Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nové Slunce se vrátí původnímu účelu, postaveno bylo před sto lety i jako kulturní stánek

Nový Jičín |

Nový Jičín bude mít svůj kulturní dům a stane se jím budova Nového Slunce. Ta byla před více než sto lety postavena jako restaurace - a také právě pro účely konání kulturních a společenských akcí.

Nové Slunce na Husově ulici zná asi každý Novojičíňák, řada lidí si prostory, kde je dnes prodejna a sklad domácích potřeb, pamatuje i jako kulturní sál. A ten jde zde pořád - a znovu bude sloužit i svému původnímu účelu.

Lenka Chobotová, Státní okresní archiv Nový Jičín: “Budova restaurace Nové Slunce byla postavena v roce 1907, stavěl ji novojičínský architekt a stavitel Josef Blum pro spolumajitelku pivovaru na Bochetě Albertine Kudielkovou. Už v roce 1911 se podařilo získat i koncesi pro promítání kina, takže v těchto prostorách bylo i první filmové promítání na území města. Sál využívaly místní spolky, konaly se tady plesy, různá setkání, a to nejen v tomto sále, ale i v přilehlé zahradní restauraci. Po roce 1948 byla restaurace uzavřena, po rekonstrukci v roce 1957 byla opět otevřena a sloužila až do roku 1989. Nyní je v ní prodejna domácích potřeb.”

Budova Nového Slunce je od roku 1991 kulturní památkou.

Lenka Chobotová, Státní okresní archiv Nový Jičín: “Josef Blum tady použil jak prvky odeznívající secese, to především v tom průčelí, ale především se tady prosadil neoklasicismus a částečně i neobaroko, to jsou především ty rovné úhly a také sloupy, pilastry, u vchodu a podobně.”

Celý tento objekt se zahradou se zhruba za rok stane majetkem města.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “V prosinci loňského roku zastupitelstvo schválilo smlouvu o smlouvě budoucí kupní o převodu obchodních podílů. Není to úplně tradiční věc v prostředí města Nového Jičína, kdy jsme nevykupovali přímo nemovitost, areál Nového Slunce, ale obchodní společnost Nové slunce s. r. o., která je vlastníkem tohoto areálu. Nyní mají stávající majitelé 12 měsíců na to, aby ukončili provoz stávající prodejny, a na přelomu let 2024 a 2025 by se město mělo stát jediným majitelem té obchodní společnosti Nové Slunce a mělo by vyplatit kupní cenu, která byla dohodnuta na částku 28 milionů korun.”

Nový Jičín se tedy stane majitelem dvou nemovitostí, hlavní budovy a garáží a skladových prostor, a také pozemků, které tvoří zejména zahrada o rozloze zhruba dva a půl tisíce metrů čtverečních.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Obrovská výhoda tohoto areálu je, že tato budova byla vybudována pro kulturní účely, takže tomu chceme vrátit původní účel využití.”
Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “To považujeme za obrovskou výhodu, že pouze budeme upravovat něco, co bylo k těmto účelům postaveno. Vnímám to jako jako obrovskou příležitost pro město, protože všichni víme, že Novému Jičínu takový kulturní sál chybí. Jiné projekty zatím zkrachovaly. Co by tu mělo být? Hlavní velký sál je o něco větší než ve Fokusu, sloužit by mohl jak koncertům, plesům, konferencím a podobně. Výhodou v případě konání plesů je, že stoly nemusí být přímo v sále, ale mohou být vedle v restauraci, případně v předsálí, kde je dnes prodejna. Podle předběžných výpočtů od městského architekta, tak to vychází až na 380 diváků na stání.”

Vedle hlavního sálu by v místě dnešní prodejny mohl vzniknout sál pro menší akce. Zachována zůstane restaurace, včetně zahradního posezení, které už několik let městské kulturní středisko pro pořádání svých letních akcí využívalo.

Ondřej Rečka, ředitel MKS Nový Jičín: “Nové prostředí to pro nás určitě není. Využívali jsme zahradu Nového Slunce například pro konání Festivalu pod kaštany nebo letního kina a v podstatě pro nás je to nějaký přirozený vývoj, kdy se snažíme i s pomocí města tady tu čtvrť oživit a já v tom vnímám velký potenciál takové kulturní čtvrti. Kousek vedle máme divadlo, máme tady a knihovnu a myslím si, že na tom se dá hodně postavit a je to příležitost Nového Jičína pro další desetiletí.”

