Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Opava řeší problém s parkováním. Otevřený byl nový parkovací dům a připravují se další projekty

Opava |

Problémy s parkováním sužují řidiče v Opavě delší čas. Místo k odstavení auta chybí především na sídlištích a v centru města. Co s tím? Odpoví v rozhovoru primátor Opavy Tomáš Navrátil.

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR:  Najít vhodné místo pro zaparkovaní auta je v Opavě dlouhodobý problém. Přetíženému centru města měl ulevit před lety otevřený parkovací dům na Nám. Osvoboditelů a teď také nový parkovací dům u východního nádraží, který funguje od června. Už si na něj řidiči zvykli?

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: „Řidiči si pomalu zvykají. Je pravdou, že není naplněný tak, jak jsme očekávali. A ono také nějakou dobu zřejmě potrvá, než se tam naučí řidiči jezdit. My jsme proto připravili akci na tři měsíce. Parkování je za 5 Kč na hodinu, za celý den pak max. 40 Kč za den, víkend zdarma. Ta potřeba míst k zaparkování je zde dlouhodobě. Potřebujeme ulehčit východnímu nádraží. Tzn. aby lidé, kteří cestují, měli kde zaparkovat. A k tomu přispívá ještě další fakt, že parkovací dům na Nám. Osvoboditelů je stále plný.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Momentálně chcete řešit parkování na sídlišti v Kateřinkách. Máte představu, kolik míst ke stání zde chybí? A je pro další parkovací plochu tady místo?

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: „Obecně se zabýváme problémem parkování na všech sídlištích: v Kateřinkách, na ul. Olomoucké a v Kylešovicích. Máme zde mnoho stížností na nedostatek parkovacích míst. Průměrná rodina má dnes 1 - 2 auta. A tato sídliště nebyla stavěna na takovouto kapacitu. Problém s parkováním zde dlouhodobě řešíme.                                                                           Také jsme požádali obyvatele Kateřinek o vyplnění dotazníku, abychom se dozvěděli, jaký je zájem, příp. zda by si lidé byli ochotni parkovací místo koupit. Je to ovšem jen o jejich názoru. I negativní názor je pro nás důležitou zpětnou vazbou, abychom se rozhodli, jak se zde bude v budoucnu parkování řešit. Problém je v tom, že zde jsou vhodná pouze dvě území vhodná k výstavbě. Ovšem ani jedno není ve vlastnictví města, takže bychom se museli vypořádat s majiteli. Řešíme ale také možnost podzemního parkování, což je ale dvojnásobně dražší.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Které další lokality jsou problematické? Mluvili jsme o centru města, o velkých sídlištích. ? Která místa by dále připadala v úvahu? A když jste mluvil o podzemních garážích, tak pustíte se do jejich budování?

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: „Je to složité. V řadě míst jsou různé sítě (kanalizace, el. vedení apod.). Není tedy jednoduché podzemní parkoviště vybudovat. Je to také otázka peněz. Také se pak dělají archeologické průzkumy, takže realizace je časově náročná. Mapujeme parkování všude ve městě. V centru se snažíme hledat prostor, kde je možné parkovací místa přistavit. Ale snažíme se, aby to nebylo na úkor zeleně. Tzn. pokládáme zatravňovací dlažbu apod., aby zde zůstala zeleň a zároveň jsme posílili počet parkovacích míst. Zvažujeme tako podzemní parkování pod budovou Slezanky v centru města. Bylo by zde 200 míst pro lokalitu centra.“



PLÁNOVANÁ VÝSTAVBA PARKOVIŠŤ V OPAVĚ:

  • sídliště Kateřinky, Kylešovice, Olomoucká
  • parkovací dům u Slezské nemocnice
  • podzemní parkoviště pod Slezankou
Nahlásit chybu


K tématu

Studie potvrdila možnost přeměny bývalého kina ve Frýdku-Místku na parkovací dům

11. prosince 2023 11:31 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek už má studii na nový parkovací dům. Ten by mohl vzniknout přestavbou bývalého Kina Petra Bezruče. Má nabídnout přes 300 parkovacích míst a také zachovat některé dodnes fungující prostory bývalého kulturního centra. Nyní se bude hledat zhotovitel projektové dokumentace.

Opravy cest i plány na vznik parkovacích míst ve Frýdku-Místku

25. prosince 2023 16:16 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Nová parkovací místa i plány na jejich výstavbu. Ale také opravy a důležité úpravy komunikací. To jsou hlavní témata bilančního rozvoru s náměstkem primátora Frýdku-Místku Miroslavem Bártkem.

