Potkanům se v Ostravě daří dobře. Jejich počty se snižují plošnou deratizací, která v těchto dnech začala v městské části Poruba, kde budou postupně rozmístěny návnady do zhruba 5 tisíc šachtic.
Jan Baštínský, vedoucí údržby kanalizační sítě, OVAK: “To, co kolegové do kanalizace vhazují, jsou takzvané antikoagulanty druhé generace. Jsou to takzvané voskové bloky. Je v nich látka, která způsobuje ředění krve. Ten potkan ji nějakým způsobem zkonzumuje. Do nějakých 3 až 7 dnů to způsobí to, že vlastně vykrvácí a uhyne. Ta smrtelná dávka je kolem 2 a půl gramů.”
K rozmnožování potkanů přispívají také lidé, kteří odhazují potraviny všude možně. Například ke kontejnerům a také je splachují do záchodu.
Jan Baštínský, vedoucí údržby kanalizační sítě, OVAK: “Nikdy ty potkany si nějakým způsobem, dokud budou mít tu potravu, nevyhubíme. Vždycky dojde k tomu, že tu populaci nějakým způsobem razantně eliminujeme, ale tím, že je tady ta nekázeň obyvatel, tak bohužel je to takový boj s větrnými mlýny.”
Petr Šimkovič, OVAK: “Tak samozřejmě škodí i z našeho technického hlediska, co se týče potkanů. protože tím, že ti lidé ty potraviny vlastně házejí do kanalizace, nebo splachují se do kanalizace, tím pádem zase vzniká i ten problém, že tuto cestičku si dokážou vydláždit tím, že vlastně si dělají různé cestičky a tím narušují technický stav vlastně naší kanalizace a stojí to další peníze co se týče oprav a tak dále.”
Lidé by si proto měli kupovat jen tolik potravin, kolik sní. Případně vhazovat zabalené zbytky jídel přímo do kontejnerů. Kromě Ostravských vodovodů a kanalizací provádí pravidelnou deratizaci také obvod Poruba.
Miroslav Otisk, místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “Máme evidovány z minulého období nory hlodavců. Zejména se jedná o potkany. Těchto nor máme v současné době evidovány v zeleni asi 380 s tím, že nejvíc, největší intenzita právě je na 1., 3. a 8. stavebním obvodě. Po plošné deratizaci vždy potom provádíme kontrolu a v případě potřeby po 14 dnech provedeme opětovně deratizaci."
Potkani se často vyskytují také v okolí restaurací a obchodů s potravinami. Nebezpeční jsou zejména tím, že přenášejí řadu nebezpečných nakažlivých nemocí. Od myšího tyfu, krysí skvrnivky, leptospirózy, salmonelózy až po tuberkulózu, tularémii nebo Weilovu žloutenku.