Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Netradiční plavidla s posádkami opět sjela řeku Ostravici, u diváků bodovala velká masařka

Ostrava-Slezská Ostrava |

Slezská i Moravská Ostrava opět společně připravily tradiční a velmi oblíbenou akci nazvanou Rozmarné slavnosti řeky Ostravice. Akce nabídla návštěvníkům tradičně bohatý kulturní program a také soutěž netradičních plavidel, která sjížděla řeku Ostravici.

Řeka Ostravice se stala dějištěm velké podívané. Na soutoku řeky Ostravice a Lučiny se sešlo devět odvážných a velmi kreativních posádek, aby tady v průběhu tradiční akce nazvané Rozmarné slavnosti řeky Ostravice připravily svá netradiční plavidla na vodu.

Než se ale posádky vydaly na svou dobrodružnou cestu plnou nástrah a úskalí zakončenou průjezdem malým splavem u mostu Miloše Sýkory, sjel řeku známý moderátor Petr Vondráček. Jeho úkolem bylo upoutat pozornost návštěvníků.

Petr Vondráček, moderátor akce, zpěvák, herec: “Ještě než jsem měl pupek a měl jsem korbu, byl jsem vysvalovaný a někdy jsem jel vodu, tak jsem poutal pozornost. Ale bylo to bez negafonu. Dneska budu mít megafon - pro mladé - to je taková trouba, co se do ní mluví, ale naštěstí to bude plavidlo, které je k tomu určené, takže nehrozí, že se cvaknem nebo že se uděláme,, navíc vedle sebe budu mít zkušeného vodáka Adama."

Hned za ním se pak do boje s proudem řeky pustily soutěživé týmy. I když pořadí bylo dané, hned na startu se objevily u některých plavidel menší komplikace. Třeba Baba Jaga si to nechtěně hned po startu namířila na opačnou stranu. Porota, která originalitu plavidel hodnotila, si pak musela na příjezd prvních posádek chvilku počkat.

Dominik Beneš, dramaturg Centra kultury a vzdělávání Moravská Ostrava: "Plavidla jsou netradiční, jsou z jakéhokoliv materiálu, nechali jsme to na lidech, vymysleli si formu, název, bylo na nich, jestli pojedou na vodních lyžích nebo na nafukovacím člunu, muselo se to ještě nazdobit, důležitý byl název celého konceptu. Máme šestičlennou porotu, je složená z představitelů Moravské i Slezské Ostravy a ti budou hodnotit to nejkrásnější, nejdůvtipnější plavidlo."

Návštěvníci po celou dobu statečné posádky povzbuzovali. Zvláště ty, které měly problém dojet plynule až ke splavu. Obdiv sklidila i Trosečnice, která byla ve vodě po celou dobu a potlesk patřil i těm posádkám, které chtě nechtě skončily ve vodě, aby popraly s proudem, který jim plavidla zastavoval nebo otáčel.

Porota to ani letos neměla s hodnocením vůbec jednoduché.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Já osobně oceňuji to, jak si lidé dali práci s přípravou plavidla jako takového, není to jednoduché, někdo si ho opravdu vypiplá a je to velmi tématické a důležité je také to, jak umí pobavit ty fanoušky na obou stranách břehu řeky Ostravice. “ 
Petr Veselka (ANO), starosta Moravské Ostravy a Přívozu: "Já bych jim všem dal první místo, protože pracují na tom, obětují svůj volný čas, baví ostatní a pak se vykoupou ve studené vodě."

Po sjezdu Ostravice pak mohli soutěžící zhodnotit kvalitu svého plavidla.

Pavel Tomšík, soutěžící - Baba Jaga: "Spočítali jsme špatný ponor, bylo to lehké, takže mě to tahalo s proudem noo. To je vlastně materiál odpadový, palety a pytle a všechno, co se najde. Kostým baby Jagy už mám 18 let a je ho třeba někdy vyvětrat."
Ludmila Slováčková, soutěžící - Trosečnice: "Byla to větší zábava než jsem čekala. Byla to moje první jízda, cílem bylo spojit lidi. Protože člověk na pustém ostrově je sám, tak aby si lidi uvědomili, jak je důležité mít to okolí, které vás podporuje. Bez okolí, které by mě nepodporovalo, bych to nikdy nedala.” 

A ve vodě to bylo i naopak. Trosečnice ochotně pomohla mouše v nesnázích.

Ludmila Slováčková, soutěžící - Trosečnice: "To by udělal každý přece. A moucha v nesnázích, to se jen tak nevidí, proto jsem se rozhodla se vrátit no."

Originální plavidlo mouchy pobavilo diváky asi nejvíc.

