Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Na Dolní bráně se konala sousedská slavnost Zažít Nový Jičín jinak

Nový Jičín |

Nový Jičín se díky dobrovolníkům zapojil do celorepublikového festivalu Zažít město jinak. Sousedská slavnost se odehrála na prostranství u Dolní brány, náplň programu si obyvatelé vytvořili sami.

Zažít město jinak, to jsou sousedské slavnosti, jejichž náplň vytvářejí sami obyvatelé daných lokalit. Novojičínští se k tomuto celorepublikovému festivalu připojili letos podruhé, slavnost uspořádali na prostranství na ulici Dolní brána.

Lucie Jančařiková, spoluorganizátorka akce: “Ten nápad jsem měla já s tím, že o této akci už vím několik let, že se koná v rámci celé České republiky. Koná se rámci Evropského týdne mobility, kdy touto akcí ožívají ve městech různé lokality. Organizátoři se snaží vdechnout život ulicím a jakoby vrátit ty ulice těm lidem. Takovým způsobem jsem se o tom dozvěděla, že ta akce je. Líbila se mi to, takže od myšlenky už byl jen kousek k činům. Oslovila jsem známé, kamarádky, i prostřednictvím facebooku jsme se daly dohromady, je nás deset žen a podařilo se nám udělat už podruhé tuto akci.”

Tento festival je tedy založena na dobrovolnickém nadšení. Cílem je podpořit vzájemné setkávání lidí nebo i různých spolků a ukázat jejich um, podnikavost a kreativita. Vystoupily tu například i místní kapely Fčil aTu, Ta Hakuna nebo duo MoKa, a také různé taneční skupiny, třeba ze základní umělecké školy.

Martin Vitko, Klub rodáků a přátel města: “My jsme se s kolegy rozhodli zažít ten Nový Jičín jiným způsobem v tom smyslu, že nabídneme lidem komentované prohlídky městem, ať už po smutnějších tragičtějších událostech, které ten život přináší, nebo kolem pamětních desek významných osobností nebo z hlediska historické architektury Nového Jičína. Já jsme tedy rozhodl pro takovou temnější nebo smutnější historii, ať už v souvislosti s druhou světovou válkou, tragédií židovského obyvatelstva, ale i letecké katastrofy, vraždy a popravy, které se děly v místě bývalé věznice, která tu stála.”
Nikola Vajdová, vedoucí Klubu Bunkr Nový Jičín: “My už jsme byli loni zůčasněni na této akci, velice se nám líbila, tak jsme se rozhodli že do toho půjdeme i letos. Myslím si, že je to i fajn dát o sobě takhle touto cestou vědět.”
Jan Plášil, Klub vojenské historie FENIX: “Tuto akci jsme rádi využili, chceme prezentovat náš klub vojenské historie, že tedy děláme historii od roku 1900. Z historických zbraní jsem vzali kuličkovou MP40, vojenskou helmu, která se používala v roce 1940, originál batoh nebo ešus, ze kterého se jedlo.”

    Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Toto opravdu není akce města, ale organizují ji sami Novojičíňáci pro Novojičíňáky, a to je na tom velmi pěkné, dneska je taková doba, že hodně lidí si stěžuje, že město mělo udělat tamto a tamto, a že by mělo udělat nějakou další akci. Ale tady opravdu si lidé řekli, co my můžeme udělat pro město. A i proto, že se nám to líbí, tak jsem se rozhodli to jako město podpořit, alespoň tím, že jsme zajistili skrze městské kulturní středisko stavbu pódia a další drobnosti. Věřím tomu, že ta akce se vydaří, že lidé zjistí, že když si udělají sami něco pro sebe, tak z toho mají o to větší radost.”

    V rámci doprovodného programu si lidé na Dolní bráně mohli zahrát šachy s velmistrem Jánem Markošem, navštívit čajovnu, pro děti byl připraven kurz angličtiny, malování na obličej, výtvarné a taneční dílny a mnoho dalšího.

