Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • OBYVATELÉ NOVÝCH HEŘMINOV ROZHODOVALI O PŘEHRADĚ, VĚTŠINA JE PRO
  • ČESKÉ A POLSKÉ DĚTI POZNÁVALY CENTRUM OSTRAVY DÍKY PROJEKTU RUKU V RUCE
  • V OSTRAVĚ ZAČNE REKONSTRUKCE NÁM. REPUBLIKY, NIKDO SE NEODVOLAL PROTI VÝBĚRU
  • LIDÉ SI VÝJIMEČNĚ PROHLÉDLI TŘÍDICÍ LINKU ODPADŮ V OPAVĚ
  • ZÁMEK V HRADCI NAD MORAVICÍ KONCEM KVĚTNA ZPŘÍSTUPNÍ NOVÝ OKRUH
  • APLIKACI MUNIPOLIS MOHOU NYNÍ POUŽÍVAT I KARVIŇÁCI
  • POLICISTÉ V BRUNTÁLE ZADRŽELI PRCHAJÍCÍHO MUŽE S UPRAVENOU PLYNOVOU ZBRANÍ
  • DOLNÍ VÍTKOVICE BUDOU HOSTIT OSMÉ POKRAČOVÁNÍ BEACHVOLEJBALOVÉHO TURNAJE
  • TITUL HASIČ ROKU SI Z PRAŽSKÉHO HRADU ODNESL PŘÍSLUŠNÍK HZS MSK
  • DO NEMOCNICE KARVINÁ - RÁJ SE VYDALY PANENKY AŽ Z KRNOVA A ROZVESELILY DĚTI
  • NEJSTARŠÍ TURIST. POCHOD V ČR, BEZRUČOVA MORAVICE, MĚL REKORDNÍ NÁVŠTĚVNOST

Žáci základních škol z Ostravy se utkali v kuchařské soutěži O čokoládovou vařečku

Ostrava-Jih |  | Expres Ostrava-Jih

20 pokrmů z vepřové panenky přistálo na talíři porotě již 25. ročníku soutěže O čokoládovou vařečku. Připravili je žáci 7. - 9. tříd základních škol z Ostravy a organizace se jako každoročně ujala Střední škola společného stravování.

Video Přehravač se načítá.
Aktuální čas 0:00
Doba trvání -:-
Načteno: 0%
Typ streamu ŽIVĚ
Zbývající čas -:-
 
1x
    • Kapitoly
    • Bez popisů, vybráno
    • Bez titulků, vybráno

      Panenka na nebi, s batátovým pyré, na hříbkách nebo třeba v parmazánové krustě. Žáci z ostravských základních škol připravili celou řadu pokrmů v rámci soutěže O čokoládovou vařečku. Ve všech se ale muselo objevit hlavní téma letošního ročníku – vepřová panenka.

      Šimon Petr Podveský, soutěžící ze ZŠ Mitušova: „Připravil jsem si vepřovou panenku na víně s bramborami. Určitě nějaké problémy byly, hlavně teda s omáčkou, která se mi nevydařila úplně, jak jsem chtěl, ale myslím si, že panenka byla v pohodě a brambory taky.“
      Adéla Foldynová, soutěžící ze ZŠ Ostrava-Výškovice: „Dneska jsem si pro porotu připravila panenku se salátem. Celý recept jsem sestavila sama. Vymýšlela jsem ho v 10 večer.“
      Simona Zoubková, soutěžící ze ZŠ Ivana Sekaniny: „Já jsme připravila panenku v parmazánové krustě s teplým květákovým salátem. Líbilo se mi to a bavilo mě to vařit. Dneska mi to navíc perfektně všechno vyšlo, takže jsem šťastná.“
      Hana Schwarzová, mluvčí Střední školy společného stravování: „Přijelo 11 škol z Ostravy. Vybrali jsme 20 mladých kuchařek a kuchařů ze sedmých až devátých tříd a převažují žáci z devátých. Přišli k nám představit zažité recepty nebo experimenty. Šli do toho boje a vybrali si ze surovinového koše perfektní přílohy. Vidíme tu třeba batátové pyré, květákový salát a samozřejmě tomu tady vládne vepřová panenka.“

      Mladí kuchaři představují svůj kulinářský talent v rámci pódiového vystoupení. Na přípravu 4 porcí jednoho pokrmu mají omezený čas. Po uplynutí pět-a-dvaceti minutové časomíry soutěžící odnesou jeden ze čtyř hotových porci na výstavku na protější straně místnosti.

