Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Události Novojičínska od ledna do dubna 2011

Nový Jičín |

Už se stalo pravidlem, že v závěru roku vám naše televize přináší rekapitulaci událostí roku. Letos jsme pro vás připravili tři díly, do kterých jsme vybrali zajímavosti, ale i témata z Nového Jičína. Tady je první z nich.

LEDEN

V prvních událostech roku 2011 jsme vám představili prvního občánka Nového Jičína. Elišku Sojevovou, která se narodila na Nový rok přesně v 6 hodin 54 minut a byla tak prvním dítětem nejen města, ale i celého okresu. A jako první dítě v roce 2011 už také nedostala porodné.

A mezi prvními reportážemi roku byla také ta o lyžování. Milovníci lyžování si pochvalovali sněhové podmínky a provozovatelé sjezdovek si spokojeně mnuli ruce. Ta novojičínská na Svinci byla v provozu už celý prosinec a na tehdejší hromady sněhu letos zatím můžeme jen vzpomínat.

Policisté byli úspěšní hned první lednové dny, kdy se jim podařilo zajistit pětici mužů, která po celý loňský rok páchala nejrůznější skutky v Kopřivnici a okolí. Z osobních aut, rodinných domů, restaurací či prodejen brali téměř vše, co jim přišlo pod ruku. Nepohrdli třeba ani radiátory či plastovými okny.

A počátek roku už bude nesmazatelně také spojen s akcí lékařů "Děkujeme. odcházíme", která požadovala zlepšení finančních a pracovních podmínek. Tehdy zhruba čtyřicet procent lékařů v novojičínské nemocnici podalo výpověď. Tehdejší vedení ujišťovalo, že i když lékaři v březnu skutečně odejdou, ošetření akutních případů bude zajištěno.

První volby do vlastního zastupitelstva po čtyřiceti letech si zopakovala nově samostatná Libhošť. Lidé tam dali přednost nezávislým kandidátům. Atmosféra voleb ale byla napjatá. Jedno ze tří sdružení nezávislých se totiž těsně před volbami stalo terčem anonymního letáku. Jeho lídr se nakonec do zastupitelstva nedostal, přesto stížnost nepodal.

Město Nový Jičín se opět po roce připomnělo návštěvníkům vyhledávaného veletrhu cestovního ruchu Regiontour v Brně. Klasickou prezentaci turistických možností města doplnilo setkání klíčových lidí okolo výstavby cyklostezky na bývalé železniční trati do Hostašovic. Letošní rok pak následně přinesl v záležitosti nové trasy podstatný posun.

Leden 2011 nepřinesl skautům ze střediska Pagoda příjemné zprávy. Projekt na vybudování nové klubovny - moderní dřevostavby - měla téměř celý zaplatit evropská dotace. Jenže Skauti nakonec získali jen polovinu potřebné sumy peněz. Projekt proto museli odložit k ledu. Nová skautská klubovna měla mít dvě patra, několik kluboven a sál pro 50 lidí v celkové hodnotě téměř 17 milionů. Skauti požádali o dotaci z evropských fondů ve výši 15,7 milionu s tím, že zbytek si seženou sami. Jenže z Regionálního operačního programu získali pouze polovinu požadované sumy, necelých 8 milionů korun.

Počátkem roku se rozhodlo, že zmizí provizorní přemostění po bleskové povodni v roce 2009. Radnice získala přes 9 milionů korun na stavbu mostů v llokalitě U Jezu a v místní části Žilina a také na opravu poškozené lávky v Bludovicích. V roce 2011 to bylo 200 let, kdy se v Novém Jičíně narodil člověk, jehož velký vynález se v současné době stává stále populárnějším. Peter Ritter von Rittinger objevil princip tepelného čerpadla. O vztahu slavného vynálezce k Novému Jičínu se klub rodáků dozvěděl zcela náhodou. Ani hledání rodného domu nebylo jednoduché. Místo, kde kdysi na dolním konci Smetanových sadů stával připomíná pamětní deska.