Zatím otevřené eventuality areálu bude řešit studie, kterou nechává město vypracovat, zaměří se také na možnosti parkování.

Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Počítáme s tím, že by se z velké části využita kapacita ulic Husova a Slovanská, které sice přes den bývají zaplněné, ale hodně tady parkují lidé, kteří jezdí na úřady, do knihovny nebo do školky a podobně. Ale odpoledne a večer je to volné.”

Kromě toho město zvažuje změny ve využití prostranství mezi městskou knihovnou, katastrálním úřadem a Základní školou Tyršova. Jednou z variant je, že vedle plánované školní tělocvičny by se tam mohlo vejít i parkoviště.

Nahlásit chybu


K tématu

Nový Jičín bude mít svůj kulturní dům, kupuje Nové Slunce

13. prosince 2023 9:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínská radnice připravuje koupi Nového Slunce. Uvnitř objektu je zachovaný sál pro téměř 400 osob. Bude to nový kulturní stánek města.

Kulturním domem města bude Nové Slunce

13. prosince 2023 15:11 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínská radnice připravuje koupi Nového Slunce. Uvnitř objektu je zachovaný sál pro téměř 400 osob. Bude to nový kulturní stánek města.

Novojičínští zastupitelé jednali o pivovaru a středověkém nalezišti

14. září 2023 10:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Zastupitelé Nového Jičína jednali o výjimečné dotaci, kterou podpoří středověký nález. Dále například rozhodovali o bývalém pivovaru U Jezu. Chátrající budovy pravděpodobně využijí střední škola a Charita.


Investice spojené s dopravním omezením jsou pro centrum Ostravy klíčové

Centrum Ostravy čekají v následujících 5 letech velké investice. Nový koncertní sál, výstavba knihovny Černá kostka, proměna sadu Dr. Milady Horákové, revitalizace Náměstí republiky a Frýdlantských mostů, výstavba parkovacích domů a další stavby. Vše je bohužel spojeno i s řadou dopravních omezení. Ale tyto investice jsou klíčové pro další rozvoj města.

Na zámku Hošťálkovy objevili dosud neznámé fresky

4. července 2024 19:24 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Na zámku Hošťálkovy mezi Krnovem a Bruntálem objevili provozovatelé nové malby, o kterých nevěděli ani restaurátoři. Zámek měl v historii velké štěstí v tom, že nebyl zásadně devastován, pouze výmalby byly kompletně zatřeny. Před válkou patřil rodu Skrbenských a následně rodu Arco.

V Havířově se konalo diskuzní fórum zástupců zdravotnictví v MSK

Ředitelé nemocnic a pověření zástupci zdravotních pojišťoven společně se zástupci vedení Moravskoslezského kraje a Lékařské fakulty OU diskutovali o situaci ve zdravotnictví a problémech, se kterými se v našem kraji potýkají.

Jednotka dobrovolných hasičů ve Městě Albrechticích je nejstarší v okrese, oslavila 150 let

4. července 2024 19:42 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

V MS kraji působí na 260 profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Z toho je téměř 250 jednotek dobrovolných. Nejdéle existující Sbor dobrovolných hasičů v okrese působí ve Městě Albrechticích a velkou akcí právě oslavil svých 150 let.

Na návěsu kamionu ve Zbyslavicích začal hořet koks, škoda milion korun

Včera 12:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V noci na pátek 5. července začal hořet koks na návěsu kamionu ve Zbyslavicích. Po telefonátu na tísňovou linku v jednu hodinu v noci na místo zamířily tři jednotky hasičů. Požár napáchal škodu za zhruba milion korun.

Mariánskohorská radnice dál opravuje silnice. Teď přišla na řadu ulice Karasova, která byla samá boule

Ulice Karasova v Ostravě-Mariánských Horách prochází kompletní rekonstrukcí. Potřebovala ji už dlouhou dobu, byla totiž tak zvlněná, že připomínala spíše přírodní tankodrom, po kterém se téměř nedalo jezdit.

