Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Přípravy na muzikál Fantom Londýna úspěšně odstartovaly

12. února 2013, 0:00

Série scénických čtení zahájila přípravy na světovou premiéru autorského muzikálu.
Světové premiéry muzikálu Fantom Londýna se budou konat 16. a 18. května 2013 v Divadle Jiřího Myrona.

Na elektrárnu Dlouhé Stráně zavítalo přes 83 000 osob

11. února 2013, 0:00

Přečerpávací vodní elektrárnu Dlouhé Stráně vloni vidělo 83 212 lidí. Od roku 1998 to již bylo 719 927 návštěvníků. Největší zájem je o horní nádrž přečerpávací elektrárny.

ČPZP se zaměří na ženy, které nechodí na mamografické vyšetření

11. února 2013, 0:00

Projekt cíleného zvaní žen na preventivní mamografické vyšetření odstartovala v těchto dnech Česká průmyslová zdravotní pojišťovna. Cílem je zařadit klientky třetí největší zdravotní pojišťovny v ČR do programu pravidelných preventivních prohlídek. Ty jsou žádoucí proto, aby se předcházelo následným komplikacím v důsledku nádorového onemocnění prsu. Ženy pojištěné u ČPZP budou k této bezplatné preventivní prohlídce pozvány telefonicky.

Projekt BATCo: Kvůli ovzduší je nutno dostat část dopravy ze silnic na železnice

6. února 2013, 0:00

Nárůst dopravy o padesát procent čeká regiony na ose mezi severem a jihem Evropy, tedy i Moravskoslezský kraj, v následujících dvaceti letech. Kvůli dopadům na životní prostředí je nutno přesunout část dopravy ze silnic na železnice. Vyplývá to z analýz, které připravují členové mezinárodního projektu BATCo - Baltic-Adriatic Transport Cooperation. Jako jediné se na něm za Českou republiku podílí Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje. Výstupy z tohoto projektu, který letos končí a kterého se kromě Sdružení účastní dalších 17 členů z Polska, Slovenska, Rakouska a Itálie, budou k dispozici po jejich závěrečném projednání v druhé polovině tohoto roku.

Celovečerní film Isabel v kinech již v květnu 2013

5. února 2013, 0:00

Celovečerní snímek, který se v létě 2012 točil v Ostravě, se v těchto dnech finalizuje ve studiu Pegasfilm a na svoji premiéru se může těšit již na jaře roku 2013.

Slavné trofeje pro vítěze Davis Cupu a Fed Cupu budou vystaveny v Ostravě

5. února 2013, 0:00

Mimořádný zážitek čeká všechny návštěvníky nákupního a zábavního centra Forum Nová Karolina v Ostravě. Od úterý 5. února do čtvrtka 7. února zde budou k vidění originály trofejí pro vítěze Davis Cupu a Fed Cupu.

Huť snižuje emise vápenného prachu na ocelárně o 100 tun ročně

5. února 2013, 0:00

ArcelorMittal Ostrava investovala do snížení emisí prachu a zlepšení pracovních podmínek na ocelárně. Dokončila instalaci zařízení pro odprášení vápenných cest, které se nyní uvádí do provozu. V souladu s evropskou legislativou zvolila společnost k odprašování nejlepší dostupnou techniku v hodnotě 10 milionů korun. Nový tkaninový filtr zachytává prach, který vzniká při manipulaci s vápnem. Díky tomu se nepřímé (fugitivní) emise prachu sníží v průměru o 100 tun ročně.

Hvězdy muzikálového nebe v Ostravě

5. února 2013, 0:00

Radka Fišarová a Lumír Olšovský dočasně posílí tým oblíbeného muzikálu.

Do elektronické aukce pro dodávku levnějších energií v Říčanech se zapojilo už přes 100 domácností

4. února 2013, 0:00

V Říčanech od ledna úspěšně pokračuje sběr podkladů od domácností, které se chtějí zapojit do elektronické aukce pro dodavatele elektřiny a zemního plynu. Momentálně se do projektu přihlásilo už více než 100 občanů. Navíc pro ně kontaktní centrum rozšířilo informační hodiny na dva dny v týdnu. Vítězný dodavatel se vybere v polovině března.

Unikátní Evangelium podle houslí zavítá letos do Ludgeřovic

4. února 2013, 0:00

Unikátní velikonoční představení Evangelium podle houslí, v němž vystupuje na 180 účinkujících v čele s Jiřím Pavlicou a Hradišťanem, bývá k vidění jen vzácně. Zatímco v minulosti jej diváci mohli zhlédnout v roce 2001 na Sv. Kopečku u Olomouce a v letech 2009-2011 v ostravské katedrále Božského Spasitele, v letošním roce budou mít takovou příležitost v Ludgeřovicích.

Komerční sdělení více

Důležité informace o údolní nádrži Nové Heřminovy ve světle povodně 2024

Rozhodnutí Vlády ČR v roce 2008 o protipovodňové ochraně na horním toku řeky Opavy předcházela skoro stovka odborných studií, výpočtů expertů a prověření všech možných variant. V roce 2012 obdržel projekt kladné stanovisko posouzení záměru „Nádrže Nové Heřminovy, úprav Opavy a související opatření“, na životní prostředí, tzv. EIA. EIA nepozbyla nikdy platnosti a byla Ministerstvem životního prostředí v letošním roce prodloužena. Byly zhotoveny dílčí stavební objekty, jejichž funkce není podmíněna vodní nádrží Nové Heřminovy.

FNO: Podporujeme kampaň, která upozorňuje na závažnost trombózy a její prevenci

Fakultní nemocnice Ostrava se letos poprvé připojí k hnutí Světového dne trombózy, který připadá na neděli 13. října. Preventivní kampaň propaguje i akce Horská Virchowova triáda, v jejímž rámci účastníci vystoupají na jednu ze tří hor v České republice. Cílem je upozornit na závažnost tromboembolické nemoci a na skutečnost, že jí lze dobře předcházet.

Hvězdou pátečního programu festivalu Japonské dny v Ostravě bude polské Anime Symphony

Anime Symphony čerpá inspiraci z bohatého dědictví anime hudby a vzdává hold tvůrcům a skladatelům, kteří dali emocionální sílu mnoha nezapomenutelným scénám z oblíbených titulů. Nové a exkluzivní orchestrální aranže, stejně jako jejich živé provedení, zdůrazní jedinečný zvuk a krásu ikonických melodií. Jedná se o poměrně mladý projekt, který však stojí na pevných základech s dlouhou tradicí.


Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.

NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Více