Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

ARO a Chirurgie Městské nemocnice Ostrava získaly nové prostory

Ostrava-město |

Městská nemocnice Ostrava má za sebou náročnou etapu rekonstrukce Pavilonu E2. Po dokončení první etapy modernizace se do nových prostor přestěhovala oddělení ARO a Chirurgie. Rekonstrukce probíhala od jara loňského roku a vyšla na více než 152 milionů korun bez DPH. Vznikly desítky nových místností a vystavěno bylo další zázemí pro zdravotníky i pacienty.

Vybudován byl také nový vstup do pavilonu, požární schodiště, prostory jsou nyní i klimatizovány. Objekt byl zateplen, čímž došlo ke snížení energetické náročnosti objektu, provedeny byly také výměny oken i dveří. V pavilonu jsou nové rozvody elektřiny, medicinálních plynů a zdravotechniky. Suterén skýtá nové šatny a technologické zázemí, vyšší patra pak rekonstruovaná oddělení.

Petr Uhlig, ředitel MNO: "Klíčový pavilon naší nemocnice se zhruba stoletou historií má za sebou první etapu modernizace, která probíhala za plného provozu. V havarijním stavu byly rozvody vody, kanalizace i elektřiny, provoz budovy byl energeticky velmi náročný. Za sebou měl jen výměnu oken a opravu fasády. V novém jsou tedy první dvě oddělení, jejichž pacienti dozajista ocení sociální zařízení v pokojích, nové interiéry i kompletně klimatizované prostory. Díky zmodernizovanému zázemí a novému vybavení se budou cítit podstatně komfortněji než v předchozích prostorách."

Do nového se přestěhovalo oddělení Anesteziologie a resuscitace (ARO), které dosud sídlilo ve dvou různých pavilonech. Jedna pětilůžková jednotka fungovala v původních prostorách ještě ze šedesátých let minulého století v pavilonu E4, druhá čtyřlůžková v původním zázemí Následné intenzivní péče v pavilonu H2.

Cyril Kučera, primář oddělení: "Nové ARO je devítilůžkové, kapacita zůstává stejná, zásadně se ale mění uspořádání oddělení. Budeme na jednom patře s jedno nebo dvojboxy a dvěma sesterskými velíny. Nové je také vybavení – ventilátory, monitory, pumpy, dávkovače i lůžka. Zcela nově přímo na oddělení budeme schopni poskytovat kromě kontinuální i akutní intermitentní tedy občasnou hemodialýzu, která se dosud prováděla pouze na metabolické jednotce intenzivní péče. Tato péče je určena pacientům v kritickém stavu s akutním selháním ledvin, nejčastěji v septickém šoku s multiorgánovým selháváním. Boxový systém bude komfortnější nejen pro pacienty, ale také personál, který bude pracovat v mnohem přívětivějších podmínkách než dosud, hlavně ale pod jednou střechou, což přinese výhody nejen provozně-organizační, ale také ekonomické."

Do zrekonstruovaných prostor se stěhuje také Chirurgie. K dispozici má na dvou patrech dvě standardní lůžková oddělení s celkovou kapacitou 50 lůžek v klimatizovaných prostorách s moderním designem.

Tomáš Mrázek, primář chirurgie: "K celkové modernizaci chirurgie dojde po dokončení druhé etapy, díky které budeme mít k dispozici zmodernizovanou jednotku intenzivní péče a další standardní lůžkové oddělení. Do té doby bude chirurgie a traumatologie naší nemocnice poskytovat péči na redukovaném počtu intenzivních i standardních lůžek."
Zuzana Bajgarová, náměstkyně primátora: "Stavební práce první etapy modernizace byly zahájeny v dubnu roku 2021 a první pacienti budou moci rekonstruované prostory využít v listopadu 2022. Náklady na tuto etapu dosud dosáhly výše 152,361 milionů korun bez DPH, včetně interiéru. Zatímco první fáze kompletní rekonstrukce pavilonu E2 končí, brzy bude zahájena druhá část rekonstrukce tohoto pavilonu. Ta si vyžádá náklady ve výši 107,595 milionů korun bez DPH, také včetně vybavení interiéru a bude probíhat do dubna 2024. V druhé etapě rekonstrukce se nových prostor dočká chirurgická JIP, lůžková část interny i chirurgie."

Rekonstrukce je rozdělena na etapy, protože nemocnice nemá náhradní prostory pro vystěhování všech oddělení najednou. Přesouvají se postupně podle harmonogramu. Druhá etapa bude dokončena v dubnu 2024.

Petr Uhlig, ředitel MNO: "Před námi je druhá část přeměny E dvojky. Zatímco ty první měsíce přinesly jen minimální změny v organizaci péče, teď je před námi období, které ji ovlivní bohužel více. Kvůli přesunům oddělení přijdeme o 25 chirurgických a 30 interních lůžek – dosud jsme jich měli 284, což se projeví také omezením příjmu a ošetření pacientů na interní příjmové a traumatologické ambulanci a také na urgentním příjmu. O změnách jsme informovali okolní nemocnice se žádostí o spolupráci."

