Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nový Jičín je stabilní, objasněnost kriminality je vysoká a město investuje do kamerového systému

Nový Jičín |  | Novojičínský expres

Zastupitelé města si vyslechli zprávu o bezpečnostní situaci v Novém Jičíně za rok 2023. Ta je víceméně stabilní. Z pohledu Policie České republiky se uplynulý rok vyznačoval velkou úspěšností v objasněnosti kriminality. Městská policie řešila více přestupků v dopravě.

Souhrnnou zprávu o bezpečnostní situaci na území města v roce 2023 předložila na březnové schůzi zastupitelstvu Policie ČR i městská policie.

Jiří Duraj, vedoucí Obvodního oddělení PČR Nový Jičín: “V rámci působnosti obvodního oddělení v Novém Jičíně bylo v roce 2023 zjištěno 860 trestných činů, meziročně se tak jedná o nárůst o 8 trestných činů, přičemž u 586 trestných činů byl zjištěn pachatel, což činí objasněnost 67,59 procenta. Z dlouhodobého hlediska byla v roce 2023 zaznamenána nejvyšší úspěšnost ve zjišťování pachatelů trestné činnosti. Ke kriminalitě v jednotlivých oblastech bych pouze uvedl, že v rámci násilné kriminality bylo zjištěno 75 trestných činů, došlo k nárůstu míry násilné kriminality o 24 skutků, tomuto druhu trestné činnosti z větší části nelze předcházet. V oblasti majetkové kriminality bylo zjištěno 282 trestných činů, přičemž meziroční pokles tak činí 60 trestných činů, což je pokles o 21,27 procenta. U 110 trestných činů byl zjištěn pachatel, přičemž tuto oblast považuji zastižení, neboť se často dotýká širokého spektra občanů.”

Policii se také dařilo odhalovat trestné činy spojené s drogovou kriminalitou. Naopak na vzestupu jsou internetové podvody.

Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Co se týče trestné činnosti, tak na území města je statistické číslo 806 trestných činů, nějak to nevybočuje z normálu. To, co z normálu vybočuje, tak je způsob těchto trestných činů. Ta klasická trestná činnost se nám z ulic přesouvá do internetového prostředí. Co se týče přestupků a městské policie, tak výrazné číslo jsme zaznamenali v měření rychlosti u nového bodového měření v Bludovicích, kde jsme zaznamenali v roce 2023 více jak 16 tisíc přestupků.”

Celkem tři stanoviště na měření rychlosti, na kterých se střídají dvě měřící zařízení, zachytila loni téměř o 7 a půl tisíce těchto přestupků více než v roce 2022.

Obecně novojičínští strážníci evidují za uplynulých 12 měsíců přes devět a půl tisíce událostí.

Daniel Rýdel, ředitel MP Nový Jičín: “Kdy z tohoto čísla jsme řešili téměř pět tisíc přestupků, nejčastější jsou přestupky v dopravě, kdy se nejčastěji řeší špatné špatné parkování. Co se týče ostatních přestupků, tak městská policie samozřejmě řeší i přestupky na úseku veřejného pořádku, kdy nejčastěji řešíme přestupky rušení nočního klidu i neuposlechnutí výzvy úřední osoby, zábory veřejného prostranství a znečišťování veřejného prostranství. Co se týče přestupku na úseku územní samosprávy, tak nejčastějším typem řešených přestupků je porušení obecné závazné vyhlášky, která zakazuje konzumaci alkoholu na určitých veřejných místech.”

Téměř 3 700 oznámení přijali strážníci na linku 156.

Daniel Rýdel, ředitel MP Nový Jičín: “Městská policie provedla inovaci krizové linky, která spočívá v tom, že pokud občan vytočí linku 156, ozve se mu hlasový automat, který je automatický filtruje oznámení, buď k Městské policii Nový Jičín, nebo k okolním městským policiím, nejčastější volání, tedy byla na Městskou policii Kopřivnice, se kterou jsme tuto novou funkcionalitu dávali dohromady.”

Nejpodstatnější novinkou roku 2023 pak byla modernizace bezpečnostního kamerového systému. Nově pořízený server umožňuje delší dobu archivace záznamu a napojení téměř neomezeného počtu kamer.

Daniel Rýdel, ředitel MP Nový Jičín: “Jsme schopni reagovat na potřeby různých objektů a subjektů města, jsme schopni kamery jednotlivých organizací, škol připojit do našeho systému.”

Například tak operátor vidí i kamery Základní školy Jubilejní, které monitorují zrekonstruované hřiště na Dlouhé ulici, nebo obraz z kamery, která dohlíží na nový skatepark.

Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “V současné době máme 15 hlavních kamer, které jsou napojeny na centrální pult ochrany. Tyto kamery jsou již nového typu, tedy inteligentní kamery, které jsou schopny zaznamenávat střelbu, chaos, paniku nebo dopravní nehodou. Vesměs jsou otočné o 360 stupňů.”

Nový software tedy umožňuje vyhledat konkrétní osobu podle tváře nebo typu oblečení a pomáhá také při pátrání po vozidlech.

Nahlásit chybu


K tématu

Novojičínská policie loni odhalila téměř 70 procent pachatelů

Zastupitelé Nového Jičína si vyslechli zprávu o bezpečnostní situaci ve městě za rok 2023. Z pohledu Policie České republiky se tu uplynulý rok vyznačoval velkou úspěšností v objasněnosti kriminality. Městská policie řešila více přestupků v dopravě.

Noc práva otevřela soudní budovu veřejnosti, diskutovat s lidmi přijel i krajský policejní ředitel

11. března 2024 12:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Okresní soud v Novém Jičíně se poprvé zapojil do akce Noc práva. Jejím cílem bylo přiblížit veřejnosti fungování justice. Lidé mohli vstoupit do jednací síně, ale i do prostor, do kterých se standardně dostanou jen obžalovaní a vězni.

Starosta ocenil školáky, kteří nebyli lhostejní a vyplašili zloděje

Starosta Nového Jičína ocenil dva školáky Základní školy Komenského 66. Kluci byli svědkem krádeže v obchodním centru, nezůstali lhostejní a zloděje sledovali.


Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Dnes 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Včera 12:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Novojičínská vila byla domovem lékaře, 30 let je v ní mateřinka

Mateřská škola Beruška v Novém Jičíně otevřela historickou vilu, ve které sídlí 30 let, veřejnosti. Představila její příběh rodinného domu, který kdysi patřil významnému lékaři.

Elektrárna Třebovice obnovila svůj provoz v rekordním čase

Zaměstnancům společnosti Veolia Energie se po 11 dnech po povodni podařilo zprovoznit Elektrárnu Třebovice v Ostravě, která byla odstavena od 15. září. A už také obnovuje dodávky i pro průmysl.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i chodem života ve školách a firmách

1. října 2024 18:09 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

Včera 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

1. října 2024 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Včera 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Týden hokeje ve Studénce motivoval i zlatým úspěchem

Děti už od čtyř let mohly přijít na zimní stadion ve Studénce a v rámci Týdne hokeje si vyzkoušet tento populární sport. Na led vyrazily pod dohledem zkušených trenérů.

Svatováclavská jízda kroužila silnicemi Novojičínska, cíl byl na Masarykově náměstí

Historické automobily a motocykly projely v den státního svátku Novým Jičínem a okolím. Tradiční Svatováclavská jízda veteránů odstartovala v Odrách, zastavila u zámků ve Studénce a v Kuníně. Cílovou stanicí bylo novojičínské Masarykovo náměstí.

Studénka zahájila cestu k založení technických služeb, nakupuje další stroje

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Od září fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město také pokračuje v nákupu techniky.

Charita věnovala podzimní slavnost sousedům a svému patronovi

30. září 2024 15:58 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Charita otevřela bránu své zahrady i svého domu svaté Terezy a pozvala veřejnost na společné setkání. Konalo se u příležitosti svátku patrona Charity - svatého Vincence.

Do budovy úřadu na Divadelní vstoupí lidé jen z Tyršovy

30. září 2024 13:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Pět měsíců budou lidé vstupovat do budovy městského úřadu na Divadelní ulici náhradním vchodem. Odemčeny budou dveře z ulice Tyršova. Důvodem je rekonstrukce oficiální vstupní části.

Nový Jičín je stabilní, objasněnost kriminality je vysoká a město investuje do kamerového systému
Vydáno 18. března 2024 16:09, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Zastupitelé města si vyslechli zprávu o bezpečnostní situaci v Novém Jičíně za rok 2023. Ta je víceméně stabilní. Z pohledu Policie České republiky se uplynulý rok vyznačoval velkou úspěšností v objasněnosti kriminality. Městská policie řešila více přestupků v dopravě.

Souhrnnou zprávu o bezpečnostní situaci na území města v roce 2023 předložila na březnové schůzi zastupitelstvu Policie ČR i městská policie.