Irena Žáčková, soutěžící - Moucha: “To vymyslel můj muž. Když jsem se ho ptala, za co půjdeme letos, říkal za muchu na hovně. Když jste sama, tak se pluje blbě, protože se to točí, ale bylo stabilní."

A komu fandili samotní diváci? Kdo se jim líbil nejvíc?

anketa: návštěvníci akce: " No samozřejmě moucha, protože ta šla jako první a byla nejlepší.”  "Mě se líbila mořská panna:” "Dobrá byla baba Jaga určitě.”

Každá posádka, která letos sjela řeku Ostravici, obdržela kromě kromě věcných cen také hodnotnou poukázku. Po sečtení bodů za schopnost plavidla manévrovat, jeho vzhled i originalitu, byly ze všech vybrány tři nejlepší, které si kromě toho ještě odnesly finanční odměny. Na třetím místě skončila Baba Jaga, druhé místo patřilo posádce Poslední hmyzí ostrov a vítězství patřilo sympatické Masařce. Po celou dobu se na březích, které byly pro tuto příležitost originálně spojeny pro pěší přecházení, bavili lidé u dobrého jídla a pití.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Rozmarné slavnosti řeky Ostravice jsou již tradiční akcí, která nám připomíná, že ačkoliv má řeka dva břehy, tak město jsme stále jedno. Hlavním motivem akce je spojit oba břehy, přivést sem lidi a propojit jak Slezskou a Moravskou Ostravu. "
Petr Veselka (ANO), starosta Moravské Ostravy a Přívozu: "Jsme těsně sousedící obvody, musíme spolupracovat, spolu vycházet a myslím si, že ty vztahy jsou nadstandardní v současné době."


Program Rozmarných slavností řeky Ostravice probíhal až do večera a a už teď se lidé mohou těšit na další ročník.

Nahlásit chybu


K tématu

Slezská Ostrava zve na blížící se akce, čeká ji Majáles, Den Slezské i Rozmarné slavnosti

9. května 2024 21:45 | Ostrava-město | Michal Slonina | Slezskoostravský expres

Taky do Slezské Ostravy dorazil máj, a tak ani tady nebude chybět už tradiční studentský majáles. Ten ale není jedinou akcí, která se bude v blížících se jarních a letních měsících konat. Nabízíme vám proto krátký přehled těch, které byste ve Slezské neměli minout.

Modernizovaný Žermanický přivaděč může ochránit Frýdek-Místek před povodní

23. listopadu 2023 14:19 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Žermanický přivaděč prošel rozsáhlou modernizací. Umělé vodní koryto je v současnosti významnou protipovodňovou ochranou Frýdku-Místku. Pojme totiž mnohem víc vody a v případě zvýšených průtoků odlehčí řece Morávce.

Děti získávají v klubu lásku ke koním i novým rodičům, jezdí je plavit do řeky Ostravice

10. října 2023 16:40 | Ostrava-Slezská Ostrava | Petr Kůdela

Pět desítek mladých členů má dnes jezdecký oddíl v Ostravě-Kunčičkách ve středisku Dvoreček, jehož součástí je Klub pěstoun, tvořený dětmi ve stálé nebo přechodné pěstounské péči. Starají se společně o 28 koní a hříbat, už i z vlastního chovu, jezdí s nimi na závody a na výstavy.


Ministr v Ostravě představil výzvu pro povodní poničené vodovody a kanalizaci.

Do Ostravy přijel ministr životního prostředí Petr Hladík, aby představil novou výzvu Státního fondu životního prostředí na obnovu vodovodů a kanalizací po povodních. Největší problém má přímo krajské město, kde je velmi poškozena ústřední čistička odpadních vod. Ministerstvo prozatím vyčlenilo 2 miliardy korun.

Na Krajský úřad MSK si přišli pro dokumentaci kriminalisté, případ dozoruje evropský žalobce

Dnes 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Bez bližších informací probíhá vyšetřování, během něhož si pro příslušnou dokumentaci přišli na Krajský úřad MSK kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Starý zámek postupně zakrývá nová střecha z břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Na pomoc postiženým obcím přispívají také pořadatelé kulturních akcí v Bruntále

Do pomoci povodní postiženým obcím se zapojili také pořadatelé nejrůznějších kulturních akcí. Vybrané finance pak poskytli adresně vytipovaným institucím, většinou školám či školkám. Město Bruntál využilo k dobrovolné sbírce pomoci také Svatováclavský sváteční koncert.

Záchranáři projížděli náhodou kolem vážné nehody, uhasili hořícího řidiče

Dnes 22:15, vydáno dnes 7:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Velké dopravní komplikace způsobila nehoda na obchvatu Třince v lokalitě u obce Hrádek, kde se časně ráno srazilo několik vozidel. Po dobu hašení, likvidace havarovaných vozů a vyšetřování bylo nutné dopravu z vytíženého tahu odklonit na objízdnou trasu.

