Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Evžen Tošenovský (ODS) hostem v předvolebním studiu

Ostrava-město |

V dalším díle speciálu věnovaném volbám do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se představí europoslanec Evžen Tošenovský (ODS).

Vítám vás u dalšího dílu speciálního vysílání, který se věnuje blížícím se volbám do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Mým dnešním hostem je europoslanec Evžen Tošenovský.  

TV Polar: Dobrý podvečer, vítám vás v ostravském předvolebním studiu. Jak vnímáte z pozice europoslance blížící se volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR? 

E. T.: "Tak vnímám je asi tak, jako každý, účastním se některých věcí a každé volby jsou jiné a když vidím to zrychlující se a přitvrďující se tempo, tak jsem docela rád, že nehraji v tom tu hlavní roli."

TV Polar: "Co říkáte předvolebním kampaním, které jsou v některých případech pojaty „velmi velkoryse". Jaký je váš názor na množství peněz, které tečou na kampaně? A co říkáte billboardům, prostřednictvím kterých si politické strany řeší své politické soupeře? 

E. T.: "Tak sleduji to ze znalosti věci. Tyhle volby je vidět, že jsou velmi významné pro mnohé  strany, a to se odráží, ať v těch nákladech nebo i té přepjaté situaci a samozřejmě i ten zrychlující se mediální svět, který nutí během 3 vteřin říct něco a ještě upoutat pozornost, tak to vše se v tom odráží. Skutečně ty volby narůstají do gigantických rozměrů." 

TV Polar: Tipnul byste si volební  výsledek a volební účast? A případně jaké by podle vás bylo ideální složení sněmovny? 

E. T.: "Já si netroufám tipovat, já si myslím, že to bude hodně patové, hodně vyrovnané což bude pro politickou scénu problém. My bychom velmi potřebovali, aby to byla vláda silná a s plným mandátem a ne jaksi vláda uvařená, kdy všichni musí uhýbat těm kompromisům. My se potřebujeme dostat do standardní levopravé pozice, jasné a silné vlády. To říkám jako člověk, který se teď pohybuje v Bruselu. To i teď pro to zahraničí je důležité, aby to byla politicky silná vláda." 

TV Polar: Jakou byste si tipnul voličskou účast? 

E. T.: "Já si myslím, že půjde hodně lidí k volbám, protože .., i když říkají, že neví, já bych si tipnul, že se to pohne přes těch 60 – 70 procent." 

TV Polar: V poslední době se hodně mluví o zadluženém Řecku a pomoci této zemi. Jak se na tento problém díváte vy?  

E. T.: "Tak ten  problém je vážnější a větší než si možná myslíme, protože tady ho překryly povodně a vlastní volby. Politicky, z hlediska Evropy, je to skutečně kruciální problém a Evropa se tím velmi silně zabývá. To, co si myslím já..., to Řecko je komplikované, jednoduché heslo „pomůžeme, zaplatíme", tady neplatí. Řecká vláda nebo ty orgány tak dlouho šidily ta čísla, a to Řecko se dostalo v rámci populistických aktivit na neúnosnou míru a těžko se bude asi říkat, ať na Slovensku, u nás nebo kdekoliv jinde: "Pomožte zemi, která má trojnásobné nebo dvojnásobné důchody a úředníci tam dostávají platy za to, že přijdou do práce a že fungují." 

TV Polar: Co se dá udělat proto, aby ČR snížila svou zadluženost? 

E. T.: "Tak, ČR bude muset snížit zadluženost, protože to varováním Řeckem je velmi závažný signál. Já si myslím, že je nutné se skutečně podívat hlavně na výdajovou stránku, ta příjmová je vždy diskutabilní. Výdajová stránka, to znamená, jestli  aktivity, které se dávají jako veřejné prostředky, jestli mají být z veřejných zdrojů anebo spíše z komerčních zdrojů a tady je ten prostor obrovský. Stejně tak administrativní zátěž je tady obrovská, a to ne, že to jsou ti úředníci, ale náš parlament, a to i pod výmluvou, že nás Brusel nutí. Máme mnoho věcí, které zbytečně administrujeme, regulujeme a na základě toho musí být ti úředníci, protože každá věta přijatá v parlamentu může znamenat tisíce úředníků v úřadech."

