Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Setkání hotelových škol z Opavy a Liptovského Mikuláše

Opava |

V Opavě se vařilo ve stylu liptovské kuchyně. Své speciality i své kuchaře z hotelové školy přivezli k nám tentokrát z Liptovského Mikuláše slovenští důchodci, kteří na oplátku vyzkoušeli kuchařské umění studentů opavské hotelovky.

Návštěva liptovských seniorů, kteří dorazili do Opavy i s cimbálovkou a třemi kuchaři, stylově zahájila týden liptovské kuchyně. Akce je důkazem, že družby měst ani dnes nejsou žádným přežitkem.

Jaroslav Machovský, koordinátor zahr. vztahů města: "Spolupráce měst sahá až do roku 1964, takže má velmi dlouholetou tradici. Spolupráce hotelových škol byla obnovena v roce 2007 a toto je čtvrtá nebo pátá akce, kterou hotelové školy společně pořádají."

Jiří Vizauer, učitel odborných předmětů: "Má to význam každopádně, jak pro náš národ, tak pro naši školu, tak pro naše žáky."

Slovenští hosté se v Opavě cítí výborně. Studenti opavské Hotelové školy je mile překvapili pohostinností a typicky slezskými jídly.

Lukáš Gebauer, student opavské Hotelové školy: "Polívka byla cibulačka a hlavní chod byla vepřová kapsa plněná se zelím a bramborový knedlík."

Pochutnali si i slovenští kolegové našich kuchařů. A chvála od odborníků určitě potěší.

Miroslav Hrbko, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Mně to dneska moc chutilo. Byly tam nějaké stejné suroviny jako například kyselá kapusta - vaše zelí ."

Tomáš Lupták, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Má to specifickou chuť pro tento kraj a vlastně chutnalo mi to."

Celý týden vařili ale tito mladí muži Opavanům svoje slovenská jídla.

Jiří Vizauer, učitel odborných předmětů: "Dneska máme ten bačův rezeň, což je maso plněné uzeným sýrem, a podáváme s bramborovou kaší. Dále tam máme pastierskú polévku, úděné meso, budou halušky, bez toho se to neobejde."

Tomáš Lupták, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Na brynzových haluškách je nejlepší ta brynza, je rozdíl mezi letní a zimní. Ta zimní je lepší, protože je tučnější."

Ján Dudáš, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Nejdůležitější je na tom ta brynza asi a ještě dáváme škvarky."

Miroslav Hrbko, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Liptovská kuchyně, ten kraj je zaměřený víc na mléčné výrobky."

Stejně jako slovenští, tak i naši studenti hotelové školy sbírají zkušenosti v zahraničí. Tradiční jsou samozřejmě cesty na Slovensko.

Jiří Vizauer, učitel odborných předmětů: "Ti žáci tam jezdí velice rádi, můžu to potvrdit, protože já tam jezdím většinou s nimi, a je o to celkem boj, kdo tam pojede."

Lukáš Gebauer, student opavské Hotelové školy: "Líbí se mi, že škola pořádá praxe v zahraničí, což je super."

Symbolem vzájemných setkání hotelových škol z Opavy a Liptovského Mikuláše je putovní vařečka, na které pokaždé přibude jedna barevná stuha.

Nahlásit chybu


Tragický incident na tramvajové zastávce v Ostravě, zemřel 32letý muž

Včera 21:49 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ostravští kriminalisté se zabývají okolnostmi tragického incidentu, ke kterému došlo dnes krátce před 18. hodinou na ulici Horní v Ostravě. Podle předběžných informací se 32letý muž pokoušel dostat do přijíždějící tramvaje, přitom však upadl pod její kola.

Speciální systém COBRA pomohl uhasit požár střechy v Rychvaldu

Včera 16:42 | Rychvald | Lukáš Zavadil

Požár střechy rodinného domu v Rychvaldu na Karvinsku způsobil škodu za 800 tisíc korun. K zásahu vyjíždělo pět jednotek hasičů, kteří díky rychlému zásahu uchránili majetek v hodnotě 2 milionů korun. Při hašení byl využit unikátní systém COBRA, který hasičům umožnil efektivní zásah přímo v ohnisku požáru.

