Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Únik kyseliny chlorovodíkové z poškozené cisterny, hasiči museli evakuovat 50 obyvatel novojičínských Bludovic

Nový Jičín |

Celkem padesát osob bylo evakuováno kvůli úniku kyseliny chlorovodíkové z poškozené cisterny v místní části Nového Jičína - Bludovicích. Veškerá opatření, včetně uzavření silnice I/57 v obou směrech, způsobila závada na cisterně kamionu, který chemikálii převážel. Podle mluvčího hasičů MSK Jakuba Kozáka město zřídilo evakuační středisko. Následky úniku jsou již zlikvidovány, silnice je plně průjezdná.

Pavla Jiroušková, mluvčí PČR Moravskoslezského kraje: "Na silnici I/57 v okrese Nový Jičín v obci Bludovice došlo dnes v odpoledních hodinách k úniku kyseliny chlorovodíkové z poškozeného kamionu. Policisté ve spolupráci s hasiči evakuovali obyvatele domů v okruhu 100 metrů. Opatření na místě události bude probíhat zhruba do půlnoci." 

Podle policejní mluvčí byla silnice uzavřená v obou směrech. Policisté dopravu odkláněli po objízdných trasách. Podle vyjádření starosty Nového Jičína Stanislava Kopeckého (ANO) pro ČT se město snažilo zajistit jídlo a pití pro hasiče i evakuované obyvatele domů v perimetru, který byl vytyčen, tedy 100 metrů. 

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Událost byla na tísňovou linku ohlášena patnáct minut po šestnácté hodině odpoledne, k zásahu byla v první fázi vyslána jednotka ze stanice HZS Moravskoslezského kraje v Novém Jičíně, dále operační středisko vyhlásilo poplach hasičům ze stanic HZS MSK Kopřivnice, Ostrava-Fifejdy, Ostrava-Zábřeh, Ostrava-Přívoz, chemické laboratoře ve Frenštátu pod Radhoštěm a dobrovolným hasičům obcí Frenštát pod Radhoštěm, Fulnek, Kopřivnice, Sedlnice, Slatina, Starý Jičín, Studénka a Štramberk. Nasazeny byly jednotky se speciální předurčeností pro zásah s únikem chemických látek, s velkoobjemovými cisternami kvůli potřebě uniklou kyselinu ředit a jednotky určené pro obsluhu mobilních sirén pro varování obyvatelstva. V poškozené cisterně bylo dle průzkumu více než 20 tun kyseliny. Prasklinu zasahující hasiči v protichemických oděvech utěsnili a pravidelně prováděli kontrolu těsnosti popřípadě uchycení ucpávky upravili. Část kyseliny unikla do přilehlého toku Zrzávka, pracovníci Povodí Odry na místě neustále monitorovali pH vody a hasiči dle potřeby neutralizovali kyselinu uhličitanem sodným, který sypali do vody z připravených nádob. V perimetru o okruhu přibližně 100 metrů od cisterny byla ve spolupráci s policisty provedena evakuace - jednalo se o více než tři desítky osob, většina z nich našla útočiště u příbuzných či známých. Město Nový Jičín pro jistotu aktivovalo evakuační středisko v jedné z městských škol. Hasiči spolu se zdravotníky pomohli s bezpečným opuštěním domova rovněž jedné imobilní obyvatelce. Varování obyvatelstva prováděli jak hasiči mobilní sirénou, tak místní samospráva rozhlasem. Krátce po deváté hodině dorazila na místo události náhradní cisterna pro přečerpání kyseliny z poškozeného návěsu. Po přistavení se o samotné čerpání postarali vlastním vybavením hasiči v protichemických oděvech, hotovo měli po půlnoci. Hasičské jednotky ze stanice HZS MSK v Bílovci a obcí Studénka a Bílovec se následně ještě zapojili do očisty některých úseků komunikace I/57, po které poškozená cisterna projížděla před zjištěním úniku."
Kyselina chlorovodíková je těkavá bezbarvá kapalina. Patří mezi velmi silné žíraviny. Její výpary také způsobují velmi rychlou korozi kovových předmětů v okolí. Plynný chlorovodík je bezbarvý, silně dráždivý plyn, leptá sliznice, pokožku a způsobuje slzení. Zasaženého je nutné umístit na čerstvý vzduch a přivolat lékařskou pomoc. Poleptání kyselinou se v celém svém rozsahu může projevit až po několika dnech a proto nesmí být nikdy podceňováno. Průmyslově nejčastěji používaná kyselina chlorovodíková je 31% vodný roztok chlorovodíku. Méně obvyklá je 38% kyselina, v této koncentraci má největší kyselost, je tedy nejúčinnější (a nejnebezpečnější. Kyselina chlorovodíková je po kyselině sírové nejpoužívanější kyselou látkou v průmyslu. V přírodě se vyskytuje v sopečných plynech a jako vázaná složka některých nerostů. Je vylučována v trávicím traktu všech savců, kromě mravenečníků, často se vyskytuje i u jiných tvorů. Funguje jako aktivátor žaludečního enzymu pepsinu, denaturuje zkonzumované bílkoviny a zabíjí bakterie v potravě.
zdroj: Wikipedia
Nahlásit chybu


