Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Ostravě-Jihu přivítali rok 2024 Novoročním ohňostrojem. Sjely se na něj tisíce lidí

Ostrava-Jih |

Nebe nad Ostravou na Nový rok rozzářil 15 ti minutový ohňostroj. Pyrotechnická show je na kruhovém objezdu v Hrabůvce dlouholetá tradice a sjíždějí se tam lidé z širokého okolí.

Tisíce lidí si nenechaly ujít tradiční novoroční ohňostroj městského obvodu Ostrava-Jih. Chvíle čekání si lidé mohli už od 15 hodin zpříjemnit na nedalekém náměstí Ostrava-Jih, kde byly pro tuto příležitost otevřeny stánky s různými dobrotami i také nápoji na zahřátí, nechyběl vyhřívaný stan s barem, kolotoče a pestrý doprovodný program, o který se postaralo Fresh radio. 

anketa: návštěvníci akce: “Včera do 4 do rána jsme pařili. Bylo to tu super na Ostravě, je to dobré, čekáme na ohňostroj, za chvilku půjdeme na ohňostroj.” 
“Čekáme na ohňostroj. Mi se tady líbí hrozně a děkuju Ostravě-Jih co všechno dělají pro nás a nejenom pro seniory. Co jsme so dala dobrého? Já jsem si dala nealko punč, protože po včerejšku už toho bylo dost.” 
“Čekáme na ohňostroj, vydali jsme se s rodinou tady, výborný, V líbí se vám tady? Jo, mají to moc pěkné. Je vidět, že tady dělají něco pro lidi.” 
“Je tu krásně.” 
“Perfektní, to by mělo být každý rok, určitě a včera jsme tu byli taky, takže super, super.” 
Jan Pernický, moderátor, Fresh radio: “Mile nás překvapilo, kolik lidí dorazilo, bylo to super jak včera na Silvestra tak dneska a za mě to je rozhodně super. Připravili jsme si tady atmosféru, skvělou atmosféru novoroční, silvestrovskou, během dne jsme měli spoustu soutěží pro návštěvníky a hlavně skvělou muziku. Bavíme i malé, velké, je to fakt jako super. Užíváme si to úplně na 100 procent.” 

Na kruhovém objezdu mezitím probíhaly přípravy na tolik očekávaný ohňostroj, který jako každý rok doprovázela hudba. 

Jan Hradil, Pyro Moravia: “Příprava na ohňostroj trvá od úplného začátku, kdy jednotlivé komponenty ladíte s hudbou, počítače, tak to trvá zhruba týden než vůbec dáte do toho počítače, aby vám to střílelo přesně do hudby. Potom zhruba ve dvou, třech lidech kluci chystají další týden minimálně než všechno nachytali tak, aby to odpovídalo tomu, aby jsme přijeli na místo, pěkně si všechno rozmístili podle čísel si všechno doladili do strojku a na místě jsme od 10 od rána. Hudbu máme letos zahraniční, nemáme vůbec nic z české hudby. Bude tam něco od AC DC, potom jedna pomalejší a závěrečná taková dynamická.” 

Samozřejmě se dbalo i na bezpečnost. 

Jan Hradil, Pyro Moravia: “Máme tady oplocené všechny hmoždíře s kulovýma pumama, protože máme docela lidi blízko a nechceme, aby se stalo něco, takže jsme to pojistili ještě tímhle s tím, že dopad těles, které kvůli větru budou padat tam tím směrem, tak máme vyhlášeno a jsou tam všude cedulky, že by tam lidé neměli stát, je to na vlastní nebezpečí.” 
Otakar Šimík (ANO), místostarosta MOb Ostrava-Jih: “Nejen v den ohňostroje, kdy tady musí být přítomni hasiči, zdravotní služba, bezpečnostní agentura, městská policie, tak práce probíhají i pár měsíců dopředu, kdy se musíme domluvit například s dopravním podnikem, protože zastavit dopravu není jenom tak, není tak jednoduché jak se může zdát, protože to má dopad na dopravu v celé Ostravě. Jako každoročně jsme museli uzavřít okolí kruhového objezdu kvůli bezpečnosti.” 

