Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Sestřih divácky nejatraktivnějších událostí z Ostravy-Jihu

Ostrava-Jih |

Připravili jsme pro vás sestřih reportáží z Ostravy-Jihu, které vás v letošním roce zaujaly nejvíce. Měly tak nejen velkou sledovanost, ale také spoustu liků na sociálních sítích.

Radnice Ostravy-Jihu nechala kompletně zrekonstruovat objekt u točny tramvajové linky č. 11 v Zábřehu. Ocenili to zejména návštěvníci přilehlého bělského lesa, kterým kromě veřejných toalet, které tady dlouho chyběly, nabízí i občerstvení.

Markéta Langrová (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Je zde nová střecha, zateplila se fasáda, jsou zde udělané i terénní úpravy. Vnitřní dispozice se změnily tak, aby zde vznikly toalety, zázemí pro zaměstnance dopravního podniku a také nové bistro. O čistotu a pořádek se starají naše technické služby a toalety jsou zrekonstruovány tak, aby byly v provedení antivandal."

V Ostravě-Jihu letos skončila kompletní rekonstrukce podchodu pod ulicí Horní v Hrabůvce. Ten se změnil k nepoznání. Z počmáraného, špinavého a tmavého místa se stal prosvětlený a bezpečný prostor.

Hana Tichánková (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Celá rekonstrukce stála 23 milionů korun. Byly zde vyměněny samozřejmě veškeré technologie, byly instalovány nové plošiny pro imobilní občany. Samozřejmě i kamery, aby zde byla zachována bezpečnost. Všechny stěny jsou antigraffiti úprava, aby v případě, že dojde k jejich poškození, šly lehce tyto nákresy odstranit. Kamery zabírají veškerý prostor podchodu a také samozřejmě přístup na nástupiště.”

Staré zkorodované důlní vozíky společnosti OKD našly své nové uplatnění. V Ostravě-Jihu si z nich udělali květináče. Celkem jich po obvodu rozmístili deset.

Hana Tichánková (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Chceme tak jako symbolicky zachovat to, co je pro Ostravu tradiční, to značí hornický průmysl a skutečnost, že vlastně se posouváme někde jinde do budoucnosti, nějaké nové doby, která bude muset existovat už bez těžkého průmyslu, který zde byl dlouhodobě zakořeněn.”

Důlní vozík má oproti jiným kolejovým vozidlům kolečka velmi blízko u sebe v nejmenší vzdálenosti pod těžištěm, aby šel při vykolejení lehce nahodit zpět.

Z pramene v Zábřehu Korýtku opět teče voda. Je to jediný funkční pramen v Ostravě-Jihu, který dlouhá léta chátral. Původní trubka byla zrezivělá a ucpaná, takže voda, která tady přitéká až z Ondřejníku, vydatně vytékala mimo ni. Toto prameniště se díky participativnímu rozpočtu dočkalo rekonstrukce.

Petr Lexa Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih: “Jsem, rád, že tento projekt uspěl a že našel takovou podporu mezi obyvateli Jihu a že pramen zase dneska teče. Myslím si, že i účast na samotném požehnání tobo pramene ukazuje, že ten pramen byl opravdu vyhledávaným místem pro místní a myslím si, že můžeme být hrdí i na to, že na území sídliště máme takový pramen, který se ukázal jako jeden z nejkvalitnějších výběrů na území současné Ostravy.”

Voda z pramene prošla i rozbory, které ukázaly, že jde o nejčistší pramen v Ostravě.

Tři měsíce probíhala veřejná sbírka pro nájemníky domu v Provaznické ulici v Hrabůvce. 24. února tam explodoval jeden z bytů, ve kterém dva muži vařili pervitin. Výbuch narušil statiku domu a následný požár poškodil dalších několik bytů a také auta v okolí.

Martin Bednář (ANO), starosta MOb Ostrava-Jih: “Na transparentním účtu pro Provaznická 76 se vybralo 566 tisíc korun, které jsou rozděleny mezi jednotlivé nájemníky. Pochopitelně bez nájemníka, kde došlo k výbuchu. Jsem rád, že naši občané jsou ochotni pomoci lidem, kteří jsou v nouzi.”

