Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Svatováclavský hudební festival otevírá předprodej 5 vybraných koncertů SHF 2024

14. prosince 2023, 18:51

SHF chystá poslední koncert roku 2023 – Folklorní advent s VUS Ondráš. V předvánočním čase se rozhodl také otevřít předprodej 5 koncertů z festivalové nabídky příštího ročníku: Voces8, Collegia 1704, Ensemble Inégal, Jana Mráčka s PKF – Prague Philharmonia a Collegia Mariana.

Veolia podporuje řemesla a pomáhá na svět dobrým nápadům

14. prosince 2023, 18:25

Nadační fond Veolia letos opět podpořil začínající podnikatele, řemeslníky a další zajímavé projekty, při kterých vznikají nová pracovní místa. Program „STARTér, Věř si a podnikej!“ pomáhá rozvíjet drobné podnikání zejména v Moravskoslezském a Olomouckém kraji už více než 20 let.

Vánočního kapra z kádě? Dejte přednost balenému

14. prosince 2023, 15:17

Prodej vánočních kaprů budí stále větší odpor. Ne však proti kaprům na vánočním menu, ale proti způsobu jejich prodeje: živých ryb v kádích. Odpor stoupá proti prodeji živých kaprů, které si v tom nejhorším případě odnášejí lidé domů živé, aby je zabili až na Štědrý den, či ještě hůř: pustili do řeky. Pro kapry jsou kádě značným stresem. A jak známo, stresové hormony se vylučují do celého těla.

Hudebníci zabojují o vítězství v soutěži Líheň!

14. prosince 2023, 15:14

Už v sobotu 16. prosince odpoledne se utkají čtyři nejlepší skupiny z dvou stovek přihlášených o celkové vítězství v mezinárodní klubové soutěži hudebníků Líheň 2023! Ceny si ale z posledního koncertu odnesou nejen hudebníci, ale i fanoušci!

Podcast FNO: Jak na rány, které se nehojí?

14. prosince 2023, 15:11

Existuje přesná definice nehojící se rány? Může se i rodinný příslušník, laik, naučit polohovat svého imobilního blízkého? Jak mu v tom pomohou zdravotníci fakultní nemocnice? I o těchto tématech mluví Mgr. Lenka Krupová, Ph.D., MBA, vrchní sestra Kožního oddělení a také koordinátorka týmu konzultantek FN Ostrava pro hojení ran.

Loutky oslavují: Sedm desetiletí v sedmi divadelních cestách do minulosti!

14. prosince 2023, 15:09

Divadlo loutek Ostrava slaví své 70. narozeniny. Slavnostní večer k jejich oslavám proběhne v pátek 15. prosince. Diváky čeká výstava dosud nepublikovaných fotografií z 50. let, netradiční inscenovaná prohlídka divadla a také křest knihy, která mapuje posledních 10 let divadla.

Netradiční Betlémy budou k vidění v Ostravě

14. prosince 2023, 12:20

Letos uplyne 800 let od postavení prvního betlému a na oslavu toho s výročí vyhlásilo ekocentrum Hubert soutěž pro školy. Úkolem bylo vytvořit betlém z přírodnin a materiálů, které by se běžně staly odpadem. Navíc velikost betlému byla limitována krabicí od bot. „Přihlásilo se 40 tříd z 28 škol a každá z nich zvolila zcela originální zpracování. V betlémech jsou použity například šišky, staré látky, bambus, noviny i dřevo nebo obaly od vajíček,“ popisuje hotové výrobky Michaela Kvašňovský Holubová, manažerka ekocentra.

Dopravniinfo.TV : Jak se jezdí na přehledném úseku u České Lípy? Zeptali jsme se odborníka

13. prosince 2023, 15:59

Českolipsko a silnice I/9, přesněji část komunikace spojující Nový Bor a Českou Lípu. Jde o mírně stoupající rovinku, která je každý den velmi dopravně vytížená. Ačkoliv jde o přehledný úsek, na dopravní nehody je bohatý.

Pergola jako klíč k přírodnímu ráji na vaší zahradě

12. prosince 2023, 19:16

Pergoly patří mezi ty architektonické prvky, které dokážou proměnit jakoukoliv zahradu či terasu v krásné a útulné místo. Jsou nejen stylové, ale také funkční: poskytují stín, ochranu a estetický vzhled. Pokud zvažujete, že do svého venkovního prostoru začleníte pergolu, určitě věnujte pozornost výběru materiálu, velikosti i možnostem zasklení.

Vyšetření očí je „na pojišťovnu“. Může odhalit vážné onemocnění

12. prosince 2023, 18:23

Pokud máte potíže se zrakem, nečekejte, až uvidíte ještě hůře. Zajděte si na preventivní prohlídku k očnímu lékaři. Vyšetření očí u specialisty je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění a může odhalit i závažné choroby, které přímo nesouvisejí se zrakem, jako je diabetes, roztroušená skleróza, nemoci srdce, ledvin či onemocnění štítné žlázy.

Komerční sdělení více

NDL uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Pavelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více