Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Setkání hotelových škol z Opavy a Liptovského Mikuláše

Opava |

V Opavě se vařilo ve stylu liptovské kuchyně. Své speciality i své kuchaře z hotelové školy přivezli k nám tentokrát z Liptovského Mikuláše slovenští důchodci, kteří na oplátku vyzkoušeli kuchařské umění studentů opavské hotelovky.

Návštěva liptovských seniorů, kteří dorazili do Opavy i s cimbálovkou a třemi kuchaři, stylově zahájila týden liptovské kuchyně. Akce je důkazem, že družby měst ani dnes nejsou žádným přežitkem.

Jaroslav Machovský, koordinátor zahr. vztahů města: "Spolupráce měst sahá až do roku 1964, takže má velmi dlouholetou tradici. Spolupráce hotelových škol byla obnovena v roce 2007 a toto je čtvrtá nebo pátá akce, kterou hotelové školy společně pořádají."

Jiří Vizauer, učitel odborných předmětů: "Má to význam každopádně, jak pro náš národ, tak pro naši školu, tak pro naše žáky."

Slovenští hosté se v Opavě cítí výborně. Studenti opavské Hotelové školy je mile překvapili pohostinností a typicky slezskými jídly.

Lukáš Gebauer, student opavské Hotelové školy: "Polívka byla cibulačka a hlavní chod byla vepřová kapsa plněná se zelím a bramborový knedlík."

Pochutnali si i slovenští kolegové našich kuchařů. A chvála od odborníků určitě potěší.

Miroslav Hrbko, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Mně to dneska moc chutilo. Byly tam nějaké stejné suroviny jako například kyselá kapusta - vaše zelí ."

Tomáš Lupták, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Má to specifickou chuť pro tento kraj a vlastně chutnalo mi to."

Celý týden vařili ale tito mladí muži Opavanům svoje slovenská jídla.

Jiří Vizauer, učitel odborných předmětů: "Dneska máme ten bačův rezeň, což je maso plněné uzeným sýrem, a podáváme s bramborovou kaší. Dále tam máme pastierskú polévku, úděné meso, budou halušky, bez toho se to neobejde."

Tomáš Lupták, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Na brynzových haluškách je nejlepší ta brynza, je rozdíl mezi letní a zimní. Ta zimní je lepší, protože je tučnější."

Ján Dudáš, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Nejdůležitější je na tom ta brynza asi a ještě dáváme škvarky."

Miroslav Hrbko, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Liptovská kuchyně, ten kraj je zaměřený víc na mléčné výrobky."

Stejně jako slovenští, tak i naši studenti hotelové školy sbírají zkušenosti v zahraničí. Tradiční jsou samozřejmě cesty na Slovensko.

Jiří Vizauer, učitel odborných předmětů: "Ti žáci tam jezdí velice rádi, můžu to potvrdit, protože já tam jezdím většinou s nimi, a je o to celkem boj, kdo tam pojede."

Lukáš Gebauer, student opavské Hotelové školy: "Líbí se mi, že škola pořádá praxe v zahraničí, což je super."

Symbolem vzájemných setkání hotelových škol z Opavy a Liptovského Mikuláše je putovní vařečka, na které pokaždé přibude jedna barevná stuha.

Nahlásit chybu


Kriminálka vyšetřuje partnerský incident v Třanovicích, žena v nemocnici zemřela

Dnes 7:51 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Od úterního večera vyšetřují moravskoslezští kriminalisté násilný incident, který se odehrál v Třanovicích na Frýdecko-Místecku. Po smrti je žena a pes.

Okrádal hokejisty během tréninku. Recidivista nakradl věci za 130 tisíc korun

Dnes 11:45 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Prý se chtěl dívat na hokej, místo toho ale kradl z šatny hokejistů. Bral vše, co mu přišlo pod ruce - mobily, hodinky, zlatý prsten a peněženku s hotovostí. Celkem nakradl věci za 130 tisíc korun. Muž byl už v minulosti trestán. Teď mu hrozí až pět let ve vězení.

Turistka se zranila v Beskydech. Na pomoc byl vyslán vrtulník

Dnes 10:12 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Žena si poranila kotník na horách. Do nepřístupného místa na hřeben Smrku byl vyslán vrtulník. Letečtí záchranáři společně s horskou službou ženu úspěšně našli. Turistka byla zachráněna pomocí palubního jeřábu vrtulníku a předána do nemocniční péče.

