Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Na Slezské univerzitě v Opavě vaří jídla našich předků. Studenti tentokrát vyráběli historické sorbety a zmrzliny

Opava |

Na Slezské univerzitě v Opavě vaří jídla našich předků. Workshopy dobové kuchyně probíhají v gastrocentru univerzity a jsou součástí studia historie a kulturního dědictví v regionální praxi.

Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě uspořádala další workshop tentokrát zaměřený na mražené pochoutky. Studenti spolu s památkáři tak podle historických receptů vyráběli sorbety a zmrzliny spojené se šlechtickou společností baroka nebo 18. a 19. století.

Natálie Kelemenová, studentka SU: “My máme kdoulovou zmrzlinu, je to z jamu a kompotu a přidali jsme tam ještě smetanu a cukrový sirup.”

Romana Rosová, památkářka: “Teďka zrovna děláme vanilkovou zmrzlinu. Snažíme se zahřát směs vajíček, smetany a cukrového sirupu na 82 stupňů." 

Vyráběla se také zmrzlina gorgonzolová, která se podávala s parmskou šunkou.

Vše starodávnou metodou a s pomocí dobových cínových formiček nejroztodivnějších tvarů.

Milan Svoboda, historik retro gastronomie: "Nejsložitější je zmrazit tu vlastní zmrzlinovou směs tou historickou metodou, což je vlastně kovový válec s tou směsí ponořený do směsi ledu a soli a ta směs přimrzá k tomu kovovému válci, musí se neustále seškrabávat a to je poměrně dlouhý proces.”

U sorbetu je nejdůležitější co nejrychleji naplnit zmražené formičky a odnést je do mrazáku.

Irena Korbelářová, děkanka Filozoficko-přírodovědecké fakulty SU: “My se snažíme těm studentům ukazovat s jakými surovinami se dříve pracovalo a samozřejmě pořádáme 2x za rok zpravidla workshopy tematické, ať už k první republice, ke středověku, k 19. století, kdy ti studenti si připravují podle dobových kuchařek recepty.”

Ne všechny jsou jednoduché na přípravu, v mnoha starých receptářích totiž není uvedeno množství surovin.

Nahlásit chybu


K tématu

Studenti Slezské univerzity vaří podle historických receptů. Tentokrát vyráběli sorbety a zmrzliny

2. dubna 2025 17:42 | Opava | Yvona Fajtová

Na Slezské univerzitě v Opavě vaří jídla našich předků. Workshopy dobové kuchyně probíhají v gastrocentru univerzity a jsou součástí studia historie a kulturního dědictví v regionální praxi.


Poruba pečuje o stromy a zeleň také v zimním období. Zaměřuje se na ořezy

Dnes 14:00 | Ostrava-Poruba | Jana Lipowská

Ostrava-Poruba nepřestává pečovat o stromy a zeleň také v podzimním a zimním období. Takzvaný vegetační klid využívá především k bezpečnostním a zdravotním ořezům stromů a k odstraňování parazitujícího jmelí.

Nový Jičín ocenil hrdiny všedního dne, bylo jich více než čtyřicet

Nový Jičín ocenil bezpříspěvkové dárce krve. Do auly radnice pozvalo přes 40 mužů a žen, kteří vzácnou tekutinu dávají pravidelně, a poděkovalo jim za projevenou solidaritu.

Cizinec uškrtil krajanku a její tělo hodil do potoku, našli ji za 12 dnů

Dnes 13:01 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezská mordparta vyřešila další brutální vraždu. 33letý cizinec připravil o život o 10 let mladší krajanku. Kriminalisté ji nejprve pohřešovali. Později našli její tělo v říčce Olešná u Staříče.

Zastupitelstvo města Karviné na svém 23. zasedání schválilo rekordní rozpočet na rok 2026

Dnes 13:55 | Karviná | Gabriela Stašová

Uskutečnilo se 23. zasedání Zastupitelstva města Karviné, na kterém zastupitelé schválili rozpočet na rok 2026. Celkový rozpočet se blíží 1,9 miliardy korun. I přes plánovaný schodek bude město dál pokračovat v rozvojových projektech a nadále podporovat své obyvatele.

Třinecká CirkArena bude přínosem pro celý MS kraj

Včera 14:33 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Na místě bývalé hokejové haly Werk Arena v Třinci byla slavnostně zahájena stavba ambiciózního projektu CirkArena. Nové výzkumné a vzdělávací centrum zaměřené na cirkulární ekonomiku, materiálové procesy a technologie budoucnosti, by mělo vyrůst do dvou let.

Žáci SOŠ Frýdek-Místek vyrobili pokladničku pro Vánoční sbírku

Dnes 7:29 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Obyvatelé Frýdku-Místku se mohou na Vánoce těšit nejen na vánoční strom na Zámeckém náměstí ve Frýdku, ale také na zbrusu novou pokladničku pro charitativní sbírku. Zajímavé na ni je, že ji vyrobili žáci místní Střední odborné školy.

V Karviné se měnily během podzimu zpomalovací pruhy napříč částmi města

Dnes 14:31 | Karviná | Gabriela Stašová

V Karviné podnikli další krok k bezpečnosti dopravy i chodců - nově zrekonstruované zpomalovací pruhy napříč městem upozorní na místa, která jsou kritická.

Předvánoční polévka Armády spásy pomáhá lidem v nouzi

Včera 12:49 | Havířov | Bára Kelnerová

Myslet na druhé a pomoci tam, kde je potřeba. To je hlavním posláním Armády spásy. Právě proto k předvánočnímu období už neodmyslitelně řadí i tradiční rozlévání polévky potřebným na náměstí Republiky v Havířově.