Dům s pečovatelskou službou Odborářská v Hrabůvce získal nový společenský sál. Vznikl kompletní rekonstrukcí jídelny, která už nesloužila svému účelu.

Markéta Langrová (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Stavební práce vyšly na zhruba 6,2 milionů korun. Rekonstrukcí neprošel jenom tento sál, ale i celé zázemí. Máme tady nově vybudovaný prostor pro šatnu, pro odkládání oděvů. Dále rekonstrukcí prošly toalety, kuchyně včetně výdejních okének a nově vznikl prostor pro účinkující.”

Vyměněno bylo i obložení a nové jsou i podlahy, dlažby, topná tělesa, okna a osvětlení. Rekonstrukcí prošla i elektroinstalace a celý sál získal i klimatizaci.

Ostrava-Zábřeh roste do krásy. Letos se změnil k nepoznání zanedbaný prostor za kinem Luna, jehož kompletní revitalizace začala loni v říjnu a vyžádala si 16 milionů korun.

Hana Tichánková (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Za tyto prostředky zde byl vybudován úplně nový prostor, který obsahuje jednak pingpongové stoly, dráhu, na které se mohou lidé pohybovat na kolečkových bruslích, nebo koloběžce. Byla vysázena nová zeleň, instalovány nové lavičky, pítko pro osvěžení nejen lidí, ale i psů.”

Nové jsou i chodníky a parkourové hřiště, které bylo jedním z prvních projektů participativního rozpočtu Náš Jih.

V Zábřehu by měla projít i veškerá prostranství kolem nákupního centra Kotva a také před kostelem svatého Ducha, kde se momentálně nachází velké parkoviště.

Jan Dohnal (ODS), místostarosta MOb Ostrava-Jih: “V rámci další etapy revitalizace sídliště Zábřeh, bychom chtěli opravit to nejdůležitější, co v tomto místě je a co tvoří celé jádro toho území a je to vlastně i jedno z hlavních center Ostravy-Jihu. Jsou to všechna ta prostranství, která se táhnou kolem nákupního centra Kotva. Všechno, co je v celé délce budovy, projde kompletní rekonstrukcí v příštím roce.”

Vybudovány tady budou nejen nové chodníky, ale i cyklostezka, která bude navazovat na cyklostezku směrem od Vodárny. Do budoucna by měla být spojena s cyklostezkou až na ulici Husarova a vytvoří tak tepnu dál směrem k Odře.

V Pískových dolech vznikl Památník tramvajové dopravy. Připomíná tramvajovou dráhu, která tady fungovala od roku 1913 do roku 1964 a sloužila především lidem, kteří jezdili do práce do vítkovických železáren.

Hana Tichánková (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Sešli jsme se tady v hojném počtu a pevně věříme, že je to jedno z dalších míst, které oživí historii Ostravy a připomene, co zde v minulosti bylo, na jakých základech Ostrava vyrostla a určitě se najde i spousta pamětníků, kteří si ještě tuto trať pamatují.”
Petr Lexa Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih, autor návrhu: “Ten památník má v sobě takovou bývalou drážní telefonní skříň a uvnitř je informační tabule a kdo chce, tak se tam může podívat a nakoukne vlastně Jsou tam historické fotografie z provozu tramvajové dráhy, jsou tam texty a návštěvníci se dozví všechno o té dráze, která fungovala v letech 1913 až 1964.”

Tramvajová linka Vítkovice, Zábřeh, Pískové doly byla jednou z nejkratších na Ostravsku. Dráha měřila pouhých 1 a půl kilometru, kterou tramvaj ujela za pouhých 7 minut.

Radnice Ostravy-Jihu má ve správě zhruba 5200 bytů. Od roku 2017 jich prošlo kontrolou bezmála 1000. Výsledkem je 83 výpovědí z nájmu. Dalším desítkám problémových nájemníků nebyly prodlouženy smlouvy. Kontroly bytů stále pokračují.

Markéta Langrová (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “V měsíci září a říjnu jsme zkontrolovali celkem 104 bytů. Kontrolujeme počty nahlášených osob, technický stav bytů, zda nájemce užívá byt v souladu s nájemní smlouvou a domovním řádem a našim seniorům poskytujeme sociální poradenství."

