Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Protidrogový vlak se po tříleté pauze vrátil varovat a odradit

Nový Jičín |  | Novojičínský expres

Do Nového Jičína se po tříleté pauze vrátil protidrogový vlak. Revolution train tu zastavil na jeden den, otevřen byl pro školní skupiny i veřejnost zdarma.

Šest stříbrných vagonů, ve kterých se během zhruba 100 minut odehrává skutečný příběh o drogové závislosti. Do Nového Jičína přijel po tříleté pauze Revolution train. Tento preventivní program byl prioritně určen dětem ze druhého stupně základních škol.

Jiří Tyl, provozní manažer Revolution train: “Děti si projdou film, který je natočený podle skutečných událostí, ty se staly před více než 20 lety. Ve vlaku si děti projdou celkem čtyřmi kinosály, kdy za každým plátnem se ukrývá interaktivní místnost, kde s dětmi vedeme interakci a diskuze na dané téma, které viděly zrovna v tom filmu. Dám příklad, když viděly, jak mladá partička popíjí na baru, tak se zvedne plátno a za plátnem je bar, kde diskutujeme o alkoholu a nikotinu. Takhle prochází tím příběhem, až se dozví, jak to dopadlo. Na závěr komunikujeme s dětmi, co by udělaly jinak, jak se mají případně v životě rozhodnout a podobně.”


Cílem programu je prostřednictvím zapojení všech lidských smyslů efektivně zapůsobit na návštěvníky a primárně je od užívání drog odradit. Revolution train křižuje republiku osm let, poprvé přijel do Nového Jičína v roce 2017.

Oldřiška Navrátilová, vedoucí Odboru školství, kultury a sportu, MěÚ Nový Jičín: “My jsme zvažovali, jestli tento protidrogový vlak vůbec objednat. Probrali jsme to se všemi řediteli základních škol a jejich preventisty a všichni se shodli na tom, že tenhle výukový program je dobrý, a že by rádi, kdyby se ho žáci mohli zúčastnit. Určitě, někdo s tím může mít problémy, může říct, jestli to je vhodné, nebo jestli existují nějaké vhodnější varianty výuky protidrogové prevence, ale nikdo nám nic jiného nebo lepšího nenabídl.”
Jiří Tyl, provozní manažer Revolution train: “Mnohokrát cítíme, že na konci, když vyjdou z vlaku, tak je to emočně zasáhlo, přemýšlí nad tím, a je vlastně náš cíl.”
žáci ZŠ Dlouhá, Nový Jičín:
“Že by se ty drogy neměly brát, člověk by to neměl ani zkoušet, aby se do toho později neostal.”
“Ty drogy jsou fakt špatné.”
Oldřiška Navrátilová, vedoucí Odboru školství, kultury a sportu, MěÚ Nový Jičín: “Zpětnou vazbu máme samozřejmě po vyhodnocení těch dotazníků od dětí, od pedagogů, ale ke mně se dostalo hodně zpětných vazeb od rodičů dětí. Rodiče mi říkali, že jsou strašně rádi, že ten den, kdy děti navštívili tady ten vlak, tak si večer s ním o tom povídali, povídali o tom filmu, povídali o tom, jaké jsou ty nástrahy, povídali jim, jak by oni to řešili a jak by reagovali, a to je asi smysl toho celého projektu.”

Preventivní program v protidrogovém vlaku absolvovalo během jednoho dne na 500 novojičínských školáků sedmých až devátých ročníků, odpoledne mohla zdarma vstoupit i veřejnost. Za Revolution train zaplatilo město 148 tisíc korun.






Nahlásit chybu


K tématu

Revolution train zamířil do Moravskoslezského kraje, zastavuje ve dvou městech

Protidrogový vlak, Revolution train, zamířil do Moravskoslezského kraje. Zastaví tu jen ve dvou městech, Ostravě a Novém Jičíně, kam se vrací po tříleté pauze.

Revolution train zamířil do Moravskoslezského kraje

Protidrogový vlak, Revolution train, zamířil do Moravskoslezského kraje. Zastaví tu jen ve dvou městech, Ostravě a Novém Jičíně, kam se vrací po tříleté pauze.

Policisté učí děti na školách, jak nebezpečné mohou být drogy

Policie zavítala na základní školy ve Frýdku-Místku, aby poučila děti o nebezpečí kolem drog. Preventivní akce navazuje na program k Protidrogovému vlaku, který do města zavítal minulý rok. Děti se hravou formou pasují do role policejních vyšetřovatelů a odhalují rizika a nebezpečí spojená s užíváním návykových látek.


