Až čtyřnásobně vyšší obsah soli naměřili hygienici v jídelnách ve Frýdku-Místku, Karviné nebo Novém Jičíně. Údajně za to může množství polotovarů. Hygienikům vadily i další věci.
Radim Mudra, Krajská hygienická stanice Ostrava: "Závady typu zamrazování nespotřebovaných potravin jako jsou zbytky chlazeného masa, knedlíků či pečiva, nebo přesypávání potravin z originálních balení do jiných obalů bez značení. Jednalo se o závady, které bylo možné řešit na místě."
Bez problémů bylo přes sedmdesát procent všech školních stravovacích zařízení. Například v této jídelně na Základní škole Komenského 66 v Novém Jičíně připravuje 7 kuchařek každý pracovní den jídlo pro 600 strávníků.
Renáta Radová, vedoucí školní jídelny, ZŠ Komenského 66 Nový Jičín: "Paní hygienička tady byla v lednu. Kontroluje sestavu jídelníčku. Vaříme každý den dvě jídla, takže je to teď komplikované trošičku, abychom splnili spotřební koš, což se týká hlavně luštěnin, ryb. Spotřeba musí být prostě stoprocentní."
Hygieniky také překvapil vysoký obsah vlákniny v jídle, což je ale dobrá zpráva. Za loňský rok také udělili mnohem méně pokut. Podle zástupců škol pomohla situaci i pravidelná školení a setkání s hygieniky přímo ve školních jídelnách.