Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Městských sadech v Opavě si zasoutěžili mladí zdravotníci. Prověřila je v poskytování první pomoci

Opava |  | Opavský expres

V Městských sadech v Opavě si zasoutěžili mladí zdravotníci. Uskutečnilo se tam regionální kolo soutěže pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj, kterého se zúčastnilo na 70 žáků základních škol a víceletých gymnázií. Šlo o vítěze základních kol.

Cílem Regionálního kola soutěže Mladých zdravotníků je prověřit znalosti a praktickou připravenost družstev v poskytování první pomoci. Soutěžila pětičlenná družstva ve dvou kategoriích. Tou první byli žáci prvního stupně, druhou pak žáci druhého stupně a žáci z věkově odpovídajících ročníků víceletých gymnázií.

Daniel Rother, ředitel soutěže, Český červený kříž: “Máme tady v Městských sadech stanoviště, které vychází v podstatě z reálných situací. Snažili jsme se je udělat, aby byly co nejreálnější a žáci si musí projít 8 stanovišť na téma 1. pomoc, plus obvazová technika a transport. Naštěstí Městské sady jsou takové klikaté a mají spoustu zákoutí, takže mají samozřejmě mapu, mají dokonce svého průvodce a mají časový harmonogram, podle kterého chodí po stanovištích.”

Na splnění úkolu na každém ze stanovišť měli soutěžící pouhých 10 minut. Poté následovalo hodnocení.

Daniel Rother, ředitel soutěže, Český červený kříž: “Snažíme se být hodní, citliví, ale zároveň i vystihnout to, co by šlo příště zlepšit. Cílem soutěže, nebo vůbec obecně kroužků mladých zdravotníků je naučit děti první pomoc, kterou potřebují celý život.”
Jakub Nohavica, rozhodčí soutěže: “My jsme zrovna na stanovišti 1. pomoci pro nižší stupeň, takže děti asi nejvíce dělají chyby v komunikaci, protože jsou stydlivé hodně a bojí se toho. Bojí se bavit s tím figurantem co s ním dělají a tak dál. Takže to asi bude ta největší chyba. Já myslím, že jsou šikovní Na to, jak jsou mladí, tak jim daří všem alespoň zúročit veškeré ty znalosti, které nabyly za ten rok.”
anketa: soutěžící žáci: “Obešli jsme už páté stanoviště, teďka chyby byly, ale bylo jich asi tolik jak jsme čekali. Práce v týmu dobrý, jsme dobrá parta, tak je to fajn tady. Byl to takový spíš hec, kdy paní učitelka nás chtěla naučit novým zkušenostem a zážitkům, tak nás přihlásila na okresní kolo a teďka jsme se dostali do kraje.”
“Líbí se mi to moc, určitě to jsou nové zkušenosti do života pro nás pro všechny, něco se naučíme. Je to trošku jiné než jenom v té škole, když se učíme všechny možné obvazové techniky a ty zranění, tak že zde je pro nás posun nějaký a líbí se nám to tady. Učíme se skvělým věcem.”
“Dává nám to mnoho informací o tom, jak třeba se zachovat v těch zraněních třeba, když uvidíme a jakože je to fajn.”
“Některé se nám nepovedly, protože jsme fakt nevěděli, co tam asi dělat moc a nezjistili jsme moc, co se tam stalo a asi nejtěžší byla ta první. To chlapeček spadl z pavučiny, prostě z prolézačky a měl nějaké prostě krvácení a nevěděli jsme, jak to ošetřit.”

Vítězové se utkají v republikovém kole soutěže, které se uskuteční v Semilech.

Nahlásit chybu


K tématu

Ve Stříbrném jezeře se utopil muž. Pod hladinou byl desítky minut

19. července 2023 9:34 | Opava | Tomáš Kořistka

Stříbrné jezero v Opavě si vyžádalo první letošní oběť. V úterý dopoledne se v něm utopil senior, který si šel zaplavat. Než se jej podařilo záchranářům najít uběhly desítky a minut a oživovací pokusy byly marné.

Vedra přinesla velké množství kolapsů. Záchranáři doporučují tekutiny a ochranu před sluncem

11. července 2023 10:53 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Kvůli vysokým teplotám v posledních dnech zaznamenali záchranáři zvýšený počet výjezdů kvůli kolapsům z horka. Zejména starší osoby by na sebe měly být opatrné a vyhýbat se přímému slunci. Důležitý je také dostatečný přísun tekutin.

Při koupání buďte opatrní. Ne každá vodní plocha je hlídaná plavčíky

21. července 2023 9:36 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Hned třikrát během tohoto týdne spěchali záchranáři z našeho kraje k případům tonutí. V těchto situacích je důležité, aby lidé zvládali základní první pomoc a nebáli se ji poskytnout. Zejména u přehrad a jezer totiž většinu nebývají plavčíci a než profesionálové přijedou, je to na ostatních návštěvnících.