Nová radnice v Ostravě byla zapsána mezi národní kulturní památky

Dominanta Ostravy Nová radnice byla zapsána mezi národní kulturní památky. Město díky tomu oficiálně získává další velmi významný turistický cíl, kterému zápis dodává na prestiži. Dodnes jde o největší a nejvyšší radnici v celé zemi.

Bývalý důl Barbora už podruhé ožívá společenskými akcemi pro veřejnost

Letní sezóna je v plném proudu a na různých místech v našem kraji se odehrává spoustu volnočasových akcí. Pestrým programem přes léto ožívá i bývalý Důl Barbora na Karvinsku.

MŠ v Malých Hošticích už uspokojí všechny děti. Díky přístavbě se její kapacita zvýšila o 28 míst

Včera 16:23 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mateřská škola v Malých Hošticích má nově o jednu třídu více. Vznikla přístavbou za 17 milion korun, která se stavěla necelý rok. Do nového oddělení v září nastoupí 28 dětí, což je plná kapacita.

Hejtman se v Novém Jičíně setkal se starosty z okolí a diskutoval i s občany

Hejtman Moravskoslezského kraje, Josef Bělica, navštívil Nový Jičín. Dopoledne se na radnici setkal také s občany, kterým více než hodinu odpovídal na jejich dotazy.

Stonavští premianti oceněni vedením obce

Včera 13:48 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Ke konci školního roku se stalo tradicí, že vedení obce Stonava organizuje setkání s nejlepšími žáky. Na této slavnostní akci jsou pravidelně oceňováni premianti jak z tříd s českým, tak i polským jazykem vyučovacím.

Bubenický workshop ve Studénce vedla studentka z Berklee

Základní umělecká škola Jana Amose Komenského pořádala bubenický workshop. Jeho lektorkou byla mladá talentovaná muzikantka z Ostravska, které se na bicí učí na nejslavnější hudební škole na světě - americké Berklee college.

Baník je zase o krok blíž k návratu domů na Bazaly, stavba nového stadionu je tady možná

Diskuze o stavbě nového ostravského fotbalového stadionu a možný návrat Baníku na Slezskou hýbal celým městem. Studie nyní potvrdila, že se na Bazalech skutečně stavět dá a slavný fotbalový klub je tak o krok blíže k tomu, aby se vrátil domů.

Jediná ferrata na Ostravsku vznikla ve Slezské Ostravě, druhá nejbližší je odtud 100 kilometrů

Ve Slezské Ostravě byla otevřena nová ferrata a jedná se o první takový projekt v rámci celé Ostravy a širokého okolí. Kramle, stupy, úchyty a žebříky si může na cvičné lezecké stěně nově vyzkoušet opravdu každý od dětí až po seniory, a to zcela zdarma.

Dobrovolní hasiči v Oticích mají novou hasičskou zbrojnici. Z původní budovy zůstaly jen obvodové zdi

Včera 13:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Dobrovolní hasiči v Oticích se dočkali nové hasičské zbrojnice. Po dlouhých letech tak mají moderní budovu s veškerým zázemím včetně sociálního, které v původní budově chybělo.

Ve Stonavě se zřítil větroň, kluzák při pádu narazil do drátů vysokého napětí

2. července 2024 18:10 | Stonava | Lukáš Zavadil

Ve Stonavě se v úterý v podvečerních hodinách zřítil větroň. Podle informací policie měl na své trase narazit do drátů vysokého napětí a poté spadnout do pole.


Film pro pohádkový okruh zámkem Nová Horka natočili školáci

Zámek Nová Horka u Studénky otevírá pohádkový okruh pro děti. Na jeho přípravě se podíleli i školáci ze Základní školy Františka kardinála Tomáška. Natočili úvodní film, který dětské návštěvníky uvede do příběhu.

Stezka hajného na Skalkách seznámí se zajímavostmi v lese

2. července 2024 15:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Lokalitou Skalek vede Stezka hajného. Trasa obsahuje třináct zastavení. Zejména děti mladšího věku se tu interaktivní formou seznámí se zajímavostmi v lese.

Spodní voda už studénecké “peklo” netrápí, suterén konečně vysychá

2. července 2024 8:30 | Studénka | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

Spodní voda dlouhodobě trápila suterénní prostory kulturního domu ve Studénce. Takzvané Peklo se tak roky nedalo využívat. I díky informaci pamětníků se pracovníkům odboru údržby města podařilo závadu vyřešit.

Se svými patrony ve škole kardinála Tomáška se přišli rozloučit i prvňáčci

1. července 2024 18:22 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Dvě třídy deváťáků se rozloučily se školou Františka kardinála Tomáška. Poslední vysvědčení ze základní školy převzali ve venkovní učebně. Rozloučit se s nimi přišli i prvňáčci.