TV Polar: Často se v poslední době skloňuje korupce snad ve všech pádech, co se dá podle vás udělat proto, aby uplácení nebylo tak běžné?  

E. T.: "Korupce se někdy uvádí, že je jen v tom veřejném sektoru, že se to týká jen úřadů a všeho, bohužel korupce je i záležitostí soukromého sektoru. Zeptejte se mnoha majitelů firem, jak je pro ně komplikované uhlídat si vlastní manažery. Vždy to souvisí s tím, jak ti lidé rozhodují o cizích penězích. Když rozhodují o vlastních penězích, tak ta korupce mizí, protože rozhoduje sám za sebe." 

TV Polar: Byl jste vy někdy přímým účastníkem byť jen pokusu o uplácení? 

ET: Naštěstí jsem se s tím nesetkal, protože jsem byl v pozici, ať jako primátor nebo jako hejtman, člověk je o mnohem více pod drobnohledem než kdokoliv jiný. Byla o mě zmínka, raději se o takových věcech se mnou nebavit, což mě chránilo a tím jsem ten problém neměl.  

TV Polar: Vrátíme se zpět k volbám... Myslíte si, že by se volební systém v ČR neměl změnit, například zavedením přímé volby prezidenta nebo v komunálních volbách starosty? 

E. T.: "Já nejsem pro přímé volby, protože to není jednoduchá operace. Přímá volba mění pozice, my jsme zastupitelská demokracie a toto mění pravidla fungování."  

TV Polar: Jaký je váš názor na politiky, kteří se ve vrcholných místech pohybují již několik let, nemyslíte si, že by je měli vystřídat jiní, noví, kteří by mohli, jak se říká, přinést nový vítr? 

E. T.: "Pokud se někdo objeví avybojuje si pozici, tak je to dobře. Když se objeví nové myšlenky a probijí se těmi myšlenkami to je úplně v pořádku, ale dát si jen heslo nové tváře a je to hlupák, to si myslím, že v politice nemá být. Politika je skutečně pro mě vrcholová záležitost, myšlenková schopností lidí analyzovat, znalostí, které jsou a ne jen jeden výkřik v televizi... objevila se nová tvář, tak ho tam vrazíme, protože ti staří jsou obroušení." 

TV Polar: Jedna z věcí, která se už nejednou řešila, jsou poslanecké výhody, platy... Myslíte si, že by je nutné s tím něco dělat nebo si to poslanci zaslouží, byť mnohé z nich ani neznáme, protože se za celé volební období neprojeví nebo nechodí na schůze poslanecké sněmovny. 

E. T.: "Tady musí platit velmi přísná pravidla, protože u těch politiků se velmi těžce stanovuje, kdy jsou ještě v práci a kdy už ne. Člověk, když je primátor nebo hejtman, tak pracuje 24 hodin, ať jsou Vánoce nebo ne. Mně pravidelně volali, když žena nalévala vánoční polévku a jel jsem někam, kam jsem byl odvolán. Na druhé straně to mají být pravidla jasná, jasně definovatelná." 

TVPolar: Děkuji vám za účast v našem studiu a vám, diváci děkuji za pozornost.  
 

Nahlásit chybu


Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Dnes 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

Včera 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Kuchaři z Koblova se odreagovali od povodní na druhém ročníku Gulášfestu

Přestože se povodně dotkly většiny obyvatel Koblova a spoustu z nich připravily o vybavení domovů, o oblíbený Gulášfest se Koblované připravit nenechali. Místní tak dali jasně najevo, že se s nepříjemnými okolnostmi umí vypořádat. Pro některé z nich pak byla akce symbolem návratu k normálnímu životu.

