Kapr, lín, tolstolobik nebo třeba sumec a štika. V Bartošovickém rybníku letos vylovili více než 10 tun ryb, většina z nich putuje na vánoční trh.
Petr Vrbica, vedoucí výroby: “Pro nás je počasí perfektní, pro lidi už tolik ne. Ale pro nás je lepší zima samozřejmě pro lovení ryb. Ryba tolik netrpí.”
Stejně jako každý rok, i letos je největší zájem o kapra.
Josef Holáň, rybář: “Tak od tří do pěti kil. Starší lidé, kteří jsou sami, chtějí ty menší rybičky. Jinak jako tradičně kapr vítězí v poptávce. Máme ale i amura, tolstolobika, sumce nebo štiku. Ale to už si berou gurmáni.”
“Beru kapry, má je ráda dcera i tchýně moje. Klasicky řízek a bramborový salát,” říká jeden z návštěvníků rybolovu. “Asi udělám klasické řízky,” přitakává další.
Rybář Josef Holáň má nejvíce rád kapra na divoko, chutných receptů je ale spousta. Větší část výlovů v Moravskoslezském kraji už proběhla. Vydat se za rybáři a rybími specialitami ale můžete například tento víkend do Jistebníku nebo o týden později do Starých Těhanovic.