Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Projektantka s lidmi probrala proměnu další části sídliště Nerudova

Nový Jičín |  | Novojičínský expres

Na veřejném projednání se lidé mohli vyjadřovat k další, už páté etapě regenerace sídliště Nerudova. Jejich připomínky a návrhy si opět vyslechla projektantka plánovaných úprav.

Projekt regenerace sídliště Nerudova připravuje radnice postupně několik let. Ke každé etapě, a celkem je jich šest, pak svolává veřejné projednání. Obyvatelé dotčené lokality tak mají možnost prodiskutovat plánované úpravy přímo s projektantkou.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Celková koncepce a následně jednotlivé etapy jsou projednávaný s občany, aby občané, kteří bydlí v dané lokalitě, se vyjádřili k těm věcem, které jsou navrženy aby se případně ta koncepce pro přípravu projektové dokumentace mohla změnit. Je to zejména jejich území nebo území, ve kterém žijí, takže chceme, aby to bylo pro ně příjemné a aby tam eventuálně zavrhli věci, které pro ně budou přínosné.”
účastníci veřejného projednání:
“Nás sem přivedly parkovací místa před domy, protože je tam málo místa a z garáží se nedá vyjet. Tak jestli by to nedalo prodloužit alespoň o půl metru.”
“Zajímá mě to, protože na té Nerudce žiju.”
“Hlavně chceme, jestli se tam plánují vykácet stromy, tak aby se už dopředu vysadily nové, protože to bude nějaký rok trvat, než vyrostou, tak aby už teď mohly růst.”

Poslední veřejné projednání z 28. února se týkalo páté etapy.

Iva Seitzová, architektka, autorka projektu revitalizace sídliště: “Pátá etapa zahrnuje okolí třech bytových domů, každý o čtyřech nadzemních podlažích a tři vchodech, a tyhle ty tři bytové domy tvoří mezi sebou dva vnitrobloky. Ty vnitrobloky jsou zatím s vyloučením dopravy, jsou pouze pro pěší a i do budoucna by měly sloužit především volnočasovým aktivitám a nebo každodenní rekreaci občanů. V dnešním projednávání s veřejností nám půjde především o to, aby si sami občané, kteří tam bydlí, kteří využívají především okolí těchto domů, aby sami dali náměty a podněty, jak by tyto vnitrobloky rádi využívali a co by si tam představovali.”

Koncepci regenerace panelového sídliště Nerudova schválili zastupitelé v roce 2021. Fyzicky realizovat se v loňském roce povedlo první etapu. Jednalo se o úpravu křižovatky ulic Nerudova a Revoluční a vybudování parkoviště u zahradního centra.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Další etapy jsou rozpracovány, zpracovává se projektová dokumentace, a vlastně jakoby vymístěn mimo tady tyto etapy je projekt etážového stání nad zahradním centrem, kde se dokončuje projektová dokumentace na to stavbu.”

Druhá etapa by stavebně mohla proběhnout v roce 2025.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Je to vázáno jednak na projekční inženýrskou činnost a samozřejmě na povolovací řízení, ale taktéž na finančním prostředky. Snažíme se získávat na tyto etapy externí finanční zdroje, což se v případě první etapy povedlo, kde se podařilo získat 2,2 milionů korun ze Státního fondu podpory investic. Nicméně stát změnil tu strukturu financování výzvy. Takže je to trochu složitější, než jsme očekávali, nicméně je důležité mít zprojektováno a povoleno, ať jsme připraveni.”



Nahlásit chybu


K tématu

Obyvatelé sídliště Kamenec na Slezské Ostravě vybírali podobu nového hřiště

1. srpna 2023 15:02 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Sídliště Kamenec na Slezské Ostravě bude mít nové dětské hřiště. Místo tradičního setkávání dětí i dospělých projde výraznou proměnou. Architekti připravili dvě možné varianty a obvod pozval tamní obyvatele k veřejnému projednání. Mohli si vybrat a připomínkovat jednotlivé plány realizací.

Ideální je, získat na každou etapu revitalizace sídliště Nerudova dotaci

1. srpna 2023 8:41 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Sídliště Nerudova promění svou tvář během šesti etap revitalizace, nyní začala ta první. Další dvě jsou ve fázi projektování. Město se na každou z nich bude snažit získat státní dotaci.

Mariánskohorská radnice má projekty k rozvoji obvodu na řadu let dopředu

Mariánskohorská radnice má připravenou řadu projektů k rozvoji obvodu. Realizovat je začne ve chvíli, kdy je potřeba, nebo když se naskytne dotační příležitost.