Pietní akt uctil oběti střelby ve FNO. Při tragédii před 6 lety zemřelo 7 lidí

Včera 14:29 | Ostrava-město | Jana Lipowská

Před budovou Polikliniky FNO v Porubě si lidé pietním aktem připomněli tragickou střelbu, ke které došlo 10. prosince 2019. K památníku položili věnce, květiny a zapálili svíčky.

Řidička v Ostravě nedala při odbočování přednost policistům, zranilo se pět lidí

Včera 19:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák

S největší pravděpodobností nepozornost při odbočovacím manévru stála za kolizí dvou osobních vozidel, ke které došlo v ve středu odpoledne na Bohumínské ulici v Ostravě. Řidička tam zkřížila cestu protijedoucím policistům.

Havířov dokončil modernizaci školního bazénu za 19 milionů korun

Včera 11:39 | Havířov | Bára Kelnerová

Modernizovaný školní bazén na ZŠ Františka Hrubína v Havířově znovu slouží stovkám dětí. Rozsáhlá rekonstrukce stála radnici téměř 20 milionů korun. Bazén budou využívat i ostatní organizace.

Děti z Dětského domova potěšily dárky od žáků soukromé SOŠ

Včera 19:47 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Žáci soukromé Střední odborné školy ve Frýdku-Místku se zapojili do charitativní akce Krabice od bot. Nejrůznější vánoční dárky věnovali dětem z Dětského domova.

Opilý mladík rozbil skleněné okna a dveře. Byl dopaden díky systému PCO

Včera 12:48 | Ostrava-město | Anna Břenková

Mladý muž rozbil skleněné okna a dveře. Prý měl vztek. Volání strážníků neslyšel, protože měl sluchátka. Vandal nadýchal přes dvě promile alkoholu. Prozradil ho pult centralizované ochrany (PCO).

Netradiční Mikuláš překvapil rodiny ve Vánočním vlaku

Včera 19:15 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Na vlakovém nádraží ve Frýdku nastupovaly desítky rodin s dětmi do speciálního Vánočního vlaku. Nikdo ale netušil, jaký Mikuláš s nimi letos pojede.

Cyklista ležel na zemi v bezvědomí. Ve vážném stavu byl vrtulníkem přepraven do nemocnice

Včera 11:54 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Cyklista byl v bezvědomí, bez dechu a srdce mu přestalo bít. Záchranáři vyjížděli k muži, který ležel na silnice vedle svého kola bez známek života. Okamžitě zahájili resuscitaci. V kritickém stavu byl muž letecky přepraven do nemocnice. Policie prosí svědky nehody o podrobnější informace.

Opavou projel mikulášský trolejbus plný světýlek, čertů i dětské radosti

6. prosince 2025 15:03 | Opava | Yvona Fajtová

Opavský Městský dopravní podnik opět vypravil oblíbený mikulášský vůz. Vánočně vyzdobený trolejbus jezdil po celém městě mimo jízdní řád a všichni mikuláši, čerti a andělé si užili jízdu zdarma.

Opava-Jaktař rozsvítila dřevěný betlém: klienti Charity přidali vyřezávaného velblouda

6. prosince 2025 14:45 | Opava | Yvona Fajtová

Už potřetí se v Opavě-Jaktaři slavnostně rozsvítil vyřezávaný betlém, který vyrábějí klienti a zaměstnanci Charity Opava. Letos k němu přibylo nové vyřezané zvířátko – velbloud. Betlém vznikl před třemi lety na přání místních obyvatel, kteří v městské části postrádali vánoční výzdobu.

Radost v Opavě rozdává vánoční atmosféru. Ručně vyrobené dárky a dekorace jdou na dračku

6. prosince 2025 14:15 | Opava | Yvona Fajtová

Už jen do 11. prosince máte možnost navštívit Vánoční obchůdek sociálně terapeutické dílny Radost. Klienti a zaměstnanci tohoto charitního střediska zde nabízejí mnoho rozmanitých a velmi žádaných vánočních dárků a dekorací.

Opavská věznice rozdává radost, poprvé se připojila k Andělskému stromu

3. prosince 2025 18:21 | Opava | Yvona Fajtová

Opavská věznice se zapojila do darovací kampaně s názvem Andělský strom. Tou už 15. rokem nezisková organizace Mezinárodní vězeňské společenství pomáhá propojovat děti a jejich odsouzené rodiče prostřednictvím vánočního dárku.

