Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Bílovci se uskuteční čtvrtý ročník mezinárodních závodů ve střelbě ze vzduchových zbraní

6. listopadu 2023, 10:14

Nadcházející víkend bude v Bílovci patřit čtvrtému ročníku mezinárodních závodů ve střelbě ze vzduchových zbraní. V sobotu 11. listopadu se uskuteční soutěž jednotlivců Grand Prix JSB Match Diabolo, v neděli 12. listopadu Grand Prix města Bílovce. Mezi soutěžícími bude také nejlepší český střelec Jiří Přívratský.

Porodnice Nemocnice AGEL Nový Jičín nabízí rodičkám unikátní prvotrimestrální screening

6. listopadu 2023, 8:16

Nemocnice AGEL Nový Jičín představuje inovativní službu pro nastávající maminky - komplexní vyšetření plodu již v prvním trimestru těhotenství. Toto vyšetření, které se provádí mezi 11. a 13. týdnem gravidity, se zaměřuje na hledání genetických vad a stanovení rizika pro výskyt závažných těhotenských patologií.

FlixBus má v síti nejen metropole, města na východní Moravě spojí s Vídní

6. listopadu 2023, 8:12

Flix, rychle rostoucí technologická společnost v oblasti mobility, pokračuje ve své expanzi a oznamuje další rozšíření své zelené sítě. Nové vedení trasy z Ostravy do Vídně umožní Frýdku-Místku, Příboru a Novému Jičínu spojení se slezskou, moravskou i rakouskou metropolí. FlixBus stále poskytuje pro děti, studenty a důchodce na vnitrostátní cestování plnou slevu 75 %.

NDM uvádí oblíbenou komedii Michaela Frayna Bez roucha

3. listopadu 2023, 12:53

Činohra Národního divadla moravskoslezského nabídne divákům 11. listopadu v ostravské premiéře komedii britského dramatika a romanopisce Michaela Frayna BEZ ROUCHA. Pro scénu Divadla Jiřího Myrona ji zkouší šéf souboru a režisér Vojtěch Štěpánek.

FN Ostrava má jako první v ČR porodnický gauč pro maximální podporu přirozených porodů

3. listopadu 2023, 12:47

Jeden z porodních pokojů Gynekologicko-porodnické kliniky FNO a LF OU je nově vybavený variabilním porodnickým gaučem, který nahradil klasické porodní lůžko, tzv. „kozu“. Pomůcka maximálně podporuje přirozené polohy. Klinice ji daroval Nadační fond Propolis33.

Pedagog z bíloveckého gymnázia je tamburaš

3. listopadu 2023, 10:50

Tamburašský soubor Brač ze Studénky, který vedou dirigent Petr Olbrecht a pedagog Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci Jindřich Foltas, vystoupí v pátek 10. listopadu na koncertu v Kulturním domě Bílovec.

Ostravští vědci jako první na světě objevili mikroplasty současně v lidské plodové vodě a placentě

3. listopadu 2023, 8:13

Ostravský vědecký tým představil jako první na světě důkazy o přítomnosti mikroplastů v lidské plodové vodě a zároveň v placentě. S těmito zjištěními přišli po více než desetileté spolupráci vědci z Hornicko-geologické fakulty a Fakulty materiálově-technologické VŠB-TUO a lékaři Gynekologicko-porodnické kliniky LF OU a FNO. Výsledky studie byly publikovány v prestižním časopise Chemosphere. Ostravští vědci se problematice částic v lidském organismu věnují řadu let a svým výzkumem přinesli důležité poznatky.

Zveme pedagogy k setkání s psychology a psychiatry k tématu duševní zdraví dětí a mládeže

3. listopadu 2023, 8:06

Spirála Ostrava zve k jednomu stolu zástupce škol - učitele, výchovné poradce či školní psychology, psychiatry z ostravské fakultní nemocnice i zkušené profesionály z dalších oblastí. “Reagujeme tak na výsledky nedávné studie Národního ústavu duševního zdraví, který ukázal, že až padesát procent českých deváťáků pociťuje změny v takzvaném well-beingu, tedy volně přeloženo, necítí se v celkové pohodě,” říká Eva Krestová, ředitelka Spirály Ostrava.

Štěrkovna Open Music oslaví 20. narozeniny i s Ewou Farnou a kapelou Tři sestry

2. listopadu 2023, 15:11

Festival Štěrkovna Open Music v příštím roce oslaví 20. výročí. Pořadatelé připravují velkou narozeninovou párty. Vystoupí například i nejúspěšnější současná česká zpěvačka Ewa Farna, které se podařilo před časem hned třikrát vyprodat pražskou O2 Arénu. Pogratulovat přijede i legendární kapela Tři sestry. Na festivalu konaném na březích Hlučínského jezera od 25. do 26. července 2024 vystoupí úplně poprvé. Za pořadatele to dnes řekl ředitel festivalu David Moravec. Už dříve organizátoři zveřejnili, že vystoupí také Divokej Bill, Rybičky 48, Vojta Dyk se svým projektem D.Y.K. a kapela No Name.

Modernizace Žermanického přivaděče byla ukončena a obnoven provoz

2. listopadu 2023, 9:29

Modernizace Žermanického přivaděče, jehož II. etapa byla zahájena začátkem roku 2023, je úspěšně ukončena. V současnosti mohou umělým korytem, které je významnou protipovodňovou ochranou Frýdku-Místku, vodohospodáři převádět vodu z řeky Morávky do řeky Lučiny a dále pak do přehrady Žermanice. Dojde tak v průběhu zvýšených průtoků k odlehčení řeky Morávky a tím snížení povodňových průtoků v řece. Celkové náklady na II. etapu byly ve výši necelých 164 mil. Kč hrazeny z dotace ministerstva zemědělství.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více