Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Architekti vymýšlejí, jak Slezskou Ostravu zvelebit

Ostrava-Slezská Ostrava |

Slezská Ostrava a zejména okolí Bohumínské a Frýdecké ulice by měly už v brzké budoucnosti doznat značných změn. S prvotními návrhy na urbanistické úpravy se mohli lidé seznámit na veřejném setkání. Diskutovat mohli přímo s architekty.

Úplně jinou podobu by mohla mít Slezská Ostrava v lokalitě podél řeky Ostravice. Nad prvními návrhy mohli lidé debatovat na setkání s autory studie.

Vladimír Lyčka (ANO), místostarosta Slezské Ostravy: “My jsme jako Slezská Ostrava, vedení Slezské Ostravy, již roku 2021 oslovili MAPPU - Městský ateliér prostoru plánování a architektury s tím, že bychom chtěli slyšet jejich názor na naše projekty a investiční záměry v oblasti Zámostí, Bohumínské, Seidlerova nábřeží. V podstatě na základě našeho přání MAPPA vypracoval koncepční rozvahu, co všechno by se tam v podstatě mohlo vytvořit. Propojit Gagarinovo náměstí s radnicí, na Seidlerově nábřeží vytvořit možná i hotel… Těch variant a možností je více a v podstatě tím záměrem bylo jako kdyby to, že Slezská Ostrava by chtěla v okolí nebo na té Bohumínské a v blízkém okolí vytvořit jako kdyby centrum města."
Zuzana Paclová, architektka MAPPA Ostrava: “Městský ateliér jako poradní institut města samozřejmě spolupracuje i se zástupci Slezské Ostravy, protože na Slezské Ostravě se děje řada stavebních záměrů. Takže to téma Bohumínské, zklidnění, tunel nebo bez tunelu je téma, které se vlastně pořád dokola točí i u nás. Jsme velmi rádi, že město skrze odbor strategického rozvoje vypsalo tuto zakázku. Zakázka je dlouhá. My jsme teď v podstatě v její třetině a role městského ateliéru je jakási metodická podpora. Tím, že spravujeme spoustu dat, věnujeme se koncepčně městským třídám a hierarchii ulic v Ostravě obecně, tak se snažíme být podporou a vlastně takovým vodítkem a kolegům ze společnosti Afry tak, aby ten návrh, ta studie vedla i případně potom k nějakým krokům realizace.”

Samotní architekti jsou připravení reagovat na připomínky zástupců samosprávy i veřejnosti.

Martina Holubová, architektka AFRY CZ: “My jsme připravili poměrně rozsáhlou studii, která má pouze jediný cíl. Prozkoumat to území a vytvořit varianty návrhů, které budou zkouškou pro samotnou Bohumínskou. Ulice má jednoznačně potenciál stát se aktivní městskou třídou, která na sebe natáhne život, veřejné aktivity, současně i novou zástavbu. Není nutné, aby měla takovou podobu, jakou má teď a přesto na ní může pohodlně fungovat doprava v podstatě ve stejných intenzitách v jakých dneska ta doprava tam je. Modelovali jsme i různé dopravní zátěže, proměnu širokého okolí v různých časových horizontech. Nejenom v krátkodobém, ale ve střednědobém a dlouhodobém. Chtěli jsme to uchopit jako velmi širokou vizi a snažíme se najít ty postupné kroky nám umožní tuto vizi snad možná i realizovat.”

Výzvou pro architekty je úprava mimoúrovňové křižovatky Českobratrské a Bohumínské ulice.

Martina Holubová, architektka AFRY CZ: “Máme dopravní modely, které nám říkají, že taková podoba, která tam je teď, vlastně není nutná. Ta forma neodpovídá intenzitám a většina těch nájezdových ramen není tolik využívaná. Je možné se zamýšlet nad úpravami této křižovatky a jsme zvědaví na názor veřejnosti, jakým způsobem na to bude reagovat. Co se týče okolí, ukážeme, že je možné využít to území i právě jako místo pro novou zástavbu nebo nějaké pobytové plochy, parkové plochy a také to doplníme dalšími parkovacími kapacitami.”

Také další konkrétní návrhy budou ještě podrobeny veřejné diskusi

Nahlásit chybu


K tématu

Slezská Ostrava a MAPPA pracují na urbanistickém rozvoji obvodu, studie se týkají Hrušova i Zámostí

Představitelé Slezské Ostravy byli pozváni do prostoru MAPPA Za výlohou ke komentované prohlídce výstavy Město staví město. Mezi sedmi vystavovanými projekty, zabývajícími se urbanistickým rozvojem Ostravy, je totiž i lokalita slezskoostravského Hrušova. Městský obvod ale s ateliérem pracoval už dříve.

