Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ SI UDRŽUJE STABILNÍ NÁVŠTĚVNOST, ROSTE ZÁJEM O JESENÍKY
  • DO KARVINÉ SE PO OSMI LETECH VRÁTILA RODINNÁ HRA NÁSTRAHY VELKOMĚSTA
  • PO ZŘÍCENÍ ČÁSTI HOTELU ZÁMEČEK V ČELADNÉ HASIČI VYPROŠŤOVALI ZASYPANÉ HOSTY
  • KARVINSKÉ MOŘE ČEKÁ ÚKLID, DO AKCE SE MOHOU ZAPOJIT I NÁHODNÍ NÁVŠTĚVNÍCI
  • LEVHARTÍ SAMIČKY Z OSTRAVSKÉ ZOO SI ZAČÍNAJÍ UŽÍVAT VENKOVNÍ VÝBĚH
  • V BESKYDSKÉ OBCI ŘEKA LIDÉ ODMÍTAJÍ ZÁMĚR ROZŠÍŘIT TĚŽBU V KAMENOLOMU
  • KAŠNA NA MASARYKOVĚ NÁMĚSTÍ V KARVINÉ SE REKONSTRUUJE PO JEJÍM POŠKOZENÍ
  • RADNICE MORAVSKÉ OSTRAVY A PŘÍVOZU SE ZAPOJÍ DO OSTRAVSKÉ MUZEJNÍ NOCI
  • OSVOBOZENÍ STUDÉNKY PŘIPOMNĚL PIETNÍ AKT S VÝSTAVOU ŠKOL
  • KRAJ INVESTUJE DO PROMĚNY INTERNÁTU V OSTRAVĚ-ZÁBŘEHU
  • V OSTRAVĚ-PORUBĚ ZAČALO RAJONOVÉ ČIŠTĚNÍ KOMUNIKACÍ
  • MAŽORETKY VE STUDÉNCE SOUTĚŽILY O REPUBLIKOVÉ FINÁLE

Na Slezské univerzitě v Opavě vaří jídla našich předků. Studenti tentokrát vyráběli historické sorbety a zmrzliny

Opava |  | Regionální zprávy POLAR

Na Slezské univerzitě v Opavě vaří jídla našich předků. Workshopy dobové kuchyně probíhají v gastrocentru univerzity a jsou součástí studia historie a kulturního dědictví v regionální praxi.

Video Přehravač se načítá.
Aktuální čas 0:00
Doba trvání -:-
Načteno: 0%
Typ streamu ŽIVĚ
Zbývající čas 0:00
 
1x
    • Kapitoly
    • Bez popisů, vybráno
    • Bez titulků, vybráno

      Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě uspořádala další workshop tentokrát zaměřený na mražené pochoutky. Studenti spolu s památkáři tak podle historických receptů vyráběli sorbety a zmrzliny spojené se šlechtickou společností baroka nebo 18. a 19. století.

      Natálie Kelemenová, studentka SU: “My máme kdoulovou zmrzlinu, je to z jamu a kompotu a přidali jsme tam ještě smetanu a cukrový sirup.”

      Romana Rosová, památkářka: “Teďka zrovna děláme vanilkovou zmrzlinu. Snažíme se zahřát směs vajíček, smetany a cukrového sirupu na 82 stupňů." 

      Vyráběla se také zmrzlina gorgonzolová, která se podávala s parmskou šunkou.

      Vše starodávnou metodou a s pomocí dobových cínových formiček nejroztodivnějších tvarů.

      Milan Svoboda, historik retro gastronomie: "Nejsložitější je zmrazit tu vlastní zmrzlinovou směs tou historickou metodou, což je vlastně kovový válec s tou směsí ponořený do směsi ledu a soli a ta směs přimrzá k tomu kovovému válci, musí se neustále seškrabávat a to je poměrně dlouhý proces.”

      U sorbetu je nejdůležitější co nejrychleji naplnit zmražené formičky a odnést je do mrazáku.

      Irena Korbelářová, děkanka Filozoficko-přírodovědecké fakulty SU: “My se snažíme těm studentům ukazovat s jakými surovinami se dříve pracovalo a samozřejmě pořádáme 2x za rok zpravidla workshopy tematické, ať už k první republice, ke středověku, k 19. století, kdy ti studenti si připravují podle dobových kuchařek recepty.”

      Ne všechny jsou jednoduché na přípravu, v mnoha starých receptářích totiž není uvedeno množství surovin.