Na kruhovém objezdu v Hrabůvce byly připraveny 3 základní odpaliště a 6 pomocných, a k tomu i ideální počasí. 

Jan Hradil, Pyro Moravia: “Odpalů bude 525 konkrétně, některé jsou samozřejmě zpožďované, takže nebude 525 výstřelů, ale těch výstřelů bude mnohem víc. Nejvyšší budou zhruba 125 až 150 metrů. Počasí přeje, tak snad budou letos i vidět, protože se stávalo, že v mlze pak nebyly vidět tady ty nejvyšší, ale letos počasí přeje, vítr moc nefouká, tak snad bude všechno v pořádku.” 

Vzhledem k náročnosti akce byla v okolí kruhového objezdu omezena automobilová doprava a nejezdily ani autobusy. 5 minut před 18 hodin se zastavily i tramvaje. V 18 hodin zhaslo veřejné osvětlení, zazněl proslov a česká hymna a poté začala patnáctiminutová nádherná pyrotechnická show. 

anketa: návštěvníci Novoročního ohňostroje: “Já si myslím, že to vyšlo všechno tak jak mělo a lidi snad byli spokojeni, aplaus byl, takže já jsem spokojený za sebe”. 
“Super. Líbilo se mi to.” 
“Bylo to super, něco nádherného a dobře foukal ten vítr, že to šlo, člověk byl pod tím deštníkem úplně a ty ozvěny, nádherné, něco nádherného, a počasí super.” 
“Bylo to nádherné, děkujeme za ten krásný zážitek.”
“Bylo to nádherné, ukápla mi i slzička.” 
“Bylo to krásné.” 
“Bylo to úžasné jako vždycky. Takže chodíte každý rok? Ano, každým rokem, už to máme jako tradici.” 
“Určitě užili, super ohňostroj, každý rok chodíme.” 
“Nádherné, no. Natočila jsem asi 6 videí, pořád jsem natáčela, takže nádhera.” 
“Vzali jsme si šampaňské, ať si to tady užijeme.” 
“Ono to bylo dobré a já vždycky miluju prostě jak to praskne. Na uši i na tělo to mám rád a ahoj mami v televizi.” 
“Krásný, bylo to nádherný, pravidelně každý rok chodíme. Máme to spojeno i s oslavou narozenin, takže pro nás to bylo úžasné.”
Nahlásit chybu


K tématu

Rok 2024 vítali Novojičínští ohňostrojem a poprvé i s koncertem

4. ledna 2024 8:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín přivítal nový rok tradičním ohňostrojem. Světelná show v podvečer 1. ledna přilákala do centra města stovky lidí.

Pískoviště v Ostravě-Jihu chrání před sluncem zastiňovací plachty

31. července 2023 11:00 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

V Ostravě-Jihu je více než 200 pískovišť. Pravidelně se na nich mění písek, a to jednou za rok a 6 z nich aktuálně prošlo i zastíněním.

Folklor bez hranic zavítal i do Ostravy-Jihu. Soubory přivítaly stovky lidí

22. srpna 2023 12:48 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Ostrava patřila Folkloru bez hranic. Mezinárodní festival vznikl v roce 1998 a jeho cílem je přinést tance, písně a kroje z České republiky a různých koutů světa do ulic města.


Nová radnice v Ostravě byla zapsána mezi národní kulturní památky

Dominanta Ostravy Nová radnice byla zapsána mezi národní kulturní památky. Město díky tomu oficiálně získává další velmi významný turistický cíl, kterému zápis dodává na prestiži. Dodnes jde o největší a nejvyšší radnici v celé zemi.

