Na Farmářské trhy chodí Opavané nakupovat už od r. 2011. Tři krát do týdne si sem mohou přijít pro pečivo, maso či ovoce a zeleninu. Organizace trhů spadá od letošního roku nově pod magistrát, který si vyhrazuje, aby na stáncích bylo zboží především regionálních potravin a výrobků. Jejich původ úředníci ověřují nejen na tržišti, ale také přímo na farmách a na polích.
Od jara úředníci zkontrolovali téměř všehny z víc jak čtyř desítek prodejců. Až na dva případy bylo vše v pořádku. Prodejci by totiž měli na stáncích prodávat především vlastní produkci. Pokud tomu tak není a zelenina či ovoce pochází od jiných drobných pěstitelů, musí to být označeno.
„Musí mít opravdu aspoň 2/3 toho, co nabízí, ze své zahrádky.“ doplňuje Monika Štěpánková z opavského magistrátu.
Mnozí kupující chodí na trh právě proto, aby si odtud odnesli zeleninu vypěstovanou na místních polích. Častu zde mají i "svého" zemědělce, ke kterému pravidelně chodí. A tak není nic zvlášního na tom, že se kupující s prodavači znají. A kromě nákupu si najdou čas i na pár společných vět.
„Chodí pořád ti staří známí zákazníci, určitě také proto, že jsou s naší zeleninou spokojeni."říká Ladislav Böhm, který na trhu prodává zelí, brambory, mrkev, červenou řepu či rajčata.
Pokud kontroloři zjisti nesrovnalosti v nabídce stánkařů, nepokutují je. Pokud nevhodné zboží z pultu zmizí, nic se neději. Jestliže jej chtějí ale prodávat dál, musí si svůj stánek rozbalit někde jinde.