Nová radnice v Ostravě byla zapsána mezi národní kulturní památky

Dominanta Ostravy Nová radnice byla zapsána mezi národní kulturní památky. Město díky tomu oficiálně získává další velmi významný turistický cíl, kterému zápis dodává na prestiži. Dodnes jde o největší a nejvyšší radnici v celé zemi.

Bývalý důl Barbora už podruhé ožívá společenskými akcemi pro veřejnost

Letní sezóna je v plném proudu a na různých místech v našem kraji se odehrává spoustu volnočasových akcí. Pestrým programem přes léto ožívá i bývalý Důl Barbora na Karvinsku.

MŠ v Malých Hošticích už uspokojí všechny děti. Díky přístavbě se její kapacita zvýšila o 28 míst

Včera 16:23 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mateřská škola v Malých Hošticích má nově o jednu třídu více. Vznikla přístavbou za 17 milion korun, která se stavěla necelý rok. Do nového oddělení v září nastoupí 28 dětí, což je plná kapacita.

Hejtman se v Novém Jičíně setkal se starosty z okolí a diskutoval i s občany

Hejtman Moravskoslezského kraje, Josef Bělica, navštívil Nový Jičín. Dopoledne se na radnici setkal také s občany, kterým více než hodinu odpovídal na jejich dotazy.

Stonavští premianti oceněni vedením obce

Včera 13:48 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Ke konci školního roku se stalo tradicí, že vedení obce Stonava organizuje setkání s nejlepšími žáky. Na této slavnostní akci jsou pravidelně oceňováni premianti jak z tříd s českým, tak i polským jazykem vyučovacím.

Bubenický workshop ve Studénce vedla studentka z Berklee

Základní umělecká škola Jana Amose Komenského pořádala bubenický workshop. Jeho lektorkou byla mladá talentovaná muzikantka z Ostravska, které se na bicí učí na nejslavnější hudební škole na světě - americké Berklee college.

Baník je zase o krok blíž k návratu domů na Bazaly, stavba nového stadionu je tady možná

Diskuze o stavbě nového ostravského fotbalového stadionu a možný návrat Baníku na Slezskou hýbal celým městem. Studie nyní potvrdila, že se na Bazalech skutečně stavět dá a slavný fotbalový klub je tak o krok blíže k tomu, aby se vrátil domů.

Jediná ferrata na Ostravsku vznikla ve Slezské Ostravě, druhá nejbližší je odtud 100 kilometrů

Ve Slezské Ostravě byla otevřena nová ferrata a jedná se o první takový projekt v rámci celé Ostravy a širokého okolí. Kramle, stupy, úchyty a žebříky si může na cvičné lezecké stěně nově vyzkoušet opravdu každý od dětí až po seniory, a to zcela zdarma.

Dobrovolní hasiči v Oticích mají novou hasičskou zbrojnici. Z původní budovy zůstaly jen obvodové zdi

Včera 13:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Dobrovolní hasiči v Oticích se dočkali nové hasičské zbrojnice. Po dlouhých letech tak mají moderní budovu s veškerým zázemím včetně sociálního, které v původní budově chybělo.

Ve Stonavě se zřítil větroň, kluzák při pádu narazil do drátů vysokého napětí

2. července 2024 18:10 | Stonava | Lukáš Zavadil

Ve Stonavě se v úterý v podvečerních hodinách zřítil větroň. Podle informací policie měl na své trase narazit do drátů vysokého napětí a poté spadnout do pole.

Film pro pohádkový okruh zámkem Nová Horka natočili školáci

Zámek Nová Horka u Studénky otevírá pohádkový okruh pro děti. Na jeho přípravě se podíleli i školáci ze Základní školy Františka kardinála Tomáška. Natočili úvodní film, který dětské návštěvníky uvede do příběhu.

Stezka hajného na Skalkách seznámí se zajímavostmi v lese

2. července 2024 15:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Lokalitou Skalek vede Stezka hajného. Trasa obsahuje třináct zastavení. Zejména děti mladšího věku se tu interaktivní formou seznámí se zajímavostmi v lese.

Spodní voda už studénecké “peklo” netrápí, suterén konečně vysychá

2. července 2024 8:30 | Studénka | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

Spodní voda dlouhodobě trápila suterénní prostory kulturního domu ve Studénce. Takzvané Peklo se tak roky nedalo využívat. I díky informaci pamětníků se pracovníkům odboru údržby města podařilo závadu vyřešit.