    Nahlásit chybu


    K tématu

    Padlo dogma, na novojičínském náměstí v městské památkové rezervaci porostou stromy

    12. října 2023 9:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

    Kolem kašny na novojičínském náměstí jsou vyhloubeny čtyři díry, do kterých budou umístěny stromy. Konkrétně lípy varšavského typu. Snahu Novojičínských o ozelenění centra na druhý pokus posvětil Národní památkový ústav.

    Festival v ulici probudil v Novém Jičíně sousedskou náladu

    Sousedská slavnost “Zažít město jinak” se letos v Novém Jičíně konala potřetí - a do třetice na jiném místě. Tentokrát obsadila a uzavřela i část Husovy ulice.

    Sousedský festival uzavřel Husovu ulici a vdechl ji živoucí energii

    26. září 2024 8:07 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

    Sousedská slavnost “Zažít město jinak” se letos v Novém Jičíně konala potřetí - a do třetice na jiném místě. Tentokrát obsadila a uzavřela i část Husovy ulice.


    Široká Niva akutně potřebuje most nebo alespoň lávku pro pěší přes řeku Opavu

    Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

    Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

    4. října 2024 12:12 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

    Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

    Město po záplavách obnoví písečnou pláž na Karvinském moři

    Hladina Karvinského moře se v době záplav zvedla natolik, že zaplavila i část písečné pláže, mobiliář i nová mola.

    Malotřídní základní škola v Nové Vsi oslavila 150 let

    Malotřídka v Nové Vsi si v tomto roce připomíná 150 let od svého založení. Škola na sobotu připravila kulturní program a lidé si mohli prohlédnou učebny, kroniky i plány připravované modernizace.

    Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

    Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

    Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

    Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

    Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

    4. října 2024 10:26 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

    Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

    Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

    Včera 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

    V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

    Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

    4. října 2024 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

    Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

    V Opavě pokračují s odklízením následků ničivé povodně, do zahrádkářských osad míří těžká technika

    Včera 20:27 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

    Lidé v zatopených oblastech Opavy mají to nejhorší za sebou, práce na úklidu ale zdaleka nekončí.

    Týden knihoven nabídne burzu CD, přednášku cestovatele i divadlo

    Druhý říjnový týden bude ve znamení celorepublikového svátku knihoven. Ta novojičínská v něm nabídne třeba registraci čtenářů zdarma, přednášky a burzu hudebních cédéček.

    BEZ KOMENTÁŘE: Morava-Čechy opět ve Studénce

    Včera 14:43 | Studénka | Jan Plášil | Expres Studénky

    Národní házená, čistě český sport, píše svou tradici od roku 1905, a už ve 20. letech 20. století se odehrálo i první utkání Čechy - Morava. Letošní ročník této prestižní akce hostila během prvního zářijového víkendu Studénka.

    Vila Berušky představila svůj původní příběh

    4. října 2024 16:19 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

    Mateřská škola Beruška otevřela svou historickou vilu na Husově ulici veřejnosti. Stalo se tak v rámci happeningové akce Zažít město jinak. Školka tak současně připomněla, že funguje 30 let.

    Svatováclavská jízda zastavila také u zámku ve Studénce

    4. října 2024 16:16 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

    Historické automobily a motocykly projely v den státního svátku Novojičínskem. Tradiční Svatováclavská jízda veteránů zastavila také u zámku ve Studénce.

    Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

    Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

    Zvedací lávka přes Jičínku v Žilině má nové zábradlí a neklouže

    Město nechalo opravit zvedací lávku přes Jičínku v místní části Žilina. Ta byla postavena rok po ničivých povodních v roce 2009. Od loňského podzimu byl ale dřevěný mostek už v nevyhovujícím stavu.

    Na Dolní bráně se konala sousedská slavnost Zažít Nový Jičín jinak
    Vydáno 18. září 2023 15:27, Nový Jičín, Petra Dorazilová
    Nový Jičín se díky dobrovolníkům zapojil do celorepublikového festivalu Zažít město jinak. Sousedská slavnost se odehrála na prostranství u Dolní brány, náplň programu si obyvatelé vytvořili sami.

