První dva ročníky Studenecké koštovačky propršely, ten třetí v areálu u sportovního centra sežehla více než třiceti stupňová vedra. I tak se pořadatelé snažili připravit program pro celou rodinu.
Radka Tomášková, vedoucí kultury SAK Studénka: “Jsou tady skákací hrady, různé soutěže, airbrush tetování, samozřejmostí jsou kuchařské show, které jsou dvě, jedna na sladký způsobu a potom od půl páté se budou připravovat hamburgery. A od šesti hodin na nastoupí cimbálová muzika, která bude hrát až do desíti do večera.”
Jak už zaznělo, v rámci mini gastrofestivalu mohli návštěvníci ochutnávat třeba miniburgry nebo palačinky, které připravovala Kateřina Pavlovská.
Kateřina Pavlovská, členka poroty Studénecké koštovačky: “Já mám takový fígl, že do palačinkového těsta dávám máslo, aby se ta palačinka nelepila.”
Dále jako součást akce probíhala i soutěž O nejlepší studénecký koláček.
Radka Tomášková, vedoucí kultury SAK Studénka: “Tady v tomto termínu probíhá ve Studénce krmáš a hospodyňky pečou tradiční koláče, kterými hostit celou rodinu. Tak proto je i tady tato soutěž. Celkem se nám letos sešlo osm vzorků, osm soutěžících. Podmínkou bylo přinést minimálně čtyři koláčky, protože máme čtyři porotce. Porota mimo chuť hodnotila také vzhled, náplň koláčků, vůní nebo také vláčnost. Porota měla pět hodnotících kritérií a dávala body od jedničky do pětky, kdy vlastně pět bodů bylo nejvíce.”
Kateřina Pavlovská, členka poroty Studénecké koštovačky: “Jako první jsem se dívala, jak vypadají ty koláčky, jestli jsou souměrné. Potom mě zaujalo, když jsem koláček rozkrojila, kolik je tam náplně, jestli je těsto vláčné, to už jsme poznala na pohled, a pak rozhodovala hlavně chuť toho koláče. Ta byla nejdůležitější z toho všeho, protože byly i koláče, které byly třeba na pohled krásné, ale prostě podle chuti poznáte.”
Vyhodnocení soutěže pak ukázalo, jak těsné byly výkony pekařů a pekařek. Koláček na třetím místě získal 84 bodů, ten na druhém 85 a vítěz 89 bodů. Upekli jej v rodině Dostálových.
Hana Dostálová, vítězka soutěže: “Máme odzkoušený recept, podle kterého pečeme koláčky třeba na různé narozeniny. Koláčky plníme povidly, mákem a jablky. dělali jsem je ze dvou dávek, takže takových dvě stě koláčů.”
Vítězové si za svůj výkon odnesli jako hlavní cenu samozřejmě kuchyňský spotřebič - domácí pekárnu.