Moravskoslezský kraj přikryla sněhová peřina. Po víkendu ale sníh zase roztaje

Moravskoslezský kraj přes noc přikryla sněhová peřina. Ráno si tak možná někteří lidé zanadávali, že musí odhrabávat auto, ale děti byly jistě nadšené. Silničáři hlavní tahy zprůjezdnili ještě v průběhu noci. Podle meteorologů by měl po víkendu sníh zase roztát.

O školení v první pomoci byl v havířovské nemocnici velký zájem

Havířovská nemocnice uspořádala školení první pomoci, na kterém si účastníci osvojili postupy resuscitace a ošetření úrazů. Pod vedením odborníků si vyzkoušeli, jak správně stlačovat hrudník, kdy zahájit umělé dýchání a jak poskytnout pomoc dětem i dospělým.

Tragický požár v Ostravě: policisté evakuovali 16 lidí, hasiči našli v bytě mrtvého muže

Včera 9:18 | Ostrava-Jih | Lukáš Zavadil

Dramatické chvíle zažili obyvatelé domu na ulici Smirnovova v Ostravě-Zábřehu. Noční požár bytu si tam vyžádal evakuaci šestnácti lidí, včetně malého dítěte. Zasažený byt hasiči prohledali a nalezli zde muže bez známek života.

Úzká a frekventovaná silnice na Mezidolí v Havířově se dočká chodníku

Radnice v Havířově zahájila výstavbu dlouho očekávaného chodníku na ulici Mezidolí. Stavba zahrnuje i osvětlení, odvodnění i přeložky nízkého napětí a má být dokončena v srpnu příštího roku. Vše ale bude záležet na počasí.

Projekt Rodinného centra Mozaika a města splní další vánoční přání

Rodinné centrum Mozaika ve spolupráci se sociálním odborem města připravuje další ročník projektu Vánoční překvapení. Jeho cílem je obstarat pod stromeček dárky pro novojičínské děti ze sociálně znevýhodněného prostředí.

Krevní centrum přijelo odebírat krev na radnici Moravské Ostravy a Přívozu

Mobilní odběrové stanoviště Krevního centra Fakultní nemocnice Ostrava vyrazilo podruhé do terénu. Tentokrát zavítalo na radnici Moravské Ostravy a Přívozu, kde krev darovalo 30 úředníků, z toho 23 úplně poprvé.

Školáci si přejí fast food, to jim ale město splnit nemůže

V základních školách se konala mladá školní fóra. Žáci se mohli vyjádřit jednak ke své škole a také k dění ve městě. Třeba na Komenského 66 získal nejvíce hlasů požadavek na zřízení fast foodu.

Transfuzní oddělení SNO potřebuje více dárců

21. listopadu 2024 17:25 | Opava | Yvona Fajtová | Magazín TV medicína

Hematologicko-transfuzní oddělení Slezské nemocnice v Opavě zajišťuje krev nejen pro své pacienty, ale také pro pacienty krnovské nemocnice, která kvůli zářijovým povodním přišla o odběrové místo. Aktuálně tak chybí dárci krve všech krevních skupin.

Archeologové v Opavě objevili středověké sídliště i velmi vzácnou poutní láhev

20. listopadu 2024 19:13 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Na budoucí stavbě jižního obchvatu Opavy od léta probíhal archeologický výzkum. A přinesl vzácné objevy. Vedle velmi dobře dochovaných pozůstatků germánského osídlení z mladší doby římské byl velkým překvapením objev středověkého sídliště.

Už žádné převážení pacientů venkem. Slezská nemocnice v Opavě má nové nadzemní koridory

20. listopadu 2024 18:52 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Slezská nemocnice v Opavě slavnostně otevřela nadzemní tubusové koridory. Jejich stavba trvala déle než rok a přinesla zejména komfort jak zaměstnancům, tak pacientům a návštěvníkům tohoto zdravotnického zařízení.