V Ostravě začne stavba parkovacího domu pro 600 aut

16. února 2024 16:53 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Až 600 parkovacích míst nabídne nový parkovací dům v Ostravě. Stát bude mezi Skeletem a krajským úřadem, v místě současného parkoviště pro 77 aut. Parkovací dům by měl být hotový do konce roku 2025. Náklady jsou aktuálně odhadnuty na 397 milionů korun bez DPH.


Zdravotnice z havířovské nemocnice prošly kurzem sebeobrany, nakládačku od nich dostal i ředitel

Hned dva kurzy sebeobrany zaplnily zdravotnice z havířovské nemocnice. Strážníci je učili, jak reagovat na nejrůznější krizové situace. A že to ženy pochopily správně, pocítil na vlastní kůži i ředitel nemocnice.

DPO modernizuje zastávky v Ostravě. Nejvíc jich je v obvodu Ostrava-jih

V těchto dnech se dokončuje první fáze modernizace devíti tramvajových zastávek v obvodu. Cílem je jednotný vzhled podle nového městského standardu. DPO navíc aktuálně vypisuje výběrové řízení na zhotovitele modernizace dalších zastávek.

Obnova infrastruktury na Vrbensku po povodni pokračuje, některé cesty a mosty neexistují

Ve Vrbně pod Pradědem a okolí pokračují práce na postupném obnovování infrastruktury, kterou poškodila nedávná povodeň. Některá místa jsou však stále neprůjezdná, protože voda strhla mosty i celé úseky silnic.

Slezskoostravské ZŠ se zapojily do projektu proti menstruační chudobě, Škrobálkova je v první řadě

Základní škola Škrobálkova ve Slezské Ostravě je jednou ze čtyř pilotních škol v rámci projektu zaměřeného na menstruační chudobu. Jako jedna z prvních ostravských škol vstoupila do jeho druhé části, která žákyním zprostředkuje volný odběr menstruačních pomůcek.

Prostor před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce je po rekonstrukci

Veřejný prostor před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce má novou tvář. První rekonstrukce od 70. let minulého století, která byla zahájena loni v srpnu, skončila. Souběžně byla dokončena oprava přilehlých parkovišť.

Městský obvod Ostrava-Vítkovice letos investuje 13 milionů Kč do opravy hřbitova

Na hřbitově v Ostravě-Vítkovicích probíhá oprava chodníků a kanalizace. Některým lidem se tak zkomplikuje cesta ke hrobům za což se radnice omlouvá a prosí občany o shovívavost.

Děti společně s rodiči a hasiči pouštěly draky

Včera 13:39 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Děti z mateřské školy na Hořanech zažily nezapomenutelné podzimní odpoledne. Společně se svými staršími sourozenci, rodiči a stonavskými dobrovolnými hasiči se sešly u hasičárny na Novém Světě, aby si užily odpoledne plné zábavy.

Kraj motivuje úspěšné středoškoláky každoročním oceněním

Ti nejlepší studenti z celého MS kraje byli pozváni na Frýdecký zámek ve Frýdku-Místku, kde získali ocenění za své studijní i soutěžní výsledky. Kraj se tak snaží motivovat talentované žáky středních škol.

Projekt třídění odpadu u domu se osvědčil. Ostrava ho proto rozšiřuje

Jak už z našeho zpravodajství víte, Ostrava je v naší zemi lídrem v nakládání s odpadem a poté, co dokončila separační linku na odpad, nyní rozšiřuje úspěšný projekt třídění přímo u rodinných domů. Princip je jednoduchý - jedna nádoba je určena pro společný sběr papíru, plastu i kovových obalů.

Důl Trojice si letos připomíná tři výročí, mezi nimi i krvavě potlačenou hornickou stávku

Slezskoostravský Důl svaté Trojice si v letošním roce připomíná hned tři důležité události své historie. Významná výročí souvisejí s jeho založením, uzavřením i s krvavě potlačenou hornickou stávkou, která si vyžádala celkem dvanáct životů.

Domov Bílá Opava vyčíslil škody po povodních. Voda zničila kotelnu, kuchyni i prádelnu

21. října 2024 11:58 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Domov Bílá Opava už vyčíslil škody, které napáchala zářijová povodeň. Částka se vyšplhala na více než 330 milionů korun. Voda zničila kotelnu, kuchyň, prádelnu a také nádvoří u hlavní budovy.

Na most v Ratibořské ulici v Opavě se v listopadou vrátí auta. Mostní provizorium už stojí

20. října 2024 20:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města z roku 1983

18. října 2024 11:55 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města. Ten vznikl na počátku 80. let v souvislosti s novým územním plánem a vystavuje se jen při výjimečných příležitostech.

