Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Oddělení dětské neurologie FN Ostrava má 50 let

31. července 2024, 22:13

Přesně před 50 lety vzniklo Oddělení dětské neurologie (ODN) Kliniky dětského lékařství FN Ostrava. Během té doby prošlo dynamickým vývojem a dnes se jedná o špičkové pracoviště, které řeší široké spektrum neurologických onemocnění u dětí od narození až po dosažení dospělosti. Léčí epilepsii, neurovývojové poruchy, nádory mozku, míchy, nervosvalové a demyelinizační nemoci, bolesti hlavy, cévní mozkové příhody, úrazy, neuroinfekce a jiné.

Ladná Čeladná začíná již tento pátek. Bezhotovostní ale nakonec nebude

30. července 2024, 17:30

Již v pátek 2. srpna se Čeladná promění ve festivalové městečko a přivítá návštěvníky na svém devátém ročníku. Mezi letošní headlinery patří Monkey Business, Tata Bojs, Lenny, Letní kapela, Michal Prokop s Framus Five a další interpreti. Dvoudenní akce nabídne také rozmanitý program pro děti kombinující pohyb, hru, zábavu i poučení. Ačkoli měl být letošní ročník Ladné Čeladné výhradně bezhotovostní, kvůli chybě na straně dodavatele cashless systému tomu tak nebude a stejně jako v minulých letech návštěvníci zaplatí v areálu hotově.

Na léčbu rakoviny plic dala ČPZP za pět let miliardu. Odvykání kouření je s příspěvkem 2 000 korun

30. července 2024, 17:28

Rakovina plic se řadí k nejzhoubnějším onkologickým onemocněním. V České republice je každý rok zjištěno přibližně 6 600 případů tohoto zhoubného onemocnění a téměř 5 200 pacientů na něj každoročně zemře. Přitom nemoc se dá při včasném odhalení vyléčit, případně jí lidé mohou předejít. Například kuřáci mohou od České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) čerpat příspěvek na odvykání kouření, připomíná ČPZP u příležitosti Světového dne rakoviny plic 1. srpna. Za posledních pět let pojišťovna uhradila za péči o své klienty s tímto onemocněním miliardu korun.

Euroregion Praděd podpořil další projekty k rozvoji česko-polského příhraničí

30. července 2024, 17:22

VRBNO POD PRADĚDEM | Euroregion Praděd si připomněl 27. výročí svého založení a podpořil další projektové žádosti, jejichž realizace významně přispěje k rozvoji česko-polského příhraničí

Lékaři Kliniky dětského lékařství na táborech s diabetiky

29. července 2024, 15:11

Více než čtyři desítky dětí s diabetem prožily týden prázdnin na táboře, v zázemí beskydského Horského hotelu Kozubová. O jejich stabilizovaný zdravotní stav nepřetržitě pečovali lékaři Kliniky dětského lékařství FNO a LF OU v čele s jejím přednostou doc. MUDr. Janem Pavlíčkem, Ph.D., MHA.

S bolestmi páteře i ortopedickými problémy se do Karvinské hornické nemocnice lze objednat on-line

25. července 2024, 13:19

Karvinská hornická nemocnice (KHN) se v těchto dnech připojila k zabezpečenému portálu pacienta e-health.msk.cz Moravskoslezského kraje, který lidem umožňuje z pohodlí domova zdarma najít volný termín pro registraci a vyšetření v ambulancích odborných lékařů. KHN je v kraji první privátní nemocnicí, která se k portálu provozovanému krajem připojila.

Tým neurologů FNO a LF OU s vědci z PF OU získal certifikaci metodiky neurokognitivní rehabilitace

25. července 2024, 13:15

Odborníci z týmu FN Ostrava, Lékařské a Přírodovědecké fakulty OU zpracovali pod vedením neuropsycholožky PhDr. Vladěny Jaremové přesný postup neurorehabilitační péče o pacienty s poškozením mozku v akutní fázi onemocnění. Jejich metodiku, která doposud v České republice chyběla, teď schválilo Ministerstvo zdravotnictví ČR. Pracovat podle ní mohou všechna zdravotnická zařízení.

Kolik se vypilo na Colours kohoutkové?

24. července 2024, 20:53

Na Colours of Ostrava nemohla chybět osvěžující Free water zone od společnosti Ostravské vodárny a kanalizace a.s. Čistou, osvěžující a ideálně vychlazenou kohoutkovou vodu mohl vyzkoušet každý účastník festivalu. OVAK vodobar byl přímo napojen na vodovodní řad. O správné nastavení a provoz zařízení se postarali promotéři z OVAKu. Za 4 dny se vypilo přes 8 000 litrů pitné vody.

FN Ostrava má mezi lékaři čtyři nové docenty

23. července 2024, 21:28

Akademický titul docent nově doplňuje jména čtyř lékařů FN Ostrava. Docenturu úspěšně zvládla doc. MUDr. Marcela Káňová, Ph.D., doc. MUDr. Martin Havel, Ph.D., doc. MUDr. et. MUDr. Jan Štembírek, Ph.D. a doc. MUDr. Lubomír Tulinský, Ph.D. Všichni jsou zároveň pedagogové na Lékařské fakultě Ostravské univerzity.

Podcast FNO: Co oko nevidí

22. července 2024, 12:18

Která je nejdůležitější a nenahraditelná část oka? Kam se posunula oční chirurgie za posledních 20 let? Je nutné, aby měla oční klinika i lůžkové oddělení? O tom a mnohém dalším je podcast s přednostou Oční kliniky FNO a LF OU MUDr. Janem Němčanským, Ph.D., MBA.

Komerční sdělení více

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.


Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více