Jiří Duraj, vedoucí Obvodního oddělení PČR Nový Jičín: “V rámci působnosti obvodního oddělení v Novém Jičíně bylo v roce 2023 zjištěno 860 trestných činů, meziročně se tak jedná o nárůst o 8 trestných činů, přičemž u 586 trestných činů byl zjištěn pachatel, což činí objasněnost 67,59 procenta. Z dlouhodobého hlediska byla v roce 2023 zaznamenána nejvyšší úspěšnost ve zjišťování pachatelů trestné činnosti. Ke kriminalitě v jednotlivých oblastech bych pouze uvedl, že v rámci násilné kriminality bylo zjištěno 75 trestných činů, došlo k nárůstu míry násilné kriminality o 24 skutků, tomuto druhu trestné činnosti z větší části nelze předcházet. V oblasti majetkové kriminality bylo zjištěno 282 trestných činů, přičemž meziroční pokles tak činí 60 trestných činů, což je pokles o 21,27 procenta. U 110 trestných činů byl zjištěn pachatel, přičemž tuto oblast považuji zastižení, neboť se často dotýká širokého spektra občanů.”

Policii se také dařilo odhalovat trestné činy spojené s drogovou kriminalitou. Naopak na vzestupu jsou internetové podvody.

Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Co se týče trestné činnosti, tak na území města je statistické číslo 806 trestných činů, nějak to nevybočuje z normálu. To, co z normálu vybočuje, tak je způsob těchto trestných činů. Ta klasická trestná činnost se nám z ulic přesouvá do internetového prostředí. Co se týče přestupků a městské policie, tak výrazné číslo jsme zaznamenali v měření rychlosti u nového bodového měření v Bludovicích, kde jsme zaznamenali v roce 2023 více jak 16 tisíc přestupků.”

Celkem tři stanoviště na měření rychlosti, na kterých se střídají dvě měřící zařízení, zachytila loni téměř o 7 a půl tisíce těchto přestupků více než v roce 2022.

Obecně novojičínští strážníci evidují za uplynulých 12 měsíců přes devět a půl tisíce událostí.

Daniel Rýdel, ředitel MP Nový Jičín: “Kdy z tohoto čísla jsme řešili téměř pět tisíc přestupků, nejčastější jsou přestupky v dopravě, kdy se nejčastěji řeší špatné špatné parkování. Co se týče ostatních přestupků, tak městská policie samozřejmě řeší i přestupky na úseku veřejného pořádku, kdy nejčastěji řešíme přestupky rušení nočního klidu i neuposlechnutí výzvy úřední osoby, zábory veřejného prostranství a znečišťování veřejného prostranství. Co se týče přestupku na úseku územní samosprávy, tak nejčastějším typem řešených přestupků je porušení obecné závazné vyhlášky, která zakazuje konzumaci alkoholu na určitých veřejných místech.”

Téměř 3 700 oznámení přijali strážníci na linku 156.

Daniel Rýdel, ředitel MP Nový Jičín: “Městská policie provedla inovaci krizové linky, která spočívá v tom, že pokud občan vytočí linku 156, ozve se mu hlasový automat, který je automatický filtruje oznámení, buď k Městské policii Nový Jičín, nebo k okolním městským policiím, nejčastější volání, tedy byla na Městskou policii Kopřivnice, se kterou jsme tuto novou funkcionalitu dávali dohromady.”

Nejpodstatnější novinkou roku 2023 pak byla modernizace bezpečnostního kamerového systému. Nově pořízený server umožňuje delší dobu archivace záznamu a napojení téměř neomezeného počtu kamer.

Daniel Rýdel, ředitel MP Nový Jičín: “Jsme schopni reagovat na potřeby různých objektů a subjektů města, jsme schopni kamery jednotlivých organizací, škol připojit do našeho systému.”

Například tak operátor vidí i kamery Základní školy Jubilejní, které monitorují zrekonstruované hřiště na Dlouhé ulici, nebo obraz z kamery, která dohlíží na nový skatepark.

Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “V současné době máme 15 hlavních kamer, které jsou napojeny na centrální pult ochrany. Tyto kamery jsou již nového typu, tedy inteligentní kamery, které jsou schopny zaznamenávat střelbu, chaos, paniku nebo dopravní nehodou. Vesměs jsou otočné o 360 stupňů.”

Nový software tedy umožňuje vyhledat konkrétní osobu podle tváře nebo typu oblečení a pomáhá také při pátrání po vozidlech.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000042090/novy-jicin-je-stabilni-objasnenost-kriminality-je-vysoka-a-mesto-investuje-do-kameroveho-systemu