Noc vědců přírodovědecké fakulty se vrátila do Slezské Ostravy, návštěvnost byla enormní

Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity se připojila k vědeckým pracovištím dvou desítek českých vysokých škol a dalších institucí a přivítala stovky návštěvníků na letošní Noci vědců. Oproti loňskému roku se zájemcům představila ve vlastních prostorách na slezskoostravském Hladnově.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

3. října 2024 19:07 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

3. října 2024 18:56 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

3. října 2024 18:49 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Evžen Tošenovský (ODS) hostem v předvolebním studiu
Vydáno 25. května 2010 9:16, Ostrava-město, Renáta E. Orlíková
V dalším díle speciálu věnovaném volbám do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se představí europoslanec Evžen Tošenovský (ODS).

Vítám vás u dalšího dílu speciálního vysílání, který se věnuje blížícím se volbám do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Mým dnešním hostem je europoslanec Evžen Tošenovský.  

TV Polar: Dobrý podvečer, vítám vás v ostravském předvolebním studiu. Jak vnímáte z pozice europoslance blížící se volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR? 

E. T.: "Tak vnímám je asi tak, jako každý, účastním se některých věcí a každé volby jsou jiné a když vidím to zrychlující se a přitvrďující se tempo, tak jsem docela rád, že nehraji v tom tu hlavní roli."

TV Polar: "Co říkáte předvolebním kampaním, které jsou v některých případech pojaty „velmi velkoryse". Jaký je váš názor na množství peněz, které tečou na kampaně? A co říkáte billboardům, prostřednictvím kterých si politické strany řeší své politické soupeře? 

E. T.: "Tak sleduji to ze znalosti věci. Tyhle volby je vidět, že jsou velmi významné pro mnohé  strany, a to se odráží, ať v těch nákladech nebo i té přepjaté situaci a samozřejmě i ten zrychlující se mediální svět, který nutí během 3 vteřin říct něco a ještě upoutat pozornost, tak to vše se v tom odráží. Skutečně ty volby narůstají do gigantických rozměrů." 

TV Polar: Tipnul byste si volební  výsledek a volební účast? A případně jaké by podle vás bylo ideální složení sněmovny? 

E. T.: "Já si netroufám tipovat, já si myslím, že to bude hodně patové, hodně vyrovnané což bude pro politickou scénu problém. My bychom velmi potřebovali, aby to byla vláda silná a s plným mandátem a ne jaksi vláda uvařená, kdy všichni musí uhýbat těm kompromisům. My se potřebujeme dostat do standardní levopravé pozice, jasné a silné vlády. To říkám jako člověk, který se teď pohybuje v Bruselu. To i teď pro to zahraničí je důležité, aby to byla politicky silná vláda." 

TV Polar: Jakou byste si tipnul voličskou účast? 

E. T.: "Já si myslím, že půjde hodně lidí k volbám, protože .., i když říkají, že neví, já bych si tipnul, že se to pohne přes těch 60 – 70 procent." 

TV Polar: V poslední době se hodně mluví o zadluženém Řecku a pomoci této zemi. Jak se na tento problém díváte vy?  

E. T.: "Tak ten  problém je vážnější a větší než si možná myslíme, protože tady ho překryly povodně a vlastní volby. Politicky, z hlediska Evropy, je to skutečně kruciální problém a Evropa se tím velmi silně zabývá. To, co si myslím já..., to Řecko je komplikované, jednoduché heslo „pomůžeme, zaplatíme", tady neplatí. Řecká vláda nebo ty orgány tak dlouho šidily ta čísla, a to Řecko se dostalo v rámci populistických aktivit na neúnosnou míru a těžko se bude asi říkat, ať na Slovensku, u nás nebo kdekoliv jinde: "Pomožte zemi, která má trojnásobné nebo dvojnásobné důchody a úředníci tam dostávají platy za to, že přijdou do práce a že fungují." 

TV Polar: Co se dá udělat proto, aby ČR snížila svou zadluženost? 

