Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

OZO i letos podpoří zelené projekty

9. ledna 2024, 17:08

Osmý ročník Tematických výzev OZO Ostrava je odstartován. Ostravská odpadová společnost v rámci letošní výzvy Zelená pro Ostravu opět podpoří projekty zaměřené na výsadbu a údržbu veřejné zeleně ve městě. Financovány budou už potřetí z veřejné sbírky, kde se shromažďuje výtěžek z Reuse centra Ostrava, který v roce 2023 činil více než 1,5 milionu korun.

Balet Carmen znovu boduje!

9. ledna 2024, 16:24

Taneční inscenace CARMEN Národního divadla moravskoslezského se čtyřmi cenami doslova ovládla 10. ročník soutěžní přehlídky současné české taneční tvorby BALET 2023.

Jeřáb z Huismanu pomáhá na Tchaj-wanu s výrobou čisté energie na moři

9. ledna 2024, 11:02

Společnost Huisman Czech Republic přispěla k úspěchu významného projektu na poli obnovitelné energie na Tchaj-wanu. Těžkotonážní jeřáb s nosností 4 000 tun, jehož klíčové části byly vyrobeny ve sviadnovském závodě, přešel do ostrého provozu na moři. Jeřáb je důležitou součástí lodi Green Jade, provozované společností CSBC+DEME Wind Engineering, kde pomáhá s instalací základů pro obří větrné turbíny na moři.

Na Slezskoostravský hrad míří unikátní repliky Českých korunovačních klenotů

9. ledna 2024, 10:59

V sobotu 3. února bude na Slezskoostravském hradě zahájena jedinečná výstava České korunovační klenoty na dosah. Jde o jedinečnou putovní výstavu, která z blízka návštěvníkům představí kulturní památku a pravděpodobně nejcennější a nejznámější poklad České republiky – České korunovační klenoty.

RICHARD III., nejslavnější Shakespearův zloduch v novince činohry NDM

9. ledna 2024, 7:29

Po 60 letech vrací činohra Národního divadla moravskoslezského na jeviště jednu z ikonických tragédií Williama Shakespeara (1564–1616). RICHARD III. bude mít v režii Ivana Krejčího premiéru v sobotu 13. ledna v Divadle Jiřího Myrona. V titulní roli Petr Panzenberger. Uvádíme v překladu Martina Hilského, který bude hostem premiéry.

OKD vytěžila přes milion tun uhlí a uzavřela rok 2023 se ziskem

8. ledna 2024, 15:16

Těžební společnost OKD uzavřela rok 2023 s kladným hospodářským výsledkem. Ze dvou lokalit Dolu ČSM vytěžila 1 000 125 tun uhlí a vyrazila v nich 7,7 kilometru chodeb. V roce 2024 má v plánu vydobýt 1,2 milionu tun uhlí a připravit 7,8 kilometru chodeb pro těžbu v letech 2024 – 2025.

Zeminový substrát nedostupný, kompost stále v prodeji

5. ledna 2024, 15:24

Z důvodu nepříznivých klimatických podmínek zastavila dočasně společnost OZO Ostrava prodej zeminového substrátu. K dispozici je na ostravské kompostárně momentálně jen kompost – organické hnojivo vyrobené ze svezeného bioodpadu.

Podcast FNO: Amputovaný ukazováček bude díky plastickým chirurgům plně funkční

5. ledna 2024, 15:14

Lékař Centra plastické chirurgie a chirurgie ruky FN Ostrava MUDr. Luděk Pliska provedl úspěšnou replantaci ukazováčku pravé ruky šestiletému chlapci. Jakou souvislost vidí mezi výkonem špičkového hokejisty a výkonem operatéra v průběhu mnohahodinové operace? Kam se obor, kterému se věnuje více než čtvrt století, posunul a další zajímavosti uslyšíte v podcastu Fakultní nemocnice Ostrava.

Bednění z OSTROJe pomůže s výstavbou 440metrového tunelu v Norsku

4. ledna 2024, 19:52

Česká strojírenská firma OSTROJ dodá speciálně navrženou mobilní bednicí konstrukci pro betonáž silničního tunelu v Norsku. Výstavbu tunelu nedaleko hlavního města Oslo provádí stavební společnost Skanska.

POSITIV ocenil Lékařskou fakultu a Fakultní nemocnici

4. ledna 2024, 19:42

Součástí předvánočního slavnostního společenského galavečera REGION PRO SEBE 2023 konaného v Clarion Congress Hotel Ostrava byl nejen skvělý kulturní program, ale i předávání ocenění. Tradiční akci každoročně organizuje Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje jako setkání svých členů a příznivců s významnými osobnostmi regionu. Generálním partnerem letošního 22. ročníku byla společnost Ridera Bohemia a.s. 

Komerční sdělení více

NDL uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Pavelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více