Oslavy Dne boje za svobodu a demokracii v Opavě ukončil lampionový průvod s pohádkovými postavami

20. listopadu 2024 18:39 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den boje za svobodu a demokracii. Zapojilo se do nich jak vedení města, tak studenti Slezské univerzity a Slezského gymnázia a také herci Slezského divadla.

Slezská nemocnice slavnostně otevřela nové nadzemní koridory. Zvýšily komfort pacientům i zaměstnancům

20. listopadu 2024 9:52 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Slezská nemocnice v Opavě slavnostně otevřela nadzemní tubusové koridory. Jejich stavba trvala déle než rok a přinesla zejména komfort jak zaměstnancům, tak pacientům a návštěvníkům tohoto zdravotnického zařízení.

Setkání hotelových škol z Opavy a Liptovského Mikuláše
Vydáno 25. října 2010 3:10, Opava, Eva Panošová
V Opavě se vařilo ve stylu liptovské kuchyně. Své speciality i své kuchaře z hotelové školy přivezli k nám tentokrát z Liptovského Mikuláše slovenští důchodci, kteří na oplátku vyzkoušeli kuchařské umění studentů opavské hotelovky.

Návštěva liptovských seniorů, kteří dorazili do Opavy i s cimbálovkou a třemi kuchaři, stylově zahájila týden liptovské kuchyně. Akce je důkazem, že družby měst ani dnes nejsou žádným přežitkem.

Jaroslav Machovský, koordinátor zahr. vztahů města: "Spolupráce měst sahá až do roku 1964, takže má velmi dlouholetou tradici. Spolupráce hotelových škol byla obnovena v roce 2007 a toto je čtvrtá nebo pátá akce, kterou hotelové školy společně pořádají."

Jiří Vizauer, učitel odborných předmětů: "Má to význam každopádně, jak pro náš národ, tak pro naši školu, tak pro naše žáky."

Slovenští hosté se v Opavě cítí výborně. Studenti opavské Hotelové školy je mile překvapili pohostinností a typicky slezskými jídly.

Lukáš Gebauer, student opavské Hotelové školy: "Polívka byla cibulačka a hlavní chod byla vepřová kapsa plněná se zelím a bramborový knedlík."

Pochutnali si i slovenští kolegové našich kuchařů. A chvála od odborníků určitě potěší.

Miroslav Hrbko, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Mně to dneska moc chutilo. Byly tam nějaké stejné suroviny jako například kyselá kapusta - vaše zelí ."

Tomáš Lupták, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Má to specifickou chuť pro tento kraj a vlastně chutnalo mi to."

Celý týden vařili ale tito mladí muži Opavanům svoje slovenská jídla.

Jiří Vizauer, učitel odborných předmětů: "Dneska máme ten bačův rezeň, což je maso plněné uzeným sýrem, a podáváme s bramborovou kaší. Dále tam máme pastierskú polévku, úděné meso, budou halušky, bez toho se to neobejde."

Tomáš Lupták, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Na brynzových haluškách je nejlepší ta brynza, je rozdíl mezi letní a zimní. Ta zimní je lepší, protože je tučnější."

Ján Dudáš, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Nejdůležitější je na tom ta brynza asi a ještě dáváme škvarky."

Miroslav Hrbko, student Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši: "Liptovská kuchyně, ten kraj je zaměřený víc na mléčné výrobky."

Stejně jako slovenští, tak i naši studenti hotelové školy sbírají zkušenosti v zahraničí. Tradiční jsou samozřejmě cesty na Slovensko.

Jiří Vizauer, učitel odborných předmětů: "Ti žáci tam jezdí velice rádi, můžu to potvrdit, protože já tam jezdím většinou s nimi, a je o to celkem boj, kdo tam pojede."

Lukáš Gebauer, student opavské Hotelové školy: "Líbí se mi, že škola pořádá praxe v zahraničí, což je super."

Symbolem vzájemných setkání hotelových škol z Opavy a Liptovského Mikuláše je putovní vařečka, na které pokaždé přibude jedna barevná stuha.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/5291/setkani-hotelovych-skol-z-opavy-a-liptovskeho-mikulase