V Opavě už stojí mostní provizorium přes řeku Opavu. Zprovozněno bude začátkem listopadu

17. října 2024 11:36 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

Velká voda způsobila milionové škody na rozestavěném zimním stadionu v Opavě

16. října 2024 17:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zářijová ničivá povodeň se dotkla nejen náhradní ledové plochy v Městských sadech, ale také zimního stadionu na Zámeckém okruhu, který prochází kompletní rekonstrukcí. Škody po záplavách byly vyčísleny na 6 a půl milionů korun.

Videomapping na novou fasádu Bredy připomněl historii Opavy, která letos slaví 800 let

16. října 2024 17:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Veškeré akce spojené s Bredou mají u Opavanů velký ohlas. Ukázaly to nejen komentované prohlídky, ale i promítání na fasádu bývalého obchodního domu. Poslední videomapping proběhl v rámci oslav 800 let od první písemné zmínky o městě.

Opava řeší problém s parkováním. Otevřený byl nový parkovací dům a připravují se další projekty
Vydáno 13. srpna 2022 16:55, Opava, Katka Geryková
Problémy s parkováním sužují řidiče v Opavě delší čas. Místo k odstavení auta chybí především na sídlištích a v centru města. Co s tím? Odpoví v rozhovoru primátor Opavy Tomáš Navrátil.

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR:  Najít vhodné místo pro zaparkovaní auta je v Opavě dlouhodobý problém. Přetíženému centru města měl ulevit před lety otevřený parkovací dům na Nám. Osvoboditelů a teď také nový parkovací dům u východního nádraží, který funguje od června. Už si na něj řidiči zvykli?

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: „Řidiči si pomalu zvykají. Je pravdou, že není naplněný tak, jak jsme očekávali. A ono také nějakou dobu zřejmě potrvá, než se tam naučí řidiči jezdit. My jsme proto připravili akci na tři měsíce. Parkování je za 5 Kč na hodinu, za celý den pak max. 40 Kč za den, víkend zdarma. Ta potřeba míst k zaparkování je zde dlouhodobě. Potřebujeme ulehčit východnímu nádraží. Tzn. aby lidé, kteří cestují, měli kde zaparkovat. A k tomu přispívá ještě další fakt, že parkovací dům na Nám. Osvoboditelů je stále plný.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Momentálně chcete řešit parkování na sídlišti v Kateřinkách. Máte představu, kolik míst ke stání zde chybí? A je pro další parkovací plochu tady místo?

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: „Obecně se zabýváme problémem parkování na všech sídlištích: v Kateřinkách, na ul. Olomoucké a v Kylešovicích. Máme zde mnoho stížností na nedostatek parkovacích míst. Průměrná rodina má dnes 1 - 2 auta. A tato sídliště nebyla stavěna na takovouto kapacitu. Problém s parkováním zde dlouhodobě řešíme.                                                                           Také jsme požádali obyvatele Kateřinek o vyplnění dotazníku, abychom se dozvěděli, jaký je zájem, příp. zda by si lidé byli ochotni parkovací místo koupit. Je to ovšem jen o jejich názoru. I negativní názor je pro nás důležitou zpětnou vazbou, abychom se rozhodli, jak se zde bude v budoucnu parkování řešit. Problém je v tom, že zde jsou vhodná pouze dvě území vhodná k výstavbě. Ovšem ani jedno není ve vlastnictví města, takže bychom se museli vypořádat s majiteli. Řešíme ale také možnost podzemního parkování, což je ale dvojnásobně dražší.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Které další lokality jsou problematické? Mluvili jsme o centru města, o velkých sídlištích. ? Která místa by dále připadala v úvahu? A když jste mluvil o podzemních garážích, tak pustíte se do jejich budování?

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: „Je to složité. V řadě míst jsou různé sítě (kanalizace, el. vedení apod.). Není tedy jednoduché podzemní parkoviště vybudovat. Je to také otázka peněz. Také se pak dělají archeologické průzkumy, takže realizace je časově náročná. Mapujeme parkování všude ve městě. V centru se snažíme hledat prostor, kde je možné parkovací místa přistavit. Ale snažíme se, aby to nebylo na úkor zeleně. Tzn. pokládáme zatravňovací dlažbu apod., aby zde zůstala zeleň a zároveň jsme posílili počet parkovacích míst. Zvažujeme tako podzemní parkování pod budovou Slezanky v centru města. Bylo by zde 200 míst pro lokalitu centra.“



PLÁNOVANÁ VÝSTAVBA PARKOVIŠŤ V OPAVĚ:

  • sídliště Kateřinky, Kylešovice, Olomoucká
  • parkovací dům u Slezské nemocnice
  • podzemní parkoviště pod Slezankou
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000032817/opava-resi-problem-s-parkovanim-otevreny-byl-novy-parkovaci-dum-a-pripravuji-se-dalsi-projekty