Pavel Wessely, předseda klubu rodáků
"Okolnost, že to byl syn důstojníka, zapříčinila, že jsme nezjistili přesně objekt, protože byl zanesen do vojenských matrik, kde se neudávalo přesné místo. Ale máme potvrzeno, že právě tady stávaly na počátku 19. století kasárna a je tak prakticky jisté, že právě v tomto prostoru se tento velký vynálezce narodil."

Peter Ritter von Rittinger se věnoval především rozvoji těžby uhlí. V roce 1855 ale zkonstruoval zařízení, ze kterého se v současné době stává hit: tepelné čerpadlo. To funguje na principu obrácené ledničky. Odebírá teplo z půdy, vzduchu či vody a ohřívá například domy.

ÚNOR

Střední školy v celé zemi se musely připravit na razantní pokles počtu nových studentů. Podle výhledu má do roku 2018 přijít do středoškolských lavic o téměř třetinu méně dětí. V Novém Jičíně to nejvíce zasáhne gymnázium, které letos vypsalo pouze jedinou třídu na každém oboru.

Středolevicová radniční koalice začala plnit jeden ze svých předvolebních slibů. Na webových stránkách města se v únoru začaly objevovat první smlouvy, které město uzavřelo s firmami či jinými subjekty.

V únoru Nový Jičín zasáhla smutná zpráva. Zemřel po nemoci místní archeolog a představitel mnoha slavných historických rolí Emanuel Grepl, který proslul především jako téměř věrný dvojník maršála Laudona.

V nově postaveném objektu v centru města zahájilo v únoru provoz novojičínské oční centrum, které původně sídlilo v prostorách polikliniky.

Lyžařský klub vsadil na osvědčenou každoroční akci - maškarní rej na lyžích, aby zvýšil zájem lidí o lyžování ve městě. A proto se Svinec hemžil roboty, čaroději, motýli a dalšími pohádkovými stvořeními.

Roman Toška, LK Svinec: "Vymysleli jsme slalom, různé soutěže a takové věci. Chceme, aby byli rodiče i děti spokojeni v tomto počasí, i když se nám trochu oteplilo, ale sněhu máme dost, takže není problém. Vedle na okolních sjezdovkách mají na kopcích taky nějaké podobné maškarní pro děti, ale já si myslím, že když je Svinec kousek od Nového Jičína, tak Jičíňáci mají kladný vztah k tomuto našemu kopci."

Nemocnici v Novém Jičíně byl potvrzen statut Komplexního onkologického centra. Toto osvědčení vydal na základě doporučení Pracovní skupiny pro superspecializovanou péči v oblasti onkologie a hematoonkologie ministr zdravotnictví Leoš Heger. O nemocnici to vypovídá, že se stále drží v České republice v oblasti diagnostikování a léčby onkologických onemocnění na špici.

BŘEZEN

Novojičínská nemocnice rozšířila své vybavení o další přístroj, tak zvanou magnetickou rezonanci. Jedná se o diagnostický přístroj, který nahradí v některých případech ct vyšetření. Je to zobrazovací metoda, která je pro pacienta šetrnější, protože při vyšetření není zatížen radiací.

Marek Velkoborský, primář RDG: "Neznamená to, že magnetická rezonance nahrazuje CT, jsou určité indikace, které se vyšetřují na CT přístroji a určité, které se vyšetří magnetickou rezonancí. Převážnou většinu pacientů, kteří tady budou vyšetřování, budou tvořit pacienti komplexního onkologického centra, to znamená, že bude určen pro nemocné s onkologickými diagnózami, ale bude určen i pro pacienty s chorobami, které nejsou rakovinového původu."

Radnice přistoupila k zadávání zakázek pomocí elektronických aukcí. V březnu probíhal zkušební provoz, o dva měsíce později byl spuštěn ostrý provoz.

Nejúspěšnější novojičínský ploutvař Matěj Obšivač ze světového poháru dovezl 13 medailí, z toho devět zlatých a byl vyhlášen mezi neúspěšnějšími sportovci Novojičínska. Za jeho úspěchy stojí obrovská vytrvalost, cílevědomost a píle, podpora rodiny a mnohdy zaťaté zuby nad nezdary. Ale těch, jak se zdá, mnoho Matěj nepoznal.

