Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Dva dospělí a dvě děti se v Opavě otrávili oxidem uhelnatým

Opava |

V Opavě na ulici Rybářská v úterý v podvečer zasahovaly složky IZS kvůli hromadné otravě oxidem uhelnatým. V péči zdravotníků skončili dva dospělí a dvě děti. Nebezpečný plyn unikal z karmy, kterou hasiči ihned odstavili.

Lukáš Popp, mluvčí ZZS MSK: “Před 17. hodinou vyjížděli hasiči ze stanice Opava k měření koncentrací plynu v bytě. Po příjezdu naměřili vysoké hodnoty CO, ihned odstavili karmu a odvětrali bytové prostory. V bytě se nacházely 4 osoby, které skončily v péči přítomných záchranářů."

Podle mluvčího Lukáše Poppa hasiči dále proměřili zbylé prostory a zjistili, že v bytě nebyl nainstalován hlásič na CO. Nebezpečným plynem bez zápachu se měl otrávit i pes.

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: “Záchranáři po příchodu zjistili vysokou hladinu nebezpečného oxidu uhelnatého, který zřejmě unikal z plynového kotle. Z prostor bytu vynesli tři zasažené osoby, všechny v bezvědomí a ohrožení života. Nejvážnější byl stav třináctiletého chlapce, kterého musel zasahující lékař zaintubovat a převést na přístrojem řízenou ventilaci. Po dalších nezbytných opatřeních byl transportován do ostravské Fakultní nemocnice, a to na oddělení resuscitační péče. Osmatřicetiletá žena i o rok mladší muž nabyli během poskytování přednemocniční neodkladné péče vědomí. Posádky jim podaly kyslík, zajistili žilní vstupy a aplikovaly léky. Čtvrtým pacientem byl šestnáctiletý chlapec, který se zplodin nadýchal, avšak zůstal při vědomí a jeho stav nebyl vážný. Dospělí i chlapec byli po ošetření přepraveni do opavské Slezské nemocnice a předáni na interní, respektive dětské ambulanci.”

René Černohorský, mluvčí PČR: “Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil úkony trestního řízení ve věci přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, kterého se mohla dopustit neznámá osoba neodbornou instalací či nedbalou manipulací nebo zanedbáním servisního intervalu a revize kotle na zemní plyn značky Therm 23CL v přízemním bytě jednoho z činžovních domů na ulici Rybářské v Opavě. Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno a prokázáno, tak v době mezi 16:00 a 16:45 hodin dne 17. ledna 2023 zatím přesně nezjištěným způsobem došlo k nedokonalému spalování zemního plynu při procesu hoření tak zvané karmy, čímž se zvýšila koncentrace oxidu uhelnatého (CO) v předmětném bytě a následně byly intoxikovány všechny čtyři se zde vyskytující osoby (37letý muž, 38letá žena a dva chlapci ve věku 13 a 16 let). Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo, evakuace dalších osob z domu nemusela být provedena, hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na několik stovek korun, prvotními procesními úkony nebylo zjištěno cizí zavinění a celá nešťastná událost je nadále ve stádiu prověřování a vyšetřování ze strany opavských kriminalistů.”

Oxid uhelnatý (CO) je neviditelný a bezbarvý plyn, který může být produkován při spalování plynu, stejně jako uhlí, benzinu a nafty. CO se může vyskytovat v různých zdrojích, jako jsou například kamna, kotle, auta, motory, průmyslové zařízení, zařízení pro vytápění a dokonce i kuchyňské spotřebiče. Když se CO dostane do krevního řečiště, mění se hemoglobin (červený krevní pigment) na carboxyhemoglobin, což znamená, že se hemoglobin nedokáže vázat na kyslík. To má za následek nedostatek kyslíku v těle a může způsobit vážné zdravotní problémy nebo dokonce smrt. Symptomy otravy oxidem uhelnatým mohou zahrnovat bolesti hlavy, nevolnost, zvracení, slabost, únavu, závratě, dýchací potíže a ztrátu vědomí. Tyto příznaky se mohou objevit ihned po expozici nebo až po několika hodinách. Pokud máte podezření na otravu oxidem uhelnatým, je důležité okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Nahlásit chybu


K tématu

Muž z Novojičínska se přiotrávil oxidem uhelnatým. Vrtulník ho transportoval do Liberce

1. listopadu 2023 22:21 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zřejmě manipulace s motorovou pilou v malém uzavřeném prostoru málem připravila o život 23letého muže ve Frenštátu pod Radhoštěm. Přiotrávil se totiž oxidem uhelnatým. Kvůli odstávce hyperbarické komory v Ostravě ho musel vrtulník transportovat až na specializované pracoviště do Liberce.