Na rozvoj sociálních služeb přispěje Ostrava 6 mil. korun. Podpoří 29 žádostí

4. července 2024 8:58 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava podpoří celkem 29 projektů, které rozvíjejí sociální služby. Nejčastěji se jedná o podporu zlepšování životních podmínek pro seniory nebo osoby se zdravotním postižením.

Děti ve Frýdku-Místku soutěžily na dopravním hřišti o Putovní pohár

Městská policie pořádala na dopravním hřišti ve Frýdku-Místku soutěž Putovní pohár. Žáci čtvrtých tříd mezi sebou poměřili znalosti z teorie i v praktickém simulovaném provozu. Ti nejlepší si odnesli pohár i věcné ceny.

Mladí lidé z několika zemí řešili digitální technologie, umělou inteligenci nebo fake news

4. července 2024 8:58 | Jablunkov | Libor Běčák

V rámci mezinárodního výměnného programu Erasmus+ se na Jablunkovsku opět setkaly skupiny studentů z několika evropských zemí, které tam řešily problematiku související s jejich studijními obory nebo zájmy.

Zastupitelé Ostravy schválili memorandum k Bazalům. Nový stadion pojme asi 17 tisíc lidí

4. července 2024 13:23 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Zastupitelstvo Ostravy se napříč politickým spektrem shodlo, že Baník potřebuje nový fotbalový stadion na Bazalech. Bylo schváleno memorandum, které deklaruje další konkrétní kroky k přípravě projektu. Stavba by měla být zahájena za 3 roky.

BEZ KOMENTÁŘE: Rytířská stezka pro předškoláky ve škole FKT Studénka

Studénečtí předškoláci si vyzkoušeli jak to bude vyparat ve škole, ovšem zábavnou formou.

Pohádkový okruh zámkem Nová Horka pomáhají připravit i samy děti

Zámek Nová Horka otevírá pohádkový okruh pro děti. Na jeho přípravě se podíleli i školáci ze Základní školy Františka kardinála Tomáška. Natočili úvodní film, který dětské návštěvníky uvede do příběhu.

Atletika pořádala oddílové závody pro své členy i jejich sourozence

Atletika Nový Jičín pořádala na konci sezony pro děti tradiční oddílové přebory ve trojboji a čtyřboji. Zazávodit si mohli všichni její členové a také jejich sourozenci.

Atraktivními výlohami bojuje Nový Jičín proti vizuálnímu smogu

Nově naaranžované výlohy se objevily v městském domě v centru Nového Jičína, i když je tento dům několik let prázdný. K jejich úpravě došlo v rámci projektu „atraktivní město”. Jeho cílem je zlepšit vnímání veřejného prostoru.

Bubenický workshop ve Studénce vedla studentka z Berklee

3. července 2024 17:00 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Základní umělecká škola Jana Amose Komenského pořádala bubenický workshop. Jeho lektorkou byla mladá talentovaná muzikantka z Ostravska, které se na bicí učí na nejslavnější hudební škole na světě - americké Berklee college.

Hejtman se v Novém Jičíně setkal se starosty z okolí a diskutoval i s občany

3. července 2024 16:42 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Hejtman Moravskoslezského kraje, Josef Bělica, navštívil Nový Jičín. Dopoledne se na radnici setkal také s občany, kterým více než hodinu odpovídal na jejich dotazy.

Nové Slunce se vrátí původnímu účelu, postaveno bylo před sto lety i jako kulturní stánek
Vydáno 12. ledna 2024 16:30, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Nový Jičín bude mít svůj kulturní dům a stane se jím budova Nového Slunce. Ta byla před více než sto lety postavena jako restaurace - a také právě pro účely konání kulturních a společenských akcí.

Nové Slunce na Husově ulici zná asi každý Novojičíňák, řada lidí si prostory, kde je dnes prodejna a sklad domácích potřeb, pamatuje i jako kulturní sál. A ten jde zde pořád - a znovu bude sloužit i svému původnímu účelu.

Lenka Chobotová, Státní okresní archiv Nový Jičín: “Budova restaurace Nové Slunce byla postavena v roce 1907, stavěl ji novojičínský architekt a stavitel Josef Blum pro spolumajitelku pivovaru na Bochetě Albertine Kudielkovou. Už v roce 1911 se podařilo získat i koncesi pro promítání kina, takže v těchto prostorách bylo i první filmové promítání na území města. Sál využívaly místní spolky, konaly se tady plesy, různá setkání, a to nejen v tomto sále, ale i v přilehlé zahradní restauraci. Po roce 1948 byla restaurace uzavřena, po rekonstrukci v roce 1957 byla opět otevřena a sloužila až do roku 1989. Nyní je v ní prodejna domácích potřeb.”