Bývalý důl Barbora už podruhé ožívá společenskými akcemi pro veřejnost

Letní sezóna je v plném proudu a na různých místech v našem kraji se odehrává spoustu volnočasových akcí. Pestrým programem přes léto ožívá i bývalý Důl Barbora na Karvinsku.

MŠ v Malých Hošticích už uspokojí všechny děti. Díky přístavbě se její kapacita zvýšila o 28 míst

Včera 16:23 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mateřská škola v Malých Hošticích má nově o jednu třídu více. Vznikla přístavbou za 17 milion korun, která se stavěla necelý rok. Do nového oddělení v září nastoupí 28 dětí, což je plná kapacita.

Hejtman se v Novém Jičíně setkal se starosty z okolí a diskutoval i s občany

Hejtman Moravskoslezského kraje, Josef Bělica, navštívil Nový Jičín. Dopoledne se na radnici setkal také s občany, kterým více než hodinu odpovídal na jejich dotazy.

Stonavští premianti oceněni vedením obce

Včera 13:48 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Ke konci školního roku se stalo tradicí, že vedení obce Stonava organizuje setkání s nejlepšími žáky. Na této slavnostní akci jsou pravidelně oceňováni premianti jak z tříd s českým, tak i polským jazykem vyučovacím.

Bubenický workshop ve Studénce vedla studentka z Berklee

Základní umělecká škola Jana Amose Komenského pořádala bubenický workshop. Jeho lektorkou byla mladá talentovaná muzikantka z Ostravska, které se na bicí učí na nejslavnější hudební škole na světě - americké Berklee college.

Baník je zase o krok blíž k návratu domů na Bazaly, stavba nového stadionu je tady možná

Diskuze o stavbě nového ostravského fotbalového stadionu a možný návrat Baníku na Slezskou hýbal celým městem. Studie nyní potvrdila, že se na Bazalech skutečně stavět dá a slavný fotbalový klub je tak o krok blíže k tomu, aby se vrátil domů.

Jediná ferrata na Ostravsku vznikla ve Slezské Ostravě, druhá nejbližší je odtud 100 kilometrů

Ve Slezské Ostravě byla otevřena nová ferrata a jedná se o první takový projekt v rámci celé Ostravy a širokého okolí. Kramle, stupy, úchyty a žebříky si může na cvičné lezecké stěně nově vyzkoušet opravdu každý od dětí až po seniory, a to zcela zdarma.

Dobrovolní hasiči v Oticích mají novou hasičskou zbrojnici. Z původní budovy zůstaly jen obvodové zdi

Včera 13:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Dobrovolní hasiči v Oticích se dočkali nové hasičské zbrojnice. Po dlouhých letech tak mají moderní budovu s veškerým zázemím včetně sociálního, které v původní budově chybělo.

Ve Stonavě se zřítil větroň, kluzák při pádu narazil do drátů vysokého napětí

2. července 2024 18:10 | Stonava | Lukáš Zavadil

Ve Stonavě se v úterý v podvečerních hodinách zřítil větroň. Podle informací policie měl na své trase narazit do drátů vysokého napětí a poté spadnout do pole.

Obecní pošta Partner v Ostravě-Hrabůvce slaví rok

Pošta Partner v Ostravě-Hrabůvce slaví jeden rok. Její existenci si tehdy vydobylo vedení sto-tisícového obvodu Ostrava-Jih, jelikož měla být zrušena po boku dalších 5ti poboček v obvodu. Celkově nyní na Jihu díky zásahu radnice fungují 4 pošty.

Stovky dětí sportovaly ve finále School Games v Ostravě-Zábřehu

Na zábřežském stadionu Svazácká proběhlo finále prvního ročníku projektu School Games, který pořádal městský obvod Ostrava-Jih. Finále soutěže, kterému předcházely tři kvalifikační dny, se zúčastnilo 17 základních škol a přes 800 finálových sportovců. Cílem akce bylo mimo jiné a vyhotovení studií týkající se školáků z Jihu.