Katarzyna Kozyra představuje v ostravském Domě umění výstavu plnou metafor a multimédií

Unikátní výstavou, na které je možno trávit dlouhý čas poslechem, prohlídkou i pozorováním je výstava polské umělkyně Katarzyny Kozyra. Je průřezem její tvorby za poslední 3 roky a ve třech částech představuje všechny oblasti výtvarného spektra umělkyně.

Požár v panelovém domě v Opavě, záchranáři bojovali o život popáleného muže

Včera 18:14 | Opava | Lukáš Zavadil

V neděli 6. října dopoledne zasahovaly složky integrovaného záchranného systému u požáru v panelovém bytě v Opavě. Třicetiletý muž se nadýchal horkých zplodin a utrpěl popáleniny, byl převezen do popáleninového centra FN Ostrava. Další osoby utrpěly lehčí zranění.

Růže pro hraběnku byly největší slavností v roce na zámku Kunín

Největší letošní akcí na zámku v Kuníně byly Růže pro hraběnku. Slavnost, která vzdávala hold nejznámější majitelce zámku, hraběnce Marii Walburze, zaplnila prostory zámku květinami a jejich vazbami. Mezi nimi samozřejmě dominovaly hraběnčiny milované růže.

Široká Niva akutně potřebuje most nebo alespoň lávku pro pěší přes řeku Opavu

Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

4. října 2024 12:12 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

V Petřkovicích byla po rekonstrukci otevřena školka. Obvod už nemusí odmítat děti

Petřkovice mají jednu z nejmodernějších školek v Ostravě. Po kompletní rekonstrukci se totiž nejen navýšila její kapacita, ale školka byla také vybavena moderní technikou pro předškolní výchovu a vzdělávání. Úprav se dočkalo i okolí a školní zahrada.

Kuchaři z Koblova se odreagovali od povodní na druhém ročníku Gulášfestu

Přestože se povodně dotkly většiny obyvatel Koblova a spoustu z nich připravily o vybavení domovů, o oblíbený Gulášfest se Koblované připravit nenechali. Místní tak dali jasně najevo, že se s nepříjemnými okolnostmi umí vypořádat. Pro některé z nich pak byla akce symbolem návratu k normálnímu životu.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Noc vědců přírodovědecké fakulty se vrátila do Slezské Ostravy, návštěvnost byla enormní

Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity se připojila k vědeckým pracovištím dvou desítek českých vysokých škol a dalších institucí a přivítala stovky návštěvníků na letošní Noci vědců. Oproti loňskému roku se zájemcům představila ve vlastních prostorách na slezskoostravském Hladnově.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Netradiční plavidla s posádkami opět sjela řeku Ostravici, u diváků bodovala velká masařka
Vydáno 27. června 2023 11:02, Ostrava-Slezská Ostrava, Monika Danková
Slezská i Moravská Ostrava opět společně připravily tradiční a velmi oblíbenou akci nazvanou Rozmarné slavnosti řeky Ostravice. Akce nabídla návštěvníkům tradičně bohatý kulturní program a také soutěž netradičních plavidel, která sjížděla řeku Ostravici.

Řeka Ostravice se stala dějištěm velké podívané. Na soutoku řeky Ostravice a Lučiny se sešlo devět odvážných a velmi kreativních posádek, aby tady v průběhu tradiční akce nazvané Rozmarné slavnosti řeky Ostravice připravily svá netradiční plavidla na vodu.

Než se ale posádky vydaly na svou dobrodružnou cestu plnou nástrah a úskalí zakončenou průjezdem malým splavem u mostu Miloše Sýkory, sjel řeku známý moderátor Petr Vondráček. Jeho úkolem bylo upoutat pozornost návštěvníků.

Petr Vondráček, moderátor akce, zpěvák, herec: “Ještě než jsem měl pupek a měl jsem korbu, byl jsem vysvalovaný a někdy jsem jel vodu, tak jsem poutal pozornost. Ale bylo to bez negafonu. Dneska budu mít megafon - pro mladé - to je taková trouba, co se do ní mluví, ale naštěstí to bude plavidlo, které je k tomu určené, takže nehrozí, že se cvaknem nebo že se uděláme,, navíc vedle sebe budu mít zkušeného vodáka Adama."

Hned za ním se pak do boje s proudem řeky pustily soutěživé týmy. I když pořadí bylo dané, hned na startu se objevily u některých plavidel menší komplikace. Třeba Baba Jaga si to nechtěně hned po startu namířila na opačnou stranu. Porota, která originalitu plavidel hodnotila, si pak musela na příjezd prvních posádek chvilku počkat.