Zdravotníci a hasiči zasahovali u čtyř lidí intoxikovaných oxidem uhelnatým v Opavě

3. března 2024 18:26 | Opava | Lukáš Zavadil

U intoxikace oxidem uhelnatým zasahovali zdravotníci ZZS MSK a následně i hasiči a policisté v Opavě. Krátce před polednem obdržel operátor tísňové linky volání s informacemi o opakovaných poruchách vědomí muže středního věku.

Záchranáři zasahovali u více případů otravy oxidem uhelnatým

12. ledna 2024 18:48 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Od začátku tohoto týdne zasahovaly posádky moravskoslezských záchranářů postupně u tří případů, kdy došlo k otravě nebezpečným oxidem uhelnatým. Ošetřit přitom bylo nutno celkem pět osob.


V Karviné opravují chodníky a staví parkoviště, práce probíhají na několika místech

11. října 2024 16:30 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

V těchto dnech probíhají na několika místech v Karviné nejrůznější opravy a realizují se další investiční akce. Například řidiči se brzy dočkají nového parkoviště na ulici Na Kopci a pro cyklisty a inline bruslaře se zase vylepšuje cyklostezka poblíž sportoviště v Hranicích.

Hřiště s umělým povrchem v různých částech Havířova prokoukla díky vyčištění

11. října 2024 15:59 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Než stále investovat do stavění nových hřišť, zkusíme je opravit a vyčistit. Touto cestou jde Správa sportovních a rekreačních zařízení v Havířově.

Hlavní třída v Ostravě-Porubě projde revitalizací zeleně i mobiliáře. Získá tak modernější vzhled

10. října 2024 17:45 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Poruba mění koncepci zeleně na Hlavní třídě. Ta současná je totiž zastaralá a už neodpovídá moderním trendům. Navíc je finančně náročná na údržbu.

20letý mladík v Ostravě umlátil na ulici muže. Za vraždu mu hrozí výjimečný trest

Kriminalisté řeší velmi brutální vraždu v Ostravě. 20letý mladík přímo na ulici před vchodem do domu doslova umlátil muže a ukradl mu osobní věci. Díky svědkům ho ale policisté za pár minut zadrželi. Hrozí mu výjimečný trest.

Povodňovým zachráncům se dostalo poděkování za obětavost a nasazení

Poděkování za obětavé nasazení se dostalo všem záchranářům, kteří pomáhali v průběhu letošních povodní. Ocenění se jim dostalo v areálu LIBROS v Ostravě-Přívoze, který byl povodňovou vodou také zcela zaplaven.

Staršího turistu zradilo v Jeseníkách srdce, záchranáři ho nesli přes řeku

10. října 2024 21:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na záchraně muže, kterého postihly náhlé srdeční potíže, spolupracovali nedaleko Karlovy Studánky v Jeseníkách se zdravotníky záchranné služby také horští záchranáři a dobrovolní hasiči.

Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

10. října 2024 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

9. října 2024 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Izolatéři

Hlučín Nástup: od 1. listopadu 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Povodeň se nevyhnula ani opavské Charitě. Voda vytopila chráněné bydlení i byty a domy zaměstnanců

Včera 20:39 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Velká voda, která se prohnala Opavou, napáchala značné škody i Charitě Opava. Voda zaplavila například dům chráněného bydlení U Trojice a vyplavila i byty nebo domy řady zaměstnanců a jejich příbuzných.

Společnost Mondelëz rozšíří výrobu a zaměstná dalších 100 lidí

Včera 20:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Společnost Mondelez International (Mondelez internešnl) oznámila svou novou investici ve výši 1, 3 miliardy do rozšíření výroby svého opavského závodu. Vytvoří tak přibližně 100 nových pracovních míst.

Knihovna Petra Bezruče v Opavě zřídila Teens klub. Poskytuje zázemí pro setkávání, studium i zábavu

Včera 19:35 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Knihovna města Opavy má nové teens oddělení. Vzniklo rekonstrukcí nevyužívaných prostor bývalé internetové učebny v prvním patře hlavní budovy, otevřeno je od října a už si sem našli cestu nejen náctiletí.

Od návrhu po realizaci. Studenti SŠPU v Opavě oživili vstupní prostor soc. rehabilitace Animy Vivy

9. října 2024 20:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Centrum sociální rehabilitace Anima Opava v Kylešovicích zkvalitňuje své služby. Lidem s mentálním postižením poskytuje mimo jiné rehabilitace metodou snoezelen, kterou před pár lety zavedla jako první v Opavě díky spolupráci se Slezskou univerzitou.