      Nahlásit chybu


      K tématu

      Studenti Slezské univerzity vaří podle historických receptů. Tentokrát vyráběli sorbety a zmrzliny

      2. dubna 2025 17:42 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

      Na Slezské univerzitě v Opavě vaří jídla našich předků. Workshopy dobové kuchyně probíhají v gastrocentru univerzity a jsou součástí studia historie a kulturního dědictví v regionální praxi.


      Studenti karvinských středních škol si prošli Důl ČSA, pro který plánovali budoucí zužitkování

      Karviná i letos pokračuje ve spolupráci s Českým vysokým učením technickým v Praze v rámci mezinárodního konsorcia projektu ARV pro energetiku a udržitelnost. Do projektu je aktivně zapojena i karvinská mládež, která se v rámci něj přišla podívat do dolu ČSA, aby se dozvěděla něco o jeho minulosti i současnosti.

      Moravskoslezský kraj si udržuje stabilní návštěvnost, roste zájem o Jeseníky

      Včera 17:20 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      Návštěvnost Moravskoslezského kraje v prvním čtvrtletí letošního roku zůstává na obdobné úrovni jako loni. Díky voucherovému programu vzrostl zájem především o oblast Jeseníků. Kraj proto plánuje druhé kolo této podpory.

      Budoucí zdravotníci skládají zkoušky v prostředí třinecké nemocnice

      Včera 16:59 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      V prostorách Nemocnice Třinec právě probíhají praktické maturitní zkoušky studentů zdravotnických škol, které představují významný krok na jejich cestě k budoucímu povolání. Tyto zkoušky jsou nejen ověřením odborných znalostí a dovedností, ale také momentem, kdy mladí lidé poprvé naplno vnímají odpovědnost, kterou zdravotnické povolání přináší.

      Karvinské moře čeká jarní úklid, do akce se mohou zapojit i náhodní návštěvníci

      Včera 17:08 | Karviná | Libor Běčák

      Rekreační areál Karvinské moře projde v sobotu 17. května od 10 do 13 hodin důkladným jarním úklidem. Do dobrovolnické akce, kterou připravil magistrát města Karviná, se může zapojit každý návštěvník.

      Hasiči v noci vyprošťovali sutinami zasypané hosty zříceného hotelu v Čeladné

      Včera 6:32 | Čeladná | Libor Běčák

      Dva lidi, které zavalily sutiny, vyprostili hasiči ze zborcených vnitřních prostor hotelů v Čeladné. Další hosty uvězněné ve vyšším patře evakuovali po žebříku.

      Policejní video zachytilo ženu slézající po bleskosvodu z hořícího bytu, z domu byl zachráněn i vozíčkář

      Včera 13:57 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      Policie aktualizovala informace týkající se čtvrtečního požáru bytu v domě na ostravském sídlišti Dubina. Krátce po poledni tam došlo v panelovém domě v ulici Milana Fialy k požáru, který si vyžádal zásah policie, hasičů i záchranářů. Díky rychlé reakci policistů se podařilo evakuovat zhruba čtyři desítky obyvatel, zachránit muže na vozíku i ženu prchající z okna.

      Policisté hledají svědky nehody ve Frýdku-Místku, sražený chlapec z místa odešel

      Včera 17:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      Dopravní policisté z Frýdku-Místku prověřují okolnosti nehody, k níž došlo 25. dubna ráno na ulici Frýdlantská. Osobní vůz srazil chlapce na přechodu pro chodce. Ten z místa nehody odešel a zatím se nepodařilo zjistit jeho totožnost.

      Dobrovolní hasiči z Frýdku vyhráli krajskou soutěž ve vyprošťování

      Dobrovolní hasiči z Frýdku vyhráli krajské kolo soutěže ve vyprošťování u dopravních nehod. Soutěž prověřila celkem 17 týmů profesionálních i dobrovolných jednotek, které se utkaly v simulacích reálných scénářů nehod. Frýdecký tým předvedl nejlepší výkon právě mezi dobrovolnými jednotkami.

      Školáci soutěžili v netradičních disciplínách o finále Wolframu ve vojenském prostoru Libavá

      8. května 2025 11:27 | Havířov | Libor Běčák

      V Havířově a Opavě odstartoval 8. ročník branně vědomostní soutěže Wolfram pro základní a střední školy Moravskoslezského kraje. Letos se do ní zapojilo rekordních 152 škol. Vítězové oblastních kol postoupí do zářijového finále ve vojenském prostoru Libavá.