      Michal Adam, porotce soutěže: „Dneska budeme hodnotit samozřejmě nejlépe využitou hlavní surovinu, což je ta panenka, pak nápaditost pokrmů a hlavně jejich chuť. Ta je nejdůležitější a vzhled až v druhé řadě.“ – „A co je na panence složitého, na co si musí dát děti pozor?“ – „Tím, že je to maso, které má nízký obsah tuku, tak se velmi rychle vysuší, takže musí zůstat šťavnatá a vláčná. To je asi nejdůležitější.“

      Jedním z dílčích cílů soutěže je i nalákat nové zájemce o studium na hostující škole, která své studenty zapojuje do její organizace.

      Hana Schwarzová, mluvčí Střední školy společného stravování: „Vlastně soutěží ukazujeme um naší školy a ukazují se tu všichni žáci naší školy. Ať už obor cukrář, kdy připravují pro soutěžící finále v podobě dortu, služby cestovního ruchu zase zaujaly roli hostesky a obor kuchař, to jsou asistenti soutěžících, takže ti i přihlížející se mohou seznámit s jednotlivými obory naší školy.“

      Vítězkou letošního, již pět-a-dvacátého ročníku soutěže se stala Marie Kováčiková ze ZŠ Nádražní v Ostravě. Porotu zaujala jsou vepřovou panenkou s dýňovým pyré, vinnou brusinkovou omáčkou a klíčky ze zeleného hrachu.

      Nahlásit chybu


      K tématu

      Kuchaři z Koblova se odreagovali od povodní na druhém ročníku Gulášfestu

      Přestože se povodně dotkly většiny obyvatel Koblova a spoustu z nich připravily o vybavení domovů, o oblíbený Gulášfest se Koblované připravit nenechali. Místní tak dali jasně najevo, že se s nepříjemnými okolnostmi umí vypořádat. Pro některé z nich pak byla akce symbolem návratu k normálnímu životu.

      Cukráři tvořili dorty na 10. ročníku soutěže Podbeskydský ještěr

      Nejen precizní cukrářská technika, ale také kreativita a fantazie. Ve Frýdku-Místku se uskutečnil desátý ročník prestižní cukrářské soutěže Podbeskydský ještěr. Letos poprvé soutěžící vyráběli dorty na určené téma. Tím byla fauna a flora.

      Koštovačka srovnala kvalitu krmášových koláčů

      29. srpna 2024 17:21 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

      Ve Studénce se konal třetí ročník “koštovačky”. Jedná se o mini gastrofestival, jehož součástí je soutěž O nejlepší studénecký koláček.


      Při obecní zabijačce Palkovjané zahájili stavbu nového komunitního centra

      Trochu jiný průběh měla letošní Obecní zabijačka v Palkovicích. V průběhu hodování byla slavnostně zahájena stavba nového komunitního centra.

      Obyvatelé Nových Heřminov v referendu rozhodovali o přehradě. Většina byla pro

      26. dubna 2025 19:22 | Bruntál | Yvona Fajtová

      V Nových Heřminovech proběhlo referendum o protipovodňové přehradě, která má zatopit část obce. Lidé od rána hlasovali o tom, jestli souhlasí se záměrem vybudovat protipovodňová opatření včetně přehrady.

      Lidé si výjimečně prohlédli třídící linku odpadů. Na Den země ji zpřístupnily TS Opava

      26. dubna 2025 18:39 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

      Technické služby Opava se zapojily do akce Den země, který připadá na 22. dubna a jeho cílem je podpořit ochranu přírody. Uspořály exkurzi na třídící linku odpadů.

      Do Nemocnice Karviná - Ráj se vydaly panenky až z Krnova a rozveselily hospitalizované děti

      26. dubna 2025 15:45 | Karviná | Gabriela Stašová | Karvinský expres

      Nemocnice Karviná - Ráj spojila síly s organizací Harmonie a přijala panenky, které ušili mentálně postižení klienti. Panenky tak budou dělat radost hospitalizovaným dětem.

      Zámek v Hradci nad Moravicí nabídne novinku. Na konci května zpřístupní nový prohlídkový okruh

      26. dubna 2025 18:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

      Zámek v Hradci nad Moravicí zahájil letní sezonu a na letošní rok chystá novinky. Už na konci května zpřístupní nový okruh s názvem Poklady hradeckého zámku.