Aktuálně začíná také výstavba nové budovy pro hyperbarickou medicínu za více než 38 milionů korun bez DPH. Hotovo by mělo být příští podzim a díky nové vícemístné kvadratické komoře bude reálné ošetřit asi o 30 procent pacientů více. Nová kvadratická komora je totiž 14místná, původní komora ze šedesátých let nyní nabízí pro pacienty 10 míst. Nemocnice novou komoru pořídí za částku přesahující 36,5 milionů korun bez DPH. Pokračuje i výstavba nového parkovacího domu u Městské nemocnice Ostrava. Postupují rovněž práce na nových přeložkách k trafostanici a záhy bude zahájena i rekonstrukce veřejného osvětlení v areálu. Město taktéž vybírá zhotovitele projektové dokumentace pro výstavbu urgentního příjmu. Náklady na novou výstavbu či probíhající rekonstrukce v areálu městské nemocnice nyní přesahují jednu miliardu korun.

Nahlásit chybu


K tématu

Dětské oddělení Městské nemocnice Ostrava má nové rodinné pokoje

6. listopadu 2023 13:23 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Pět nových nadstandardních pokojů, každý s vlastním sociálním zařízením – umyvadlem, WC, sprchovým koutem – vzniklo na oddělení Dětského lékařství v Pavilonu B Městské nemocnice Ostrava, místo původních pokojů vybavených pouze umyvadly. Dva pokoje jsou k dispozici na stanici malých dětí, dva na novorozeneckém oddělení a jeden na stanici velkých dětí.

Nová angiolinka rozšířila možnosti kardiologů v Městské nemocnici Ostrava

21. února 2024 14:17 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Kardiologové Městské nemocnice Ostrava začali využívat nový rentgenový přístroj – angiolinku Philips Azurion 7C12 za 47,4 milionu korun. Přístroj patří k nejmodernějším zařízením tohoto typu a v rámci Moravskoslezského kraje je unikátní. Nejbližší arytmologické centrum, kde používají stejný přístroj, je ve Fakultní nemocnici Olomouc. Díky novému přístroji jsou výkony jednodušší, přesnější a efektivnější, pacienti i zdravotníci jsou vystavováni nižší dávce záření.

Ostravské Centrum pro rodinu a sociální péči se přestěhuje do areálu městské nemocnice

9. ledna 2024 12:12 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostravské Centrum pro rodinu a sociální péči bude mít všechny své služby i zázemí pro prorodinné aktivity pod novou střechou. Přestěhuje se totiž do budovy bývalé ubytovny sester v areálu Městské nemocnice Ostrava. Nyní začala rekonstrukce budoucích prostor.


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Ve Studiu G si zahrají profesionálové i studenti

Studio G je jednou z nejmladších divadelních scén v Ostravě. Vzniklo teprve v roce 2019 na místě bývalého papírnictví, jehož prostory členové přebudovali na kavárnu a divadelní sál. Od té doby slouží kultuře.

Klub 1. FC Poruba uspořádal nábor fotbalových hvězdiček s Tomášem Ujfalušim. Přišly desítky dětí

Klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

ARO a Chirurgie Městské nemocnice Ostrava získaly nové prostory
Vydáno 13. listopadu 2022 17:11, Ostrava-město, Jiří Cileček
Městská nemocnice Ostrava má za sebou náročnou etapu rekonstrukce Pavilonu E2. Po dokončení první etapy modernizace se do nových prostor přestěhovala oddělení ARO a Chirurgie. Rekonstrukce probíhala od jara loňského roku a vyšla na více než 152 milionů korun bez DPH. Vznikly desítky nových místností a vystavěno bylo další zázemí pro zdravotníky i pacienty.

zdroj foto: Magistrát města Ostravy

Vybudován byl také nový vstup do pavilonu, požární schodiště, prostory jsou nyní i klimatizovány. Objekt byl zateplen, čímž došlo ke snížení energetické náročnosti objektu, provedeny byly také výměny oken i dveří. V pavilonu jsou nové rozvody elektřiny, medicinálních plynů a zdravotechniky. Suterén skýtá nové šatny a technologické zázemí, vyšší patra pak rekonstruovaná oddělení.

Petr Uhlig, ředitel MNO: "Klíčový pavilon naší nemocnice se zhruba stoletou historií má za sebou první etapu modernizace, která probíhala za plného provozu. V havarijním stavu byly rozvody vody, kanalizace i elektřiny, provoz budovy byl energeticky velmi náročný. Za sebou měl jen výměnu oken a opravu fasády. V novém jsou tedy první dvě oddělení, jejichž pacienti dozajista ocení sociální zařízení v pokojích, nové interiéry i kompletně klimatizované prostory. Díky zmodernizovanému zázemí a novému vybavení se budou cítit podstatně komfortněji než v předchozích prostorách."

