Vůně linoucí se z kuchyně očarují každému. S tímto více než 80 let starým kuchyňským náčiním by si ale současní kuchaři možná nevěděli rady. Sehnat tyto kousky nebylo vůbec jednoduché.
Oldřich Usvald, MAS Regionu Poodří: “Setkávali jsme se s názorem, že kdybychom přišli o rok, dva dříve, nespálil bychom to, už jsme to vyhodili, a tak dále. Takže bylo to složité. Nakonec jsme vše sehnali na základě inzerátu, kdy paní z Kopřivnice prodávala skříně z roku 1931. Nakonec jsme na její půdě našli toho starodávného nábytku daleko více.”
Iniciátory vzniku této historické kuchyně překvapila Iva Galiová. Projektu věnovala prakticky kompletní vybavení svých prarodičů.
Iva Galiová: “Dneska už by to ti mladí absolutně k ničemu nepoužili. Než by to mělo skončit v popelnici, tak jsem strašně ráda, že je to tady.”
V historické kuchyni určitě zavoněla i některá tradiční jídla.
Milada Pohanková, sběratelka starodávných receptů: “Sušené jablka, sušené hrušky nebo trnky a trnková omáčka. Nebo třeba suchary ze sušených hrušek. Anebo roztrhané rukávce, to je polévka ze syrového zelí.”
Také díky Miladě Pohankové se na staré, ale chutné recepty nezapomene. Právě v těchto dnech totiž v Bartošovicích vzniká i nová kuchařka.