Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostrava zavádí pro majitele roční jízdenky ODIS 30 minut jízdy na sdíleném kole zdarma

Ostrava-město |

Sdílená kola jsou v Ostravě stále oblíbenější. Město vyslyšelo přání uživatelů a chce službu dále rozvíjet. Nově tedy zavádí propojení aplikace Nextbike s celoroční jízdenkou ODIS. Uživatelé tak díky tomu získají k současné nabídce dalších 15 minut jízdy na sdílených kolech zdarma. Dohromady tak celkem 30 minut.

Do aplikace Nextbike je možné nyní nově připojit dlouhodobou 365denní časovou jízdenku ODIS pro tarifní zóny 1 nebo 2 na dopravní kartě ODISka nebo ZETKA, na platební kartě, v mobilní aplikaci ODISapka nebo MojeDPO. Držitelé takové jízdenky obdrží k dosavadním 15 minutám jízdy zdarma ještě dalších 15 bezplatných minut.

Kateřina Šebestová, náměstkyně primátora: "Propojení služby sdílených kol s jízdenkou ODIS je zároveň spojením dvou možností pohybu po městě, z nichž oba jsou šetrné k životnímu prostředí. Další čtvrthodinu bezplatné jízdy na sdíleném kole mohou uživatelé vnímat jako svého druhu bonus za jejich zodpovědný přístup. Je totiž v našem zájmu, aby se služba sdílených kol stávala veřejnosti co nejdostupnější. Přispívá ke snižování emisí, pěstování zdravého životního stylu a lepší dopravní situaci v našich ulicích."

Způsob propojení této jízdenky s aplikací Nextbike není složitý. Stačí v hlavním menu aplikace zvolit sekci „Předplatné a partnerské výhody“ (eventuelně „Moje tarify a výhody“). Druhým krokem je pouhé kliknutí na tlačítko +. To se nachází vlevo nahoře spolu s textem „Koupit předplatné/Přidat partnera“. V sekci „Dostupní partneři“ uživatel následně vybere položku podle toho, na jakém nosiči má příslušnou jízdenku nahranou, načež zvolí možnost „Propojit s partnerem“. K úplnému dokončení pak stačí pouze vyplnit požadované údaje. A je hotovo.

Daniel Morys, generální ředitel a předseda představenstva DPO: "Dopravní podnik Ostrava chce být laskavým, spolehlivým a moderním partnerem pro naše cestující. Proto jsme jako první dopravce v republice umožnili v naší mobilní aplikaci Moje DPO vyhledání dopravního spojení v přímé návaznosti na cyklodopravu a sdílená kola. Nově tuto spolupráci prohlubujeme a zvýhodňujeme naše nejvěrnější zákazníky. V aplikaci NextBike si uživatel prostě v nové záložce snadno vypíše číslo ODISky a po ověření systémem může používat kolo 30 minut zdarma, nikoliv jen 15 minut jako jiní."

Výčet dobrých zpráv pro uživatele služby nekončí.

Kateřina Šebestová, náměstkyně primátora: "Pro letošní červenec a srpen plánujeme navýšit počet jízdních kol k zapůjčení na 1100 kusů. Jednotlivých výpůjčních stanovišť aktuálně máme ve městě 350. Nová se nadále zřizují, přičemž dochází také k obnově takzvaně „vypnutých“ stanovišť po zimním období. Provozovatel navíc investoval nemalé finanční prostředky do nových uzamykacích systémů, aby co nejúčinněji předcházel a zabraňoval krádežím kol."
Lukáš Luňák, ředitel společnosti Nextbike Czech Republic: "Na bikesharing lze nahlížet, mimo jiné, jako na prodlouženou ruku MHD. Ve spoustě evropských měst Nextbike funguje v symbióze s místními dopravními podniky a tím zvyšuje celkovou efektivitu městské mobility. Velmi nás těší, že jsme se právě v Ostravě k tomuto modelu připojili. Věříme, že Ostraváci propojení Nextbike účtu s ODISkou využijí v hojném počtu a najdou díky prodloužení jízdy zdarma i vzdálenější cíle svých cest."