Do nového se přestěhovalo oddělení Anesteziologie a resuscitace (ARO), které dosud sídlilo ve dvou různých pavilonech. Jedna pětilůžková jednotka fungovala v původních prostorách ještě ze šedesátých let minulého století v pavilonu E4, druhá čtyřlůžková v původním zázemí Následné intenzivní péče v pavilonu H2.

Cyril Kučera, primář oddělení: "Nové ARO je devítilůžkové, kapacita zůstává stejná, zásadně se ale mění uspořádání oddělení. Budeme na jednom patře s jedno nebo dvojboxy a dvěma sesterskými velíny. Nové je také vybavení – ventilátory, monitory, pumpy, dávkovače i lůžka. Zcela nově přímo na oddělení budeme schopni poskytovat kromě kontinuální i akutní intermitentní tedy občasnou hemodialýzu, která se dosud prováděla pouze na metabolické jednotce intenzivní péče. Tato péče je určena pacientům v kritickém stavu s akutním selháním ledvin, nejčastěji v septickém šoku s multiorgánovým selháváním. Boxový systém bude komfortnější nejen pro pacienty, ale také personál, který bude pracovat v mnohem přívětivějších podmínkách než dosud, hlavně ale pod jednou střechou, což přinese výhody nejen provozně-organizační, ale také ekonomické."

Do zrekonstruovaných prostor se stěhuje také Chirurgie. K dispozici má na dvou patrech dvě standardní lůžková oddělení s celkovou kapacitou 50 lůžek v klimatizovaných prostorách s moderním designem.

Tomáš Mrázek, primář chirurgie: "K celkové modernizaci chirurgie dojde po dokončení druhé etapy, díky které budeme mít k dispozici zmodernizovanou jednotku intenzivní péče a další standardní lůžkové oddělení. Do té doby bude chirurgie a traumatologie naší nemocnice poskytovat péči na redukovaném počtu intenzivních i standardních lůžek."
Zuzana Bajgarová, náměstkyně primátora: "Stavební práce první etapy modernizace byly zahájeny v dubnu roku 2021 a první pacienti budou moci rekonstruované prostory využít v listopadu 2022. Náklady na tuto etapu dosud dosáhly výše 152,361 milionů korun bez DPH, včetně interiéru. Zatímco první fáze kompletní rekonstrukce pavilonu E2 končí, brzy bude zahájena druhá část rekonstrukce tohoto pavilonu. Ta si vyžádá náklady ve výši 107,595 milionů korun bez DPH, také včetně vybavení interiéru a bude probíhat do dubna 2024. V druhé etapě rekonstrukce se nových prostor dočká chirurgická JIP, lůžková část interny i chirurgie."

Rekonstrukce je rozdělena na etapy, protože nemocnice nemá náhradní prostory pro vystěhování všech oddělení najednou. Přesouvají se postupně podle harmonogramu. Druhá etapa bude dokončena v dubnu 2024.

Petr Uhlig, ředitel MNO: "Před námi je druhá část přeměny E dvojky. Zatímco ty první měsíce přinesly jen minimální změny v organizaci péče, teď je před námi období, které ji ovlivní bohužel více. Kvůli přesunům oddělení přijdeme o 25 chirurgických a 30 interních lůžek – dosud jsme jich měli 284, což se projeví také omezením příjmu a ošetření pacientů na interní příjmové a traumatologické ambulanci a také na urgentním příjmu. O změnách jsme informovali okolní nemocnice se žádostí o spolupráci."

Aktuálně začíná také výstavba nové budovy pro hyperbarickou medicínu za více než 38 milionů korun bez DPH. Hotovo by mělo být příští podzim a díky nové vícemístné kvadratické komoře bude reálné ošetřit asi o 30 procent pacientů více. Nová kvadratická komora je totiž 14místná, původní komora ze šedesátých let nyní nabízí pro pacienty 10 míst. Nemocnice novou komoru pořídí za částku přesahující 36,5 milionů korun bez DPH. Pokračuje i výstavba nového parkovacího domu u Městské nemocnice Ostrava. Postupují rovněž práce na nových přeložkách k trafostanici a záhy bude zahájena i rekonstrukce veřejného osvětlení v areálu. Město taktéž vybírá zhotovitele projektové dokumentace pro výstavbu urgentního příjmu. Náklady na novou výstavbu či probíhající rekonstrukce v areálu městské nemocnice nyní přesahují jednu miliardu korun.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000034315/aro-a-chirurgie-mestske-nemocnice-ostrava-ziskaly-nove-prostory