Se svými patrony ve škole kardinála Tomáška se přišli rozloučit i prvňáčci

1. července 2024 18:22 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Dvě třídy deváťáků se rozloučily se školou Františka kardinála Tomáška. Poslední vysvědčení ze základní školy převzali ve venkovní učebně. Rozloučit se s nimi přišli i prvňáčci.

Vítání prázdnin bylo v cirkusovém duchu, děti si užívaly náměstí plné klaunů, akrobatů a bublin

1. července 2024 11:10 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Cirkusové hrátky na Masarykově náměstí odstartovaly dětem prázdniny. Programu vévodili klauni, kouzelníci a akrobaté. Zahrála také místní kapela základní umělecké školy Koberec.

Do školy už nemohli, o rozloučení s ní ale nepřišli

29. června 2024 8:51 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

V tuto chvíli už mají vysvědčení všechny děti a užívají si prázdniny. Nicméně vrátíme se ještě na konec června, kdy s předstihem museli ukončit své působení na základní škole deváťáci z Butovické. Jejich loučení se školou uspíšil požár, který budovu vyřadil z provozu.

Projektantka s lidmi probrala proměnu další části sídliště Nerudova
Vydáno 8. března 2024 9:10, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Na veřejném projednání se lidé mohli vyjadřovat k další, už páté etapě regenerace sídliště Nerudova. Jejich připomínky a návrhy si opět vyslechla projektantka plánovaných úprav.

Projekt regenerace sídliště Nerudova připravuje radnice postupně několik let. Ke každé etapě, a celkem je jich šest, pak svolává veřejné projednání. Obyvatelé dotčené lokality tak mají možnost prodiskutovat plánované úpravy přímo s projektantkou.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Celková koncepce a následně jednotlivé etapy jsou projednávaný s občany, aby občané, kteří bydlí v dané lokalitě, se vyjádřili k těm věcem, které jsou navrženy aby se případně ta koncepce pro přípravu projektové dokumentace mohla změnit. Je to zejména jejich území nebo území, ve kterém žijí, takže chceme, aby to bylo pro ně příjemné a aby tam eventuálně zavrhli věci, které pro ně budou přínosné.”
účastníci veřejného projednání:
“Nás sem přivedly parkovací místa před domy, protože je tam málo místa a z garáží se nedá vyjet. Tak jestli by to nedalo prodloužit alespoň o půl metru.”
“Zajímá mě to, protože na té Nerudce žiju.”
“Hlavně chceme, jestli se tam plánují vykácet stromy, tak aby se už dopředu vysadily nové, protože to bude nějaký rok trvat, než vyrostou, tak aby už teď mohly růst.”

Poslední veřejné projednání z 28. února se týkalo páté etapy.

Iva Seitzová, architektka, autorka projektu revitalizace sídliště: “Pátá etapa zahrnuje okolí třech bytových domů, každý o čtyřech nadzemních podlažích a tři vchodech, a tyhle ty tři bytové domy tvoří mezi sebou dva vnitrobloky. Ty vnitrobloky jsou zatím s vyloučením dopravy, jsou pouze pro pěší a i do budoucna by měly sloužit především volnočasovým aktivitám a nebo každodenní rekreaci občanů. V dnešním projednávání s veřejností nám půjde především o to, aby si sami občané, kteří tam bydlí, kteří využívají především okolí těchto domů, aby sami dali náměty a podněty, jak by tyto vnitrobloky rádi využívali a co by si tam představovali.”

Koncepci regenerace panelového sídliště Nerudova schválili zastupitelé v roce 2021. Fyzicky realizovat se v loňském roce povedlo první etapu. Jednalo se o úpravu křižovatky ulic Nerudova a Revoluční a vybudování parkoviště u zahradního centra.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Další etapy jsou rozpracovány, zpracovává se projektová dokumentace, a vlastně jakoby vymístěn mimo tady tyto etapy je projekt etážového stání nad zahradním centrem, kde se dokončuje projektová dokumentace na to stavbu.”

Druhá etapa by stavebně mohla proběhnout v roce 2025.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Je to vázáno jednak na projekční inženýrskou činnost a samozřejmě na povolovací řízení, ale taktéž na finančním prostředky. Snažíme se získávat na tyto etapy externí finanční zdroje, což se v případě první etapy povedlo, kde se podařilo získat 2,2 milionů korun ze Státního fondu podpory investic. Nicméně stát změnil tu strukturu financování výzvy. Takže je to trochu složitější, než jsme očekávali, nicméně je důležité mít zprojektováno a povoleno, ať jsme připraveni.”



Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000041920/projektantka-s-lidmi-probrala-promenu-dalsi-casti-sidliste-nerudova