      Konala se soutěž, která angličtinou baví a stmeluje

      Soutěž, během které se mají děti angličtinou bavit, a ne stresovat, pořádala Základní škola Butovická. Znalosti jazyka v ní formou her a kvízů prověřily děti z deseti škol ze Studénky a okolí.

      Střední škola hotelnictví a služeb v Opavě rekonstruuje prostory zničené povodní

      7. května 2025 19:17 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

      Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola v Opavě se stále vzpamatovává z loňských zářijových povodní. Velká voda zatopila přízemí budovy školní restaurauce a cukrárny Terasa včetně cukrářské dílny.

      Martin Gniadek se vrací do Opavy. Bude sportovním manažerem BK Opava. Hl. trenérem bude David Zach

      7. května 2025 18:39 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

      BK Opava má nového sportovního manažera. Do výběrového řízení, které skončilo v pondělí večer, se přihlásilo několik zájemců, mezi nimi i zvučná jména.

      Hosté ve studiu: Matúš Peteja, primář chirurgického oddělení, SNO

      7. května 2025 17:24 | Opava | Jana Lipowská | Magazín TV medicína

      SNO je centrem vysoce specializované chirurgické péče

      Opava rozšiřuje parkovací zóny pro rezidenty. Ostatní řidiči v nich mohou parkovat pouze dopoledne

      6. května 2025 9:48 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

      V Opavě přibývají takzvané modré parkovací zóny. Jejich cílem je uvolnit místa pro místní obyvatele a firmy. Parkování v nich je možné pouze s platným parkovacím oprávněním.

      TS Opava na Den země zpřístupnily třídící linku. V kontejnerech na plasty jsou i mrtvá zvířata a jehly

      5. května 2025 10:16 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

      Technické služby Opava se zapojily do celostátní akce Dee země, jejímž cílem je podpořit ochranu přírody. Uspořály exkurzi na třídící linku odpadů.

      Opava představila budoucí podobu a využití Bredy. Měla by být soběstačná a zároveň zajímavá

      5. května 2025 10:12 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

      Opava spolu s vítězi architektonické soutěže vůbec poprvé představila lidem budoucí podobu a využití Bredy. Prezentace se uskutečnila přímo pod ikonickou kopulí bývalého obchodního domu.

      Na Slezské univerzitě v Opavě vaří jídla našich předků. Studenti tentokrát vyráběli historické sorbety a zmrzliny
      Vydáno 4. dubna 2025 11:30, Opava, Yvona Fajtová
      Na Slezské univerzitě v Opavě vaří jídla našich předků. Workshopy dobové kuchyně probíhají v gastrocentru univerzity a jsou součástí studia historie a kulturního dědictví v regionální praxi.

      Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě uspořádala další workshop tentokrát zaměřený na mražené pochoutky. Studenti spolu s památkáři tak podle historických receptů vyráběli sorbety a zmrzliny spojené se šlechtickou společností baroka nebo 18. a 19. století.

      Natálie Kelemenová, studentka SU: “My máme kdoulovou zmrzlinu, je to z jamu a kompotu a přidali jsme tam ještě smetanu a cukrový sirup.”

      Romana Rosová, památkářka: “Teďka zrovna děláme vanilkovou zmrzlinu. Snažíme se zahřát směs vajíček, smetany a cukrového sirupu na 82 stupňů." 

      Vyráběla se také zmrzlina gorgonzolová, která se podávala s parmskou šunkou.

      Vše starodávnou metodou a s pomocí dobových cínových formiček nejroztodivnějších tvarů.

      Milan Svoboda, historik retro gastronomie: "Nejsložitější je zmrazit tu vlastní zmrzlinovou směs tou historickou metodou, což je vlastně kovový válec s tou směsí ponořený do směsi ledu a soli a ta směs přimrzá k tomu kovovému válci, musí se neustále seškrabávat a to je poměrně dlouhý proces.”

      U sorbetu je nejdůležitější co nejrychleji naplnit zmražené formičky a odnést je do mrazáku.

      Irena Korbelářová, děkanka Filozoficko-přírodovědecké fakulty SU: “My se snažíme těm studentům ukazovat s jakými surovinami se dříve pracovalo a samozřejmě pořádáme 2x za rok zpravidla workshopy tematické, ať už k první republice, ke středověku, k 19. století, kdy ti studenti si připravují podle dobových kuchařek recepty.”

      Ne všechny jsou jednoduché na přípravu, v mnoha starých receptářích totiž není uvedeno množství surovin.

      Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000048071/na-slezske-univerzite-v-opave-vari-jidla-nasich-predku-studenti-tentokrat-vyrabeli-historicke-sorbety-a-zmrzliny