Budova Nového Slunce je od roku 1991 kulturní památkou.

Lenka Chobotová, Státní okresní archiv Nový Jičín: “Josef Blum tady použil jak prvky odeznívající secese, to především v tom průčelí, ale především se tady prosadil neoklasicismus a částečně i neobaroko, to jsou především ty rovné úhly a také sloupy, pilastry, u vchodu a podobně.”

Celý tento objekt se zahradou se zhruba za rok stane majetkem města.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “V prosinci loňského roku zastupitelstvo schválilo smlouvu o smlouvě budoucí kupní o převodu obchodních podílů. Není to úplně tradiční věc v prostředí města Nového Jičína, kdy jsme nevykupovali přímo nemovitost, areál Nového Slunce, ale obchodní společnost Nové slunce s. r. o., která je vlastníkem tohoto areálu. Nyní mají stávající majitelé 12 měsíců na to, aby ukončili provoz stávající prodejny, a na přelomu let 2024 a 2025 by se město mělo stát jediným majitelem té obchodní společnosti Nové Slunce a mělo by vyplatit kupní cenu, která byla dohodnuta na částku 28 milionů korun.”

Nový Jičín se tedy stane majitelem dvou nemovitostí, hlavní budovy a garáží a skladových prostor, a také pozemků, které tvoří zejména zahrada o rozloze zhruba dva a půl tisíce metrů čtverečních.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Obrovská výhoda tohoto areálu je, že tato budova byla vybudována pro kulturní účely, takže tomu chceme vrátit původní účel využití.”
Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “To považujeme za obrovskou výhodu, že pouze budeme upravovat něco, co bylo k těmto účelům postaveno. Vnímám to jako jako obrovskou příležitost pro město, protože všichni víme, že Novému Jičínu takový kulturní sál chybí. Jiné projekty zatím zkrachovaly. Co by tu mělo být? Hlavní velký sál je o něco větší než ve Fokusu, sloužit by mohl jak koncertům, plesům, konferencím a podobně. Výhodou v případě konání plesů je, že stoly nemusí být přímo v sále, ale mohou být vedle v restauraci, případně v předsálí, kde je dnes prodejna. Podle předběžných výpočtů od městského architekta, tak to vychází až na 380 diváků na stání.”

Vedle hlavního sálu by v místě dnešní prodejny mohl vzniknout sál pro menší akce. Zachována zůstane restaurace, včetně zahradního posezení, které už několik let městské kulturní středisko pro pořádání svých letních akcí využívalo.

Ondřej Rečka, ředitel MKS Nový Jičín: “Nové prostředí to pro nás určitě není. Využívali jsme zahradu Nového Slunce například pro konání Festivalu pod kaštany nebo letního kina a v podstatě pro nás je to nějaký přirozený vývoj, kdy se snažíme i s pomocí města tady tu čtvrť oživit a já v tom vnímám velký potenciál takové kulturní čtvrti. Kousek vedle máme divadlo, máme tady a knihovnu a myslím si, že na tom se dá hodně postavit a je to příležitost Nového Jičína pro další desetiletí.”

Zatím otevřené eventuality areálu bude řešit studie, kterou nechává město vypracovat, zaměří se také na možnosti parkování.

Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Počítáme s tím, že by se z velké části využita kapacita ulic Husova a Slovanská, které sice přes den bývají zaplněné, ale hodně tady parkují lidé, kteří jezdí na úřady, do knihovny nebo do školky a podobně. Ale odpoledne a večer je to volné.”

Kromě toho město zvažuje změny ve využití prostranství mezi městskou knihovnou, katastrálním úřadem a Základní školou Tyršova. Jednou z variant je, že vedle plánované školní tělocvičny by se tam mohlo vejít i parkoviště.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000040988/nove-slunce-se-vrati-puvodnimu-ucelu-postaveno-bylo-pred-sto-lety-i-jako-kulturni-stanek