Matěj Obšivač, medailista ze Světového poháru, nejúspěšnější sportovec Novojičínska: "Trénuji 10 x týdně, 6x ve vodě, 4x na suchu. Je to časově hodně náročné, ale nese to ovoce. Za život bych mohl mít naplaváno tak sedm tisíc kilometrů."

V první třetině roku jsme zveřejnili, že se Novojičínský basketbalový klub potýká s finančními problémy a rostla i nejistota hráčů, kteří v únoru dostali jen část mezd. Nedoplatek spolu s další mzdou měli dostat v březnu měsíci, na jejich účty však nepřišla ani koruna. Do podobné situace se ještě nikdy klub nedostal. Jednání se smluvními partnery, kteří dluží přibližně částku šest milionů korun, dále probíhají. Klub není schopen zajistit ani půjčku, protože je sám dlužníkem, takže nezbývá než jen nadále urgovat, aby byly dodrženy nasmlouvané podmínky.

Milan Dvořák, tiskový mluvčí Basketbalového klubu Nový Jičín: "Situace se nijak nezlepšila, i když máme přísliby opět potvrzené, ale v tuto chvíli, natáčíme v pátek večer po semifinále Českého poháru, tak cash flow nemáme. Hráči mají smlouvy, mezi námi je obchodní vztah, který musí být dodržen, takže vůbec nejde o to, jestli kluci nedostávají peníze, ale že je nedostávají v termínu."

Zbyněk Choleva, trenér Basketbalového klubu Nový Jičín: "Teď je ale příslib, že to dlužníci nebo sponzor doplatí a všechno se urovná, takže to nám dodalo více klidu a možná chtění uspět v poháru i v lize." Bohužel o pár týdnů později se potvrdilo, že prvoligový basketbal v roce 2011 v Novém Jičíně bohužel končí.

Vskutku unikátní zásah se podařil novojičínským policistům. Ti zadrželi své falešné kolegy, kteří převážně v noci zastavovali zahraniční turisty a dávali jim pokuty v eurech i zlotých. Podvodníkům se nevyplatil jejich noční výjezd 16. března, kdy byli zadrženi na silnici mezi Příborem a Hukvaldami pravými muži zákona. Celý případ policie odhalila až na základě oznámení jednoho vnímavého turisty z Polska, kterému se průběh silniční kontroly nezdál v pořádku.

V březnu jsme vás informovali o tom, že vedení města řeší reklamaci Městské tržnice, respektive jejího zastřešení. Tady se údajně nejvíce problémů objevovalo v zimě kvůli sněhu, který se na střeše hromadí, ledovatí a může ohrozit kolemjdoucí občany. Reklamaci město podalo po dvou letech provozování zrekonsturované tržnice.

Zastupitelstvo dětí a mládeže Nového Jičína zorganizovalo ve Středisku volného času Fokus charitativní koncert. Celý jeho výtěžek věnovali o.s. Děcko při Speciální ZŠ a MŠ Nový Jičín. Studenti se pokusili získat peníze pro speciální školku a školu už i na sportovním plese, kde dražili věci sportovců. Celkem na obou akcích utržili sedm tisíc korun, které budou použity na denní svoz handicapovaných dětí a žáků do školy.

Karlu Ligockému se povedl pokusil o světový rekord na počest Vlastimila Gracy, který kromě svých zásluh na novojičínském zimním stadionu jako první Ligockého podpořil a umožnil mu pokořovat rekordy.Po více jak dvou hodinách bylo jasné, že Karel Ligocký má rekord v kapse, a to potvrdil i komisař pelhřimovské agentury Dobrý den David Rafaj. Do České Guinessovy knihy rekordů bude se jménem Ligockého zapsán čas 2 hodiny 15 minut 18, 26 setin sekundy za ujetí 50 kilometrů bruslení na čas.

DUBEN

Bývalá továrna na cigarety, Tabačka Nový Jičín, je nenávratně pryč, to jsme vám oznamovali v prvních dubnových dnech. Zhruba po dvanácti letech od ukončení výroby tady padly poslední kousky zdi rozsáhlého komplexu obřích budov, které dvě staletí vítaly návštěvníky města. Likvidaci vnímali všichni občané, ale nejvíce ti, kteří bydlí v bezprostřední blízkosti měli problémy se zvýšenou prašností.