Veřejnost se mohla vyjádřit k investičnímu záměru proměny Bohumínské ulice

O plánované proměně ulice Bohumínská jsme vás již několikrát informovali. Ulice je ale zase o krok blíž k transformaci v městskou třídu. O své podněty a připomínky k investičnímu záměru se mohli v minulém týdnu podělit nejen obyvatelé Slezské Ostravy na veřejném projednání.

VIDEO: Muž a žena ukradli ve Slezské Ostravě baterii do autobusu, odvezli ji na koloběžce

6. listopadu 2023 21:53 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Udělal si otvor v plotu, poté na pozemku u rodinného domu ukradl volně položenou baterii do autobusu. Policie ze Slezské Ostravy pátrají po zloději, který má na svědomí tuto krádež a hledají i ženu, se kterou pak uschovanou baterii odvezl na koloběžce.


Ministr v Ostravě představil výzvu pro povodní poničené vodovody a kanalizaci.

Do Ostravy přijel ministr životního prostředí Petr Hladík, aby představil novou výzvu Státního fondu životního prostředí na obnovu vodovodů a kanalizací po povodních. Největší problém má přímo krajské město, kde je velmi poškozena ústřední čistička odpadních vod. Ministerstvo prozatím vyčlenilo 2 miliardy korun.

Na Krajský úřad MSK si přišli pro dokumentaci kriminalisté, případ dozoruje evropský žalobce

Včera 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Bez bližších informací probíhá vyšetřování, během něhož si pro příslušnou dokumentaci přišli na Krajský úřad MSK kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Starý zámek postupně zakrývá nová střecha z břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Na pomoc postiženým obcím přispívají také pořadatelé kulturních akcí v Bruntále

6. října 2024 20:02 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Do pomoci povodní postiženým obcím se zapojili také pořadatelé nejrůznějších kulturních akcí. Vybrané finance pak poskytli adresně vytipovaným institucím, většinou školám či školkám. Město Bruntál využilo k dobrovolné sbírce pomoci také Svatováclavský sváteční koncert.

Záchranáři projížděli náhodou kolem vážné nehody, uhasili hořícího řidiče

Včera 22:15, vydáno včera 7:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Velké dopravní komplikace způsobila nehoda na obchvatu Třince v lokalitě u obce Hrádek, kde se časně ráno srazilo několik vozidel. Po dobu hašení, likvidace havarovaných vozů a vyšetřování bylo nutné dopravu z vytíženého tahu odklonit na objízdnou trasu.

Katarzyna Kozyra představuje v ostravském Domě umění výstavu plnou metafor a multimédií

6. října 2024 20:20 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Unikátní výstavou, na které je možno trávit dlouhý čas poslechem, prohlídkou i pozorováním je výstava polské umělkyně Katarzyny Kozyra. Je průřezem její tvorby za poslední 3 roky a ve třech částech představuje všechny oblasti výtvarného spektra umělkyně.

Požár v panelovém domě v Opavě, záchranáři bojovali o život popáleného muže

6. října 2024 18:14 | Opava | Lukáš Zavadil

V neděli 6. října dopoledne zasahovaly složky integrovaného záchranného systému u požáru v panelovém bytě v Opavě. Třicetiletý muž se nadýchal horkých zplodin a utrpěl popáleniny, byl převezen do popáleninového centra FN Ostrava. Další osoby utrpěly lehčí zranění.

Růže pro hraběnku byly největší slavností v roce na zámku Kunín

6. října 2024 20:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Největší letošní akcí na zámku v Kuníně byly Růže pro hraběnku. Slavnost, která vzdávala hold nejznámější majitelce zámku, hraběnce Marii Walburze, zaplnila prostory zámku květinami a jejich vazbami. Mezi nimi samozřejmě dominovaly hraběnčiny milované růže.

Široká Niva akutně potřebuje most nebo alespoň lávku pro pěší přes řeku Opavu

6. října 2024 14:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

4. října 2024 12:12 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

V Petřkovicích byla po rekonstrukci otevřena školka. Obvod už nemusí odmítat děti

Petřkovice mají jednu z nejmodernějších školek v Ostravě. Po kompletní rekonstrukci se totiž nejen navýšila její kapacita, ale školka byla také vybavena moderní technikou pro předškolní výchovu a vzdělávání. Úprav se dočkalo i okolí a školní zahrada.

