Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ujížděl s varnou v autě a havaroval, další řidič i koloběžkář vezli léky. Zápach prozradil i varnu v bytě

Ostrava-město |

Velký úspěch si připsali v posledních dnech ostravští policisté v oblasti drogové kriminality. Ve třech případech odhalily dopravní kontroly dealery nebo výrobce drog. Jeden ujížděl, havaroval a v kufru měl varnu. Další řidič měl v kufru léky. A tisíce tablet léků na výrobu drog vezl noční Ostravou i koloběžkář. Poslední případ odhalil pozorný svědek, který ohlásil silný zápach na chodbě domu. Čtveřice mužů už je ve vazbě.

zadržení koloběžkáře; zdroj videa: Policie ČR
pronásledování řidiče; zdroj videa: Policie ČR

První případ se odehrál 15. září odpoledne. Policisté chtěli zastavit a zkontrolovat BMW, které nemělo zapnutá světla. Řidič ale začal zběsile ujíždět a nakonec havaroval.

Eva Michalíková, mluvčí PČR MSK: "Po následném pronásledování a havarování prchajícího BMW policisté v kufru vozidla zajistili kompletní „varnu“ k nelegální výrobě pervitinu, dva igelitové pytle s léky na jeho výrobu, chemikálie a další pomocný materiál."

Jak se později ukázalo, řidič měl zákaz řízení a v kufru kromě varny také zbraň s náboji a doslova balík peněz.

Eva Michalíková, mluvčí PČR MSK: "Jak se ukázalo, zadržený 37letý muž byl opakovaně odsouzen pro drogovou trestnou činnost v minulých letech jak u nás v republice, tak i v sousedním státě. Kriminalisté z 2. a 11. oddělení obecné kriminality Ostrava provedli domovní prohlídku bytových a nebytových prostor, zajistili nejenom další přípravky pro nelegální výrobu drog, ale také samotné drogy."

I druhá rutinní silniční kontrola odhalila možného vařiče drog. Muž policistům nejprve v polštině řekl své jméno a tvrdil, že u sebe nemá doklady. Po lustraci ale jeho jméno neprocházelo. Kontrola na alkohol byla negativní, ale na drogy už pozitivní. 

Eva Michalíková, mluvčí PČR MSK: "Policisté provedli kontrolu vozidla, při které v kufru auta našli 19 balení farmaceutického přípravku, z něhož by bylo možno vyrobit až 0,8 kg pervitinu, dále pak dealerové sáčky s obsahem žluté krystalické látky a také sáček se zelenou sušenou rostlinnou hmotou."

V tu chvíli 37letý řidič začal hovořit plynule česky a dokonce sdělil hlídce svou totožnost. Opět se případem začali zabývat specialisté toxi týmu, kteří následně provedli domovní prohlídky, kde zajistili další přípravky pro nelegální výrobu pervitinu.

Eva Michalíková, mluvčí PČR MSK: "V obou případech komisař muže obvinil ze spáchání zvlášť závažného zločinu výroba a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu. V případě prokázání viny jim hrozí až 10 let za mřížemi."

Ve třetím případě zastavili policisté k náhodné kontrole muže, který projížděl v noci ulicí Nad Porubkou v Ostravě-Porubě na elektrokoloběžce. Jak se ukázalo, vezl batoh plný tisíců tablet léků na výrobu drog.

Eva Michalíková, mluvčí PČR MSK: "Hlídce sdělil, že batoh našel. Muže ve věku 41 let si tentokrát převzali kriminalisté z Poruby. Ukázalo se, že v případě použití zajištěných přípravků by muž mohl neoprávněně vyrobit až 0,75 kg pervitinu (na černém trhu by měl hodnotu zhruba 750.000,- Kč). Komisař 4. oddělení obecné kriminality Ostrava muže obvinil ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. V případě odsouzení mu také hrozí až 10 let vězení."