U dvou bytů nebyla kvůli rušení nočního klidu a opakovaným zásahům policie prodloužena nájemní smlouva a jejich obyvatelé se museli do konce listopadu vystěhovat.

Bývalé lázně Jubilejní kolonie v Hrabůvce z roku 1930 prošly kompletní rekonstrukcí. Díky ní se tento historický dům vrátil do doby, kdy byl postaven. O nebytové prostory v něm byl velký zájem.

Markéta Langrová (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Já jsem velmi mile překvapená, že se nám podařilo veškeré prostory v tomto objektu tak velmi rychle obsadit a opravdu velmi mě těší, že i v této složité době jsme našli nájemce, který byl schopen otevřít v přízemí tohoto objektu kavárnu.”

Kdysi se v přízemí objektu nacházela čekárna, mandlovna, prádelna a sprchy. V prvním patře pak bylo 9 van, kam se obyvatelé Jubilejní kolonie chodili většinou v sobotu umývat.

Už na leden pro vás chystáme přehled investičních akcí radnice v roce 2021 zahrnující opravy komunikací, výstavby parkovišť, rekonstrukce ve školských zařízeních i vznik nové volnočasové zóny v areálu rybníků.

Nahlásit chybu


K tématu

V Bělském lese vyrostlo vánoční městečko. Světelné 3D instalace uchvátí každého

20. listopadu 2023 8:11 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

V areálu Lesní školy v Bělském lese vyrostlo vánoční městečko. Jde o světelné 3D vánoční instalace, které potěší jak děti tak dospělé. Vánoční městečko je novinkou tradičních Vánoc na Jihu.

Radnice Ostravy-Jihu bude v roce 2024 hospodařit s rozpočtem ve výši přes jednu a půl miliardy korun

27. prosince 2023 20:28 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Radnice Ostravy-Jihu bude v roce 2024 hospodařit s rozpočtem ve výši přes jednu a půl miliardy korun. Je o 207 milionů korun vyšší než v letošním roce.

V Ostravě-Jihu jsou na zimu připraveni. Technické služby mají v zásobě 50 tun soli

28. listopadu 2023 16:52 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

V Ostravě-Jihu se naplno rozjela zimní údržba. Ta potrvá až do konce března. V obvodu se udržuje sjízdných a schůdných přes 300 km silnic a chodníků.


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Ve Studiu G si zahrají profesionálové i studenti

Studio G je jednou z nejmladších divadelních scén v Ostravě. Vzniklo teprve v roce 2019 na místě bývalého papírnictví, jehož prostory členové přebudovali na kavárnu a divadelní sál. Od té doby slouží kultuře.

Klub 1. FC Poruba uspořádal nábor fotbalových hvězdiček s Tomášem Ujfalušim. Přišly desítky dětí

Klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Sestřih divácky nejatraktivnějších událostí z Ostravy-Jihu
Vydáno 28. prosince 2021 18:25, Ostrava-Jih, Yvona Fajtová
Připravili jsme pro vás sestřih reportáží z Ostravy-Jihu, které vás v letošním roce zaujaly nejvíce. Měly tak nejen velkou sledovanost, ale také spoustu liků na sociálních sítích.

Radnice Ostravy-Jihu nechala kompletně zrekonstruovat objekt u točny tramvajové linky č. 11 v Zábřehu. Ocenili to zejména návštěvníci přilehlého bělského lesa, kterým kromě veřejných toalet, které tady dlouho chyběly, nabízí i občerstvení.

Markéta Langrová (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Je zde nová střecha, zateplila se fasáda, jsou zde udělané i terénní úpravy. Vnitřní dispozice se změnily tak, aby zde vznikly toalety, zázemí pro zaměstnance dopravního podniku a také nové bistro. O čistotu a pořádek se starají naše technické služby a toalety jsou zrekonstruovány tak, aby byly v provedení antivandal."

V Ostravě-Jihu letos skončila kompletní rekonstrukce podchodu pod ulicí Horní v Hrabůvce. Ten se změnil k nepoznání. Z počmáraného, špinavého a tmavého místa se stal prosvětlený a bezpečný prostor.