Zatímco v „průkopnické“ sezóně 2019 posloužila sdílená kola k přesunu ve 434 496 případech, loni už provozovatel evidoval 513 747 výpůjček. Rekordním se stal rok 2020, kdy počet zapůjčení ukázal přesnou cifru 669 970.

Nahlásit chybu


K tématu

Nextbike propojil možnost sdílení kol mezi Frýdkem-Místkem a Ostravou

Modrá sdílená kola přidala do své nabídky novou možnost. Lidé si mohou kolo půjčit ve Frýdku-Místku a vrátit ho v Ostravě, stejně tak i v opačném případě. Propojení obou měst bylo možné kvůli ideálnímu cyklistickému spojení.

Sdílená kola startují sezónu i ve Frýdku-Místku. Řeší se i propojení s dalšími městy

Oblíbená modrá sdílená kola se opět vrací do ulic Frýdku-Místku. Letos jich bude k dispozici opět 200. Součástí výpůjčního systému je i šest okolních obcí. A město dál jedná s provozovatelem o možnosti rozšíření dojezdové a výpůjční vzdálenosti i do dalších měst, jako je například Ostrava.

Sdílená kola míří do Nového Jičína a Kopřivnice. Bude možné jezdit i mezi městy

29. března 2024 13:32 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Nový Jičín a Kopřivnice se stanou dalšími městy, která zavedou sdílená kola. Obě města na projektu spolupracují. Díky tomu se podařily snížit náklady na provoz a navíc bude možné s koly mezi městy přejíždět. Služba by měla ve městech fungovat zhruba od poloviny dubna.


Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Dnes 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

TrikFilm představil animovaná díla mladých autorů, mezinárodní festival se konal už popáté

Poslední zářiový týden přivítala Ostrava už pátý ročník Mezinárodního festivalu dětské a studentské mediální tvorby TrikFilm. Ten letos představil více než dvě stě animovaných děl z více než třiceti zemí světa. Návštěvníkům zároveň festival nabídnul i množství doprovodných aktivit.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Tradiční cyklistické závody pro děti se v Horní Suché těší velké oblibě, spolupracují na nich obě základní školy

V Horní Suché se uskutečnily tradiční cyklistické závody pro děti od mateřských škol až po mladé cyklisty pátých ročníků základních škol. Předstartovní nadšení účastníků bylo velké.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Včera 12:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Ve Studiu G si zahrají profesionálové i studenti

Studio G je jednou z nejmladších divadelních scén v Ostravě. Vzniklo teprve v roce 2019 na místě bývalého papírnictví, jehož prostory členové přebudovali na kavárnu a divadelní sál. Od té doby slouží kultuře.

Klub 1. FC Poruba uspořádal nábor fotbalových hvězdiček s Tomášem Ujfalušim. Přišly desítky dětí

Klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Ranní nehoda dvou nákladních aut v Ostravě zastavila dopravu, řidiče museli vyprostit hasiči

Včera 10:25 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ve středu ráno se v Ostravě na ulici Plzeňská srazila dvě nákladní vozidla. Nehoda zcela zastavila provoz. Hasiči museli vyprošťovat jednoho z řidičů pomocí hydraulického zařízení. Po vyproštění byl zraněný řidič předán do péče záchranářů.

Ostrava zavádí pro majitele roční jízdenky ODIS 30 minut jízdy na sdíleném kole zdarma
Vydáno 24. března 2023 13:35, Ostrava-město, Jiří Cileček
Sdílená kola jsou v Ostravě stále oblíbenější. Město vyslyšelo přání uživatelů a chce službu dále rozvíjet. Nově tedy zavádí propojení aplikace Nextbike s celoroční jízdenkou ODIS. Uživatelé tak díky tomu získají k současné nabídce dalších 15 minut jízdy na sdílených kolech zdarma. Dohromady tak celkem 30 minut.

zdroj foto: Nextbike Czech Republic

Do aplikace Nextbike je možné nyní nově připojit dlouhodobou 365denní časovou jízdenku ODIS pro tarifní zóny 1 nebo 2 na dopravní kartě ODISka nebo ZETKA, na platební kartě, v mobilní aplikaci ODISapka nebo MojeDPO. Držitelé takové jízdenky obdrží k dosavadním 15 minutám jízdy zdarma ještě dalších 15 bezplatných minut.