V posledním případě si policisté přišli pro vařiče pervitinu doslova po čichu. Obvodní oddělení Ostrava-Poruba 1 totiž přijalo opakovaně hlášení od pozorného svědka, že se v prostorách domu na Náměstí Jana Nerudy zřejmě vaří drogy, protože se chodbou nese velmi silný zápach chemikálií. Policisté na to okamžitě reagovali a v domě provedli kontrolu. V jednom z bytů pak našli laboratorní techniku i farmaceutické přípravky pro nelegální výrobu pervitinu.

Eva Michalíková, mluvčí PČR MSK: "Na místo byli přivoláni specialisté z toxi týmu, kteří už v podezřelé osobě poznali 31letého muže, kterému v květnu 2022 sdělili obvinění za nelegální výrobu drog a také podali podnět na vzetí obviněného do vazby, který byl soudcem akceptován. Jak se však ukázalo, na konci května 2022 byl muž z vazební věznice propuštěn a své činnosti se zřejmě nechtěl vzdát. Následovala domovní prohlídka, výslechy zúčastněných osob a nakonec komisař 11. oddělení obecné kriminality Ostrava zahájil trestní stíhání proti muži, který je podezřelý ze spáchání přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy."

Tomu teď hrozí až pětileté vězení.

Nahlásit chybu


K tématu

Novojičínský TOXI tým zadržel dalšího dealera pervitinu

4. ledna 2024 16:36 | Nový Jičín | Jiří Cileček

Kriminalisté z TOXI týmu v Novém Jičíně si připsali další úspěch. Po důkladném prověřování zadrželi a následně obvinili 35letého muže z drogové trestné činnosti. Ten přibližně dva roky distribuoval pervitin, a to nejen v Novém Jičíně, ale například i v Jeseníku nad Odrou.

Karvinský TOXI tým rozbil gang výrobců a distributorů drog. Obviněno bylo 15 lidí

26. listopadu 2023 18:37 | Karviná | Jiří Cileček

Karvinští kriminalisté z TOXI týmu si v uplynulém měsíci připsali velký úspěch. Postupně v rámci tří případů zadrželi a obvinili výrobce i distributory drog věku od 23 do 55 let. Čtyři ženy a jedenáct mužů. Většina z nich už je ve vazbě a jeden už se dostal i do vězení.

Policisté zveřejnili statistické údaje týkající se kriminality v okrese Karviná v roce 2023

16. března 2024 14:58 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

V následující reportáži se ohlédneme za uplynulým rokem společně s karvinskými policisty. Dozvíte se, kolik vyšetřovali trestných činů, dopravních nehod a kde všude probíhala jejich preventivní činnost.


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Ve Studiu G si zahrají profesionálové i studenti

Studio G je jednou z nejmladších divadelních scén v Ostravě. Vzniklo teprve v roce 2019 na místě bývalého papírnictví, jehož prostory členové přebudovali na kavárnu a divadelní sál. Od té doby slouží kultuře.

Klub 1. FC Poruba uspořádal nábor fotbalových hvězdiček s Tomášem Ujfalušim. Přišly desítky dětí

Klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Ujížděl s varnou v autě a havaroval, další řidič i koloběžkář vezli léky. Zápach prozradil i varnu v bytě
Vydáno 7. října 2022 9:15, Ostrava-město, Jiří Cileček
Velký úspěch si připsali v posledních dnech ostravští policisté v oblasti drogové kriminality. Ve třech případech odhalily dopravní kontroly dealery nebo výrobce drog. Jeden ujížděl, havaroval a v kufru měl varnu. Další řidič měl v kufru léky. A tisíce tablet léků na výrobu drog vezl noční Ostravou i koloběžkář. Poslední případ odhalil pozorný svědek, který ohlásil silný zápach na chodbě domu. Čtveřice mužů už je ve vazbě.

1. případ ujíždějícího řidiče; zdroj foto: Policie ČR

První případ se odehrál 15. září odpoledne. Policisté chtěli zastavit a zkontrolovat BMW, které nemělo zapnutá světla. Řidič ale začal zběsile ujíždět a nakonec havaroval.

Eva Michalíková, mluvčí PČR MSK: "Po následném pronásledování a havarování prchajícího BMW policisté v kufru vozidla zajistili kompletní „varnu“ k nelegální výrobě pervitinu, dva igelitové pytle s léky na jeho výrobu, chemikálie a další pomocný materiál."