Porubská Galerie na schodech patří výstavě Nudlařů Na výlet

V Galerii na schodech porubské radnice můžete shlédnout výstavu Nudlařů s názvem Na výlet. Panoramatické fotografie vás tentokrát zavedou do přírody.

Slezskoostravská galerie vystavuje díla třicítky umělců, autory jsou významní členové Sdružení Q

Obrazy, sochy i fotografie bezmála třiceti umělců si mohou prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Svou výstavu s názvem „Equilibrium – hledání rovnováhy“ si tu pro ně připravilo umělecké Sdružení Q.

Akce "Hrajeme si bez rozdílů" ve Vítkovicích slibuje dětem zábavu po celý červenec

Děti, které se v Ostravě Vítkovicích na prázdniny nikam nechystají, nemusejí smutnit. Nudit se určitě nebudou. Je pro ně připraven bohatý program na celý červenec.

Představujeme vám oddíl národní házené TJ Sokol Svinov. Medaile sbírá ve všech věkových kategoriích

Více než stoletá tradice a velká členská základna. Není divu, že národní házená je ve Svinově sportem číslo jedna a sbírá úspěchy napříč věkovými kategoriemi.

V Ostravě-Jihu přivítali rok 2024 Novoročním ohňostrojem. Sjely se na něj tisíce lidí
Vydáno 2. ledna 2024 16:38, Ostrava-Jih, Yvona Fajtová
Nebe nad Ostravou na Nový rok rozzářil 15 ti minutový ohňostroj. Pyrotechnická show je na kruhovém objezdu v Hrabůvce dlouholetá tradice a sjíždějí se tam lidé z širokého okolí.

Tisíce lidí si nenechaly ujít tradiční novoroční ohňostroj městského obvodu Ostrava-Jih. Chvíle čekání si lidé mohli už od 15 hodin zpříjemnit na nedalekém náměstí Ostrava-Jih, kde byly pro tuto příležitost otevřeny stánky s různými dobrotami i také nápoji na zahřátí, nechyběl vyhřívaný stan s barem, kolotoče a pestrý doprovodný program, o který se postaralo Fresh radio. 

anketa: návštěvníci akce: “Včera do 4 do rána jsme pařili. Bylo to tu super na Ostravě, je to dobré, čekáme na ohňostroj, za chvilku půjdeme na ohňostroj.” 
“Čekáme na ohňostroj. Mi se tady líbí hrozně a děkuju Ostravě-Jih co všechno dělají pro nás a nejenom pro seniory. Co jsme so dala dobrého? Já jsem si dala nealko punč, protože po včerejšku už toho bylo dost.” 
“Čekáme na ohňostroj, vydali jsme se s rodinou tady, výborný, V líbí se vám tady? Jo, mají to moc pěkné. Je vidět, že tady dělají něco pro lidi.” 
“Je tu krásně.” 
“Perfektní, to by mělo být každý rok, určitě a včera jsme tu byli taky, takže super, super.” 
Jan Pernický, moderátor, Fresh radio: “Mile nás překvapilo, kolik lidí dorazilo, bylo to super jak včera na Silvestra tak dneska a za mě to je rozhodně super. Připravili jsme si tady atmosféru, skvělou atmosféru novoroční, silvestrovskou, během dne jsme měli spoustu soutěží pro návštěvníky a hlavně skvělou muziku. Bavíme i malé, velké, je to fakt jako super. Užíváme si to úplně na 100 procent.” 

Na kruhovém objezdu mezitím probíhaly přípravy na tolik očekávaný ohňostroj, který jako každý rok doprovázela hudba. 