      Aplikaci Munipolis mohou nyní používat i Karviňáci a mít tak aktuální informace na dosah ruky

      26. dubna 2025 15:49 | Karviná | Gabriela Stašová | Karvinský expres

      V Karviné nově funguje aplikace Munipolis, která zprostředkovává aktuální informace z mnoha oblastí dění ve městě. Občané tak budou moci komunikovat s městem a dozvídat se vše v předstihu.

      Dobrovolníci pokračují v zalesňování Beskyd po kůrovcové kalamitě

      26. dubna 2025 9:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Beskydský expres

      Několik stovek nových stromů vysadili dobrovolníci, kteří se zúčastnili akce Stromy pro Javorník. V pátek své sazeničky zasadili studenti a v sobotu pak další dobrovolníci.

      České a polské děti společně poznávaly centrum Ostravy díky projektu Ruku v ruce

      Radnice Moravské Ostravy a Přívozu se zapojila do česko-polského projektu Ruku v ruce. Ten pokračoval už třetím setkáním. Tentokrát se díky němu žáci základní školy z polské Ratiboři spolu s žáky dvou základních škol z obvodu seznámili s historií centra Ostravy.

      Den Země opět přinesl spoustu podnětů k udržitelnějšímu způsobu života

      26. dubna 2025 15:52 | Karviná | Gabriela Stašová | Karvinský expres

      Na Masarykově náměstí se uskutečnil Den Země. Akce i letos přilákala množství dětí i dospělých. Součástí nabídky stánků a atrakcí bylo hlasování ve výtvarné soutěži z udržitelných materiálů.

      Nejstarší turistický pochod v ČR, Bezručova Moravice, zaznamenal rekordní návštěvnost

      25. dubna 2025 10:58 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

      V Hradci nad Moravicí proběhl už 65. ročník Bezručovy Moravice. Jde o nejstarší dálkový pochod v Česku. Připraveno bylo 6 turistických tras a tři cyklotrasy.

      Blíží se osmé pokračování beachvolejbalového turnaje nejvyšší úrovně. Hostitelem jsou Dolní Vítkovice

      25. dubna 2025 10:34 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

      Ostrava se znovu stane centrem světového plážového volejbalu. Dolní Vítkovice se stanou hostitelem dalšího špičkově obsazeného turnaje nejvyšší série. Diváci se mohou těšit na skvělé výkony a zabavit se mohou i ve fanzóně.

      Rekonstrukce náměstí republiky může začít. Nikdo se neodvolal proti výsledku soutěže

      25. dubna 2025 8:29 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

      Město Ostrava oznámilo dobrou zprávou. Modernizaci náměstí Republiky už nic nestojí v cestě, protože uplynula lhůta pro možnost odvolání proti vítězi této zakázky, aniž by toho někdo využil. Centrum města tak čekají velké dopravní omezení.

      Obrazy, šperky i malba na hedvábí, nová výstava na radnici představuje díla Lenky Kovalové

      Nová výstava ve Slezskoostravské galerii představuje průřez veškerou životní tvorbou Lenky Kovalové. Oceňovaná výtvarnice vystavuje díla od šperků až po velké malby na plátno inspirované východní filozofií. Návštěvníci si je mohou užít až do začátku června.

      Slezská Ostrava se pustila do rajónového čištění, řidiči si musí dát pozor na pokuty

      Po roce začalo ve Slezské Ostravě opět jarní rajónové čištění. Řidiče na jeho průběh upozorní rozpis i dopravní značení a městský obvod žádá občany, aby mu věnovali pozornost. Umožní tím hladký průběh prací a předejdou pokutám.

      Ulice Slezské Ostravy na jaře ožívají komentovanými vycházkami, vedly už do Heřmanic i na Emu

      Ulice Slezské Ostravy na jaře ožívají dalšími komentovanými vycházkami. Těsně před Velikonocemi a během nich se uskutečnily hned tři a postaraly se o ně klub Fiducia, Ostravské pěšiny i Komentovky. Účastníci se dozvěděli více o historii, přírodě i zajímavostech obvodu.

