I když čeští spotřebitelé vyjadřují houfně nedůvěru k potravinám z Polska, dovoz do našeho kraje rok od roku narůstá a vyprodané zásoby jsou známkou toho, že je o tyto levné zahraniční potraviny zájem.
Daniel Havlík (ČSSD), náměstek hejtmana MS kraje: "V mnoha ohledech jsme schopni si vystačit. Samozřejmě je to trošičku o tom, že naše potraviny jsou dražší. Naši lidé dávají dost často přednost nízké kvalitě za nízkou cenu a potom je na to poukazováno, že skutečně dovážíme zboží, které je nekvalitní."
Důkazem, že naši zem berou dovozci na hůl, dokazuje mnohé srovnání stejných potravin z naší republiky a například z Německa. Stejný obal, u nás dokonce vyšší cena, ale naprosto jiná chuť.
Daniel Havlík (ČSSD), náměstek hejtmana MS kraje: "Argumentace výrobců, že český člověk je zvyklý na jinou chuť, jiný typ výrobku pro mě neobstojí."
Na podporu českých krajských zemědělců a výrobců potravin vznikl projekt Regionální potravina. Výrobky s tímto označením musí být vyrobeny přímo v daném regionu a z regionálních surovin.
František Mariánek, předseda představenstva Regionální agrární komory Ostravsko: "Při současné globalizaci celého potravinářského komplexu a obchodního taková podpora těch místních výrobců, zejména těch drobných a středních, je naprosto na místě."
Všechno je ale v rukou veřejnosti. Lidé sice za regionální potravinu něco málo připlatí, ale za to mají jistotu, že je výrobek kvalitní a podpoří tak výrobce z našeho kraje.