Populární sbírka se rozjela, pokladničky jsou na obou náměstích

Včera 19:00 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Advent ve Frýdku-Místku každým rokem provází sbírka Vánoční strom. Tentokrát jsou pokladničky pro dobrou věc umístěné na obou hlavních náměstích. A výtěžek využije domácí zdravotní péče Salvie.

Seniorce se zatočila hlava a spadla na zem. Další záchrana díky Senior lince

Seniorka šla po tmě na záchod, zatočila se jí hlava a spadla. Zavolala si pomoc přes tlačítko Senior linky. Přivolaní strážníci ženu uložili do postele a zavolali záchranku. Žena byla nakonec převezena do nemocnice.

Opavou projel mikulášský trolejbus plný světýlek, čertů i dětské radosti

6. prosince 2025 15:03 | Opava | Yvona Fajtová

Opavský Městský dopravní podnik opět vypravil oblíbený mikulášský vůz. Vánočně vyzdobený trolejbus jezdil po celém městě mimo jízdní řád a všichni mikuláši, čerti a andělé si užili jízdu zdarma.

Opava-Jaktař rozsvítila dřevěný betlém: klienti Charity přidali vyřezávaného velblouda

6. prosince 2025 14:45 | Opava | Yvona Fajtová

Už potřetí se v Opavě-Jaktaři slavnostně rozsvítil vyřezávaný betlém, který vyrábějí klienti a zaměstnanci Charity Opava. Letos k němu přibylo nové vyřezané zvířátko – velbloud. Betlém vznikl před třemi lety na přání místních obyvatel, kteří v městské části postrádali vánoční výzdobu.

Radost v Opavě rozdává vánoční atmosféru. Ručně vyrobené dárky a dekorace jdou na dračku

6. prosince 2025 14:15 | Opava | Yvona Fajtová

Už jen do 11. prosince máte možnost navštívit Vánoční obchůdek sociálně terapeutické dílny Radost. Klienti a zaměstnanci tohoto charitního střediska zde nabízejí mnoho rozmanitých a velmi žádaných vánočních dárků a dekorací.

Opavská věznice rozdává radost, poprvé se připojila k Andělskému stromu

3. prosince 2025 18:21 | Opava | Yvona Fajtová

Opavská věznice se zapojila do darovací kampaně s názvem Andělský strom. Tou už 15. rokem nezisková organizace Mezinárodní vězeňské společenství pomáhá propojovat děti a jejich odsouzené rodiče prostřednictvím vánočního dárku.

Historická budova bývalé opavské pošty po letech znovu ožila. Ožila Koncept Marketem

3. prosince 2025 18:07 | Opava | Yvona Fajtová

Koncept Market se letos odehrál na opravdu výjimečném místě, a to v prostorách dlouho nepřístupné staré opavské pošty. Tato historická budova na Masarykově třídě, která po letech čekání míří k nové budoucnosti jako domov pro seniory, tak ožila sváteční atmosférou, designem a lokální tvorbou.

Rozsvícení vánočního stromu na Dolním náměstí v Opavě rozzářilo stovky úsměvů

3. prosince 2025 17:51 | Opava | Yvona Fajtová

Opava má za sebou jeden z nejkrásnějších okamžiků začínajícího adventu. Na Dolním náměstí se sešly stovky lidí, aby si společně užili slavnostní rozsvícení vánočního stromu. Atmosféru doplnila hudba, andělé na chůdách, koledy i velkolepá andělská ohňová show.

Na Slezské univerzitě v Opavě vaří jídla našich předků. Studenti tentokrát vyráběli historické sorbety a zmrzliny
Vydáno 4. dubna 2025 11:30, Opava, Yvona Fajtová
Na Slezské univerzitě v Opavě vaří jídla našich předků. Workshopy dobové kuchyně probíhají v gastrocentru univerzity a jsou součástí studia historie a kulturního dědictví v regionální praxi.

Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě uspořádala další workshop tentokrát zaměřený na mražené pochoutky. Studenti spolu s památkáři tak podle historických receptů vyráběli sorbety a zmrzliny spojené se šlechtickou společností baroka nebo 18. a 19. století.

Natálie Kelemenová, studentka SU: “My máme kdoulovou zmrzlinu, je to z jamu a kompotu a přidali jsme tam ještě smetanu a cukrový sirup.”

Romana Rosová, památkářka: “Teďka zrovna děláme vanilkovou zmrzlinu. Snažíme se zahřát směs vajíček, smetany a cukrového sirupu na 82 stupňů." 

Vyráběla se také zmrzlina gorgonzolová, která se podávala s parmskou šunkou.

Vše starodávnou metodou a s pomocí dobových cínových formiček nejroztodivnějších tvarů.

Milan Svoboda, historik retro gastronomie: "Nejsložitější je zmrazit tu vlastní zmrzlinovou směs tou historickou metodou, což je vlastně kovový válec s tou směsí ponořený do směsi ledu a soli a ta směs přimrzá k tomu kovovému válci, musí se neustále seškrabávat a to je poměrně dlouhý proces.”

U sorbetu je nejdůležitější co nejrychleji naplnit zmražené formičky a odnést je do mrazáku.

Irena Korbelářová, děkanka Filozoficko-přírodovědecké fakulty SU: “My se snažíme těm studentům ukazovat s jakými surovinami se dříve pracovalo a samozřejmě pořádáme 2x za rok zpravidla workshopy tematické, ať už k první republice, ke středověku, k 19. století, kdy ti studenti si připravují podle dobových kuchařek recepty.”

Ne všechny jsou jednoduché na přípravu, v mnoha starých receptářích totiž není uvedeno množství surovin.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000048071/na-slezske-univerzite-v-opave-vari-jidla-nasich-predku-studenti-tentokrat-vyrabeli-historicke-sorbety-a-zmrzliny