Jan Hradil, Pyro Moravia: “Příprava na ohňostroj trvá od úplného začátku, kdy jednotlivé komponenty ladíte s hudbou, počítače, tak to trvá zhruba týden než vůbec dáte do toho počítače, aby vám to střílelo přesně do hudby. Potom zhruba ve dvou, třech lidech kluci chystají další týden minimálně než všechno nachytali tak, aby to odpovídalo tomu, aby jsme přijeli na místo, pěkně si všechno rozmístili podle čísel si všechno doladili do strojku a na místě jsme od 10 od rána. Hudbu máme letos zahraniční, nemáme vůbec nic z české hudby. Bude tam něco od AC DC, potom jedna pomalejší a závěrečná taková dynamická.” 

Samozřejmě se dbalo i na bezpečnost. 

Jan Hradil, Pyro Moravia: “Máme tady oplocené všechny hmoždíře s kulovýma pumama, protože máme docela lidi blízko a nechceme, aby se stalo něco, takže jsme to pojistili ještě tímhle s tím, že dopad těles, které kvůli větru budou padat tam tím směrem, tak máme vyhlášeno a jsou tam všude cedulky, že by tam lidé neměli stát, je to na vlastní nebezpečí.” 
Otakar Šimík (ANO), místostarosta MOb Ostrava-Jih: “Nejen v den ohňostroje, kdy tady musí být přítomni hasiči, zdravotní služba, bezpečnostní agentura, městská policie, tak práce probíhají i pár měsíců dopředu, kdy se musíme domluvit například s dopravním podnikem, protože zastavit dopravu není jenom tak, není tak jednoduché jak se může zdát, protože to má dopad na dopravu v celé Ostravě. Jako každoročně jsme museli uzavřít okolí kruhového objezdu kvůli bezpečnosti.” 

Na kruhovém objezdu v Hrabůvce byly připraveny 3 základní odpaliště a 6 pomocných, a k tomu i ideální počasí. 

Jan Hradil, Pyro Moravia: “Odpalů bude 525 konkrétně, některé jsou samozřejmě zpožďované, takže nebude 525 výstřelů, ale těch výstřelů bude mnohem víc. Nejvyšší budou zhruba 125 až 150 metrů. Počasí přeje, tak snad budou letos i vidět, protože se stávalo, že v mlze pak nebyly vidět tady ty nejvyšší, ale letos počasí přeje, vítr moc nefouká, tak snad bude všechno v pořádku.” 

Vzhledem k náročnosti akce byla v okolí kruhového objezdu omezena automobilová doprava a nejezdily ani autobusy. 5 minut před 18 hodin se zastavily i tramvaje. V 18 hodin zhaslo veřejné osvětlení, zazněl proslov a česká hymna a poté začala patnáctiminutová nádherná pyrotechnická show. 

anketa: návštěvníci Novoročního ohňostroje: “Já si myslím, že to vyšlo všechno tak jak mělo a lidi snad byli spokojeni, aplaus byl, takže já jsem spokojený za sebe”. 
“Super. Líbilo se mi to.” 
“Bylo to super, něco nádherného a dobře foukal ten vítr, že to šlo, člověk byl pod tím deštníkem úplně a ty ozvěny, nádherné, něco nádherného, a počasí super.” 
“Bylo to nádherné, děkujeme za ten krásný zážitek.”
“Bylo to nádherné, ukápla mi i slzička.” 
“Bylo to krásné.” 
“Bylo to úžasné jako vždycky. Takže chodíte každý rok? Ano, každým rokem, už to máme jako tradici.” 
“Určitě užili, super ohňostroj, každý rok chodíme.” 
“Nádherné, no. Natočila jsem asi 6 videí, pořád jsem natáčela, takže nádhera.” 
“Vzali jsme si šampaňské, ať si to tady užijeme.” 
“Ono to bylo dobré a já vždycky miluju prostě jak to praskne. Na uši i na tělo to mám rád a ahoj mami v televizi.” 
“Krásný, bylo to nádherný, pravidelně každý rok chodíme. Máme to spojeno i s oslavou narozenin, takže pro nás to bylo úžasné.”
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000040829/v-ostravejihu-privitali-rok-2024-novorocnim-ohnostrojem-sjely-se-na-nej-tisice-lidi