Vítání prázdnin bylo v cirkusovém duchu, děti si užívaly náměstí plné klaunů, akrobatů a bublin

1. července 2024 11:10 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Cirkusové hrátky na Masarykově náměstí odstartovaly dětem prázdniny. Programu vévodili klauni, kouzelníci a akrobaté. Zahrála také místní kapela základní umělecké školy Koberec.

Do školy už nemohli, o rozloučení s ní ale nepřišli

29. června 2024 8:51 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

V tuto chvíli už mají vysvědčení všechny děti a užívají si prázdniny. Nicméně vrátíme se ještě na konec června, kdy s předstihem museli ukončit své působení na základní škole deváťáci z Butovické. Jejich loučení se školou uspíšil požár, který budovu vyřadil z provozu.

Protidrogový vlak se po tříleté pauze vrátil varovat a odradit
Vydáno 15. dubna 2024 11:10, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Do Nového Jičína se po tříleté pauze vrátil protidrogový vlak. Revolution train tu zastavil na jeden den, otevřen byl pro školní skupiny i veřejnost zdarma.

Šest stříbrných vagonů, ve kterých se během zhruba 100 minut odehrává skutečný příběh o drogové závislosti. Do Nového Jičína přijel po tříleté pauze Revolution train. Tento preventivní program byl prioritně určen dětem ze druhého stupně základních škol.

Jiří Tyl, provozní manažer Revolution train: “Děti si projdou film, který je natočený podle skutečných událostí, ty se staly před více než 20 lety. Ve vlaku si děti projdou celkem čtyřmi kinosály, kdy za každým plátnem se ukrývá interaktivní místnost, kde s dětmi vedeme interakci a diskuze na dané téma, které viděly zrovna v tom filmu. Dám příklad, když viděly, jak mladá partička popíjí na baru, tak se zvedne plátno a za plátnem je bar, kde diskutujeme o alkoholu a nikotinu. Takhle prochází tím příběhem, až se dozví, jak to dopadlo. Na závěr komunikujeme s dětmi, co by udělaly jinak, jak se mají případně v životě rozhodnout a podobně.”


Cílem programu je prostřednictvím zapojení všech lidských smyslů efektivně zapůsobit na návštěvníky a primárně je od užívání drog odradit. Revolution train křižuje republiku osm let, poprvé přijel do Nového Jičína v roce 2017.

Oldřiška Navrátilová, vedoucí Odboru školství, kultury a sportu, MěÚ Nový Jičín: “My jsme zvažovali, jestli tento protidrogový vlak vůbec objednat. Probrali jsme to se všemi řediteli základních škol a jejich preventisty a všichni se shodli na tom, že tenhle výukový program je dobrý, a že by rádi, kdyby se ho žáci mohli zúčastnit. Určitě, někdo s tím může mít problémy, může říct, jestli to je vhodné, nebo jestli existují nějaké vhodnější varianty výuky protidrogové prevence, ale nikdo nám nic jiného nebo lepšího nenabídl.”
Jiří Tyl, provozní manažer Revolution train: “Mnohokrát cítíme, že na konci, když vyjdou z vlaku, tak je to emočně zasáhlo, přemýšlí nad tím, a je vlastně náš cíl.”
žáci ZŠ Dlouhá, Nový Jičín:
“Že by se ty drogy neměly brát, člověk by to neměl ani zkoušet, aby se do toho později neostal.”
“Ty drogy jsou fakt špatné.”
Oldřiška Navrátilová, vedoucí Odboru školství, kultury a sportu, MěÚ Nový Jičín: “Zpětnou vazbu máme samozřejmě po vyhodnocení těch dotazníků od dětí, od pedagogů, ale ke mně se dostalo hodně zpětných vazeb od rodičů dětí. Rodiče mi říkali, že jsou strašně rádi, že ten den, kdy děti navštívili tady ten vlak, tak si večer s ním o tom povídali, povídali o tom filmu, povídali o tom, jaké jsou ty nástrahy, povídali jim, jak by oni to řešili a jak by reagovali, a to je asi smysl toho celého projektu.”

Preventivní program v protidrogovém vlaku absolvovalo během jednoho dne na 500 novojičínských školáků sedmých až devátých ročníků, odpoledne mohla zdarma vstoupit i veřejnost. Za Revolution train zaplatilo město 148 tisíc korun.






Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000042567/protidrogovy-vlak-se-po-trilete-pauze-vratil-varovat-a-odradit