Osmnáct studentů oboru hotelnictví má dnes svůj velký den: během praktické maturitní zkoušky musejí zhodnotit to, co se za čtyři roky naučili: vymyslet, připravit a naservírovat rautové pohoštění. To všechno nejen před zraky zkoušejících, ale také svých blízkých, kteří se mohli přijít na zkoušku podívat.
„Studenti se připravují na maturitní zkoušku od prosince, kdy si vylosovali, kterou funkci budou dnes realizovat.“ řekl Jiří Vizauer ze Střední školy hotelnictví a služeb, VOŠ Opava
A tak jste zde mohli potkat provozního, peníze měl na starosti účetní, someliér nabízel víno, barman připravoval nápoje a barista kávu. Každý pracoval jak nejlépe uměl, aby nenarušil příjemný dojem z rautu.
„Sestavili jsme harmonogram a pak i plán místnosti, kde co bude.“ říká maturantka Kateřina Kovářová.
Vše muselo jít podle plánu. Protože kdyby nepřišlo jídlo na stůl v pravý čas, mohlo by se stát, že by salát byl oschlý, maso studené a zákusky rozteklé.
Maturitní raut se totiž nesl v duchu Hollywoodské party. A tak jste zde mohli najít pokrmy typické pro americký kontinent: třeba také krabí salát, cibulové kroužky či dýňovou polévku.
„Párty jsme situovali do 60. let v Americe. Máme kostýmy, kapelu, výzdoba tady je do těch šedesátých let.“ vysvětlil další maturující student Jonáš Svoboda.
Maturanty mohli při jejich zkoušce z dospělosti sledovat také jejich rodiče a přátelé, kteří byli na pohoštění pozváni. Mohli vše ochutnat a také se dozvědět třeba zásady správné přípravy míchaných drinků či salátů.
„Samozřejmě je to také poděkování rodičům za to, že podporovali své děti během studia. A dnes vidí výsledek, že to opravdu stálo za to.“ shrnul Martin Ruský, ředitel Střední školy hotelnictví a služeb, VOŠ Opava.
Praktická zkouška je teprve prvním krůčkem k úspěšné maturitě. Studenti se proto ještě vrátí do školy, aby složili také teoretickou část.