K tématu

Senior v Kozmicích nezvládl řízení a srazil se s protijedoucím autem

10. listopadu 2023 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Senior za volantem v Kozmicích na Opavsku nezvládl průjezd zatáčkou a srazil se s protijedoucím autem. Nehoda si vyžádala tři zraněné, včetně jednoho dítěte. Okolnostmi se dál zabývají policisté.

Záchranáři oživovali řidiče na Novojičínsku. Po nevolnosti naboural do stromu

2. ledna 2024 10:03 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

52letý řidič vyjížděl autem z domu a postihla ho náhlá zdravotní indispozice. Vlivem toho naboural do stromu. Z auta ho museli vyprostit hasiči. Následně se mu zastavilo srdce a záchranáři ho museli oživovat.

Letecká havárie na Opavsku byla námětem cvičení složek IZS

29. května 2024 18:21 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Letadlo mělo po startu z letiště technické potíže, vzápětí se zřítilo a narazilo do stroje, který se zrovna chystal na start. V obou strojích bylo 20 lidí, kteří utrpěli různá zranění. Na místě byli i mrtví. Takový byl námět taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému na Opavsku.


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Novojičínská vila byla domovem lékaře, 30 let je v ní mateřinka

Mateřská škola Beruška v Novém Jičíně otevřela historickou vilu, ve které sídlí 30 let, veřejnosti. Představila její příběh rodinného domu, který kdysi patřil významnému lékaři.

Týden hokeje ve Studénce motivoval i zlatým úspěchem

2. října 2024 10:30 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Děti už od čtyř let mohly přijít na zimní stadion ve Studénce a v rámci Týdne hokeje si vyzkoušet tento populární sport. Na led vyrazily pod dohledem zkušených trenérů.

Svatováclavská jízda kroužila silnicemi Novojičínska, cíl byl na Masarykově náměstí

Historické automobily a motocykly projely v den státního svátku Novým Jičínem a okolím. Tradiční Svatováclavská jízda veteránů odstartovala v Odrách, zastavila u zámků ve Studénce a v Kuníně. Cílovou stanicí bylo novojičínské Masarykovo náměstí.

Studénka zahájila cestu k založení technických služeb, nakupuje další stroje

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Od září fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město také pokračuje v nákupu techniky.

Charita věnovala podzimní slavnost sousedům a svému patronovi

30. září 2024 15:58 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Charita otevřela bránu své zahrady i svého domu svaté Terezy a pozvala veřejnost na společné setkání. Konalo se u příležitosti svátku patrona Charity - svatého Vincence.

Do budovy úřadu na Divadelní vstoupí lidé jen z Tyršovy

30. září 2024 13:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Pět měsíců budou lidé vstupovat do budovy městského úřadu na Divadelní ulici náhradním vchodem. Odemčeny budou dveře z ulice Tyršova. Důvodem je rekonstrukce oficiální vstupní části.

Únik kyseliny chlorovodíkové z poškozené cisterny, hasiči museli evakuovat 50 obyvatel novojičínských Bludovic
Vydáno 4. října 2021 22:58, Nový Jičín, Lukáš Zavadil
Celkem padesát osob bylo evakuováno kvůli úniku kyseliny chlorovodíkové z poškozené cisterny v místní části Nového Jičína - Bludovicích. Veškerá opatření, včetně uzavření silnice I/57 v obou směrech, způsobila závada na cisterně kamionu, který chemikálii převážel. Podle mluvčího hasičů MSK Jakuba Kozáka město zřídilo evakuační středisko. Následky úniku jsou již zlikvidovány, silnice je plně průjezdná.

foto: HZS MSK

Pavla Jiroušková, mluvčí PČR Moravskoslezského kraje: "Na silnici I/57 v okrese Nový Jičín v obci Bludovice došlo dnes v odpoledních hodinách k úniku kyseliny chlorovodíkové z poškozeného kamionu. Policisté ve spolupráci s hasiči evakuovali obyvatele domů v okruhu 100 metrů. Opatření na místě události bude probíhat zhruba do půlnoci." 