Šestiletý Oldřich Poul, žák výtvarného oboru Základní umělecké školy, získal v Japonsku prestižní cenu Grand price. V soutěži, které se zúčastnilo 77 států světa s více než 22 tisíci pracemi, Oldův obrázek chlapce s kočkou, byl pro porotu jasnou jedničkou. Talentovaný Oldřich maluje už od svých čtyřech let a jeho umu si všimla učitelka výtvarného oboru Soňa Zemánková loni na podzim.

Soňa Zemánková, učitelka VO ZUŠ Nový Jičín: "Musím na něj říct, že chodí ještě do mateřské školy a tam nechtěl spávat, že raději bude chodit tady do školy kreslit. Zjistili jsme, že je velice kresebně nadaný, takže jsme to nějak rozvíjeli a podařilo se, co se podařilo. Udělal několik pěkných věcí a tady takhle byla vlastně potvrzením toho, že je velice talentovaný. Ten úspěch je pro mě takový životní sen, byly úspěchy, ale tento je takovým vrcholem mé kariéry."

Šest zahraničních studentů přijelo do České republiky navštívit zdejší školy, které zapojily do projektu Edison. Vysokoškoláci, kteří přijeli z Brazílie, Srbska, Číny, Kostariky, Argentiny a Německa strávili v Novém Jičíně jeden týden.

Zdeněk Man, zástupce ředitele, Gymnázium Nový Jičín: "Prezentace probíhají v angličtině, ale tím, že tady máme taky španělsky mluvící a německy mluvící, tak tam máme i nějaké vstupy, protože tady i ty jazyky vyučujeme. Takže je to takové mezinárodní, co se týče té jazykové stránky."

Novojičínský stadion v dubnu hostil brněnské americké fotbalisty celých pět dní a vedle umělého trávníku jim poskytl i zázemí. Brňáci trénovali na prvoligovou sezónu amerického fotbalu ČR a pro nás diváky to byl skutečný zážitek.

Krajští zastupitelé odsouhlasili záměr sloučení sedmi krajských nemocnic v jednu příspěvkovou organizaci, a to k datu 1. 7. 2011. Hlavním důvodem, proč se takto rozhodli, jsou stále se prohlubující finanční dluhy nemocnic. Jejich vedení se však na tento krok dívá skepticky a tvrdí, že tento proces není dostatečně připraven. To se také potvrdilo a ke sloučení nakonec nedošlo.

Divadelní hru Bernarda Sleda "Úlet" představili novojičínští ochotníci domácímu publiku. Komedie ze života, lehce humorně laděná a s notnou dávkou nadsázky, měla divácký úspěch.

Nahlásit chybu


Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD

Dnes 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

Dnes 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Mladíci v Havířově spáchali dvě loupeže, jeden byl obviněn, druhý není trestně odpovědný

Dnes 10:42 | Havířov | Lukáš Zavadil

Kriminalisté v Havířově během pátečního odpoledne 27. září rychle dopadli dva mladíky, kteří měli na svědomí loupežné přepadení seniorky. K přepadení došlo ve chvíli, kdy žena vyrazila na nákup. Během pátrání ale muži zákona objasnili i další loupež, ke které došlo o dva dny dříve.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Havířov nařídil plošnou deratizaci potkanů, hlodavci řádili i v Globusu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom z hypermarketu.

Zvedací lávka přes Jičínku v Žilině má nové zábradlí a neklouže

Město nechalo opravit zvedací lávku přes Jičínku v místní části Žilina. Ta byla postavena rok po ničivých povodních v roce 2009. Od loňského podzimu byl ale dřevěný mostek už v nevyhovujícím stavu.

V Opavě pokračují s odklízením následků povodně, těžká technika brzy zamíří i do zahrádkářských osad

Včera 17:59 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Práce na odklízení následků ničivé povodně stále nekončí. Lidé stále uklízí své domovy, veškeré zničené věci mohou nechávat před domy. Hromady poté odváží těžká technika.