Dominik Beneš, dramaturg Centra kultury a vzdělávání Moravská Ostrava: "Plavidla jsou netradiční, jsou z jakéhokoliv materiálu, nechali jsme to na lidech, vymysleli si formu, název, bylo na nich, jestli pojedou na vodních lyžích nebo na nafukovacím člunu, muselo se to ještě nazdobit, důležitý byl název celého konceptu. Máme šestičlennou porotu, je složená z představitelů Moravské i Slezské Ostravy a ti budou hodnotit to nejkrásnější, nejdůvtipnější plavidlo."

Návštěvníci po celou dobu statečné posádky povzbuzovali. Zvláště ty, které měly problém dojet plynule až ke splavu. Obdiv sklidila i Trosečnice, která byla ve vodě po celou dobu a potlesk patřil i těm posádkám, které chtě nechtě skončily ve vodě, aby popraly s proudem, který jim plavidla zastavoval nebo otáčel.

Porota to ani letos neměla s hodnocením vůbec jednoduché.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Já osobně oceňuji to, jak si lidé dali práci s přípravou plavidla jako takového, není to jednoduché, někdo si ho opravdu vypiplá a je to velmi tématické a důležité je také to, jak umí pobavit ty fanoušky na obou stranách břehu řeky Ostravice. “ 
Petr Veselka (ANO), starosta Moravské Ostravy a Přívozu: "Já bych jim všem dal první místo, protože pracují na tom, obětují svůj volný čas, baví ostatní a pak se vykoupou ve studené vodě."

Po sjezdu Ostravice pak mohli soutěžící zhodnotit kvalitu svého plavidla.

Pavel Tomšík, soutěžící - Baba Jaga: "Spočítali jsme špatný ponor, bylo to lehké, takže mě to tahalo s proudem noo. To je vlastně materiál odpadový, palety a pytle a všechno, co se najde. Kostým baby Jagy už mám 18 let a je ho třeba někdy vyvětrat."
Ludmila Slováčková, soutěžící - Trosečnice: "Byla to větší zábava než jsem čekala. Byla to moje první jízda, cílem bylo spojit lidi. Protože člověk na pustém ostrově je sám, tak aby si lidi uvědomili, jak je důležité mít to okolí, které vás podporuje. Bez okolí, které by mě nepodporovalo, bych to nikdy nedala.” 

A ve vodě to bylo i naopak. Trosečnice ochotně pomohla mouše v nesnázích.

Ludmila Slováčková, soutěžící - Trosečnice: "To by udělal každý přece. A moucha v nesnázích, to se jen tak nevidí, proto jsem se rozhodla se vrátit no."

Originální plavidlo mouchy pobavilo diváky asi nejvíc.

Irena Žáčková, soutěžící - Moucha: “To vymyslel můj muž. Když jsem se ho ptala, za co půjdeme letos, říkal za muchu na hovně. Když jste sama, tak se pluje blbě, protože se to točí, ale bylo stabilní."

A komu fandili samotní diváci? Kdo se jim líbil nejvíc?

anketa: návštěvníci akce: " No samozřejmě moucha, protože ta šla jako první a byla nejlepší.”  "Mě se líbila mořská panna:” "Dobrá byla baba Jaga určitě.”

Každá posádka, která letos sjela řeku Ostravici, obdržela kromě kromě věcných cen také hodnotnou poukázku. Po sečtení bodů za schopnost plavidla manévrovat, jeho vzhled i originalitu, byly ze všech vybrány tři nejlepší, které si kromě toho ještě odnesly finanční odměny. Na třetím místě skončila Baba Jaga, druhé místo patřilo posádce Poslední hmyzí ostrov a vítězství patřilo sympatické Masařce. Po celou dobu se na březích, které byly pro tuto příležitost originálně spojeny pro pěší přecházení, bavili lidé u dobrého jídla a pití.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Rozmarné slavnosti řeky Ostravice jsou již tradiční akcí, která nám připomíná, že ačkoliv má řeka dva břehy, tak město jsme stále jedno. Hlavním motivem akce je spojit oba břehy, přivést sem lidi a propojit jak Slezskou a Moravskou Ostravu. "
Petr Veselka (ANO), starosta Moravské Ostravy a Přívozu: "Jsme těsně sousedící obvody, musíme spolupracovat, spolu vycházet a myslím si, že ty vztahy jsou nadstandardní v současné době."


Program Rozmarných slavností řeky Ostravice probíhal až do večera a a už teď se lidé mohou těšit na další ročník.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/slezska-ostrava/11000037913/netradicni-plavidla-s-posadkami-opet-sjela-reku-ostravici-u-divaku-bodovala-velka-masarka