Opava ocenila významné osobnosti města. Díky 800. výročí města udělila mnohem více cen než obvykle

9. října 2024 19:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské Slezské divadlo se stalo místem oceňování významných osobností města. Slavnostní galavečer byl vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o Opavě.

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný nenávratně poškodila extrémní povodeň

9. října 2024 9:50 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dva dospělí a dvě děti se v Opavě otrávili oxidem uhelnatým
Vydáno 17. ledna 2023 18:00, Opava, Lukáš Zavadil
V Opavě na ulici Rybářská v úterý v podvečer zasahovaly složky IZS kvůli hromadné otravě oxidem uhelnatým. V péči zdravotníků skončili dva dospělí a dvě děti. Nebezpečný plyn unikal z karmy, kterou hasiči ihned odstavili.

redakce identitu autora fotografie zná, ale nepřeje si být uveden

Lukáš Popp, mluvčí ZZS MSK: “Před 17. hodinou vyjížděli hasiči ze stanice Opava k měření koncentrací plynu v bytě. Po příjezdu naměřili vysoké hodnoty CO, ihned odstavili karmu a odvětrali bytové prostory. V bytě se nacházely 4 osoby, které skončily v péči přítomných záchranářů."

Podle mluvčího Lukáše Poppa hasiči dále proměřili zbylé prostory a zjistili, že v bytě nebyl nainstalován hlásič na CO. Nebezpečným plynem bez zápachu se měl otrávit i pes.

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: “Záchranáři po příchodu zjistili vysokou hladinu nebezpečného oxidu uhelnatého, který zřejmě unikal z plynového kotle. Z prostor bytu vynesli tři zasažené osoby, všechny v bezvědomí a ohrožení života. Nejvážnější byl stav třináctiletého chlapce, kterého musel zasahující lékař zaintubovat a převést na přístrojem řízenou ventilaci. Po dalších nezbytných opatřeních byl transportován do ostravské Fakultní nemocnice, a to na oddělení resuscitační péče. Osmatřicetiletá žena i o rok mladší muž nabyli během poskytování přednemocniční neodkladné péče vědomí. Posádky jim podaly kyslík, zajistili žilní vstupy a aplikovaly léky. Čtvrtým pacientem byl šestnáctiletý chlapec, který se zplodin nadýchal, avšak zůstal při vědomí a jeho stav nebyl vážný. Dospělí i chlapec byli po ošetření přepraveni do opavské Slezské nemocnice a předáni na interní, respektive dětské ambulanci.”

René Černohorský, mluvčí PČR: “Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil úkony trestního řízení ve věci přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, kterého se mohla dopustit neznámá osoba neodbornou instalací či nedbalou manipulací nebo zanedbáním servisního intervalu a revize kotle na zemní plyn značky Therm 23CL v přízemním bytě jednoho z činžovních domů na ulici Rybářské v Opavě. Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno a prokázáno, tak v době mezi 16:00 a 16:45 hodin dne 17. ledna 2023 zatím přesně nezjištěným způsobem došlo k nedokonalému spalování zemního plynu při procesu hoření tak zvané karmy, čímž se zvýšila koncentrace oxidu uhelnatého (CO) v předmětném bytě a následně byly intoxikovány všechny čtyři se zde vyskytující osoby (37letý muž, 38letá žena a dva chlapci ve věku 13 a 16 let). Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo, evakuace dalších osob z domu nemusela být provedena, hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na několik stovek korun, prvotními procesními úkony nebylo zjištěno cizí zavinění a celá nešťastná událost je nadále ve stádiu prověřování a vyšetřování ze strany opavských kriminalistů.”

Oxid uhelnatý (CO) je neviditelný a bezbarvý plyn, který může být produkován při spalování plynu, stejně jako uhlí, benzinu a nafty. CO se může vyskytovat v různých zdrojích, jako jsou například kamna, kotle, auta, motory, průmyslové zařízení, zařízení pro vytápění a dokonce i kuchyňské spotřebiče. Když se CO dostane do krevního řečiště, mění se hemoglobin (červený krevní pigment) na carboxyhemoglobin, což znamená, že se hemoglobin nedokáže vázat na kyslík. To má za následek nedostatek kyslíku v těle a může způsobit vážné zdravotní problémy nebo dokonce smrt. Symptomy otravy oxidem uhelnatým mohou zahrnovat bolesti hlavy, nevolnost, zvracení, slabost, únavu, závratě, dýchací potíže a ztrátu vědomí. Tyto příznaky se mohou objevit ihned po expozici nebo až po několika hodinách. Pokud máte podezření na otravu oxidem uhelnatým, je důležité okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000035289/dva-dospeli-a-dve-deti-se-v-opave-otravili-oxidem-uhelnatym