Vila Berušky představila svůj původní příběh

Mateřská škola Beruška otevřela svou historickou vilu na Husově ulici veřejnosti. Stalo se tak v rámci happeningové akce Zažít město jinak. Školka tak současně připomněla, že funguje 30 let.

Svatováclavská jízda zastavila také u zámku ve Studénce

Historické automobily a motocykly projely v den státního svátku Novojičínskem. Tradiční Svatováclavská jízda veteránů zastavila také u zámku ve Studénce.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Novojičínská vila byla domovem lékaře, 30 let je v ní mateřinka

Mateřská škola Beruška v Novém Jičíně otevřela historickou vilu, ve které sídlí 30 let, veřejnosti. Představila její příběh rodinného domu, který kdysi patřil významnému lékaři.

Týden hokeje ve Studénce motivoval i zlatým úspěchem

2. října 2024 10:30 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Děti už od čtyř let mohly přijít na zimní stadion ve Studénce a v rámci Týdne hokeje si vyzkoušet tento populární sport. Na led vyrazily pod dohledem zkušených trenérů.

Události Novojičínska od ledna do dubna 2011
Vydáno 27. prosince 2011 0:00, Nový Jičín, Renáta E. Orlíková
Už se stalo pravidlem, že v závěru roku vám naše televize přináší rekapitulaci událostí roku. Letos jsme pro vás připravili tři díly, do kterých jsme vybrali zajímavosti, ale i témata z Nového Jičína. Tady je první z nich.

LEDEN

V prvních událostech roku 2011 jsme vám představili prvního občánka Nového Jičína. Elišku Sojevovou, která se narodila na Nový rok přesně v 6 hodin 54 minut a byla tak prvním dítětem nejen města, ale i celého okresu. A jako první dítě v roce 2011 už také nedostala porodné.

A mezi prvními reportážemi roku byla také ta o lyžování. Milovníci lyžování si pochvalovali sněhové podmínky a provozovatelé sjezdovek si spokojeně mnuli ruce. Ta novojičínská na Svinci byla v provozu už celý prosinec a na tehdejší hromady sněhu letos zatím můžeme jen vzpomínat.

Policisté byli úspěšní hned první lednové dny, kdy se jim podařilo zajistit pětici mužů, která po celý loňský rok páchala nejrůznější skutky v Kopřivnici a okolí. Z osobních aut, rodinných domů, restaurací či prodejen brali téměř vše, co jim přišlo pod ruku. Nepohrdli třeba ani radiátory či plastovými okny.

A počátek roku už bude nesmazatelně také spojen s akcí lékařů "Děkujeme. odcházíme", která požadovala zlepšení finančních a pracovních podmínek. Tehdy zhruba čtyřicet procent lékařů v novojičínské nemocnici podalo výpověď. Tehdejší vedení ujišťovalo, že i když lékaři v březnu skutečně odejdou, ošetření akutních případů bude zajištěno.

První volby do vlastního zastupitelstva po čtyřiceti letech si zopakovala nově samostatná Libhošť. Lidé tam dali přednost nezávislým kandidátům. Atmosféra voleb ale byla napjatá. Jedno ze tří sdružení nezávislých se totiž těsně před volbami stalo terčem anonymního letáku. Jeho lídr se nakonec do zastupitelstva nedostal, přesto stížnost nepodal.

Město Nový Jičín se opět po roce připomnělo návštěvníkům vyhledávaného veletrhu cestovního ruchu Regiontour v Brně. Klasickou prezentaci turistických možností města doplnilo setkání klíčových lidí okolo výstavby cyklostezky na bývalé železniční trati do Hostašovic. Letošní rok pak následně přinesl v záležitosti nové trasy podstatný posun.

Leden 2011 nepřinesl skautům ze střediska Pagoda příjemné zprávy. Projekt na vybudování nové klubovny - moderní dřevostavby - měla téměř celý zaplatit evropská dotace. Jenže Skauti nakonec získali jen polovinu potřebné sumy peněz. Projekt proto museli odložit k ledu. Nová skautská klubovna měla mít dvě patra, několik kluboven a sál pro 50 lidí v celkové hodnotě téměř 17 milionů. Skauti požádali o dotaci z evropských fondů ve výši 15,7 milionu s tím, že zbytek si seženou sami. Jenže z Regionálního operačního programu získali pouze polovinu požadované sumy, necelých 8 milionů korun.