Kuchaři z Koblova se odreagovali od povodní na druhém ročníku Gulášfestu

Přestože se povodně dotkly většiny obyvatel Koblova a spoustu z nich připravily o vybavení domovů, o oblíbený Gulášfest se Koblované připravit nenechali. Místní tak dali jasně najevo, že se s nepříjemnými okolnostmi umí vypořádat. Pro některé z nich pak byla akce symbolem návratu k normálnímu životu.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Noc vědců přírodovědecké fakulty se vrátila do Slezské Ostravy, návštěvnost byla enormní

Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity se připojila k vědeckým pracovištím dvou desítek českých vysokých škol a dalších institucí a přivítala stovky návštěvníků na letošní Noci vědců. Oproti loňskému roku se zájemcům představila ve vlastních prostorách na slezskoostravském Hladnově.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Architekti vymýšlejí, jak Slezskou Ostravu zvelebit
Vydáno 20. června 2023 19:10, Ostrava-Slezská Ostrava, Libor Běčák
Slezská Ostrava a zejména okolí Bohumínské a Frýdecké ulice by měly už v brzké budoucnosti doznat značných změn. S prvotními návrhy na urbanistické úpravy se mohli lidé seznámit na veřejném setkání. Diskutovat mohli přímo s architekty.

Úplně jinou podobu by mohla mít Slezská Ostrava v lokalitě podél řeky Ostravice. Nad prvními návrhy mohli lidé debatovat na setkání s autory studie.

Vladimír Lyčka (ANO), místostarosta Slezské Ostravy: “My jsme jako Slezská Ostrava, vedení Slezské Ostravy, již roku 2021 oslovili MAPPU - Městský ateliér prostoru plánování a architektury s tím, že bychom chtěli slyšet jejich názor na naše projekty a investiční záměry v oblasti Zámostí, Bohumínské, Seidlerova nábřeží. V podstatě na základě našeho přání MAPPA vypracoval koncepční rozvahu, co všechno by se tam v podstatě mohlo vytvořit. Propojit Gagarinovo náměstí s radnicí, na Seidlerově nábřeží vytvořit možná i hotel… Těch variant a možností je více a v podstatě tím záměrem bylo jako kdyby to, že Slezská Ostrava by chtěla v okolí nebo na té Bohumínské a v blízkém okolí vytvořit jako kdyby centrum města."
Zuzana Paclová, architektka MAPPA Ostrava: “Městský ateliér jako poradní institut města samozřejmě spolupracuje i se zástupci Slezské Ostravy, protože na Slezské Ostravě se děje řada stavebních záměrů. Takže to téma Bohumínské, zklidnění, tunel nebo bez tunelu je téma, které se vlastně pořád dokola točí i u nás. Jsme velmi rádi, že město skrze odbor strategického rozvoje vypsalo tuto zakázku. Zakázka je dlouhá. My jsme teď v podstatě v její třetině a role městského ateliéru je jakási metodická podpora. Tím, že spravujeme spoustu dat, věnujeme se koncepčně městským třídám a hierarchii ulic v Ostravě obecně, tak se snažíme být podporou a vlastně takovým vodítkem a kolegům ze společnosti Afry tak, aby ten návrh, ta studie vedla i případně potom k nějakým krokům realizace.”

Samotní architekti jsou připravení reagovat na připomínky zástupců samosprávy i veřejnosti.

Martina Holubová, architektka AFRY CZ: “My jsme připravili poměrně rozsáhlou studii, která má pouze jediný cíl. Prozkoumat to území a vytvořit varianty návrhů, které budou zkouškou pro samotnou Bohumínskou. Ulice má jednoznačně potenciál stát se aktivní městskou třídou, která na sebe natáhne život, veřejné aktivity, současně i novou zástavbu. Není nutné, aby měla takovou podobu, jakou má teď a přesto na ní může pohodlně fungovat doprava v podstatě ve stejných intenzitách v jakých dneska ta doprava tam je. Modelovali jsme i různé dopravní zátěže, proměnu širokého okolí v různých časových horizontech. Nejenom v krátkodobém, ale ve střednědobém a dlouhodobém. Chtěli jsme to uchopit jako velmi širokou vizi a snažíme se najít ty postupné kroky nám umožní tuto vizi snad možná i realizovat.”

Výzvou pro architekty je úprava mimoúrovňové křižovatky Českobratrské a Bohumínské ulice.

Martina Holubová, architektka AFRY CZ: “Máme dopravní modely, které nám říkají, že taková podoba, která tam je teď, vlastně není nutná. Ta forma neodpovídá intenzitám a většina těch nájezdových ramen není tolik využívaná. Je možné se zamýšlet nad úpravami této křižovatky a jsme zvědaví na názor veřejnosti, jakým způsobem na to bude reagovat. Co se týče okolí, ukážeme, že je možné využít to území i právě jako místo pro novou zástavbu nebo nějaké pobytové plochy, parkové plochy a také to doplníme dalšími parkovacími kapacitami.”

Také další konkrétní návrhy budou ještě podrobeny veřejné diskusi

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/slezska-ostrava/11000037810/architekti-vymysleji-jak-slezskou-ostravu-zvelebit