    Zažít město jinak, to jsou sousedské slavnosti, jejichž náplň vytvářejí sami obyvatelé daných lokalit. Novojičínští se k tomuto celorepublikovému festivalu připojili letos podruhé, slavnost uspořádali na prostranství na ulici Dolní brána.

    Lucie Jančařiková, spoluorganizátorka akce: “Ten nápad jsem měla já s tím, že o této akci už vím několik let, že se koná v rámci celé České republiky. Koná se rámci Evropského týdne mobility, kdy touto akcí ožívají ve městech různé lokality. Organizátoři se snaží vdechnout život ulicím a jakoby vrátit ty ulice těm lidem. Takovým způsobem jsem se o tom dozvěděla, že ta akce je. Líbila se mi to, takže od myšlenky už byl jen kousek k činům. Oslovila jsem známé, kamarádky, i prostřednictvím facebooku jsme se daly dohromady, je nás deset žen a podařilo se nám udělat už podruhé tuto akci.”

    Tento festival je tedy založena na dobrovolnickém nadšení. Cílem je podpořit vzájemné setkávání lidí nebo i různých spolků a ukázat jejich um, podnikavost a kreativita. Vystoupily tu například i místní kapely Fčil aTu, Ta Hakuna nebo duo MoKa, a také různé taneční skupiny, třeba ze základní umělecké školy.

    Martin Vitko, Klub rodáků a přátel města: “My jsme se s kolegy rozhodli zažít ten Nový Jičín jiným způsobem v tom smyslu, že nabídneme lidem komentované prohlídky městem, ať už po smutnějších tragičtějších událostech, které ten život přináší, nebo kolem pamětních desek významných osobností nebo z hlediska historické architektury Nového Jičína. Já jsme tedy rozhodl pro takovou temnější nebo smutnější historii, ať už v souvislosti s druhou světovou válkou, tragédií židovského obyvatelstva, ale i letecké katastrofy, vraždy a popravy, které se děly v místě bývalé věznice, která tu stála.”
    Nikola Vajdová, vedoucí Klubu Bunkr Nový Jičín: “My už jsme byli loni zůčasněni na této akci, velice se nám líbila, tak jsme se rozhodli že do toho půjdeme i letos. Myslím si, že je to i fajn dát o sobě takhle touto cestou vědět.”
    Jan Plášil, Klub vojenské historie FENIX: “Tuto akci jsme rádi využili, chceme prezentovat náš klub vojenské historie, že tedy děláme historii od roku 1900. Z historických zbraní jsem vzali kuličkovou MP40, vojenskou helmu, která se používala v roce 1940, originál batoh nebo ešus, ze kterého se jedlo.”

      Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Toto opravdu není akce města, ale organizují ji sami Novojičíňáci pro Novojičíňáky, a to je na tom velmi pěkné, dneska je taková doba, že hodně lidí si stěžuje, že město mělo udělat tamto a tamto, a že by mělo udělat nějakou další akci. Ale tady opravdu si lidé řekli, co my můžeme udělat pro město. A i proto, že se nám to líbí, tak jsem se rozhodli to jako město podpořit, alespoň tím, že jsme zajistili skrze městské kulturní středisko stavbu pódia a další drobnosti. Věřím tomu, že ta akce se vydaří, že lidé zjistí, že když si udělají sami něco pro sebe, tak z toho mají o to větší radost.”

      V rámci doprovodného programu si lidé na Dolní bráně mohli zahrát šachy s velmistrem Jánem Markošem, navštívit čajovnu, pro děti byl připraven kurz angličtiny, malování na obličej, výtvarné a taneční dílny a mnoho dalšího.

      Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000039169/na-dolni-brane-se-konala-sousedska-slavnost-zazit-novy-jicin-jinak