      Poruba se s pěkným počasím pustila do oprav chodníků. Nyní se pracuje u ul. Podroužkova

      24. dubna 2025 17:37 | Ostrava-Poruba | Jana Lipowská | Expres Ostrava-Poruba

      S teplejším počasím se v Porubě opět rozjely opravy chodníků. Momentálně se pracuje na 7. obvodě u ulice Podroužkova.

      Žáci základních škol z Ostravy se utkali v kuchařské soutěži O čokoládovou vařečku
      Vydáno 4. února 2025 13:22, Ostrava-Jih, Andrea Holeszová
      20 pokrmů z vepřové panenky přistálo na talíři porotě již 25. ročníku soutěže O čokoládovou vařečku. Připravili je žáci 7. - 9. tříd základních škol z Ostravy a organizace se jako každoročně ujala Střední škola společného stravování.

      Panenka na nebi, s batátovým pyré, na hříbkách nebo třeba v parmazánové krustě. Žáci z ostravských základních škol připravili celou řadu pokrmů v rámci soutěže O čokoládovou vařečku. Ve všech se ale muselo objevit hlavní téma letošního ročníku – vepřová panenka.

      Šimon Petr Podveský, soutěžící ze ZŠ Mitušova: „Připravil jsem si vepřovou panenku na víně s bramborami. Určitě nějaké problémy byly, hlavně teda s omáčkou, která se mi nevydařila úplně, jak jsem chtěl, ale myslím si, že panenka byla v pohodě a brambory taky.“
      Adéla Foldynová, soutěžící ze ZŠ Ostrava-Výškovice: „Dneska jsem si pro porotu připravila panenku se salátem. Celý recept jsem sestavila sama. Vymýšlela jsem ho v 10 večer.“
      Simona Zoubková, soutěžící ze ZŠ Ivana Sekaniny: „Já jsme připravila panenku v parmazánové krustě s teplým květákovým salátem. Líbilo se mi to a bavilo mě to vařit. Dneska mi to navíc perfektně všechno vyšlo, takže jsem šťastná.“
      Hana Schwarzová, mluvčí Střední školy společného stravování: „Přijelo 11 škol z Ostravy. Vybrali jsme 20 mladých kuchařek a kuchařů ze sedmých až devátých tříd a převažují žáci z devátých. Přišli k nám představit zažité recepty nebo experimenty. Šli do toho boje a vybrali si ze surovinového koše perfektní přílohy. Vidíme tu třeba batátové pyré, květákový salát a samozřejmě tomu tady vládne vepřová panenka.“

      Mladí kuchaři představují svůj kulinářský talent v rámci pódiového vystoupení. Na přípravu 4 porcí jednoho pokrmu mají omezený čas. Po uplynutí pět-a-dvaceti minutové časomíry soutěžící odnesou jeden ze čtyř hotových porci na výstavku na protější straně místnosti.

      Michal Adam, porotce soutěže: „Dneska budeme hodnotit samozřejmě nejlépe využitou hlavní surovinu, což je ta panenka, pak nápaditost pokrmů a hlavně jejich chuť. Ta je nejdůležitější a vzhled až v druhé řadě.“ – „A co je na panence složitého, na co si musí dát děti pozor?“ – „Tím, že je to maso, které má nízký obsah tuku, tak se velmi rychle vysuší, takže musí zůstat šťavnatá a vláčná. To je asi nejdůležitější.“

      Jedním z dílčích cílů soutěže je i nalákat nové zájemce o studium na hostující škole, která své studenty zapojuje do její organizace.

      Hana Schwarzová, mluvčí Střední školy společného stravování: „Vlastně soutěží ukazujeme um naší školy a ukazují se tu všichni žáci naší školy. Ať už obor cukrář, kdy připravují pro soutěžící finále v podobě dortu, služby cestovního ruchu zase zaujaly roli hostesky a obor kuchař, to jsou asistenti soutěžících, takže ti i přihlížející se mohou seznámit s jednotlivými obory naší školy.“

      Vítězkou letošního, již pět-a-dvacátého ročníku soutěže se stala Marie Kováčiková ze ZŠ Nádražní v Ostravě. Porotu zaujala jsou vepřovou panenkou s dýňovým pyré, vinnou brusinkovou omáčkou a klíčky ze zeleného hrachu.

      Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000047132/zaci-zakladnich-skol-z-ostravy-se-utkali-v-kucharske-soutezi-o-cokoladovou-varecku