Počátkem roku se rozhodlo, že zmizí provizorní přemostění po bleskové povodni v roce 2009. Radnice získala přes 9 milionů korun na stavbu mostů v llokalitě U Jezu a v místní části Žilina a také na opravu poškozené lávky v Bludovicích. V roce 2011 to bylo 200 let, kdy se v Novém Jičíně narodil člověk, jehož velký vynález se v současné době stává stále populárnějším. Peter Ritter von Rittinger objevil princip tepelného čerpadla. O vztahu slavného vynálezce k Novému Jičínu se klub rodáků dozvěděl zcela náhodou. Ani hledání rodného domu nebylo jednoduché. Místo, kde kdysi na dolním konci Smetanových sadů stával připomíná pamětní deska.

Pavel Wessely, předseda klubu rodáků
"Okolnost, že to byl syn důstojníka, zapříčinila, že jsme nezjistili přesně objekt, protože byl zanesen do vojenských matrik, kde se neudávalo přesné místo. Ale máme potvrzeno, že právě tady stávaly na počátku 19. století kasárna a je tak prakticky jisté, že právě v tomto prostoru se tento velký vynálezce narodil."

Peter Ritter von Rittinger se věnoval především rozvoji těžby uhlí. V roce 1855 ale zkonstruoval zařízení, ze kterého se v současné době stává hit: tepelné čerpadlo. To funguje na principu obrácené ledničky. Odebírá teplo z půdy, vzduchu či vody a ohřívá například domy.

ÚNOR

Střední školy v celé zemi se musely připravit na razantní pokles počtu nových studentů. Podle výhledu má do roku 2018 přijít do středoškolských lavic o téměř třetinu méně dětí. V Novém Jičíně to nejvíce zasáhne gymnázium, které letos vypsalo pouze jedinou třídu na každém oboru.

Středolevicová radniční koalice začala plnit jeden ze svých předvolebních slibů. Na webových stránkách města se v únoru začaly objevovat první smlouvy, které město uzavřelo s firmami či jinými subjekty.

V únoru Nový Jičín zasáhla smutná zpráva. Zemřel po nemoci místní archeolog a představitel mnoha slavných historických rolí Emanuel Grepl, který proslul především jako téměř věrný dvojník maršála Laudona.

V nově postaveném objektu v centru města zahájilo v únoru provoz novojičínské oční centrum, které původně sídlilo v prostorách polikliniky.

Lyžařský klub vsadil na osvědčenou každoroční akci - maškarní rej na lyžích, aby zvýšil zájem lidí o lyžování ve městě. A proto se Svinec hemžil roboty, čaroději, motýli a dalšími pohádkovými stvořeními.

Roman Toška, LK Svinec: "Vymysleli jsme slalom, různé soutěže a takové věci. Chceme, aby byli rodiče i děti spokojeni v tomto počasí, i když se nám trochu oteplilo, ale sněhu máme dost, takže není problém. Vedle na okolních sjezdovkách mají na kopcích taky nějaké podobné maškarní pro děti, ale já si myslím, že když je Svinec kousek od Nového Jičína, tak Jičíňáci mají kladný vztah k tomuto našemu kopci."

Nemocnici v Novém Jičíně byl potvrzen statut Komplexního onkologického centra. Toto osvědčení vydal na základě doporučení Pracovní skupiny pro superspecializovanou péči v oblasti onkologie a hematoonkologie ministr zdravotnictví Leoš Heger. O nemocnici to vypovídá, že se stále drží v České republice v oblasti diagnostikování a léčby onkologických onemocnění na špici.

BŘEZEN

Novojičínská nemocnice rozšířila své vybavení o další přístroj, tak zvanou magnetickou rezonanci. Jedná se o diagnostický přístroj, který nahradí v některých případech ct vyšetření. Je to zobrazovací metoda, která je pro pacienta šetrnější, protože při vyšetření není zatížen radiací.

