Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Mamuti obsadili ostravský Avion!

18. ledna 2013, 0:00

Mamut žil před 2 miliony až 11 000 lety v Evropě, Asii a Severní Americe. Přesto ho právě v těchto dnech můžete na vlastní oči spatřit v ostravském Avionu! A nejen jeho! Společně s ním se zde usídlili pásovec, šavlozubec smilodon, nosorožec a jeskynní jev, což je mohutný druh lva. Po ledově klidných vánocích, kdy zde přebývali lední medvědi, tak v tomto ostravském obchodním centru nastala doslova doba ledová...

Provozní doba se na většině poboček ČPZP prodloužila

18. ledna 2013, 0:00

Provozní doba na většině poboček České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) se od začátku roku 2013 prodloužila. Třetí největší zdravotní pojišťovna v ČR tak vyšla vstříc svým klientům, kterých je nyní bezmála 1,2 milionu. V současné době pro ně ČPZP zajišťuje služby na 109 pobočkách napříč celou republikou. Prodlouženou pracovní dobu má 70 z nich, na 14 pobočkách byla navíc zrušena dřívější polední hodinová pauza.

Pozvánka na koncert v ČRO

17. ledna 2013, 0:00

Cyklus komorních koncertů v Českém rozhlase Ostrava pokračuje v novém roce hudebním bonbónkem po stránce hudební i interpretační.

V lednu se poprvé v sezóně představí hudební mládí

16. ledna 2013, 0:00

Cyklus čtyř koncertů Jeunesses musicales neboli Hudební mládí bude zahájen 17. ledna 2013 v 18 hodin bude ve společenském sále Domu kultury města Ostravy.

Univerzita v Krakově udělila Lakšmímu Mittalovi čestný doktorát

14. ledna 2013, 0:00

Lakšmí N. Mittal, předseda představenstva a generální ředitel skupiny ArcelorMittal, která má podnik také v Ostravě, dnes získal čestný doktorát. Čestnou vědeckou hodnost doctor honoris causa obdržel od Akademického senátu Technické a vědecké univerzity AGH v Krakově. Slavnostního předání se zúčastnili i zástupci ArcelorMittal Ostrava a odborníci z Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava.

Vratimov má ekologické teplo z huti i v roce 2013

14. ledna 2013, 0:00

Sousedství s ostravskou hutí se občanům města Vratimov vyplácí. Díky ArcelorMittal Ostrava má na 500 domácností města, ve kterém bydlí téměř sedm tisíc obyvatel, ekologické teplo. Dodávky tepla pokračují i v roce 2013, a to při zachování cen roku 2012. Nejvýznamnější výhodou pro Vratimov ale je, že díky dodávkám tepla mohly být ve městě odstaveny všechny lokální kotelny na pevná paliva pro vytápění bytů.

Slavná Čardášová princezna se vrací do Ostravy

14. ledna 2013, 0:00

Nová inscenace největší operetní lovestory nabídne bohatou přehlídku hitů ve velkorysé výpravě. Premiéry operety Čardášová princezna se konají 17. a 19. ledna 2013 vždy v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona.

Chcete zpřístupnit školu pro handicapované nebo zkvalitnit výuku fyziky? Obraťte se na Nadaci ČEZ!

10. ledna 2013, 0:00

Také letos mají školy možnost získat prostředky na popularizaci výuky fyziky a zlepšení přístupu hendikepovaných studentů ke vzdělání. Zájemci o podporu Nadace ČEZ totiž mohou od začátku ledna žádat o příspěvky z grantových řízení Oranžová učebna
a Oranžové schody. Podávání žádostí je nyní ještě jednodušší a rychlejší, stačí jen vyplnit webový formulář. Granty jsou určeny všem základním, středním a vyšším odborným školám.

Pocta výjimečné osobnosti Jaroslava Vogela

10. ledna 2013, 0:00

V centru Ostravy bude slavnostně odhalena pamětní deska Jaroslavu Vogelovi. Slavnostní akt proběhne 11. ledna 2013 v 15.00 hodin u příležitosti výročí narození Jaroslava Vogela, jedné z nejvýznamnějších osobností meziválečné Ostravy. Jaroslav Vogel byl dirigentem, skladatelem a vynikajícím organizátorem kulturního života.

Kam s vánočními stromečky

10. ledna 2013, 0:00

Stejně jako v minulých letech společnost OZO Ostrava sváží ze sídlišť vánoční stromečky. Ty budou dále využity jako kvalitní biologicky rozložitelný materiál. Svoz stromečků z kontejnerových stání byl zahájen 7. ledna a potrvá do konce měsíce. Obyvatelé rodinných domků je mohou zanést do nejbližšího sběrného dvora.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Více