E. T.: "Tak, ČR bude muset snížit zadluženost, protože to varováním Řeckem je velmi závažný signál. Já si myslím, že je nutné se skutečně podívat hlavně na výdajovou stránku, ta příjmová je vždy diskutabilní. Výdajová stránka, to znamená, jestli  aktivity, které se dávají jako veřejné prostředky, jestli mají být z veřejných zdrojů anebo spíše z komerčních zdrojů a tady je ten prostor obrovský. Stejně tak administrativní zátěž je tady obrovská, a to ne, že to jsou ti úředníci, ale náš parlament, a to i pod výmluvou, že nás Brusel nutí. Máme mnoho věcí, které zbytečně administrujeme, regulujeme a na základě toho musí být ti úředníci, protože každá věta přijatá v parlamentu může znamenat tisíce úředníků v úřadech."

TV Polar: Často se v poslední době skloňuje korupce snad ve všech pádech, co se dá podle vás udělat proto, aby uplácení nebylo tak běžné?  

E. T.: "Korupce se někdy uvádí, že je jen v tom veřejném sektoru, že se to týká jen úřadů a všeho, bohužel korupce je i záležitostí soukromého sektoru. Zeptejte se mnoha majitelů firem, jak je pro ně komplikované uhlídat si vlastní manažery. Vždy to souvisí s tím, jak ti lidé rozhodují o cizích penězích. Když rozhodují o vlastních penězích, tak ta korupce mizí, protože rozhoduje sám za sebe." 

TV Polar: Byl jste vy někdy přímým účastníkem byť jen pokusu o uplácení? 

ET: Naštěstí jsem se s tím nesetkal, protože jsem byl v pozici, ať jako primátor nebo jako hejtman, člověk je o mnohem více pod drobnohledem než kdokoliv jiný. Byla o mě zmínka, raději se o takových věcech se mnou nebavit, což mě chránilo a tím jsem ten problém neměl.  

TV Polar: Vrátíme se zpět k volbám... Myslíte si, že by se volební systém v ČR neměl změnit, například zavedením přímé volby prezidenta nebo v komunálních volbách starosty? 

E. T.: "Já nejsem pro přímé volby, protože to není jednoduchá operace. Přímá volba mění pozice, my jsme zastupitelská demokracie a toto mění pravidla fungování."  

TV Polar: Jaký je váš názor na politiky, kteří se ve vrcholných místech pohybují již několik let, nemyslíte si, že by je měli vystřídat jiní, noví, kteří by mohli, jak se říká, přinést nový vítr? 

E. T.: "Pokud se někdo objeví avybojuje si pozici, tak je to dobře. Když se objeví nové myšlenky a probijí se těmi myšlenkami to je úplně v pořádku, ale dát si jen heslo nové tváře a je to hlupák, to si myslím, že v politice nemá být. Politika je skutečně pro mě vrcholová záležitost, myšlenková schopností lidí analyzovat, znalostí, které jsou a ne jen jeden výkřik v televizi... objevila se nová tvář, tak ho tam vrazíme, protože ti staří jsou obroušení." 

TV Polar: Jedna z věcí, která se už nejednou řešila, jsou poslanecké výhody, platy... Myslíte si, že by je nutné s tím něco dělat nebo si to poslanci zaslouží, byť mnohé z nich ani neznáme, protože se za celé volební období neprojeví nebo nechodí na schůze poslanecké sněmovny. 

E. T.: "Tady musí platit velmi přísná pravidla, protože u těch politiků se velmi těžce stanovuje, kdy jsou ještě v práci a kdy už ne. Člověk, když je primátor nebo hejtman, tak pracuje 24 hodin, ať jsou Vánoce nebo ne. Mně pravidelně volali, když žena nalévala vánoční polévku a jel jsem někam, kam jsem byl odvolán. Na druhé straně to mají být pravidla jasná, jasně definovatelná." 

TVPolar: Děkuji vám za účast v našem studiu a vám, diváci děkuji za pozornost.  
 

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/3870/evzen-tosenovsky-ods-hostem-v-predvolebnim-studiu