Marek Velkoborský, primář RDG: "Neznamená to, že magnetická rezonance nahrazuje CT, jsou určité indikace, které se vyšetřují na CT přístroji a určité, které se vyšetří magnetickou rezonancí. Převážnou většinu pacientů, kteří tady budou vyšetřování, budou tvořit pacienti komplexního onkologického centra, to znamená, že bude určen pro nemocné s onkologickými diagnózami, ale bude určen i pro pacienty s chorobami, které nejsou rakovinového původu."

Radnice přistoupila k zadávání zakázek pomocí elektronických aukcí. V březnu probíhal zkušební provoz, o dva měsíce později byl spuštěn ostrý provoz.

Nejúspěšnější novojičínský ploutvař Matěj Obšivač ze světového poháru dovezl 13 medailí, z toho devět zlatých a byl vyhlášen mezi neúspěšnějšími sportovci Novojičínska. Za jeho úspěchy stojí obrovská vytrvalost, cílevědomost a píle, podpora rodiny a mnohdy zaťaté zuby nad nezdary. Ale těch, jak se zdá, mnoho Matěj nepoznal.

Matěj Obšivač, medailista ze Světového poháru, nejúspěšnější sportovec Novojičínska: "Trénuji 10 x týdně, 6x ve vodě, 4x na suchu. Je to časově hodně náročné, ale nese to ovoce. Za život bych mohl mít naplaváno tak sedm tisíc kilometrů."

V první třetině roku jsme zveřejnili, že se Novojičínský basketbalový klub potýká s finančními problémy a rostla i nejistota hráčů, kteří v únoru dostali jen část mezd. Nedoplatek spolu s další mzdou měli dostat v březnu měsíci, na jejich účty však nepřišla ani koruna. Do podobné situace se ještě nikdy klub nedostal. Jednání se smluvními partnery, kteří dluží přibližně částku šest milionů korun, dále probíhají. Klub není schopen zajistit ani půjčku, protože je sám dlužníkem, takže nezbývá než jen nadále urgovat, aby byly dodrženy nasmlouvané podmínky.

Milan Dvořák, tiskový mluvčí Basketbalového klubu Nový Jičín: "Situace se nijak nezlepšila, i když máme přísliby opět potvrzené, ale v tuto chvíli, natáčíme v pátek večer po semifinále Českého poháru, tak cash flow nemáme. Hráči mají smlouvy, mezi námi je obchodní vztah, který musí být dodržen, takže vůbec nejde o to, jestli kluci nedostávají peníze, ale že je nedostávají v termínu."

Zbyněk Choleva, trenér Basketbalového klubu Nový Jičín: "Teď je ale příslib, že to dlužníci nebo sponzor doplatí a všechno se urovná, takže to nám dodalo více klidu a možná chtění uspět v poháru i v lize." Bohužel o pár týdnů později se potvrdilo, že prvoligový basketbal v roce 2011 v Novém Jičíně bohužel končí.

Vskutku unikátní zásah se podařil novojičínským policistům. Ti zadrželi své falešné kolegy, kteří převážně v noci zastavovali zahraniční turisty a dávali jim pokuty v eurech i zlotých. Podvodníkům se nevyplatil jejich noční výjezd 16. března, kdy byli zadrženi na silnici mezi Příborem a Hukvaldami pravými muži zákona. Celý případ policie odhalila až na základě oznámení jednoho vnímavého turisty z Polska, kterému se průběh silniční kontroly nezdál v pořádku.

V březnu jsme vás informovali o tom, že vedení města řeší reklamaci Městské tržnice, respektive jejího zastřešení. Tady se údajně nejvíce problémů objevovalo v zimě kvůli sněhu, který se na střeše hromadí, ledovatí a může ohrozit kolemjdoucí občany. Reklamaci město podalo po dvou letech provozování zrekonsturované tržnice.