Hana Tichánková (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Celá rekonstrukce stála 23 milionů korun. Byly zde vyměněny samozřejmě veškeré technologie, byly instalovány nové plošiny pro imobilní občany. Samozřejmě i kamery, aby zde byla zachována bezpečnost. Všechny stěny jsou antigraffiti úprava, aby v případě, že dojde k jejich poškození, šly lehce tyto nákresy odstranit. Kamery zabírají veškerý prostor podchodu a také samozřejmě přístup na nástupiště.”

Staré zkorodované důlní vozíky společnosti OKD našly své nové uplatnění. V Ostravě-Jihu si z nich udělali květináče. Celkem jich po obvodu rozmístili deset.

Hana Tichánková (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Chceme tak jako symbolicky zachovat to, co je pro Ostravu tradiční, to značí hornický průmysl a skutečnost, že vlastně se posouváme někde jinde do budoucnosti, nějaké nové doby, která bude muset existovat už bez těžkého průmyslu, který zde byl dlouhodobě zakořeněn.”

Důlní vozík má oproti jiným kolejovým vozidlům kolečka velmi blízko u sebe v nejmenší vzdálenosti pod těžištěm, aby šel při vykolejení lehce nahodit zpět.

Z pramene v Zábřehu Korýtku opět teče voda. Je to jediný funkční pramen v Ostravě-Jihu, který dlouhá léta chátral. Původní trubka byla zrezivělá a ucpaná, takže voda, která tady přitéká až z Ondřejníku, vydatně vytékala mimo ni. Toto prameniště se díky participativnímu rozpočtu dočkalo rekonstrukce.

Petr Lexa Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih: “Jsem, rád, že tento projekt uspěl a že našel takovou podporu mezi obyvateli Jihu a že pramen zase dneska teče. Myslím si, že i účast na samotném požehnání tobo pramene ukazuje, že ten pramen byl opravdu vyhledávaným místem pro místní a myslím si, že můžeme být hrdí i na to, že na území sídliště máme takový pramen, který se ukázal jako jeden z nejkvalitnějších výběrů na území současné Ostravy.”

Voda z pramene prošla i rozbory, které ukázaly, že jde o nejčistší pramen v Ostravě.

Tři měsíce probíhala veřejná sbírka pro nájemníky domu v Provaznické ulici v Hrabůvce. 24. února tam explodoval jeden z bytů, ve kterém dva muži vařili pervitin. Výbuch narušil statiku domu a následný požár poškodil dalších několik bytů a také auta v okolí.

Martin Bednář (ANO), starosta MOb Ostrava-Jih: “Na transparentním účtu pro Provaznická 76 se vybralo 566 tisíc korun, které jsou rozděleny mezi jednotlivé nájemníky. Pochopitelně bez nájemníka, kde došlo k výbuchu. Jsem rád, že naši občané jsou ochotni pomoci lidem, kteří jsou v nouzi.”

Dům s pečovatelskou službou Odborářská v Hrabůvce získal nový společenský sál. Vznikl kompletní rekonstrukcí jídelny, která už nesloužila svému účelu.

Markéta Langrová (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Stavební práce vyšly na zhruba 6,2 milionů korun. Rekonstrukcí neprošel jenom tento sál, ale i celé zázemí. Máme tady nově vybudovaný prostor pro šatnu, pro odkládání oděvů. Dále rekonstrukcí prošly toalety, kuchyně včetně výdejních okének a nově vznikl prostor pro účinkující.”

Vyměněno bylo i obložení a nové jsou i podlahy, dlažby, topná tělesa, okna a osvětlení. Rekonstrukcí prošla i elektroinstalace a celý sál získal i klimatizaci.

Ostrava-Zábřeh roste do krásy. Letos se změnil k nepoznání zanedbaný prostor za kinem Luna, jehož kompletní revitalizace začala loni v říjnu a vyžádala si 16 milionů korun.

Hana Tichánková (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Za tyto prostředky zde byl vybudován úplně nový prostor, který obsahuje jednak pingpongové stoly, dráhu, na které se mohou lidé pohybovat na kolečkových bruslích, nebo koloběžce. Byla vysázena nová zeleň, instalovány nové lavičky, pítko pro osvěžení nejen lidí, ale i psů.”