Kateřina Šebestová, náměstkyně primátora: "Propojení služby sdílených kol s jízdenkou ODIS je zároveň spojením dvou možností pohybu po městě, z nichž oba jsou šetrné k životnímu prostředí. Další čtvrthodinu bezplatné jízdy na sdíleném kole mohou uživatelé vnímat jako svého druhu bonus za jejich zodpovědný přístup. Je totiž v našem zájmu, aby se služba sdílených kol stávala veřejnosti co nejdostupnější. Přispívá ke snižování emisí, pěstování zdravého životního stylu a lepší dopravní situaci v našich ulicích."

Způsob propojení této jízdenky s aplikací Nextbike není složitý. Stačí v hlavním menu aplikace zvolit sekci „Předplatné a partnerské výhody“ (eventuelně „Moje tarify a výhody“). Druhým krokem je pouhé kliknutí na tlačítko +. To se nachází vlevo nahoře spolu s textem „Koupit předplatné/Přidat partnera“. V sekci „Dostupní partneři“ uživatel následně vybere položku podle toho, na jakém nosiči má příslušnou jízdenku nahranou, načež zvolí možnost „Propojit s partnerem“. K úplnému dokončení pak stačí pouze vyplnit požadované údaje. A je hotovo.

Daniel Morys, generální ředitel a předseda představenstva DPO: "Dopravní podnik Ostrava chce být laskavým, spolehlivým a moderním partnerem pro naše cestující. Proto jsme jako první dopravce v republice umožnili v naší mobilní aplikaci Moje DPO vyhledání dopravního spojení v přímé návaznosti na cyklodopravu a sdílená kola. Nově tuto spolupráci prohlubujeme a zvýhodňujeme naše nejvěrnější zákazníky. V aplikaci NextBike si uživatel prostě v nové záložce snadno vypíše číslo ODISky a po ověření systémem může používat kolo 30 minut zdarma, nikoliv jen 15 minut jako jiní."

Výčet dobrých zpráv pro uživatele služby nekončí.

Kateřina Šebestová, náměstkyně primátora: "Pro letošní červenec a srpen plánujeme navýšit počet jízdních kol k zapůjčení na 1100 kusů. Jednotlivých výpůjčních stanovišť aktuálně máme ve městě 350. Nová se nadále zřizují, přičemž dochází také k obnově takzvaně „vypnutých“ stanovišť po zimním období. Provozovatel navíc investoval nemalé finanční prostředky do nových uzamykacích systémů, aby co nejúčinněji předcházel a zabraňoval krádežím kol."
Lukáš Luňák, ředitel společnosti Nextbike Czech Republic: "Na bikesharing lze nahlížet, mimo jiné, jako na prodlouženou ruku MHD. Ve spoustě evropských měst Nextbike funguje v symbióze s místními dopravními podniky a tím zvyšuje celkovou efektivitu městské mobility. Velmi nás těší, že jsme se právě v Ostravě k tomuto modelu připojili. Věříme, že Ostraváci propojení Nextbike účtu s ODISkou využijí v hojném počtu a najdou díky prodloužení jízdy zdarma i vzdálenější cíle svých cest."

Zatímco v „průkopnické“ sezóně 2019 posloužila sdílená kola k přesunu ve 434 496 případech, loni už provozovatel evidoval 513 747 výpůjček. Rekordním se stal rok 2020, kdy počet zapůjčení ukázal přesnou cifru 669 970.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000036363/ostrava-zavadi-pro-majitele-rocni-jizdenky-odis-30-minut-jizdy-na-sdilenem-kole-zdarma