Zastupitelstvo dětí a mládeže Nového Jičína zorganizovalo ve Středisku volného času Fokus charitativní koncert. Celý jeho výtěžek věnovali o.s. Děcko při Speciální ZŠ a MŠ Nový Jičín. Studenti se pokusili získat peníze pro speciální školku a školu už i na sportovním plese, kde dražili věci sportovců. Celkem na obou akcích utržili sedm tisíc korun, které budou použity na denní svoz handicapovaných dětí a žáků do školy.

Karlu Ligockému se povedl pokusil o světový rekord na počest Vlastimila Gracy, který kromě svých zásluh na novojičínském zimním stadionu jako první Ligockého podpořil a umožnil mu pokořovat rekordy.Po více jak dvou hodinách bylo jasné, že Karel Ligocký má rekord v kapse, a to potvrdil i komisař pelhřimovské agentury Dobrý den David Rafaj. Do České Guinessovy knihy rekordů bude se jménem Ligockého zapsán čas 2 hodiny 15 minut 18, 26 setin sekundy za ujetí 50 kilometrů bruslení na čas.

DUBEN

Bývalá továrna na cigarety, Tabačka Nový Jičín, je nenávratně pryč, to jsme vám oznamovali v prvních dubnových dnech. Zhruba po dvanácti letech od ukončení výroby tady padly poslední kousky zdi rozsáhlého komplexu obřích budov, které dvě staletí vítaly návštěvníky města. Likvidaci vnímali všichni občané, ale nejvíce ti, kteří bydlí v bezprostřední blízkosti měli problémy se zvýšenou prašností.

Šestiletý Oldřich Poul, žák výtvarného oboru Základní umělecké školy, získal v Japonsku prestižní cenu Grand price. V soutěži, které se zúčastnilo 77 států světa s více než 22 tisíci pracemi, Oldův obrázek chlapce s kočkou, byl pro porotu jasnou jedničkou. Talentovaný Oldřich maluje už od svých čtyřech let a jeho umu si všimla učitelka výtvarného oboru Soňa Zemánková loni na podzim.

Soňa Zemánková, učitelka VO ZUŠ Nový Jičín: "Musím na něj říct, že chodí ještě do mateřské školy a tam nechtěl spávat, že raději bude chodit tady do školy kreslit. Zjistili jsme, že je velice kresebně nadaný, takže jsme to nějak rozvíjeli a podařilo se, co se podařilo. Udělal několik pěkných věcí a tady takhle byla vlastně potvrzením toho, že je velice talentovaný. Ten úspěch je pro mě takový životní sen, byly úspěchy, ale tento je takovým vrcholem mé kariéry."

Šest zahraničních studentů přijelo do České republiky navštívit zdejší školy, které zapojily do projektu Edison. Vysokoškoláci, kteří přijeli z Brazílie, Srbska, Číny, Kostariky, Argentiny a Německa strávili v Novém Jičíně jeden týden.

Zdeněk Man, zástupce ředitele, Gymnázium Nový Jičín: "Prezentace probíhají v angličtině, ale tím, že tady máme taky španělsky mluvící a německy mluvící, tak tam máme i nějaké vstupy, protože tady i ty jazyky vyučujeme. Takže je to takové mezinárodní, co se týče té jazykové stránky."

Novojičínský stadion v dubnu hostil brněnské americké fotbalisty celých pět dní a vedle umělého trávníku jim poskytl i zázemí. Brňáci trénovali na prvoligovou sezónu amerického fotbalu ČR a pro nás diváky to byl skutečný zážitek.

Krajští zastupitelé odsouhlasili záměr sloučení sedmi krajských nemocnic v jednu příspěvkovou organizaci, a to k datu 1. 7. 2011. Hlavním důvodem, proč se takto rozhodli, jsou stále se prohlubující finanční dluhy nemocnic. Jejich vedení se však na tento krok dívá skepticky a tvrdí, že tento proces není dostatečně připraven. To se také potvrdilo a ke sloučení nakonec nedošlo.

Divadelní hru Bernarda Sleda "Úlet" představili novojičínští ochotníci domácímu publiku. Komedie ze života, lehce humorně laděná a s notnou dávkou nadsázky, měla divácký úspěch.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/9581/udalosti-novojicinska-od-ledna-do-dubna-2011