Nové jsou i chodníky a parkourové hřiště, které bylo jedním z prvních projektů participativního rozpočtu Náš Jih.

V Zábřehu by měla projít i veškerá prostranství kolem nákupního centra Kotva a také před kostelem svatého Ducha, kde se momentálně nachází velké parkoviště.

Jan Dohnal (ODS), místostarosta MOb Ostrava-Jih: “V rámci další etapy revitalizace sídliště Zábřeh, bychom chtěli opravit to nejdůležitější, co v tomto místě je a co tvoří celé jádro toho území a je to vlastně i jedno z hlavních center Ostravy-Jihu. Jsou to všechna ta prostranství, která se táhnou kolem nákupního centra Kotva. Všechno, co je v celé délce budovy, projde kompletní rekonstrukcí v příštím roce.”

Vybudovány tady budou nejen nové chodníky, ale i cyklostezka, která bude navazovat na cyklostezku směrem od Vodárny. Do budoucna by měla být spojena s cyklostezkou až na ulici Husarova a vytvoří tak tepnu dál směrem k Odře.

V Pískových dolech vznikl Památník tramvajové dopravy. Připomíná tramvajovou dráhu, která tady fungovala od roku 1913 do roku 1964 a sloužila především lidem, kteří jezdili do práce do vítkovických železáren.

Hana Tichánková (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Sešli jsme se tady v hojném počtu a pevně věříme, že je to jedno z dalších míst, které oživí historii Ostravy a připomene, co zde v minulosti bylo, na jakých základech Ostrava vyrostla a určitě se najde i spousta pamětníků, kteří si ještě tuto trať pamatují.”
Petr Lexa Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih, autor návrhu: “Ten památník má v sobě takovou bývalou drážní telefonní skříň a uvnitř je informační tabule a kdo chce, tak se tam může podívat a nakoukne vlastně Jsou tam historické fotografie z provozu tramvajové dráhy, jsou tam texty a návštěvníci se dozví všechno o té dráze, která fungovala v letech 1913 až 1964.”

Tramvajová linka Vítkovice, Zábřeh, Pískové doly byla jednou z nejkratších na Ostravsku. Dráha měřila pouhých 1 a půl kilometru, kterou tramvaj ujela za pouhých 7 minut.

Radnice Ostravy-Jihu má ve správě zhruba 5200 bytů. Od roku 2017 jich prošlo kontrolou bezmála 1000. Výsledkem je 83 výpovědí z nájmu. Dalším desítkám problémových nájemníků nebyly prodlouženy smlouvy. Kontroly bytů stále pokračují.

Markéta Langrová (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “V měsíci září a říjnu jsme zkontrolovali celkem 104 bytů. Kontrolujeme počty nahlášených osob, technický stav bytů, zda nájemce užívá byt v souladu s nájemní smlouvou a domovním řádem a našim seniorům poskytujeme sociální poradenství."

U dvou bytů nebyla kvůli rušení nočního klidu a opakovaným zásahům policie prodloužena nájemní smlouva a jejich obyvatelé se museli do konce listopadu vystěhovat.

Bývalé lázně Jubilejní kolonie v Hrabůvce z roku 1930 prošly kompletní rekonstrukcí. Díky ní se tento historický dům vrátil do doby, kdy byl postaven. O nebytové prostory v něm byl velký zájem.

Markéta Langrová (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Já jsem velmi mile překvapená, že se nám podařilo veškeré prostory v tomto objektu tak velmi rychle obsadit a opravdu velmi mě těší, že i v této složité době jsme našli nájemce, který byl schopen otevřít v přízemí tohoto objektu kavárnu.”

Kdysi se v přízemí objektu nacházela čekárna, mandlovna, prádelna a sprchy. V prvním patře pak bylo 9 van, kam se obyvatelé Jubilejní kolonie chodili většinou v sobotu umývat.

Už na leden pro vás chystáme přehled investičních akcí radnice v roce 2021 zahrnující opravy komunikací, výstavby parkovišť, rekonstrukce ve školských zařízeních i vznik nové volnočasové zóny v areálu rybníků.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000029183/sestrih-divacky-nejatraktivnejsich-udalosti-z-ostravyjihu