Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Lékaři ostravské městské nemocnice proškolí jak a kdy použít mobilní defibrilátor k záchraně lidského života

22. února 2013, 0:00

Městská nemocnice Ostrava se zapojila do nového projektu umístění a proškolení obsluhy mobilních defibrilátorů v lokalitách s vysokou koncentrací lidí. Instalaci defibrilátorů na frekventovaných místech propaguje Magistrát města Ostravy a městská nemocnice proškolí obsluhu v tom, jak a kdy přístroj použít, a zároveň připomene zásady první pomoci, aby byla resuscitace rychlá a účinná. Do projektu se jako první zapojilo nákupní a zábavní centrum Forum Nová Karolina, které si na vlastní náklady pořídilo dva mobilní defibrilátory v celkové hodnotě 100 tisíc korun.

Skupina ČEZ otevřela v Ostravě-Zábřehu novou dobíjecí stanici pro elektromobily

21. února 2013, 0:00

Skupina ČEZ otevřela v Ostravě-Zábřehu novou dobíjecí stanici pro elektromobily, která se nachází u prodejny Kaufland. Jedná se o druhou takovou stanici v Ostravě.

Eva Dřízgová-Jirušová přednese Straussovy Čtyři poslední písně

20. února 2013, 0:00

Janáčkova filharmonie Ostrava uvede na přelomu února (28. 2.) a března (1. 3.) ve společenském sál Domu kultury města Ostravy další z koncertů Velkého symfonického cyklu.

Skupina ČEZ otevřela v Ostravě druhou dobíjecí stanici elektromobilů

19. února 2013, 0:00

Dnes dopoledne zprovoznila Skupina ČEZ u prodejny Kaufland v Ostravě-Zábřehu novou dobíjecí stanici elektromobilů. Kaufland je jedním z partnerů projektu Elektromobilita ČEZ a dosud instaloval dobíjecí stanice u svých pražských provozoven. Jedna z nich, dobíjecí stanice u provozovny v Praze na Palmovce, je nejvytíženější veřejná dobíjecí stanice v České republice.

Unikátní výstava Sběratelé světla ve Forum Nová Karolina

18. února 2013, 0:00

Jedinečná výstava historických světelných zdrojů a zápalek začala v nákupním a zábavním centru Forum Nová Karolina v Ostravě. Expozice představuje návštěvníkům pestrý svět světel, žárovek, výbojek, zářivek a zápalek, včetně informací o jejich správné ekologické recyklaci. Edukativní výstava se nachází v pasáži ve 2. patře obchodního centra - naproti výtahům - a potrvá do 6. března 2013.

Janáčkova filharmonie Ostrava otestuje akustické parametry Gongu

18. února 2013, 0:00

Ve dnech 25. až 27. 2. se zkoušky na 7. koncert Velkého symfonického cyklu Janáčkovy filharmonie Ostrava mimořádně uskuteční v multifunkční hale Gong. Stane se tak za účelem měření akustických vlastností tamního sálu.

Jeden koncert, jeden orchestr a osm dirigentů a vstup zdarma

15. února 2013, 0:00

Ne jeden, ale hned osm dirigentů bude řídit Janáčkovu filharmonii Ostrava na závěrečném koncertu dirigentských kurzů v pátek 22. února od 19 hodin v Domě kultury města Ostravy.

Hosté Grand Restaurant Festivalu „Nejí blbě!“

15. února 2013, 0:00

Nejlepší restaurace z celostátní ankety Maurerův výběr Grand Restaurant 2013 vaří do 28. února za zvýhodněné festivalové ceny.

Helloškola otevírá s Mensou Klub nadaných dětí

13. února 2013, 0:00

Bilingvní česko-anglická ZŠ a MŠ Hello se stala teprve druhou ostravskou školou s titulem „Škola spolupracující s Mensou". Tento nenárokový titul uděluje Mensa ČR školám, které se na celonárodní poměry nadstandardně věnují práci s nadanými dětmi. Zároveň je na Helloškole otevírán Klub nadaných dětí.

Na Valentýna připravila Janáčkovy filharmonie ryze „ženský“ koncert

13. února 2013, 0:00

Druhý z koncertů cyklu Jeunesses musicales 14. února od 18 hodin v DKMO zahájí jeden z nejmladších hudebníků, kteří za dobu existence této koncertní řady vystoupili jako sólisté s Janáčkovou filharmonií Ostrava.

Komerční sdělení více

Důležité informace o údolní nádrži Nové Heřminovy ve světle povodně 2024

Rozhodnutí Vlády ČR v roce 2008 o protipovodňové ochraně na horním toku řeky Opavy předcházela skoro stovka odborných studií, výpočtů expertů a prověření všech možných variant. V roce 2012 obdržel projekt kladné stanovisko posouzení záměru „Nádrže Nové Heřminovy, úprav Opavy a související opatření“, na životní prostředí, tzv. EIA. EIA nepozbyla nikdy platnosti a byla Ministerstvem životního prostředí v letošním roce prodloužena. Byly zhotoveny dílčí stavební objekty, jejichž funkce není podmíněna vodní nádrží Nové Heřminovy.

FNO: Podporujeme kampaň, která upozorňuje na závažnost trombózy a její prevenci

Fakultní nemocnice Ostrava se letos poprvé připojí k hnutí Světového dne trombózy, který připadá na neděli 13. října. Preventivní kampaň propaguje i akce Horská Virchowova triáda, v jejímž rámci účastníci vystoupají na jednu ze tří hor v České republice. Cílem je upozornit na závažnost tromboembolické nemoci a na skutečnost, že jí lze dobře předcházet.

Hvězdou pátečního programu festivalu Japonské dny v Ostravě bude polské Anime Symphony

Anime Symphony čerpá inspiraci z bohatého dědictví anime hudby a vzdává hold tvůrcům a skladatelům, kteří dali emocionální sílu mnoha nezapomenutelným scénám z oblíbených titulů. Nové a exkluzivní orchestrální aranže, stejně jako jejich živé provedení, zdůrazní jedinečný zvuk a krásu ikonických melodií. Jedná se o poměrně mladý projekt, který však stojí na pevných základech s dlouhou tradicí.


Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.

NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Více