Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Dobrovolnictví může být tím nejlepším kořením života pro ty, kteří to potřebují

30. října 2023, 10:08

Jakub se narodil s dětskou mozkovou obrnou (kvadruparézou). Je trvale upoután na vozík a neobejde se bez pomoci druhých. I když je Kuba díky svému postižení většinou doma, tak je velmi aktivní a společenský. Rád si zajde do kina, na koncert, do divadla či na setkání s přáteli. Tento „pocit svobody“, jak sám říká, však může zažívat jenom s pomocí jiných.

Karvinská hornická nemocnice učí v Erasmu slovenské zdravotníky

27. října 2023, 13:47

Skupina slovenských studentek, budoucích sester se v těchto dnech učí praktickým zkušenostem v Karvinské hornické nemocnici (KHN). V rámci mezinárodního programu Erasmus+, kterým Evropská unie podporuje vzdělávání a odbornou přípravu mladých lidí, čerpá v KHN zkušenosti deset budoucích praktických sester ze Střední zdravotnické školy (SZŠ) v Žilině. „Vedení naší školy a žáci hodnotí spolupráci s Karvinskou hornickou nemocnicí kladně,“ říká pedagožka SZŠ Žilina Jana Paurová. KHN byla vybrána na základě pozitivních referencí z odborných stáží minulých let z jiných zahraničních škol a také po bez

Přibývá pacientů s těžkou formou lupénky, vyplývá z dat ČPZP

26. října 2023, 14:51

Lupénka, známá také jako psoriáza, je chronické neinfekční autoimunitní onemocnění, postihující kůži, může však zasáhnout i jiné části těla. Patří mezi nejčastější kožní choroby, která v současnosti postihuje asi dvě procenta středoevropské populace. Lupénka trápí stále více lidí, přibývá i pacientů s těžkou formou nemoci, vyplývá z dat České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP).

Česko-slovenské dialogy o bolesti byly zaměřeny na výzkum i netradiční formy léčby

26. října 2023, 14:49

Třídenní mezinárodní kongres s názvem COLORS OF PAIN, který byl zaměřen na vše, co souvisí s léčbou chronické a akutní bolesti, se konal v Ostravě poprvé. Pozvání organizátorů z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny FN Ostrava a LF OU (KARIM) a Společnosti pro studium a léčbu bolesti přijaly čtyři stovky odborníků, kteří se léčbou bolesti zabývají. A to je nejvíce v celé jeho bohaté historii.

Dopravniinfo.TV : Seniorů za volantem přibývá, na co nezapomínat?

25. října 2023, 15:42

Starší řidiči a senioři za volantem. V současné době rostoucí skupina v silničním provozu. Mnoho z nich zůstává aktivními a nutno říct i zkušenými řidiči.

Barevné plánování znovu otevře brány workshopu mapování a skečnoutingu

24. října 2023, 18:00

„Jeden obrázek vydá za tisíc slov.“ Slavná věta často používaná otcem myšlenkových map, Tonym Buzanem. Co je na ní pravdy? „Obrazy k nám mluví rychleji a přesněji, lépe jim rozumíme a díky nim jsme i rychleji pochopeni. Jde jen o to, naučit se s nimi pracovat,“ říká opavská lektorka a propagátorka mindmappingu (tedy myšlenkového mapování) a vizualizací Martina Baierová.

Potápěči v Odře

24. října 2023, 17:51

Nevyužívané části bývalého přivaděče Záhumenice – Bělá, které byly před pěti lety vyměněny za nové potrubí, byly odstraněny. Potrubí překonávalo neregulovaný tok řeky v Polance nad Odrou prostřednictvím shybky vedoucí dnem Odry. Vše se odehrálo v několikametrové hloubce díky specializované potápěčské firmě.

Podcast FNO: Systém psychické podpory pro pacienty a zaměstnance je ve FN Ostrava standardem

23. října 2023, 18:25

Co si má laik představit pod pojmem psychosociální intervenční služba? Komu poskytuje psychickou podporu peer a komu intervent? Kdo se může stát členem intervenčního týmu? Na to vše, i na mnoho dalších věcí, které jsou s touto bezplatnou službou pro pacienty a jejich rodinné příslušníky i zaměstnance FN Ostrava spojeny, odpoví koordinátorka intervenční služby Zuzana Adamovská, sestra z Oddělení dětské hematologie a hematoonkologie Kliniky dětského lékařství FNO a LF OU.

Jedenáctou Valachy tour ovládli Lužná a pošesté Šťastný, Chrascina vytvořil traťový rekord

23. října 2023, 18:22

VELKÉ KARLOVICE – Téměř 450 sportovců všeho věku přilákal v sobotu 21. října do Velkých Karlovic běžecký závod Běhej Valachy, závěrečná akce 11. ročníku oblíbené DATART Valachy tour. Závod vyhrál Marek Chrascina, který zároveň vytvořil nový traťový rekord. Ve stejný den byli vyhlášení i absolutní vítězové letošní tour, která obnášela čtyři závody v karlovickém Resortu Valachy a na dalších místech na Valašsku. Mezi muži pošesté za sebou nenašel přemožitele Petr Šťastný, zlato mezi ženami již potřetí získala Anna Lužná.

OKD dokončila obnovu porubových dopravníků za téměř 60 milionů korun

19. října 2023, 18:30

Těžební společnost OKD dokončila sérii nejrozsáhlejších oprav letošního roku. Na opravy a renovace čtyř hřeblových dopravníků, které slouží v porubech k dopravě vytěženého uhlí s hlušinou do důlních zásobníků, vynaložila 59,5 milionu korun.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více