Den nezávislosti – takovéto téma maturitního rautu si zvolila dvanáctka studentů hotelové školy. Před zkušební komisí a pak také před svými rodiči mají předvést, co všechno se během uplynulých čtyř let naučili. Trému mají studenti dvojnásob: jednak je sledují přísné pohledy hodnotících a pak také budou čekat na reakce svých hostů, až ochutnají dobroty z prostřeného stolu.
Sabina Nunvařová, maturující obsluha studeného stolu: „Jídla, které jsme chystali jsou třeba miniburgery, minišpízy, corndogy. Typická americká jídla, která máme připravena ve spolupráci s kuchyní o patro níž."
Každý má v týmu svou funkci: jsou tady kuchaři, číšníci barmani i účetní. S přípravami studenti začali už před několika měsíci. Nejprve vyráběli pozvánky, vymýšleli dekorace, sepisovali nabídku jídel. Sestavili si podrobný itinerář, podle kterého jde nyní vše jako na drátkách.
Jaroslav Lassak, maturující vedoucí provozu:
„Já tady dohlížím na to zákulisí. Ať je všecho dost. Ať každý ví, co má dělat. Ať je všechno včas připravené.“
Když je vše hotovo, přicházejí hosté. Zahájení rautu je na barmanovi, který efektně šavlí otevře láhev sektu pro slavnostní přípitek. Mohlo by se zdát, že vše končí, ale je tomu naopak: studenti pokračují v práci.
Filip Machel, maturující barman: „Nervózní samozřejmě jsem, ale hlavně si to chci užít. Je to taková tečka po těch čtyřech letech.“
Příprava maturitního rautu je také poděkování rodičům, kteří své ratolesti při studiu podporovali.
Martin Ruský, ředitel Střední školy hotelnictví a služeb, VOŠ Opava:
“Ta tradice je dlouhodobá, kdy se sažíme ukázat, co se žáci během čtyř let žá naučili. Myslím, že je to takové důstojné ukončení studia za přítomnosti rodičů a známých.“
Praktickou část všichni zdráně zvládli. Teď čeká studenty stejně jako na ostatních školách, také teoretická maturitní zkouška.