Historická budova bývalé opavské pošty po letech znovu ožila. Ožila Koncept Marketem

3. prosince 2025 18:07 | Opava | Yvona Fajtová

Koncept Market se letos odehrál na opravdu výjimečném místě, a to v prostorách dlouho nepřístupné staré opavské pošty. Tato historická budova na Masarykově třídě, která po letech čekání míří k nové budoucnosti jako domov pro seniory, tak ožila sváteční atmosférou, designem a lokální tvorbou.

Rozsvícení vánočního stromu na Dolním náměstí v Opavě rozzářilo stovky úsměvů

3. prosince 2025 17:51 | Opava | Yvona Fajtová

Opava má za sebou jeden z nejkrásnějších okamžiků začínajícího adventu. Na Dolním náměstí se sešly stovky lidí, aby si společně užili slavnostní rozsvícení vánočního stromu. Atmosféru doplnila hudba, andělé na chůdách, koledy i velkolepá andělská ohňová show.

Setkání hotelových škol z Opavy a Liptovského Mikuláše
Vydáno 25. října 2010 3:10, Opava, Eva Panošová
V Opavě se vařilo ve stylu liptovské kuchyně. Své speciality i své kuchaře z hotelové školy přivezli k nám tentokrát z Liptovského Mikuláše slovenští důchodci, kteří na oplátku vyzkoušeli kuchařské umění studentů opavské hotelovky.

Návštěva liptovských seniorů, kteří dorazili do Opavy i s cimbálovkou a třemi kuchaři, stylově zahájila týden liptovské kuchyně. Akce je důkazem, že družby měst ani dnes nejsou žádným přežitkem.

Jaroslav Machovský, koordinátor zahr. vztahů města: "Spolupráce měst sahá až do roku 1964, takže má velmi dlouholetou tradici. Spolupráce hotelových škol byla obnovena v roce 2007 a toto je čtvrtá nebo pátá akce, kterou hotelové školy společně pořádají."

Jiří Vizauer, učitel odborných předmětů: "Má to význam každopádně, jak pro náš národ, tak pro naši školu, tak pro naše žáky."

Slovenští hosté se v Opavě cítí výborně. Studenti opavské Hotelové školy je mile překvapili pohostinností a typicky slezskými jídly.

Lukáš Gebauer, student opavské Hotelové školy: "Polívka byla cibulačka a hlavní chod byla vepřová kapsa plněná se zelím a bramborový knedlík."

Pochutnali si i slovenští kolegové našich kuchařů. A chvála od odborníků určitě potěší.

Miroslav Hrbko, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Mně to dneska moc chutilo. Byly tam nějaké stejné suroviny jako například kyselá kapusta - vaše zelí ."

Tomáš Lupták, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Má to specifickou chuť pro tento kraj a vlastně chutnalo mi to."

Celý týden vařili ale tito mladí muži Opavanům svoje slovenská jídla.

Jiří Vizauer, učitel odborných předmětů: "Dneska máme ten bačův rezeň, což je maso plněné uzeným sýrem, a podáváme s bramborovou kaší. Dále tam máme pastierskú polévku, úděné meso, budou halušky, bez toho se to neobejde."

Tomáš Lupták, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Na brynzových haluškách je nejlepší ta brynza, je rozdíl mezi letní a zimní. Ta zimní je lepší, protože je tučnější."

Ján Dudáš, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Nejdůležitější je na tom ta brynza asi a ještě dáváme škvarky."

Miroslav Hrbko, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Liptovská kuchyně, ten kraj je zaměřený víc na mléčné výrobky."

Stejně jako slovenští, tak i naši studenti hotelové školy sbírají zkušenosti v zahraničí. Tradiční jsou samozřejmě cesty na Slovensko.

Jiří Vizauer, učitel odborných předmětů: "Ti žáci tam jezdí velice rádi, můžu to potvrdit, protože já tam jezdím většinou s nimi, a je o to celkem boj, kdo tam pojede."

Lukáš Gebauer, student opavské Hotelové školy: "Líbí se mi, že škola pořádá praxe v zahraničí, což je super."

Symbolem vzájemných setkání hotelových škol z Opavy a Liptovského Mikuláše je putovní vařečka, na které pokaždé přibude jedna barevná stuha.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/5291/setkani-hotelovych-skol-z-opavy-a-liptovskeho-mikulase