Nová radnice v Ostravě byla zapsána mezi národní kulturní památky

Dominanta Ostravy Nová radnice byla zapsána mezi národní kulturní památky. Město díky tomu oficiálně získává další velmi významný turistický cíl, kterému zápis dodává na prestiži. Dodnes jde o největší a nejvyšší radnici v celé zemi.

Bývalý důl Barbora už podruhé ožívá společenskými akcemi pro veřejnost

Letní sezóna je v plném proudu a na různých místech v našem kraji se odehrává spoustu volnočasových akcí. Pestrým programem přes léto ožívá i bývalý Důl Barbora na Karvinsku.

MŠ v Malých Hošticích už uspokojí všechny děti. Díky přístavbě se její kapacita zvýšila o 28 míst

Včera 16:23 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mateřská škola v Malých Hošticích má nově o jednu třídu více. Vznikla přístavbou za 17 milion korun, která se stavěla necelý rok. Do nového oddělení v září nastoupí 28 dětí, což je plná kapacita.

Hejtman se v Novém Jičíně setkal se starosty z okolí a diskutoval i s občany

Hejtman Moravskoslezského kraje, Josef Bělica, navštívil Nový Jičín. Dopoledne se na radnici setkal také s občany, kterým více než hodinu odpovídal na jejich dotazy.

Stonavští premianti oceněni vedením obce

Včera 13:48 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Ke konci školního roku se stalo tradicí, že vedení obce Stonava organizuje setkání s nejlepšími žáky. Na této slavnostní akci jsou pravidelně oceňováni premianti jak z tříd s českým, tak i polským jazykem vyučovacím.

Bubenický workshop ve Studénce vedla studentka z Berklee

Základní umělecká škola Jana Amose Komenského pořádala bubenický workshop. Jeho lektorkou byla mladá talentovaná muzikantka z Ostravska, které se na bicí učí na nejslavnější hudební škole na světě - americké Berklee college.

Baník je zase o krok blíž k návratu domů na Bazaly, stavba nového stadionu je tady možná

Diskuze o stavbě nového ostravského fotbalového stadionu a možný návrat Baníku na Slezskou hýbal celým městem. Studie nyní potvrdila, že se na Bazalech skutečně stavět dá a slavný fotbalový klub je tak o krok blíže k tomu, aby se vrátil domů.

Jediná ferrata na Ostravsku vznikla ve Slezské Ostravě, druhá nejbližší je odtud 100 kilometrů

Ve Slezské Ostravě byla otevřena nová ferrata a jedná se o první takový projekt v rámci celé Ostravy a širokého okolí. Kramle, stupy, úchyty a žebříky si může na cvičné lezecké stěně nově vyzkoušet opravdu každý od dětí až po seniory, a to zcela zdarma.

Dobrovolní hasiči v Oticích mají novou hasičskou zbrojnici. Z původní budovy zůstaly jen obvodové zdi

Včera 13:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Dobrovolní hasiči v Oticích se dočkali nové hasičské zbrojnice. Po dlouhých letech tak mají moderní budovu s veškerým zázemím včetně sociálního, které v původní budově chybělo.

Ve Stonavě se zřítil větroň, kluzák při pádu narazil do drátů vysokého napětí

2. července 2024 18:10 | Stonava | Lukáš Zavadil

Ve Stonavě se v úterý v podvečerních hodinách zřítil větroň. Podle informací policie měl na své trase narazit do drátů vysokého napětí a poté spadnout do pole.

Pokrývači

Hlučín Nástup: od 1. srpna 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Domov Bílá Opava oslavil 120 let od svého vzniku. Původně to byl chudobinec s kapacitou 100 lůžek

Včera 14:11 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Domov Bílá Opava slouží lidem už 120 let. Objekt domova na Rybářské ulici byl postaven v roce 1904 jako městský zaopatřovací dům, aktuálně nabízí sociální služby domova pro seniory a domova se zvláštním režimem.

Školka v Malých Hošticích se rozrostla o jednu třídu. Rodiče už děti nebudou muset vozit do MŠ v Opavě

Mateřská škola v Malých Hošticích má nově o jednu třídu více. Vznikla přístavbou za 17 milion korun, která se stavěla necelý rok. Do nového oddělení v září nastoupí 28 dětí, což je plná kapacita.

RÚ Hrabyně prochází rozsáhlou modernizací. Péči poskytuje už 70 let

29. června 2024 23:24 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Rehabilitační ústav Hrabyně je místo, které lidem navrací chuť a radost do života. Patří mezi 3 největší a nejmodernější rehabilitační centra v Česku a je jediný svého druhu na Moravě. Aktuálně prochází modernizací za 350 milionů korun.