Jak se později ukázalo, řidič měl zákaz řízení a v kufru kromě varny také zbraň s náboji a doslova balík peněz.

Eva Michalíková, mluvčí PČR MSK: "Jak se ukázalo, zadržený 37letý muž byl opakovaně odsouzen pro drogovou trestnou činnost v minulých letech jak u nás v republice, tak i v sousedním státě. Kriminalisté z 2. a 11. oddělení obecné kriminality Ostrava provedli domovní prohlídku bytových a nebytových prostor, zajistili nejenom další přípravky pro nelegální výrobu drog, ale také samotné drogy."

I druhá rutinní silniční kontrola odhalila možného vařiče drog. Muž policistům nejprve v polštině řekl své jméno a tvrdil, že u sebe nemá doklady. Po lustraci ale jeho jméno neprocházelo. Kontrola na alkohol byla negativní, ale na drogy už pozitivní. 

Eva Michalíková, mluvčí PČR MSK: "Policisté provedli kontrolu vozidla, při které v kufru auta našli 19 balení farmaceutického přípravku, z něhož by bylo možno vyrobit až 0,8 kg pervitinu, dále pak dealerové sáčky s obsahem žluté krystalické látky a také sáček se zelenou sušenou rostlinnou hmotou."

V tu chvíli 37letý řidič začal hovořit plynule česky a dokonce sdělil hlídce svou totožnost. Opět se případem začali zabývat specialisté toxi týmu, kteří následně provedli domovní prohlídky, kde zajistili další přípravky pro nelegální výrobu pervitinu.

Eva Michalíková, mluvčí PČR MSK: "V obou případech komisař muže obvinil ze spáchání zvlášť závažného zločinu výroba a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu. V případě prokázání viny jim hrozí až 10 let za mřížemi."

Ve třetím případě zastavili policisté k náhodné kontrole muže, který projížděl v noci ulicí Nad Porubkou v Ostravě-Porubě na elektrokoloběžce. Jak se ukázalo, vezl batoh plný tisíců tablet léků na výrobu drog.

Eva Michalíková, mluvčí PČR MSK: "Hlídce sdělil, že batoh našel. Muže ve věku 41 let si tentokrát převzali kriminalisté z Poruby. Ukázalo se, že v případě použití zajištěných přípravků by muž mohl neoprávněně vyrobit až 0,75 kg pervitinu (na černém trhu by měl hodnotu zhruba 750.000,- Kč). Komisař 4. oddělení obecné kriminality Ostrava muže obvinil ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. V případě odsouzení mu také hrozí až 10 let vězení."

V posledním případě si policisté přišli pro vařiče pervitinu doslova po čichu. Obvodní oddělení Ostrava-Poruba 1 totiž přijalo opakovaně hlášení od pozorného svědka, že se v prostorách domu na Náměstí Jana Nerudy zřejmě vaří drogy, protože se chodbou nese velmi silný zápach chemikálií. Policisté na to okamžitě reagovali a v domě provedli kontrolu. V jednom z bytů pak našli laboratorní techniku i farmaceutické přípravky pro nelegální výrobu pervitinu.

Eva Michalíková, mluvčí PČR MSK: "Na místo byli přivoláni specialisté z toxi týmu, kteří už v podezřelé osobě poznali 31letého muže, kterému v květnu 2022 sdělili obvinění za nelegální výrobu drog a také podali podnět na vzetí obviněného do vazby, který byl soudcem akceptován. Jak se však ukázalo, na konci května 2022 byl muž z vazební věznice propuštěn a své činnosti se zřejmě nechtěl vzdát. Následovala domovní prohlídka, výslechy zúčastněných osob a nakonec komisař 11. oddělení obecné kriminality Ostrava zahájil trestní stíhání proti muži, který je podezřelý ze spáchání přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy."

Tomu teď hrozí až pětileté vězení.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000033717/ujizdel-s-varnou-v-aute-a-havaroval-dalsi-ridic-i-kolobezkar-vezli-leky-zapach-prozradil-i-varnu-v-byte