Podle policejní mluvčí byla silnice uzavřená v obou směrech. Policisté dopravu odkláněli po objízdných trasách. Podle vyjádření starosty Nového Jičína Stanislava Kopeckého (ANO) pro ČT se město snažilo zajistit jídlo a pití pro hasiče i evakuované obyvatele domů v perimetru, který byl vytyčen, tedy 100 metrů. 

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Událost byla na tísňovou linku ohlášena patnáct minut po šestnácté hodině odpoledne, k zásahu byla v první fázi vyslána jednotka ze stanice HZS Moravskoslezského kraje v Novém Jičíně, dále operační středisko vyhlásilo poplach hasičům ze stanic HZS MSK Kopřivnice, Ostrava-Fifejdy, Ostrava-Zábřeh, Ostrava-Přívoz, chemické laboratoře ve Frenštátu pod Radhoštěm a dobrovolným hasičům obcí Frenštát pod Radhoštěm, Fulnek, Kopřivnice, Sedlnice, Slatina, Starý Jičín, Studénka a Štramberk. Nasazeny byly jednotky se speciální předurčeností pro zásah s únikem chemických látek, s velkoobjemovými cisternami kvůli potřebě uniklou kyselinu ředit a jednotky určené pro obsluhu mobilních sirén pro varování obyvatelstva. V poškozené cisterně bylo dle průzkumu více než 20 tun kyseliny. Prasklinu zasahující hasiči v protichemických oděvech utěsnili a pravidelně prováděli kontrolu těsnosti popřípadě uchycení ucpávky upravili. Část kyseliny unikla do přilehlého toku Zrzávka, pracovníci Povodí Odry na místě neustále monitorovali pH vody a hasiči dle potřeby neutralizovali kyselinu uhličitanem sodným, který sypali do vody z připravených nádob. V perimetru o okruhu přibližně 100 metrů od cisterny byla ve spolupráci s policisty provedena evakuace - jednalo se o více než tři desítky osob, většina z nich našla útočiště u příbuzných či známých. Město Nový Jičín pro jistotu aktivovalo evakuační středisko v jedné z městských škol. Hasiči spolu se zdravotníky pomohli s bezpečným opuštěním domova rovněž jedné imobilní obyvatelce. Varování obyvatelstva prováděli jak hasiči mobilní sirénou, tak místní samospráva rozhlasem. Krátce po deváté hodině dorazila na místo události náhradní cisterna pro přečerpání kyseliny z poškozeného návěsu. Po přistavení se o samotné čerpání postarali vlastním vybavením hasiči v protichemických oděvech, hotovo měli po půlnoci. Hasičské jednotky ze stanice HZS MSK v Bílovci a obcí Studénka a Bílovec se následně ještě zapojili do očisty některých úseků komunikace I/57, po které poškozená cisterna projížděla před zjištěním úniku."
Kyselina chlorovodíková je těkavá bezbarvá kapalina. Patří mezi velmi silné žíraviny. Její výpary také způsobují velmi rychlou korozi kovových předmětů v okolí. Plynný chlorovodík je bezbarvý, silně dráždivý plyn, leptá sliznice, pokožku a způsobuje slzení. Zasaženého je nutné umístit na čerstvý vzduch a přivolat lékařskou pomoc. Poleptání kyselinou se v celém svém rozsahu může projevit až po několika dnech a proto nesmí být nikdy podceňováno. Průmyslově nejčastěji používaná kyselina chlorovodíková je 31% vodný roztok chlorovodíku. Méně obvyklá je 38% kyselina, v této koncentraci má největší kyselost, je tedy nejúčinnější (a nejnebezpečnější. Kyselina chlorovodíková je po kyselině sírové nejpoužívanější kyselou látkou v průmyslu. V přírodě se vyskytuje v sopečných plynech a jako vázaná složka některých nerostů. Je vylučována v trávicím traktu všech savců, kromě mravenečníků, často se vyskytuje i u jiných tvorů. Funguje jako aktivátor žaludečního enzymu pepsinu, denaturuje zkonzumované bílkoviny a zabíjí bakterie v potravě.
zdroj: Wikipedia
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000027800/unik-kyseliny-chlorovodikove-z-poskozene-cisterny-hasici-museli-evakuovat-50-obyvatel-novojicinskych-bludovic