Část ulice K Celnici v Opavě-Vávrovicích má název na Oreo. První ulice s tímto názvem je v New Yorku

29. června 2024 23:12 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Na světě teď existují dvě ulice Oreo. První je mezi 9. a 10. třídou v New York City, kde se s pečením stejnojmenných sušenek začalo v době, kdy podnik Fiedorů z Opavy nejvíce rozkvétal. Druhá je nově právě v Opavě.

Zařízení školního stravování Opava oslavilo 20 let. Nabídlo ochutnávky a Den otevřených dveří

29. června 2024 22:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zařízení školního stravování uspořádalo Den otevřených dveří ve svých sedmi opavských školních jídelnách. Oslavilo tak 20 let od svého vzniku.

Dobrovolní hasiči z Malých Hoštic oslavili 100 let. Obcí prošel slavnostní průvod

26. června 2024 14:17 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Dobrovolní hasiči z Malých Hoštic oslavili 100 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádali mimo jiné slavnostní průvod obcí, výstavu fotografií od historických až po současné a nechyběly ani ukázky techniky a simulovaného zásahu.

V Městských sadech v Opavě si zasoutěžili mladí zdravotníci. Prověřila je v poskytování první pomoci
Vydáno 26. června 2024 14:03, Opava, Yvona Fajtová
V Městských sadech v Opavě si zasoutěžili mladí zdravotníci. Uskutečnilo se tam regionální kolo soutěže pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj, kterého se zúčastnilo na 70 žáků základních škol a víceletých gymnázií. Šlo o vítěze základních kol.

Cílem Regionálního kola soutěže Mladých zdravotníků je prověřit znalosti a praktickou připravenost družstev v poskytování první pomoci. Soutěžila pětičlenná družstva ve dvou kategoriích. Tou první byli žáci prvního stupně, druhou pak žáci druhého stupně a žáci z věkově odpovídajících ročníků víceletých gymnázií.

Daniel Rother, ředitel soutěže, Český červený kříž: “Máme tady v Městských sadech stanoviště, které vychází v podstatě z reálných situací. Snažili jsme se je udělat, aby byly co nejreálnější a žáci si musí projít 8 stanovišť na téma 1. pomoc, plus obvazová technika a transport. Naštěstí Městské sady jsou takové klikaté a mají spoustu zákoutí, takže mají samozřejmě mapu, mají dokonce svého průvodce a mají časový harmonogram, podle kterého chodí po stanovištích.”

Na splnění úkolu na každém ze stanovišť měli soutěžící pouhých 10 minut. Poté následovalo hodnocení.

Daniel Rother, ředitel soutěže, Český červený kříž: “Snažíme se být hodní, citliví, ale zároveň i vystihnout to, co by šlo příště zlepšit. Cílem soutěže, nebo vůbec obecně kroužků mladých zdravotníků je naučit děti první pomoc, kterou potřebují celý život.”
Jakub Nohavica, rozhodčí soutěže: “My jsme zrovna na stanovišti 1. pomoci pro nižší stupeň, takže děti asi nejvíce dělají chyby v komunikaci, protože jsou stydlivé hodně a bojí se toho. Bojí se bavit s tím figurantem co s ním dělají a tak dál. Takže to asi bude ta největší chyba. Já myslím, že jsou šikovní Na to, jak jsou mladí, tak jim daří všem alespoň zúročit veškeré ty znalosti, které nabyly za ten rok.”
anketa: soutěžící žáci: “Obešli jsme už páté stanoviště, teďka chyby byly, ale bylo jich asi tolik jak jsme čekali. Práce v týmu dobrý, jsme dobrá parta, tak je to fajn tady. Byl to takový spíš hec, kdy paní učitelka nás chtěla naučit novým zkušenostem a zážitkům, tak nás přihlásila na okresní kolo a teďka jsme se dostali do kraje.”
“Líbí se mi to moc, určitě to jsou nové zkušenosti do života pro nás pro všechny, něco se naučíme. Je to trošku jiné než jenom v té škole, když se učíme všechny možné obvazové techniky a ty zranění, tak že zde je pro nás posun nějaký a líbí se nám to tady. Učíme se skvělým věcem.”
“Dává nám to mnoho informací o tom, jak třeba se zachovat v těch zraněních třeba, když uvidíme a jakože je to fajn.”
“Některé se nám nepovedly, protože jsme fakt nevěděli, co tam asi dělat moc a nezjistili jsme moc, co se tam stalo a asi nejtěžší byla ta první. To chlapeček spadl z pavučiny, prostě z prolézačky a měl nějaké prostě krvácení a nevěděli jsme, jak to ošetřit.”

Vítězové se utkají v republikovém kole soutěže, které se uskuteční v Semilech.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000043753/v-mestskych-sadech-v-opave-si-zasoutezili-mladi-zdravotnici-proverila-je-v-poskytovani-prvni-pomoci