmy, ale podařilo se mi díky paní doktorce, která mě poslala na vyšetření. Takže jsem se dlouho netrápila."
Celiakie je přesněji chronické onemocnění sliznice tenkého střeva způsobené přecitlivělostí na lepek neboli gluten, což je označení pro směs bílkovin obsaženou v mnoha obilninách. Lidé trpící celiakií si musí potraviny pečlivě kontrolovat.
Alena Karkošková, pacientka s celiakií: "Je to jen o zvyku, že si člověk zvykne jíst jinak. Musí nad tím více přemýšlet."
Hlavní nevýhodou pro celiaky jsou vyšší ceny potravin. V posledních letech se zdá, že celiaků v republice přibývá, je to ale způsobeno tím, že dosud nebyli správně diagnostikovaní.
Blanka Rubínová, předsedkyně Sdružení celiaků ČR, o.s.: "Zdá se, že je celiaků v ČR více než dříve, ale oni dřive nebyli diagnostikovaní a byli léčeni pod jinými diagnózami."
Sdružení celiaků České republiky provozuje také celoroční poradnu, kam mohou lidé zavolat nebo se osobně přijít poradit.